OMILJENI BLAGDAN

Ove recepte za uskrsni doručak radimo svaku godinu, evo i zašto

Uskrsni doručak nije samo obrok, to je vrijeme za dijeljenje, zahvalnost i uživanje u obilju proljeća

uskrsni doručak
Foto: Shutterstock

Još samo nekoliko dana dijeli nas od najdražeg obroka u godini - uskrsnog doručka. Mirisna šunka, jaja, hren, mladi luk, rotkvice… sve su to delicije kojima se veselimo. Uskrs je blagdan koji budi osjećaj obnove i zajedništva, pružajući idealnu priliku da se obitelj i prijatelji okupe oko bogato postavljenog stola. U središtu tih trenutaka druženja često se nalazi uskrsni doručak, poseban obrok koji slavi početak novog dana i blagdansku atmosferu.

Doručak za Uskrs nije samo obrok, to je trenutak za dijeljenje, zahvalnost i uživanje u obilju proljeća.

Ideje za uskrsni doručak

Kako bi pripremili poseban doručak ovog Uskrsa, izdvojili smo nekoliko ideja za uskrsni doručak koji su nam zapeli za oko, ali i koje smo isprobali. Od nezaobilaznih punjenih jaja do zanimljivih peciva koji će se posebno svidjeti najmlađima, sigurno ćeš pronaći pravi recept za sebe. Ubacili smo i jedan recept za kremastu tortu s jagodama jer, budimo iskreni, nikada nije prerano za tortu.

Uživaj u blagdanskoj gozbi, a još više u druženju s najbližima.

Punjena jaja

Možeš ih puniti na sto načina: s kremastim žumanjcima, majonezom, senfom, hrenom, svježim sirom ili sitno sjeckanom šunkom – sve ovisi o tome što imaš pri ruci. Punjena jaja gotova su za desetak minuta, a izgledaju odlično na uskrsnom stolu, kao predjelo, dodatak uz hladnu platu ili lagani zalogaj između obroka.

Image
MALI ZALOGAJČIĆI

Pet recepata za punjena jaja. Uskrsni specijalitet s neodoljivim twistom

Zeko peciva

Ako želiš uskrsni stol učiniti još razigranijim i veselijim, ispeci slatka ili slana peciva u obliku zečića. Tijesto je jednostavno, a oblikovanje zabavno, idealno i za druženje s djecom. Hrskava izvana, mekana iznutra, ova zeko peciva uljepšat će svaki uskrsni doručak.

Zeko peciva sastojci:

  • 3 šalice brašna
  • 2 žlice šećera
  • 1 kocka svježeg kvasca ili vrećica suhog
  • 1 šalica kiselog vrhnja
  • 1 žličica soli
  • 1/4 šalice vode
  • 2 žlice maslaca
  • 1 jaje
  • crni papar u zrnu

Zeko peciva priprema:

  1. Na laganoj vatri zagrij maslac, vodu i vrhnje dok se maslac ne otopi.
  2. U mlaku smjesu dodaj kvasac i šećer.
  3. Pričekaj nekoliko minuta dok se kvasac ne zapjeni.
  4. U smjesu dodaj ostale sastojke i umijesi tijesto.
  5. Ostavi tijesto da miruje oko pola sata, odnosno dok mu se ne podupla volumen.
  6. Tijesto lagano premijesi i nareži na 16 jednakih dijelova. Svaki dio bi trebao biti oko 47 grama. Svaki komad oblikuj u kuglicu i zatim malo izduži u nešto ovalniji oblik. Postavi svih 16 komada na papir za pečenje kojim si prethodno obložila posudu za pečenje.
  7. Škarama oblikuj dva uha na užem dijelu ovalnog tijesta kao što je prikazano na snimci.
  8. Čačkalicama napravi male udubine za oči i u njih umetni zrna crnog papra.
  9. Peciva peci na 190 °C oko 15 minuta ili dok ne postanu rumena.

Muffini sa šunkom i sirom

Ako tražiš nešto drugačije za uskrsni doručak, a opet jednostavno i ukusno, muffini sa šunkom i sirom su pun pogodak.

Muffini sa šunkom i sirom sastojci:

  • 280 g brašna
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 100 g kuhane šunke
  • 100 g ribanog sira
  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka
  • 6 žlica ulja
  • papar
  • sol

Muffini sa šunkom i sirom priprema:

  1. Brašno, prašak za pecivo i začine pomiješaj te dodaj jaja, mlijeko i ulje.
  2. Sve skupa dobro pomiješaj.
  3. Dodaj sitno sjeckanu kuhanu šunku i ribani sir te dobro umiješaj.
  4. Smjesu rasporedi u kalupe za muffine i peci oko 20 minuta na 200 °C.

Torta s jagodama

Ako želiš uskrsni doručak zaokružiti nečim posebnim, a laganim i svježim, torta s jagodama je idealan izbor. Proljetna, sočna i punog okusa, ova torta donosi slatku ravnotežu uz sve slane uskrsne klasike.

Biskvit

  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica brašna

Krema

  • 500 ml mlijeka
  • 3 žumanjka
  • 60 g gustina
  • 170 g šećera
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 500 g jagoda

Torta s jagodama priprema:

  1. Najprije napravi biskvit. Mikserom izradi bjelanjke, a posebno žumanjke sa šećerom.
  2. U žumanjke umiješaj brašno, a u smjesu polako umiješaj snijeg od bjelanjaka. smjesu podijeli na dva dijela i ispeci dva biskvita.
  3. Jagode operi i očisti te nareži na polovice.
  4. Dok se biskviti hlade napravi kremu.
  5. Žumanjke izradi sa šećerom i umiješaj gustin te nekoliko žlica mlijeka.
  6. Ostatak mlijeka zakuhaj u loncu te pažljivo umiješaj smjesu žumanjaka, šećera i gustina.
  7. Kuhaj dok se ne zgusne te ostavi da se ohladi.
  8. Dok se krema hladi izradi slatko vrhnje i umiješaj polovicu u hladnu kremu.
  9. Prvi biskvit premaži polovicom kreme i na nu posloži jagode.
  10. Jagode prekrij drugim dijelom kreme te dodaj drugi biskvit.
  11. Cijelu tortu premaži ostatkom šlaga od slatkog vrhnja i ukrasi po želji.

Šunka u kruhu

Ako želiš da tvoj uskrsni doručak bude posebno svečan i mirisan, šunka u kruhu je pravi klasik koji nikad ne razočara. Sočna, aromatična šunka zamotana u domaće tijesto, pečena dok ne postane zlatno hrskava izvana, a mekana iznutra, idealna je za posluživanje uz kuhana jaja, rotkvice i mladi luk.

Šunka u kruhu sastojci:

  • šunka
  • 2 kg glatkog brašna
  • 2 dag kvasca
  • mala žlica soli
  • 1 dcl vode
  • 0,5 dl ulja

Šunka u kruhu sastojci priprema:

  1. Šunku kuhaj u vodi otprilike tri sata na laganoj vatri.
  2. U međuvremenu pripremite tijesto za kruh s malo kvasca.
  3. Kada je šunka kuhana, tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm i povrh položite šunku pazeći da unutrašnji dio šunke bude položen prema dolje.
  4. Tijesto obložite oko šunke, okrenite na drugu stranu i pecite otprilike 2 sata na 180 °C.
  5. Kruh možete ukrasiti različitim ukrasima od tijesta i prije pečenja premazati razmućenim jajetom.
  6. Kada je šunka pečena i ohlađena, kruh razrežite na pola, poslužite narezanu šunku s kuhanim jajima, hrenom, mladim lukom i rotkvicama.

Umak od hrena:

  • 3 velike žlice naribanog hrena,
  • 1 dag šećera
  • 1 dag soli
  • 0,2 dl jabučnog octa
  • 2,5 dl tučenog vrhnja

Priprema umaka od hrena:

  1. Hren očistimo i operemo. Izribamo ga i pomiješamo sa šećerom, solju i octom.
  2. Ujednačimo smjesu pa je lagano miješajući spojimo s tučenim vrhnjem.
  3. Ovaj umak priprema se neposredno prije posluživanja.
  4. Poslužimo uz kuhano meso, ribe i povrće.

Uskrsna pletenica

Ako želiš blagdanski stol obogatiti nečim domaćim, mirisnim i simboličnim, uskrsna pletenica je pravi izbor. Meko, blago slatkasto dizano tijesto ispleteno u elegantan oblik donosi toplinu i tradiciju svakom uskrsnom doručku.

Uskrsna pletenica sastojci:

  • 1 kocka kvasca
  • 40 dag brašna
  • 2 dcl mlijeka
  • 3 jaja
  • 3 dag rastopljenog margarina
  • 1 naranča
  • 1 limun
  • 10 dag šećera

Uskrsna pletenica priprema:

  1. U 2 dcl mlakog mlijeka dodaj namrvljenu kocku svježeg kvasca.
  2. Dodaj 2 žlice brašna i 1 žlicu šećera, pa dobro promiješaj.
  3. Ostavi smjesu na toplom 15 minuta.
  4. Na radnu površinu prosij preostalo brašno.
  5. U sredini brašna napravi udubinu, u nju razbij 3 jaja, dodaj prstohvat soli, naribanu koricu limuna i naranče, otopljeni margarin, šećer i uzdignuti kvas.
  6. Sve dobro izmijesi rukama nekoliko minuta, dok ne dobiješ glatko, elastično tijesto.
  7. Tijesto podijeli na tri jednaka dijela, svaki oblikuj u dugu kobasicu.
  8. Ispleti pletenicu, krajeve dobro stisni da se ne raspadne tijekom pečenja.
  9. Pletenicu stavi na namašćen lim za pečenje.
  10. Po želji, u tijesto utisni nekoliko sirovih jaja s ljuskom – za dekoraciju.
  11. Ostavii pletenicu na toplom da se digne 1 do 2 sata.
  12. Kad naraste, premaži je razmućenim jajem.
  13. Po želji pospi sjemenkama: lan, sezam, mak ili suncokret.
  14. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C, oko 25 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
  15. Ohladi i posluži uz uskrsni doručak – uz šunku, jaja i ostale blagdanske delicije.

Goranski nadjev

Ako voliš tradicionalna jela koja mirišu na domaće i podsjećaju na djetinjstvo, goranski nadjev je pun pogodak.

Goranski nadjev sastojci:

  • šunka
  • luk
  • kruh
  • jaja

Goranski nadjev priprema:

  1. Narezani luk, šunku, slaninu i kruh (narezan na sitne kocke) dodaj u razmućena jaja.
  2. Sve dobro izmiješaj, začini paprom i po potrebi dosoli.
  3. Namašćeni duguljasti kalup ispuni smjesom, prekrij ga folijom i stavi u veći pleh ispunjen vrućom vodom.
  4. Sve zajedno peci oko sat vremena na 220 °C.
  5. Kada je nadjev gotov, istresi ga iz kalupa, ohladi i izreži na ploške.

Quiche sa špinatom, goudom i mladim lukom

Ako tražiš lagano, a hranjivo jelo koje će se svidjeti i velikima i malima, quiche sa špinatom, goudom i mladim lukom je pun pogodak. Prhko tijesto, kremasti nadjev i svježina mladog povrća čine savršenu kombinaciju za doručak, ručak ili laganu večeru.

Sastojci za tijesto:

  • 5 žlica maslaca (omekšan na sobnoj temperaturi)
  • nekoliko žlica mlijeka
  • prstohvat soli
  • 1 žumanjak
  • 1 i ½ šalica brašna

Sastojci za nadjev:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 šalice mladog luka
  • 3 šalice špinata
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 šalica naribane goude
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • 3 jaja
  • sol i papar

Quiche sa špinatom, goudom i mladim lukom priprema:

Priprema tijesta:

  1. U većoj zdjeli pomiješaj žumanjak, malo soli i mlijeko.
  2. Dodaj maslac, žlicu po žlicu, i polagano miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
  3. Postupno dodaj brašno i umijesi tijesto.
  4. Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i ostavi pola sata u hladnjaku.
  5. Nakon hlađenja, tijesto razvaljaj u krug i položi ga u namašćenu posudu za pečenje.
  6. Stavi ga u zamrzivač na 10 minuta.
  7. Ugrij pećnicu na 180 °C.
  8. Tijesto izbodi vilicom i peci 15 minuta.
  9. Izvadi i pusti da se ohladi.

Priprema nadjeva:

  1. Na malo maslinovog ulja dinstaj mladi luk 2–3 minute.
  2. Dodaj špinat i prži još 2–3 minute, dok ne uvene.
  3. U drugoj zdjeli pomiješaj mlijeko, malo muškatnog oraščića i naribanu Bilogorsku goudu (ili drugi sir po želji).
  4. Dodaj dinstani špinat i mladi luk u smjesu.
  5. Po želji posoli i popapri.

Završno pečenje:

  1. Nadjev izlij na ohlađeno tijesto.
  2. Peci u pećnici na 180 °C oko 30 minuta, dok quiche ne dobije lijepu zlatnu boju.
  3. Pusti da se malo ohladi prije posluživanja.

Topli zalogaji od slanine i sira

Ako želiš pripremiti nešto brzo, ukusno i neodoljivo, topli zalogaji od slanine i sira idealni su za tebe. Hrskava slanina, otopljeni sir i mekan, zapečeni kruh stvaraju kombinaciju kojoj nitko ne može odoljeti.

Topli zalogaji od slanine i sira sastojci:

  • 4 okrugla peciva (npr. kajzerice)
  • ¼ šalice senfa
  • Žlica majoneze
  • ¼ šalice meda
  • 8 tanjih kriški slanine
  • 8 tanjih kriški rajčice
  • 8 kriški sira

Topli zalogaji od slanine i sira priprema:

  1. Pecivo prereži po sredini i popeci ga na tavi da dobije hrskavu koricu.
  2. Slaninu kratko poprži na tavi dok ne postane hrskava.
  3. U zdjelici pomiješaj senf, majonezu i med.
  4. Po želji dodaj sol, papar ili malo crvene mljevene paprike.
  5. Omjere senfa i meda prilagodi svom ukusu – više meda za slađu verziju, više senfa za izraženiji okus.
  6. Pecivo premaži s pripremljenim umakom.
  7. Na donji dio peciva složi redom: narezane rajčice, slaninu, a na vrh šnitu sira.
  8. Zagrij pećnicu na 180 °C.
  9. Sendviče stavi na lim i peci 3–5 minuta, dok se sir ne počne topiti.
  10. Posluži ih dok su još topli i mirisni.

Muffin omleti s goudom i šunkom

Ako želiš ukusan, praktičan i brz doručak ili zalogaj za ponijeti, muffin omleti s goudom i šunkom su odličan izbor.

Sastojci (za šest muffina):

  • malo maslinovog ulja
  • pola šalice sitno nasjeckanog crvenog luka
  • 1/2 šalice šunke narezane na kockice
  • 1/2 šalice sitno narezane paprike
  • 5- 6 jaja
  • sol i papar
  • 3/4 šalice naribane goude

Priprema (za šest muffina):

  1. Zagrij pećnicu na 190 °C.
  2. Namasti kalupe za muffine ili koristi papirnate košarice.
  3. Na malo ulja dinstaj luk i papriku nekoliko minuta dok ne omekšaju.
  4. Dodaj narezanu šunku i prži još 1–2 minute, pa makni s vatre.
  5. U posebnoj zdjeli razmuti jaja, dodaj sol, papar i pola šalice naribane goude.
  6. Umiješaj dinstane sastojke u jaja i sve dobro promiješaj.
  7. Smjesu ravnomjerno rasporedi u pripremljene kalupe.
  8. Po vrhu pospi ostatak goude.
  9. Peci u pećnici 15–18 minuta, dok se omleti ne dignu i dobiju zlatnu boju.
  10. Kad su gotovi, izvadi ih iz kalupa i posluži tople ili hladne.

Poširano jaje na tostu sa sirom

Ako želiš brz, ukusan i malo posebniji doručak, poširano jaje na tostu sa sirom je odličan izbor. Hrskavi tost, rastopljeni sir i nježno poširano jaje koje se prelije preko svega svojim mekanim žumanjkom, jednostavno, a efektno.

Poširano jaje na tostu sa sirom sastojci:

  • 2 jaja
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica octa
  • kruh
  • 50 g naribanog sira
  • vlasac za dekoraciju
  • sol i papar (prema želji)

Poširano jaje na tostu sa sirom priprema:

  1. Zagrij vodu u loncu.
  2. Dodaj malo soli i žlicu octa.
  3. Kad voda proključa, smanji temperaturu – voda treba lagano strujati, ne jako kipjeti.
  4. Razbij jaje u malu zdjelicu ili šeflju za juhu, pazi da žumanjak ostane cijeli.
  5. Promiješaj vodu da napraviš vrtlog i nježno spusti jaje u sredinu.
  6. Kuhaj 2–3 minute, dok bjelanjak ne očvrsne, a žumanjak ostane mekan.
  7. Izvadi jaje pomoću rupičaste žlice i kratko ga ocijedi na kuhinjskom papiru.
  8. Tostiraj krišku kruha po želji (npr. integralni, sourdough, brioche).
  9. Na još vrući tost pospi dio naribanog sira (npr. cheddar, gouda ili parmezan).
  10. Na sir položi poširano jaje.
  11. Po vrhu pospi ostatak sira, koji će se lagano rastopiti.
  12. Ukrasi s nasjeckanim vlascem, te posoli i popapri po ukusu.