Uskrs bez pisanica je kao Božić bez bora, no jaja za Uskrs se mogu jesti na nekoliko načina. Ako ti je već dosta dosadnih tvrdo kuhanih, probaj punjena jaja i serviraj svojim ukućanima i gostima jaja na drugačiji način. Osim što će se ovo jelo skoro sigurno uvijek pojesti i nećeš imati ostataka koja će se vući danima nakon, priprema punjenih jaja ne može biti jednostavnija.
Američka punjena jaja
Zamisli cijeli doručak u jednom punjenom jajetu. To je ideja iza ovog recepta, jaja koja imaju svega po malo. Malo palačinki, malo mesa, malo jaja i preko svega toga malo javorovog sirupa. Iako na prvu možda ne zvuči kao nešto što bi mogla jesti svaki dan, ovako pripremljena punjena jaja bit će hit za tvojim stolom.
Američka punjena jaja sastojci:
- 6 jaja
- 3 žlice dinstane svježe kobasice (npr. domaća kobasica, debrecinka)
- 1/4 šalice majoneze
- 1 žličica dimljene paprike
- 1 žličica papra
- 1 žličica soli
- 2 trakice slanine (ispeci ih dok ne postanu hrskave pa ih nareži)
Američka punjena jaja sastojci za pancake crumble:
- 1 jaje
- 100 ml mlijeka
- 2 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- Prstohvat soli
- 100 g glatkog brašna
- Malo maslaca za tavu
Američka punjena jaja priprema:
- Umuti jaje s mlijekom, šećerom, vanilin šećerom i soli.
- Dodaj brašno pa sve dobro izmiješaj da dobiješ glatku smjesu.
- Ispeci jednu deblju palačinku na malo maslaca – neka bude zlatna s obje strane.
- Kad se ohladi, nareži je ili natrgaj na sitne komadiće. Ako voliš ekstra hrskavo, možeš ih tostirati na suhoj tavi još par minuta.
- Skuhaj jaja tvrdo (10 minuta u kipućoj vodi), pa ih ohladi i oguli.
- Prepolovi ih i pažljivo izvadi žumanjke.
- U zdjeli pomiješaj žumanjke, majonezu, začine i dinstanu kobasicu – smiksaj sve u finu kremastu smjesu.
- Napuni bjelanjke tom smjesom.
- Pospi po vrhu malo mrvica palačinki i hrskave slanine.
- Posluži odmah dok su mrvice još friške i mirišljave.
Punjena jaja sa šunkom i sirom
Ako voliš klasičnu kombinaciju šunke i sira, ovo je pravo rješenje za tebe! Ova verzija punjenih jaja je super kremasta, a senf dodaje baš onaj fini štih. Nema klasičnije odabira za uskršnji stol.
Punjena jaja sa šunkom i sirom sastojci:
- 6 kuhanih jaja
- 2 žlice majoneze
- 50 g naribane šunke
- 50 g naribanog sira (gauda, cheddar ili po želji)
- 1 žličica senfa
- Prstohvat soli i papra
Punjena jaja sa šunkom i sirom priprema:
- Skuhaj jaja, ohladi ih, oguli i prepolovi.
- Izvadi žumanjke i pomiješaj ih s majonezom, senfom, šunkom i sirom.
- Posoli, popapri i dobro izmiješaj.
- Napuni bjelanjke smjesom i po želji pospi još malo sira ili komadićima šunke za ukras.
Punjena jaja s tunom
Kombinacija jaja i tune neodoljivo podsjeća na tuna salatu sa svim okusima u jednom zalogaju. Tunu je također lagano za umiješati i rasporediti na bjelanjke, a s ovim receptom nećeš imati puno pripreme.
Punjena jaja s tunom sastojci:
- 6 kuhanih jaja
- 1 konzerva tune (ocijeđena)
- 2 žlice majoneze
- 1 žličica limunovog soka
- 1/4 žličice soli
- 1/4 žličice papra
- Malo kapara ili maslina za ukras (po želji)
Punjena jaja s tunom priprema:
- Skuhaj jaja, ohladi, oguli i prepolovi.
- Žumanjke pomiješaj s tunom, majonezom, limunovim sokom, soli i paprom. Smjesa treba biti kremasta.
- Napuni polovice bjelanjaka i dodaj malo kapara ili maslina na vrh za dodatnu aromu.
Vege punjena jaja recept
Za one koji preferiraju lagane i šarene opcije, ova verzija punjenih jaja je prava poslastica. Avokado i povrće daju svježinu, a cijela kombinacija izgleda apsolutno divno. Za dodatni štih možeš ubaciti malo maslinovog ulja i začine po ukusu. Ova varijanta je baš proljetna i lagana, a super se slaže sa svježim povrćem.
Vege punjena jaja sastojci:
- 6 kuhanih jaja
- 1 zreli avokado
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žlica ribane mrkve
- 1 žlica sitno nasjeckane rajčice (bez sjemenki)
- Malo soli i papra
- Prstohvat češnjaka u prahu ili malo maslinovog ulja (opcionalno)
Vege punjena jaja priprema:
- Skuhaj jaja, ohladi ih, oguli i prepolovi.
- Žumanjke izvadite i pomiješajte s avokadom i limunovim sokom.
- Dodaj ribanu mrkvu i rajčicu.
- Napuni polovice bjelanjaka.
Obojena punjena jaja
Ponekad je najteže dobiti djecu da probaju nešto novo, posebno ako je u bojama koje ne vole. No ljepota punjenih jaja je što mogu postati koje god boje želiš! Ako tvoja djeca ne žele ni čuti za kuhana jaja, no bez problema jedu kajganu, možda je samo stvar izgleda. Prodaj im ponuditi ove pisanice koje su obojene iznutra i mogla bi se predomisliti! Alternativno, ova jaja možeš pripremiti i za goste - izgled im je definitivno neobičan!
Obojena punjena jaja sastojci:
- 6 jaja
- 2–3 žlice majoneze
- 1 žličica hrena
- Sol i papar po ukusu
Obojena punjena jaja sastojci za bojenje bjelanjaka:
- 2–3 šalice vode po boji
- 2 žličice bijelog octa po boji
- Par kapi boje za hranu
Obojena punjena jaja priprema:
- Skuhaj jaja (10 minuta u kipućoj vodi), zatim ih ohladi i oguli.
- Prepolovi jaja i pažljivo izvadi žumanjke u zdjelu.
- Bjelanjke stavi u čaše ili zdjelice s pripremljenom otopinom za bojanje.
- Ostavi bjelanjke da stoje u boji 10–15 minuta, ovisno o tome koliko jaku boju želiš. Povremeno ih okreni.
- Kad su obojeni, izvadi ih i lagano posuši na papirnom ubrusu.
- Za to vrijeme, žumanjke pomiješaj s majonezom, hrenom, soli i paprom – možeš sve zgnječiti vilicom ili izmiksati za glađu teksturu.
- Punjenje stavi u bjelanjke – žlicom ili uz pomoć slastičarske vrećice ako želiš da izgleda ekstra fancy.
- Po želji ukrasi s malo papra, sitno sjeckanim vlascem, peršinom ili još malo hrena na vrh.