Kuhanje jaja možda ti se čini kao najjednostavniji zadatak u kuhinji, ali priznaj, i tebi se sigurno barem jednom dogodilo da ljuska pukne, a bjelanjak iscuri u vodu. Iako se ponekad to ne može izbjeći zbog tanke ljuske ili sitnih pukotina koje ne vidiš, postoji nekoliko trikova koji ti mogu pomoći da svaki put dobiješ savršeno kuhano jaje bez pukotina.
Bez obzira kuhaš li ih za uskršnji doručak, uskrsne pisanice ili ih trebaš za salatu, ovi savjeti će ti olakšati pripremu i pomoći da izbjegneš frustracije s napuknutim jajima.
Kako sukuhati jaja da ne popucaju?
Pucanje ljuske tijekom kuhanja obično se događa zbog nekoliko razloga. Ako hladno jaje staviš direktno u kipuću vodu, nagla promjena temperature uzrokuje da se zrak u zračnom džepu (na širem kraju jajeta) širi, zajedno s unutarnjim sadržajem, i tako stvori pritisak koji može raznijeti ljusku. Također, ako voda jako vrije, jaja se mogu sudarati međusobno ili udarati o stijenke lonca, što ih može oštetiti.
Koristi jaja koja nisu potpuno svježa
Iako se možda čini nelogično, jaja koja su stara nekoliko dana do tjedan dana zapravo su bolji izbor za kuhanje od potpuno svježih. Kako jaje stari, pH bjelanjka se povisuje, a tanka membrana ispod ljuske lagano se odvaja, što ti kasnije olakšava guljenje i smanjuje rizik od pucanja tijekom kuhanja. S druge strane, svježa jaja imaju čvršće prianjajuću membranu i niži pH, zbog čega lakše pucaju i teže se gule.
Temperiraj jaja
Jedan od najvažnijih koraka ako želiš izbjeći pucanje jaja je da spriječiš temperaturni šok. Najbolje je da jaja izvadiš iz hladnjaka barem 15 do 30 minuta prije kuhanja kako bi se zagrijala na sobnu temperaturu. Tako će razlika između hladnog jajeta i tople vode biti manja, a ljuska manje izložena stresu i pucanju.
Pazi na jačinu vatre
Izbjegavaj jako vrenje vode jer snažno ključanje tjera jaja da se sudaraju i poskakuju u loncu, što gotovo sigurno dovodi do pucanja. Umjesto toga, pusti vodu da lagano krčka cijelo vrijeme kuhanja. To je najnježniji i najsigurniji način da jaja ostanu cijela.
Izbjegavaj gužvu u loncu
Pobrini se da jaja imaju dovoljno prostora u loncu. Najbolje je da budu složena u jednom sloju, s malo razmaka između, kako se ne bi sudarala tijekom kuhanja. Ako je lonac pretrpan, veća je šansa da će jaja pucati, a i kuhanje će trajati dulje jer će hladna jaja brže sniziti temperaturu vode.
Sol i ocat u vodi
Dodavanje otprilike pola žličice soli ili žličice octa na litru vode često se preporučuje kao koristan trik. Iako to možda neće potpuno spriječiti pucanje ljuske, sol i ocat mogu pomoći da se bjelanjak brže zgruša ako do pukotine ipak dođe. Na taj način pukotina se "zatvori", a curenje bjelanjka u vodu se zaustavi. Osim toga, ocat može blago omekšati ljusku, što ti kasnije može olakšati guljenje jaja.
Kuhanje na pari kao alternativa
Kuhanje jaja na pari odlična je alternativa klasičnom kuhanju u vodi i još jedan trik koji može smanjiti rizik od pucanja. Dovoljno je da jaja staviš u košaru za kuhanje na pari, iznad kipuće vode. Budući da nisu uronjena i ne udaraju se jedno o drugo, manja je šansa da će napuknuti. Osim toga, mnogi tvrde da se ovako kuhana jaja puno lakše gule.

Što nakon kuhanja jaja?
Čim su jaja kuhana onoliko koliko želiš, odmah ih prebaci u posudu s jako hladnom vodom. Time zaustavljaš kuhanje na vrijeme, sprječavaš da se jaja prekuhaju i da se oko žumanjka stvori onaj neugledni zelenkasti rub. Hladna voda također uzrokuje lagano skupljanje unutrašnjosti jajeta, što ti kasnije olakšava guljenje. Ostavi ih u vodi barem 10 do 15 minuta.
Kad se jaja ohlade, najlakše ih je guliti pod mlazom hladne vode ili dok su uronjena u posudu s vodom. Lagano lupni širi kraj jajeta o tvrdu površinu da razbiješ ljusku, pa jaje nježno rolaj dlanom kako bi se ljuska dodatno odvojila. Guljenje uvijek počni od šire strane – ondje se nalazi zračni džep, pa ćeš ljusku najlakše odvojiti. Voda će ti pomoći da ispereš sitne komadiće i lakše ukloniš membranu.