Nema ništa gore od toga da moraš baciti hranu na kojoj si potrošila puno vremena, truda, pa čak i novca, posebno kada se radi o kolačima koji često sadrže skuplje sastojke. Ako planiraš uživati u kolačima i nakon blagdana, važno je čuvati ih na pravi način. Gnjecavi keksi ili rolada koja je pokupila miris hladnjaka mogu uništiti pravi okus i teksturu tih slastica.
Zato smo istražili najbolje načine kako čuvati suhe kolače, kako bi ostali svježi i ukusni.
Kako čuvati suhe kolače?
Ako planiraš peći nekoliko vrsta suhih kolača, možda misliš da ih jednostavno možeš staviti u frižider i to je to. Međutim, ako kolači nemaju kremasto punjenje, nije potrebno držati ih u hladnjaku. Postoji mnogo boljih i učinkovitijih načina za čuvanje kolača, a mi smo istražili koji su najbolji.

Skladištenje suhih kolača nakon pečenja
Za početak, dok planiraš uživati u kolačima, čuvaj ih u hermetički zatvorenim posudama na sobnoj temperaturi. Iako su limene posude za kekse lijep i praktičan izbor, hermetički zatvorene posude puno su učinkovitije za očuvanje svježine. Ako ih pravilno pohraniš, keksi mogu trajati i do tjedan dana.
Ako ih želiš čuvati na nižim temperaturama, nemoj ih samo staviti u frižider s folijom preko tanjura. Suhi keksi ne podnose vlagu, pa čim dođu u kontakt s vlažnijom atmosferom, poput one u hladnjaku, postat će gnjecavi. Stavi ih u posude kako bi vlaga ostala van nje i produžit češ im svježinu.
Zamrzavanje suhih kolača
Većina suhih kolača može se čuvati u zamrzivaču do 6 mjeseci, sve dok su pohranjeni u hermetički zatvorenoj posudi. Možeš ih spremiti u jednom sloju ili ih naslagati s pergamentnim papirom između slojeva. Najvažnije je da ih ne zamrzneš odmah nakon pečenja dok su još vrući jer će doći do kondenzacije i kolači će postati gnjecavi. Kada dođe vrijeme za posluživanje, odmrzni kolačiće preko noći u hladnjaku, a prije nego ih poslužiš, ostavi ih na sobnoj temperaturi kako bi se opustili.
Zamrzavanje viška smjese
Ako primijetiš da si napravila previše smjese, jednostavno ju spremi za zamrzavanje. Lakše je iskoristiti hranu dok je još u fazi sastojaka (u ovom slučaju tijesta), nego kad je već pečena. Višak tijesta oblikuj u kocku, zamotaj u papir za pečenje i pohrani u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za zamrzavanje. Kada budeš spremna za kolačiće, samo odmrzni tijesto u hladnjaku preko noći, a zatim ga ispeci kao i obično sljedeći dan. Ovako zamrznuto tijesto može trajati do 3 mjeseca.