Ako voliš slavonske užine, slavonska satrica je definitivno nešto što moraš probati. Ovaj jednostavan, ali ukusan dodatak sastoji se od svježeg kravljeg sira, vrhnja, mladog luka i, naravno, dimljene mljevene crvene paprike koja daje onaj prepoznatljiv slavonski štih. Istražili smo kako se priprema i uz što ju je najbolje kombinirati.
Slavonska satrica recept
Priprema satrice je stvarno lagana, toliko da bi i djeca mogla sudjelovati – naravno, uz malo pomoći od odraslih. Nema tu nikakvih kompliciranih koraka, sve što trebaš je pomiješati sastojke. Jednom kad ju pripremiš, možeš je čuvati nekoliko dana i uživati u njoj kad god poželiš.
Satrica je odlična kao namaz na kruhu, ali i uz suhomesnate proizvode ili pečenja. Jedna od omiljenih užina bećara je šnita domaćeg kruha s kulenom i, naravno, malo (ili puno) satrice.

Slavonska satrica sastojci:
- 1 vezica mladog luka
- 150 ml kiselog vrhnja
- 200 gr svježeg domaćeg sira
- 1 žličica nasjeckanog peršina
- mljevena crvena paprika (po ukusu)
- sol
Slavonska satrica priprema:
- Svježi sir izdrobi ili dobro promiješaj da se razbiju grudice.
- Mladi luk očisti i operi. Izreži na kolutiće s listovima i malo posoli.
- Nasjeckaj list peršina na sitno.
- Sir, vrhnje, luk, peršin i sol sjedni i pospi malo crvene paprike po površini.