SVEČANI DAN

Ne znaš što kuhati za uskrsni ručak? 12 ideja za jela koja će nestati s tanjura

Uskrs je pred vratima, ako još ne znaš što ćeš poslužiti za uskrsni ručak, imamo nekoliko ideja koje će ti olakšati planiranje

profimedia-0360440869.jpg
Foto: Profimedia

Nakon posta na Veliki petak, kada se jedu nemasna i jednostavna jela, Uskrs ti donosi priliku da uživaš u bogatom i svečanom ručku. Na uskrsnom stolu uvijek se nađu jela puna simbolike i tradicije, od onih koja si nosila na blagoslov u crkvu, do obiteljskih recepata koji se prenose s generacije na generaciju.

Ovisno o tome dolaziš li iz kontinentalne Hrvatske, iz Primorja ili Dalmacije, uskrsni stol može izgledati potpuno drugačije. Negdje dominiraju šunka i pince, drugdje janje, riba, domaće pogače ili fritule. No jedno im je svima zajedničko: obiteljsko okupljanje, toplina doma i mirisi koji podsjećaju na djetinjstvo.

Ako tražiš ideje za uskrsni ručak koji će biti ukusan, tradicionalan i s dozom osobnog stila, tu smo da ti pomognemo s receptima koji će oduševiti i tvoje nepce i tvoje goste.

Ideje za uskrsni ručak

Juha je obavezna, glavno jelo obično je pečenje s puno priloga i svježim salatama. Na moru je to najbolja bijela riba, zubatac ili kovač (šanpjer). Tradicionalno u nekim se hrvatskim krajevima na Uskrs za ručak priprema pečena janjetina, uz koju se poslužuju mladi krumpir, salata i mladi luk. U Slavoniji će to biti pečena svinjetina ili teletina s krumpirom iz pećnice i zelenom salatom. Obilni uskrsni ručak pamti se i po desertu. 

Raskošna torta od čokolade ili oraha, te neizostavno kolači od dizanog tijesta, sirnica ili pinca. U Istri se za najveći kršćanski blagdan tradicionalno priprema povetica, kolač sličan orahnjači, ukusna savijača s nadjevom od oraha i jabuka.

U nastavku donosimo osam recepata za uskrsni ručak.

Image
SLAĐI BLAGDANI

20 neodoljivih kolača za Uskrs koje ćeš poželjeti peći iz godine u godinu

Zubatac s umakom 

Idealno za sve koji žele jednostavan, a profinjen morski obrok koji se priprema bez stresa, a izgleda kao iz restorana.

Sastojci:

  • zubatac težak 1,5 kg
  • 1 glavica luka
  • bijelo vino
  • svežanj peršinovih grančica
  • nekoliko listića celera
  • 1 grančica majčine dušice
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Za umak:

  • 5 dkg maslaca
  • ½ svježe crvene paprike
  • 1 kg rajčica
  • ½ žlice umaka tabasco
  • malo šećera

Priprema:

  1. Oguli luk, nareži ga i sitno nasjeckaj.
  2. Očišćenog i opranog zubaca napuni lukom, začinskim biljem, 4–5 zrna papra, sokom jednog limuna i 4–5 žlica maslinovog ulja.
  3. Posoli ribu izvana.
  4. Položi je u nauljeni lim za pečenje.
  5. Nakapaj po ribi sok drugog limuna i prelij je s još malo ulja.
  6. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 25 minuta.
  7. Nakon toga smanji temperaturu i peci još 20 minuta.
  8. Tijekom pečenja povremeno je prelijevaj bijelim vinom i vlastitim sokom iz lima.
  9. Nareži očišćenu papriku na kockice.
  10. Na laganoj vatri prži papriku i nasjeckani luk dok luk ostane svijetao (ne da potamni).
  11. Dodaj narezane rajčice, malo soli, šećera i par kapi tabasca po želji.
  12. Kuhaj na laganoj vatri oko 30 minuta, povremeno miješajući.

Pečena janjetina

Ako želiš klasično, sočno i aromatično jelo koje se samo topi u ustima, pečena janjetina je pravi izbor.

Sastojci:

  • 1 kg janjetine
  • 3 žlice mljevene paprike
  • 2 žlice sjemenki komorača
  • 3 čaše vode
  • pola čaše maslinova ulja
  • sol

Priprema:

  1. Nareži janjetinu na veće komade.
  2. Stavi meso u posudu za pečenje.
  3. Sve dobro promiješaj da se sastojci ravnomjerno rasporede i janjetina se fino začini.
  4. Pokrij posudu aluminijskom folijom.
  5. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C, otprilike 1 sat i 30 minuta.
  6. Po želji, pred kraj pečenja makni foliju kako bi meso dobilo lijepu zapečenu koricu.

Pečena teletina s krumpirom

Ako ti se jede nešto klasično, domaće i fino zapečeno, pečena teletina s krumpirom je pun pogodak. Nježna, sočna teletina koja se lako reže vilicom, uz zlatno-pečene krumpire koji upiju sve sokove mesa i začina, pravi je obiteljski ručak koji nikad ne izlazi iz mode.

Sastojci:

  • 80 dkg telećeg mesa
  • 1 dcl ulja
  • češnjak
  • 1 kg krumpira
  • sol, papar

Priprema:

  1. Operi teleće meso, posuši ga kuhinjskim papirom.
  2. Posoli ga, popapri i natrljaj češnjakom.
  3. Prelij meso vrelim uljem.
  4. Stavi ga u pećnicu zagrijanu na 200–220 °C.
  5. Tijekom pečenja povremeno okreći meso i prelij ga njegovim vlastitim sokom.
  6. Kad meso dobije lijepu, ružičasto-zlatnu koricu, dodaj krumpir.
  7. Krumpir prethodno oguli, nareži na manje kriške i posoli.
  8. Posloži ga oko mesa u limu i nastavi peći dok sve ne omekša i lijepo se zapeče.
  9. Po potrebi dodaj malo tople vode tijekom pečenja kako meso i krumpir ne bi ostali suhi.

Šanpjer

Ako želiš jelo bogatog okusa u kojem se ne izgube svi ti fini, mirišljavi začini, riba je pravi izbor. Ali ne bilo koja. Šanpjer, poznat i kao kovač, jedna je od najcjenjenijih bijelih riba i često se nađe na svečanim, blagdanskim stolovima.

Sastojci:

  • 1 kg ribe (šanpjer, škarpina, ušata, salpa, cipal, veće bukve)
  • 1/2 kg krumpira
  • 1/2 dcl maslinova ulja
  • crveni luk
  • 5-6 češnja češnjaka
  • vezica peršina
  • lovorov list
  • papar u zrnu
  • sol
  • limun 

Priprema:

  1. Očisti ribu i nemoj uklanjati glavu – daje poseban okus.
  2. U široki lonac prvo posloži krumpir narezan na ploške.
  3. Na krumpir složi ribu narezanu na veće komade.
  4. Po ribi rasporedi crveni luk narezan na kolutove.
  5. Dodaj nasjeckani češnjak, svježi peršin, lovorov list, papar u zrnu, prstohvat soli i malo maslinovog ulja.
  6. Polako ulij hladnu vodu – tek toliko da sastojci ogreznu, ne više.
  7. Kuhaj na laganoj vatri oko 20 minuta.
  8. Tijekom kuhanja ne miješaj, već samo lagano protresi lonac s vremena na vrijeme.
  9. Jelo posluži u istoj posudi u kojoj se kuhalo.
  10. Na kraju podlij s još malo maslinovog ulja, pospi svježim peršinom i paprom, i ukrasi kriškama limuna.

Janjeći kotlet

Bilo da ga pečeš na tavi, grilu ili u pećnici, svaki zalogaj bit će pun okusa. Posluži ga uz pečeni krumpir, povrće ili svježu salatu i uživaj u jednostavnom, ali efektnom obroku.

Sastojci:

  • 8 janjećih kotleta
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 8 grančica ružmarina
  • 8 grančica majčine dušice
  • 8 grančica metvice
  • sol, papar

Priprema:

  1. Kotlete premaži s pola količine ulja.
  2. Posoli ih i popapri s obje strane.
  3. Na svaki kotlet stavi po grančicu ružmarina, majčine dušice i metvice.
  4. Složi kotlete na rešetku i stavi ih u vruću grill-pećnicu.
  5. Peci 4–6 minuta, ovisno o debljini i željenoj jačini pečenja.
  6. Izvadi rešetku, ukloni začinsko bilje i okreni kotlete.
  7. Premaži ih s ostatkom ulja.
  8. Vrati začinsko bilje na meso i peci još 4–6 minuta s druge strane.
  9. Kotlete posluži odmah, dok su još topli i mirisni.

Mesna rolada

Ako želiš pripremiti nešto domaće, zasitno i efektno, mesna rolada je odličan izbor

Sastojci:

  • 2 kg teletine, janjetine ili svinjetine
  • 4 žlice ulja
  • 6 dkg sušene slanine
  • 2 češnja češnjaka
  • peršin
  • papar
  • sol
  • 2 kg krumpira

Priprema:

  1. Sitno nasjeckaj slaninu, peršin i češnjak.
  2. Dodaj malo limunovog soka i sve dobro izmiješaj.
  3. Meso oblikuj u veliki odrezak.
  4. Istuci ga, pa posoli i popapri s obje strane.
  5. Premaži ga pripremljenom mješavinom začina i slanine.
  6. Savij meso u roladu, pa je poveži kuhinjskim koncem.
  7. Po potrebi je još malo posoli izvana.
  8. U pleh ulij malo ulja, dodaj krumpir narezan na deblje ploške.
  9. Posoli, popapri i izmiješaj krumpir u ulju.
  10. Na krumpir stavi pripremljenu roladu.
  11. Poklopi ili prekrij alu-folijom kako meso ne bi bilo suho.
  12. Stavi sve u pećnicu zagrijanu na 220 °C.
  13. Kad je rolada napola pečena, okreni je i po potrebi zalij s malo vode.
  14. Nastavi peći poklopljeno dok ne omekša, ukupno oko 1,5 sat.
  15. Kad je pečeno, ukloni konac, nareži roladu na ploške i posluži uz krumpir.

Juneća pisanica Wellington i svježe mahune s prezlama i češnjakom

Ako si od onih koji kažu da se od ribe ne mogu najesti, iskusno nepce Tomislava Špičeka za uskrsni ručak predlaže nešto konkretno – mesno jelo, i to juneću pisanicu Wellington, posluženu uz mahune s prezlama i češnjakom.

Sastojci:

  • Biftek- 800 g
  • Lisnato tijesto - 500 g
  • Sušena rezana dimljena šunka - 100 g
  • Šampinjoni - 200 g
  • 3 žlice senfa
  • Mahune svježe - 500 g
  • Prezle - 100 g
  • Maslac - 100 g
  • Češnjak - 3 češnja
  • Jaja - 2 komada
  • Mileram - 1 dl

Priprema:

  1. Očisti biftek od žilica, posoli i popapri.
  2. Kratko ga prepeči sa svih strana na jakoj vatri (da dobije boju), pa ga izvadi na tanjur.
  3. Premaži ga senfom i ostavi da se ocijedi i malo ohladi.
  4. Sirove šampinjone sitno usitni ili nasjeckaj.
  5. Zaprži ih na ulju na kojem si prethodno pekao biftek, dok ne ispari sva tekućina.
  6. Začini po ukusu (sol, papar, malo timijana ako želiš).
  7. Razvaljaj lisnato tijesto u kvadrat i očisti višak brašna.
  8. Na sredinu tijesta složi sušenu dimljenu šunku.
  9. Na šunku namaži pripremljene šampinjone.
  10. Na to položi ocijeđeni biftek.
  11. Rubove tijesta premaži razmućenim jajetom.
  12. Zamotaj sve zajedno u roladu.
  13. Po želji, ukrasi tijesto izvana trakicama ili vilicom.
  14. Stavi roladu peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C, oko 25–30 minuta, dok tijesto ne postane zlatno.
  15. Kad je gotovo, pusti da odstoji 5–10 minuta, zatim nareži na ploške.
  16. Mahune skuhao u slanoj vodi, ocijedi ih.
  17. U tavi otopi maslac, dodaj prezle i sitno sjeckani češnjak, pa kratko poprži.
  18. Dodaj žlicu milerama i ubaci kuhane mahune.
  19. Sve zajedno kratko pirjaj, samo da se okusi povežu.

Image
Foto: Unsplash

Poširani zubatac u umaku od pjenušca by Ivan Pažanin

Sastojci:

  • Zubatac - 800 g
  • Pjenušac - 1 dl
  • Mišanca (poljska trava) - 1 kg
  • Mladi krumpir - 6 komada
  • Crni češnjak - 400 g
  • Crna sol
  • Poriluk - 1 kom
  • Maslac - 100 g

Priprema:

  1. Filetiraj zubaca i nareži ga na odreske.
  2. Začini odreske po ukusu (sol, papar, malo limuna).
  3. Obloži svaki komad prvo prozirnom folijom, zatim aluminijskom.
  4. Kuhaj ih u kipućoj vodi dok ne omekšaju.
  5. Zakuhaj kosti od zubaca kako bi dobio aromatičan riblji temeljac.
  6. Redukciju temeljca pojačaj pjenušcem, lagano začini (npr. sol, papar, malo limunovog soka).
  7. Na kraju poveži umak s malo maslaca dok ne postane sjajan i gladak.
  8. Napravi listiće od crnog češnjaka (tankim rezanjem ili sušenjem).
  9. Mišancu skuhaj kratko u slanoj vodi pa je serviraj umotanu u list poriluka.
  10. Mladi krumpir skuhaj u kori, oguli ga, začini po želji (maslac, sol, peršin) i posluži uz ribu.

Prilozi za Uskrsni ručak

Prilozi za uskrsni ručak nisu samo dopuna glavnim jelima već su prilika da se kroz bogatstvo okusa i aroma ispriča priča o obiteljskim tradicijama, lokalnim specijalitetima i kreativnosti u kuhinji.

Izdvojili smo četiri zanimljiva i ukusna priloga za uskrsni ručak.

Mrkva pečena na tavi

Ako tražiš jednostavan, ali ukusan prilog uz uskrsni ručak, mrkva pečena na tavi je pun pogodak. Priprema ti neće oduzeti puno vremena, a odlično se slaže uz pečenje, janjetinu, piletinu ili ribu.

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 500g mrkve
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 žličice crni papar
  • 3 žlice jabučni ocat
  • 2 žlice med
  • 1 žličica listova svježeg timijana

Priprema:

  1. Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
  2. Dodaj narezanu mrkvu.
  3. Pospij malo soli i crnog papra.
  4. Peci mrkvu 6 do 8 minuta, povremeno miješajući, dok ne dobije zlatne mrlje i laganu hrskavost.
  5. Dodaj u tavu malo jabučnog octa i žličicu meda.
  6. Nastavi kuhati uz često miješanje još oko 1 minutu, dok tekućina ne postane sirupasta, a mrkva lijepo obložena.
  7. Makni s vatre i pospi s listićima svježeg timijana.
  8. Posluži toplo, kao prilog uz uskrsni ručak ili neko pečenje.

Zeleni grah s parmezanom i češnjakom

Svjež, lagano hrskav grah pirjan s maslinovim uljem i češnjakom, pa posut ribanim parmezanom, savršeno se slaže uz mesna jela poput pečene janjetine ili piletine. Brzo se priprema, izgleda odlično na stolu, a daje jelu onu finu, mediteransku notu koju svi vole.

Sastojci:

  • 500g svježe zelene mahune, orezane
  • 1 žlica mljevenog češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2  žličice soli
  • 1/2 žličice mljevenog crnog papra
  • 70g parmezana
  • 2 kriške slanine, kuhane i nasjeckane

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 220 °C.
  2. U zdjeli pomiješaj zelene mahune, nasjeckani češnjak, maslinovo ulje, sol i papar.
  3. Sve dobro promiješaj da se mahune ravnomjerno oblože začinima.
  4. Premjesti mahune na lim za pečenje – složi ih u jedan ravnomjeran sloj.
  5. Peci ih u prethodno zagrijanoj pećnici 15–20 minuta, a na pola vremena ih lagano promiješaj ili protresi lim.
  6. Kad omekšaju, pospi ih ribanim parmezanom.
  7. Vrati u pećnicu i peci još minutu, dok se parmezan ne otopi i lagano zapeče.
  8. Izvadi mahune iz pećnice i pospi ih hrskavo pečenom slaninom (po želji).
  9. Posluži odmah, dok su tople i mirisne.

Salata od pečenog krumpira

Ako želiš nešto drugačije od klasične francuske salate ili kuhanog krumpira, salata od pečenog krumpira odličan je izbor. Hrskavi krumpirići pečeni u pećnici s koricom, začinjeni maslinovim uljem, senfom, svježim začinskim biljem i laganim preljevom, daju salati puniji okus i rustikalnu teksturu.

Sastojci

  • 1.5 kg mladog crvenog krumpira (prerezan na pola)
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1/2 žličica senfa
  • 1 žlica bijelog octa
  • sol
  • crni papar
  • 3 stapke mladog luka
  • 2 stabljike celera, narezane na ploške
  • 4 kriške kuhane slanine, grubo nasjeckane
  • 4 žličice sitno nasjeckanog svježeg estragona
  • 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 220 °C.
  2. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
  3. U zdjeli pomiješaj krumpire narezane na komade s 2 žličice maslinovog ulja.
  4. Rasporedi krumpir po limu u jednom sloju.
  5. Peci 15 minuta, zatim okreni krumpire.
  6. Nastavi peći još oko 10 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju i omekšaju.
  7. Izvadi krumpir i pusti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  8. U velikoj zdjeli pomiješaj preostalo maslinovo ulje, senf i ocat.
  9. Dodaj sol i papar po ukusu.
  10. Umiješaj ohlađeni krumpir.
  11. Dodaj narezani mladi luk, sjeckani celer, pečenu i narezanu slaninu, estragon i peršin.
  12. Sve dobro promiješaj da se sastojci povežu.
  13. Prije posluživanja je dovedi na sobnu temperaturu ako je bila ohlađena.

Hrskave smrvljene prokulice

Pospi ih parmezanom, dodaj malo maslinovog ulja, češnjaka ili limunove korice i dobit ćeš prilog koji savršeno ide uz pečenje, ribu ili jaja. Osim što izgledaju zanimljivo, ovaj način pripreme pretvara prokulice u pravu blagdansku deliciju.

Sastojci:

  • 1kg svježe prokulice
  • 1/4 šalice vode
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 30g mljevenog svježeg češnjaka
  • 1 žličica soli
  • 1/4 žličice crnog papra
  • 45g ribanog parmezana

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 220 °C.
  2. Svježe prokulice stavi u veliku zdjelu za mikrovalnu s malo vode.
  3. Pokrij zdjelu plastičnom folijom i stavi u mikrovalnu na 6–8 minuta, dok ne omekšaju.
  4. Pažljivo skini i baci foliju.
  5. Kuhane prokulice stavi na lim za pečenje.
  6. Pomoću ravnog dna šalice ili mjerne posude, lagano zdrobi svaku prokulicu.
  7. Obriši ih papirnatim ručnicima da ukloniš višak vlage.
  8. Pokapaj ih maslinovim uljem, pospi mljevenim češnjakom, solju i paprom.
  9. Peci u pećnici 10 minuta, dok ne postanu hrskave i zlatne.
  10. Izvadi lim, pospi prokulice naribanim parmezanom.
  11. Vrati u pećnicu na još 5 minuta, dok se sir ne otopi i zapeče.
  12. Posluži toplo, kao ukusan i neobičan blagdanski prilog.