Još samo nekoliko dana dijeli nas od najdražeg obroka u godini - uskrsnog doručka. Mirisna šunka, jaja, hren, mladi luk, rotkvice… sve su to delicije kojima se veselimo. Uskrs je blagdan koji budi osjećaj obnove i zajedništva, pružajući idealnu priliku da se obitelj i prijatelji okupe oko bogato postavljenog stola. U središtu tih trenutaka druženja često se nalazi uskrsni doručak, poseban obrok koji slavi početak novog dana i blagdansku atmosferu.
Doručak za Uskrs nije samo obrok, to je trenutak za dijeljenje, zahvalnost i uživanje u obilju proljeća.
Ideje za uskrsni doručak
Kako bi pripremili poseban doručak ovog Uskrsa, izdvojili smo nekoliko ideja za uskrsni doručak koji su nam zapeli za oko, ali i koje smo isprobali. Od nezaobilaznih punjenih jaja do zanimljivih peciva koji će se posebno svidjeti najmlađima, sigurno ćeš pronaći pravi recept za sebe. Ubacili smo i jedan recept za kremastu tortu s jagodama jer, budimo iskreni, nikada nije prerano za tortu.
Uživaj u blagdanskoj gozbi, a još više u druženju s najbližima.
Punjena jaja
Možeš ih puniti na sto načina: s kremastim žumanjcima, majonezom, senfom, hrenom, svježim sirom ili sitno sjeckanom šunkom – sve ovisi o tome što imaš pri ruci. Punjena jaja gotova su za desetak minuta, a izgledaju odlično na uskrsnom stolu, kao predjelo, dodatak uz hladnu platu ili lagani zalogaj između obroka.
Zeko peciva
Ako želiš uskrsni stol učiniti još razigranijim i veselijim, ispeci slatka ili slana peciva u obliku zečića. Tijesto je jednostavno, a oblikovanje zabavno, idealno i za druženje s djecom. Hrskava izvana, mekana iznutra, ova zeko peciva uljepšat će svaki uskrsni doručak.
Zeko peciva sastojci:
- 3 šalice brašna
- 2 žlice šećera
- 1 kocka svježeg kvasca ili vrećica suhog
- 1 šalica kiselog vrhnja
- 1 žličica soli
- 1/4 šalice vode
- 2 žlice maslaca
- 1 jaje
- crni papar u zrnu
Zeko peciva priprema:
- Na laganoj vatri zagrij maslac, vodu i vrhnje dok se maslac ne otopi.
- U mlaku smjesu dodaj kvasac i šećer.
- Pričekaj nekoliko minuta dok se kvasac ne zapjeni.
- U smjesu dodaj ostale sastojke i umijesi tijesto.
- Ostavi tijesto da miruje oko pola sata, odnosno dok mu se ne podupla volumen.
- Tijesto lagano premijesi i nareži na 16 jednakih dijelova. Svaki dio bi trebao biti oko 47 grama. Svaki komad oblikuj u kuglicu i zatim malo izduži u nešto ovalniji oblik. Postavi svih 16 komada na papir za pečenje kojim si prethodno obložila posudu za pečenje.
- Škarama oblikuj dva uha na užem dijelu ovalnog tijesta kao što je prikazano na snimci.
- Čačkalicama napravi male udubine za oči i u njih umetni zrna crnog papra.
- Peciva peci na 190 °C oko 15 minuta ili dok ne postanu rumena.
Muffini sa šunkom i sirom
Ako tražiš nešto drugačije za uskrsni doručak, a opet jednostavno i ukusno, muffini sa šunkom i sirom su pun pogodak.
Muffini sa šunkom i sirom sastojci:
- 280 g brašna
- 3 žličice praška za pecivo
- 100 g kuhane šunke
- 100 g ribanog sira
- 2 jaja
- 250 ml mlijeka
- 6 žlica ulja
- papar
- sol
Muffini sa šunkom i sirom priprema:
- Brašno, prašak za pecivo i začine pomiješaj te dodaj jaja, mlijeko i ulje.
- Sve skupa dobro pomiješaj.
- Dodaj sitno sjeckanu kuhanu šunku i ribani sir te dobro umiješaj.
- Smjesu rasporedi u kalupe za muffine i peci oko 20 minuta na 200 °C.
Torta s jagodama
Ako želiš uskrsni doručak zaokružiti nečim posebnim, a laganim i svježim, torta s jagodama je idealan izbor. Proljetna, sočna i punog okusa, ova torta donosi slatku ravnotežu uz sve slane uskrsne klasike.
Biskvit
- 6 jaja
- 6 žlica šećera
- 6 žlica brašna
Krema
- 500 ml mlijeka
- 3 žumanjka
- 60 g gustina
- 170 g šećera
- 500 ml slatkog vrhnja
- 500 g jagoda
Torta s jagodama priprema:
- Najprije napravi biskvit. Mikserom izradi bjelanjke, a posebno žumanjke sa šećerom.
- U žumanjke umiješaj brašno, a u smjesu polako umiješaj snijeg od bjelanjaka. smjesu podijeli na dva dijela i ispeci dva biskvita.
- Jagode operi i očisti te nareži na polovice.
- Dok se biskviti hlade napravi kremu.
- Žumanjke izradi sa šećerom i umiješaj gustin te nekoliko žlica mlijeka.
- Ostatak mlijeka zakuhaj u loncu te pažljivo umiješaj smjesu žumanjaka, šećera i gustina.
- Kuhaj dok se ne zgusne te ostavi da se ohladi.
- Dok se krema hladi izradi slatko vrhnje i umiješaj polovicu u hladnu kremu.
- Prvi biskvit premaži polovicom kreme i na nu posloži jagode.
- Jagode prekrij drugim dijelom kreme te dodaj drugi biskvit.
- Cijelu tortu premaži ostatkom šlaga od slatkog vrhnja i ukrasi po želji.
Šunka u kruhu
Ako želiš da tvoj uskrsni doručak bude posebno svečan i mirisan, šunka u kruhu je pravi klasik koji nikad ne razočara. Sočna, aromatična šunka zamotana u domaće tijesto, pečena dok ne postane zlatno hrskava izvana, a mekana iznutra, idealna je za posluživanje uz kuhana jaja, rotkvice i mladi luk.
Šunka u kruhu sastojci:
- šunka
- 2 kg glatkog brašna
- 2 dag kvasca
- mala žlica soli
- 1 dcl vode
- 0,5 dl ulja
Šunka u kruhu sastojci priprema:
- Šunku kuhaj u vodi otprilike tri sata na laganoj vatri.
- U međuvremenu pripremite tijesto za kruh s malo kvasca.
- Kada je šunka kuhana, tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm i povrh položite šunku pazeći da unutrašnji dio šunke bude položen prema dolje.
- Tijesto obložite oko šunke, okrenite na drugu stranu i pecite otprilike 2 sata na 180 °C.
- Kruh možete ukrasiti različitim ukrasima od tijesta i prije pečenja premazati razmućenim jajetom.
- Kada je šunka pečena i ohlađena, kruh razrežite na pola, poslužite narezanu šunku s kuhanim jajima, hrenom, mladim lukom i rotkvicama.
- 3 velike žlice naribanog hrena,
- 1 dag šećera
- 1 dag soli
- 0,2 dl jabučnog octa
- 2,5 dl tučenog vrhnja
Priprema umaka od hrena:
- Hren očistimo i operemo. Izribamo ga i pomiješamo sa šećerom, solju i octom.
- Ujednačimo smjesu pa je lagano miješajući spojimo s tučenim vrhnjem.
- Ovaj umak priprema se neposredno prije posluživanja.
- Poslužimo uz kuhano meso, ribe i povrće.
Uskrsna pletenica
Ako želiš blagdanski stol obogatiti nečim domaćim, mirisnim i simboličnim, uskrsna pletenica je pravi izbor. Meko, blago slatkasto dizano tijesto ispleteno u elegantan oblik donosi toplinu i tradiciju svakom uskrsnom doručku.
Uskrsna pletenica sastojci:
- 1 kocka kvasca
- 40 dag brašna
- 2 dcl mlijeka
- 3 jaja
- 3 dag rastopljenog margarina
- 1 naranča
- 1 limun
- 10 dag šećera
Uskrsna pletenica priprema:
- U 2 dcl mlakog mlijeka dodaj namrvljenu kocku svježeg kvasca.
- Dodaj 2 žlice brašna i 1 žlicu šećera, pa dobro promiješaj.
- Ostavi smjesu na toplom 15 minuta.
- Na radnu površinu prosij preostalo brašno.
- U sredini brašna napravi udubinu, u nju razbij 3 jaja, dodaj prstohvat soli, naribanu koricu limuna i naranče, otopljeni margarin, šećer i uzdignuti kvas.
- Sve dobro izmijesi rukama nekoliko minuta, dok ne dobiješ glatko, elastično tijesto.
- Tijesto podijeli na tri jednaka dijela, svaki oblikuj u dugu kobasicu.
- Ispleti pletenicu, krajeve dobro stisni da se ne raspadne tijekom pečenja.
- Pletenicu stavi na namašćen lim za pečenje.
- Po želji, u tijesto utisni nekoliko sirovih jaja s ljuskom – za dekoraciju.
- Ostavii pletenicu na toplom da se digne 1 do 2 sata.
- Kad naraste, premaži je razmućenim jajem.
- Po želji pospi sjemenkama: lan, sezam, mak ili suncokret.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C, oko 25 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Ohladi i posluži uz uskrsni doručak – uz šunku, jaja i ostale blagdanske delicije.
Goranski nadjev
Ako voliš tradicionalna jela koja mirišu na domaće i podsjećaju na djetinjstvo, goranski nadjev je pun pogodak.
Goranski nadjev sastojci:
- šunka
- luk
- kruh
- jaja
Goranski nadjev priprema:
- Narezani luk, šunku, slaninu i kruh (narezan na sitne kocke) dodaj u razmućena jaja.
- Sve dobro izmiješaj, začini paprom i po potrebi dosoli.
- Namašćeni duguljasti kalup ispuni smjesom, prekrij ga folijom i stavi u veći pleh ispunjen vrućom vodom.
- Sve zajedno peci oko sat vremena na 220 °C.
- Kada je nadjev gotov, istresi ga iz kalupa, ohladi i izreži na ploške.
Quiche sa špinatom, goudom i mladim lukom
Ako tražiš lagano, a hranjivo jelo koje će se svidjeti i velikima i malima, quiche sa špinatom, goudom i mladim lukom je pun pogodak. Prhko tijesto, kremasti nadjev i svježina mladog povrća čine savršenu kombinaciju za doručak, ručak ili laganu večeru.
Sastojci za tijesto:
- 5 žlica maslaca (omekšan na sobnoj temperaturi)
- nekoliko žlica mlijeka
- prstohvat soli
- 1 žumanjak
- 1 i ½ šalica brašna
Sastojci za nadjev:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1/2 šalice mladog luka
- 3 šalice špinata
- 1 šalica mlijeka
- 1 šalica naribane goude
- 1 žličica muškatnog oraščića
- 3 jaja
- sol i papar
Quiche sa špinatom, goudom i mladim lukom priprema:
Priprema tijesta:
- U većoj zdjeli pomiješaj žumanjak, malo soli i mlijeko.
- Dodaj maslac, žlicu po žlicu, i polagano miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
- Postupno dodaj brašno i umijesi tijesto.
- Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i ostavi pola sata u hladnjaku.
- Nakon hlađenja, tijesto razvaljaj u krug i položi ga u namašćenu posudu za pečenje.
- Stavi ga u zamrzivač na 10 minuta.
- Ugrij pećnicu na 180 °C.
- Tijesto izbodi vilicom i peci 15 minuta.
- Izvadi i pusti da se ohladi.
Priprema nadjeva:
- Na malo maslinovog ulja dinstaj mladi luk 2–3 minute.
- Dodaj špinat i prži još 2–3 minute, dok ne uvene.
- U drugoj zdjeli pomiješaj mlijeko, malo muškatnog oraščića i naribanu Bilogorsku goudu (ili drugi sir po želji).
- Dodaj dinstani špinat i mladi luk u smjesu.
- Po želji posoli i popapri.
Završno pečenje:
- Nadjev izlij na ohlađeno tijesto.
- Peci u pećnici na 180 °C oko 30 minuta, dok quiche ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Pusti da se malo ohladi prije posluživanja.
Topli zalogaji od slanine i sira
Ako želiš pripremiti nešto brzo, ukusno i neodoljivo, topli zalogaji od slanine i sira idealni su za tebe. Hrskava slanina, otopljeni sir i mekan, zapečeni kruh stvaraju kombinaciju kojoj nitko ne može odoljeti.
Topli zalogaji od slanine i sira sastojci:
- 4 okrugla peciva (npr. kajzerice)
- ¼ šalice senfa
- Žlica majoneze
- ¼ šalice meda
- 8 tanjih kriški slanine
- 8 tanjih kriški rajčice
- 8 kriški sira
Topli zalogaji od slanine i sira priprema:
- Pecivo prereži po sredini i popeci ga na tavi da dobije hrskavu koricu.
- Slaninu kratko poprži na tavi dok ne postane hrskava.
- U zdjelici pomiješaj senf, majonezu i med.
- Po želji dodaj sol, papar ili malo crvene mljevene paprike.
- Omjere senfa i meda prilagodi svom ukusu – više meda za slađu verziju, više senfa za izraženiji okus.
- Pecivo premaži s pripremljenim umakom.
- Na donji dio peciva složi redom: narezane rajčice, slaninu, a na vrh šnitu sira.
- Zagrij pećnicu na 180 °C.
- Sendviče stavi na lim i peci 3–5 minuta, dok se sir ne počne topiti.
- Posluži ih dok su još topli i mirisni.
Muffin omleti s goudom i šunkom
Ako želiš ukusan, praktičan i brz doručak ili zalogaj za ponijeti, muffin omleti s goudom i šunkom su odličan izbor.
Sastojci (za šest muffina):
- malo maslinovog ulja
- pola šalice sitno nasjeckanog crvenog luka
- 1/2 šalice šunke narezane na kockice
- 1/2 šalice sitno narezane paprike
- 5- 6 jaja
- sol i papar
- 3/4 šalice naribane goude
Priprema (za šest muffina):
- Zagrij pećnicu na 190 °C.
- Namasti kalupe za muffine ili koristi papirnate košarice.
- Na malo ulja dinstaj luk i papriku nekoliko minuta dok ne omekšaju.
- Dodaj narezanu šunku i prži još 1–2 minute, pa makni s vatre.
- U posebnoj zdjeli razmuti jaja, dodaj sol, papar i pola šalice naribane goude.
- Umiješaj dinstane sastojke u jaja i sve dobro promiješaj.
- Smjesu ravnomjerno rasporedi u pripremljene kalupe.
- Po vrhu pospi ostatak goude.
- Peci u pećnici 15–18 minuta, dok se omleti ne dignu i dobiju zlatnu boju.
- Kad su gotovi, izvadi ih iz kalupa i posluži tople ili hladne.
Poširano jaje na tostu sa sirom
Ako želiš brz, ukusan i malo posebniji doručak, poširano jaje na tostu sa sirom je odličan izbor. Hrskavi tost, rastopljeni sir i nježno poširano jaje koje se prelije preko svega svojim mekanim žumanjkom, jednostavno, a efektno.
Poširano jaje na tostu sa sirom sastojci:
- 2 jaja
- 1 žličica soli
- 1 žlica octa
- kruh
- 50 g naribanog sira
- vlasac za dekoraciju
- sol i papar (prema želji)
Poširano jaje na tostu sa sirom priprema:
- Zagrij vodu u loncu.
- Dodaj malo soli i žlicu octa.
- Kad voda proključa, smanji temperaturu – voda treba lagano strujati, ne jako kipjeti.
- Razbij jaje u malu zdjelicu ili šeflju za juhu, pazi da žumanjak ostane cijeli.
- Promiješaj vodu da napraviš vrtlog i nježno spusti jaje u sredinu.
- Kuhaj 2–3 minute, dok bjelanjak ne očvrsne, a žumanjak ostane mekan.
- Izvadi jaje pomoću rupičaste žlice i kratko ga ocijedi na kuhinjskom papiru.
- Tostiraj krišku kruha po želji (npr. integralni, sourdough, brioche).
- Na još vrući tost pospi dio naribanog sira (npr. cheddar, gouda ili parmezan).
- Na sir položi poširano jaje.
- Po vrhu pospi ostatak sira, koji će se lagano rastopiti.
- Ukrasi s nasjeckanim vlascem, te posoli i popapri po ukusu.