Uskrs je vrijeme obnove, zajedništva i naravno, slavlja uz obilje tradicionalnih delicija koje krase naše stolove. Kolači za Uskrs su među nezaobilaznim slasticama koje obogaćuju uskrsni blagdan. Ovi slatki zalogaji ne samo da zadovoljavaju naše nepce, već i simboliziraju radost i obilje koje Uskrs donosi. U nastavku donosimo 20 ukusnih recepata za uskrne kolače.
Kremasti kolači za Uskrs
Među raznovrsnim slatkim iznenađenjima, posebno mjesto zauzimaju kremasti kolači za Uskrs koji svojim bogatim okusima i mekim teksturama osvajaju srca svih sladokusaca. Bez obzira tražite li inspiraciju za klasičnu uskrsnu tortu ili želite isprobati nešto novo i uzbudljivo, otkrit ćemo kako kremasti kolači mogu dodati posebnu notu vašem blagdanskom slavlju.
Kremasti kolač s jogurtom
Ovaj kremasti kolač s jogurtom idealan je za sve koji vole lagane i osvježavajuće deserte. Njegova meka, sočna tekstura i blagi okus jogurta čine ga idealnim izborom za proljetne dane, a priprema je brza i jednostavna.
Sve što trebate od sastojaka za biskvit:
- 2 žumanjka
- 80 grama maslaca
- 200 grama brašna
- veći prstohvat praška za pecivo
- 50 grama šećera
Krema za fini kremasti kolač s jogurtom:
- 2 bjelanjka
- 50 grama šećera
- 400 grama čvrstog jogurta
- 3 žlice glatkog brašna
Kremasti kolač s jogurtom priprema:
- Kremasti kolač s jogurtom priprema se tako da prvo izmiksaš žumanjke sa šećerom, a zatim dodaš omekšali maslac i sve druge sastojke za tijesto.
- Miksaj dok ne dobiješ gustu smjesu.
- Oblikuj tijesto u glatku kuglu, prereži na dva dijela i ostavi da odstoji zamotano u foliji 30 minuta.
- Pripremi kremu tako da izmiksaš bjelanjke, a zatim dodaš jogurt, šećer i brašno neprestano miksajući.
- Lim za pečenje pobrašni te utisni jednu polovicu tijesta.
- Ne trebaš valjati.
- Dodaj kremu, a drugu polovicu naribajte ili grubo natrgajte.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C pecite 30 minuta.
Fini brzi kremasti kolač
S bogatom kremastom teksturom i laganom pripremom, ovaj kolač bit će hit na svakom okupljanju. Brzo se pripremaju, a okus im je jednostavno neodoljiv.
Fini brzi kremasti kolači sastojci:
- 500 grama petit keksa
- 2 žlice mlijeka
Krema za fini brzi kremasti kolač:
- 1 litra mlijeka
- 4 žumanjka
- 150 grama šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 4 žlice gustina
Fini brzi kremasti kolač sastojci:
- Kremu pripremaš tako da u 250 ml mlijeka razmutiš izmiksane žumanjke sa šećerom, a zatim dodaš vanilin šećer, puding od vanilije i gustin.
- Sve dobro izmiješaj pjenjačom.
- Preostalo mlijeko stavi kuhati, a kad zavri, uliješ smjesu u njega.
- Neprestano miješaj dok se krema ne zgusne.
Kremasti kolač s orasima i čokoladom
Kremasti kolač s orasima i čokoladom prava je poslastica za sve ljubitelje bogatih okusa. Kombinacija sočnih oraha i glatke čokolade stvara savršenu ravnotežu, dok kremasta tekstura kolača čini svaki zalogaj pravim užitkom.
Kremasti kolač s orasima i čokoladom sastojci:
- 120 grama mljevenih oraha
- 120 grama brašna
- 60 grama smeđeg šećera
- 60 grama maslaca
- 80 ml mlijeka
- 2 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 60 grama komadića čokolade
- 1 žličica praška za pecivo
- pola žličice soli
- 100 grama krem sira, sobne temperature
- 60 grama šećera u prahu
- 80 ml slatke pavlake
Kremasti kolač s orasima i čokoladom priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 °C i pripremi kalupe za pečenje.
- Pomiješaj brašno, orahe, smeđi šećer, prašak za pecivo i sol u velikoj posudi.
- Dodaj maslac, mlijeko, jaja i ekstrakt vanilije, te sve dobro tucaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
- Dodaj komadiće čokolade i lagano promiješaj.
- Izlij smjesu u pripremljeni kalup i poravnaj površinu.
- Pecite kremasti kolač s orasima i čokoladom 40-45 minuta, dok na vrhu ne porumeni.
- Za to vrijeme u zdjelu dodaj šećer u prahu i slatku pavlaku, te miješaj dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
- Kada je kolač gotov, ostavi ga da se ohladi.
- Kada se kolač ohladi, stavi sloj kreme na vrh.
- Posluži tortu hladnu i uživaj!
Uskrsni kremasti kolač
Bogatom kremom i nježnom biskvitnom podlogom, ovaj kolač pruža idealnu ravnotežu slatkoće i osvježavajuće svježine. S jednostavnom pripremom i predivnim izgledom, postat će pravi hit među tvojim gostima na Uskrs.
Uskrsni kremasti kolač sastojci:
- 4 jaja, odvojena
- 90 g šećera
- 60 g maslaca, omekšalog
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 100 g višenamjenskog brašna
- 2 šalice mlijeka
Uskrsni kremasti kolač priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 °C.
- Četvrtastu posudu za pečenje premaži sprejom za kuhanje.
- U srednjoj zdjeli tucaj bjelanjke dok se ne stvore čvrsti snijeg, zatim stavi sa strane.
- U velikoj zdjeli pomiješaj žumanjke i šećer, te tucaj dok smjesa ne postane glatka.
- Dodaj maslac i vaniliju, dobro promiješaj.
- Umiješaj brašno, a zatim polako dodaj mlijeko i dobro sjedini.
- Polako umiješaj snijeg od bjelanjaka, pazeći da ne pretjeraš s miješanjem.
- Izlij smjesu u pripremljenu posudu za pečenje.
- Peci 45 do 50 minuta, ili dok se sredina ne stegne i ne porumeni na vrhu.
- Ohladi kolač prije posluživanja.
Kremasti kolač od kokosa i čokolade
Kolač od kokosa i čokolade pravi je raj za tvoje nepce! Kombinacija bogate čokolade i sočnog kokosa stvara savršenu ravnotežu okusa, dok kremasta tekstura kolača čini svaki zalogaj nezaboravnim.
Biskvit za kremasti kolač od kokosa i čokolade:
- 4 žumanjka
- 4 bjelanjka
- 7 žlica šećera
- 100 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 12 žlica glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice kakao praha
Krema za kremasti kolač od kokosa i čokolade:
- 100 grama kokosa
- 3 žlice oštrog brašna
- 6 žlica šećera
- 0,5 litre mlijeka
- 1 vanilin šećer
Glazura od čokolade:
- 100 grama čokolade za kuhanje
- 50 grama margarina za glazuru
Kolač od kokosa i čokolade priprema:
- Izmiksaj žumanjke, šećer, mlijeko i ulje, a zatim dodaj brašno i prašak za pecivo.
- Istuci bjelanjke u čvrsti snijeg i umiješaj ih u prethodno pripremljenu smjesu.
- Dodaj kakao prah i dobro promiješaj.
- Prebaci smjesu u tepsiju i peci na 180 °C.
- Dok se biskvit peče, pripremi kremu pomiješaj kokos, brašno, šećer i mlijeko, te stavi kuhati.
- Kada se biskvit ohladi, prelij kremu preko njega.
- Po želji, ukrasi kolač s čokoladnom glazurom.

Suhi kolači za Uskrs
Dok se proljeće budi, a uskrsni blagdani približavaju, vrijeme je da razmišljamo o slatkim tradicijama koje obilježavaju ovo veselo doba godine. Suhi kolači za Uskrs su na posebnom mjestom na uskrsnoj trpezi, predstavljaju savršenu kombinaciju tradicije, ukusa i praktičnosti.
Mrvice sa stola: Uskrsni keksi
S bogatstvom okusa i razigranim uskršnjim oblicima, ovi keksi unose radost i boje u svaki stol. Njihova priprema je jednostavna, a miris svježih keksa koji se peku u pećnici odmah stvara blagdansku atmosferu.
Uskrsni keksi sastojci:
- 320 g glatkog brašna
- 250 g maslaca
- 120 g šećera u prahu
- 25 g kakaa
- 1 jaje
- 1 žličica arome vanilije
- prstohvat soli
Uskrsni keksi priprema:
- Od brašna, maslaca narezanog na listiće, šećera, jaja, vanilije i soli umijesi glatko tijesto.
- Zamotaj tijesto u prozirnu foliju i ostavi ga u hladnjaku na 1 sat.
- Odmoreno tijesto podijeli na dva jednaka dijela. U jedan dio umiješaj kakao, a drugi ostavi "žuti".
- Oba tijesta razvaljaj na papiru za pečenje, premjesti ih na lim i stavi u zamrzivač na 15-20 minuta kako bi lakše vadila oblike.
- Ohlađena tijesta izvadite iz zamrzivača i izrezuj oblike po želji kalupima.
- Oblike pažljivo izvadi iz tijesta, pa u bijelo tijesto utisni crne oblike i obrnuto.
- Prekrij tijesto drugim papirom za pečenje, okreni tako da je gornja strana dolje (ne skidaj prvi papir za pečenje!) i lagano pređi valjkom kako bi se crno i bijelo tijesto spojila.
- Vratite pripremljena tijesta u zamrzivač na još 10-15 minuta.
- Ponovno ohlađena tijesta izvadite iz zamrzivača, uklonite gornji papir za pečenje i izrezujte kekse većim okruglim ili četvrtastim kalupom.
- Kekse premjesti na lim za pečenje i peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, 10-12 minuta.
Samo jedan griz: Lemon curd cookies
Ako si ljubitelj citrusa i mekanih, ali bogatih keksića, onda su ovi keksići kao stvoreni za tebe. Prhki izvana, a iznutra nježno ispunjeni svilenkastim, domaćom kremom od limuna – eksplozija su okusa koja se topi u ustima.
Sastojci za prhko tijesto:
- 200 g oštrog brašna
- 100 g hladnog maslaca
- 50 g šećera u prahu
- vanilija, tonka, ribana korica agruma
- žlica do dvije hladne vode
Sastojci za kremu od limuna:
- 3 žumanjka
- 1 cijelo jaje
- 1 jušna žlica škrobnog brašna (poravnana, ne vrhom puna)
- žličica dvije naribane korice limuna
- 5 žlica soka limuna (može i kombinacija limuna i naranče)
- 100 g šećera
- 100 g maslaca narezanog na kockice
- malo soli
Priprema tijesta:
- Pospi brašno u posudu.
- Dodaj šećer i arome po želji – vaniliju i/ili ribanu koricu limuna, naranče.
- Maslac nareži na kockice pa ga prstima utrljaj u smjesu dok ne dobiješ teksturu sličnu pijesku.
- Dodaj jednu do dvije žlice hladne vode – tek toliko da se sve poveže u tijesto.
- Tijesto mijesi što kraće, samo dok se sve sjedini – tako će keksi biti prhki i hrskavi.
- Oblikuj tijesto u disk promjera otprilike 20 cm.
- Spremi ga u hladnjak na 30 minuta.
- Nakon hlađenja, tijesto tanko razvaljaj.
- Izreži oblike po želji (srca, zvjezdice, krugovi…).
- Kekse peci 8 – 10 minuta na 170 °C.
- Zadnjih par minuta dobro ih motri – čim rubovi lagano potamne, keksi su gotovi.
Priprema kreme:
- U zdjelu stavi šećer, sol i jaja.
- Umuti pjenjačom dok se sve ne poveže.
- Dodaj škrob (npr. gustin), naribanu koricu limuna i lagano umiješaj sok limuna – možeš dodati i malo soka naranče za blažu aromu.
- Stavi zdjelu na laganu vatru.
- Miješaj stalno kuhačom, bez prestanka.
- Nakon otprilike 8–10 minuta, krema će se početi zgušnjavati.
- Da provjeriš je li gotova – okreni kuhaču i ako krema ostaje na njoj i lijepo je oblaže, spremna je.
- Makni zdjelu s vatre.
- U vruću kremu odmah umiješaj maslac dok se potpuno ne otopi.
- Kremu zatim protisni kroz fino cijedilo – tako ćeš se riješiti komadića korice i eventualnih grudica.
- Ohladi je na sobnoj temperaturi, pa spremi u hladnjak.
- Posluži kad se potpuno ohladi – idealna je za punjenje keksića, torti ili kao namaz!
Starinske kokos kiflice
Ako voliš jednostavne, mirisne kolačiće koji vraćaju u djetinjstvo, starinske kokos kiflice su pun pogodak. Prhke, lagano slatkaste i s onim prepoznatljivim, nježnim okusom kokosa – to su one kiflice koje su ti baka posluživala uz čaj ili šalicu bijele kave.
Starinske kokos kiflice sastojci:
- 28 dkg glatkog brašna
- 10 dkg kokosa
- 20 dkg margarina
- 7 dkg šećera
- žlica vrhnja
Starinske kokos kiflice priprema:
- Od svih sastojaka zamijesi glatko tijesto.
- Kad tijesto bude gotovo, ostavi ga da odmori oko 20 minuta.
- Nakon odmora, počni oblikovati male kokos kiflice.
- Slaži ih na lim obložen papirom za pečenje.
- Peci ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, otprilike 20 minuta – dok lagano ne porumene.
- Još tople kiflice uvaljaj u šećer u prahu (štaub šećer).
- Pusti da se ohlade i posluži ih.
Suhi kolači s orasima
Ako ti treba klasik koji nikad ne izlazi iz mode, suhi kolači s orasima su pravi izbor. To su oni mirisni, prhki zalogaji koji podsjećaju na blagdane, obiteljska druženja i bakin stol prepun slastica.
Suhi kolač s orasima sastojci:
- 250 g brašna
- 200 g šećera
- 150 g oraha
- 2 jaja
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica vanilin šećera
- 150 g maslaca
- prstohvat soli
Suhi kolač s orasima priprema:
- U veliku zdjelu stavi brašno, šećer, mljevene orahe, prašak za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli.
- U drugoj zdjeli istuci jaja, dodaj otopljeni maslac i dobro promiješaj.
- Spoji suhe i mokre sastojke pa miješaj dok ne dobiješ glatku, kompaktnu smjesu.
- Oblikuj male kuglice od smjese i složi ih na lim za pečenje obložen papirom.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15–20 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
- Kada su gotovi, izvadi ih iz pećnice i ostavi da se ohlade.
- Po želji ih možeš posuti šećerom u prahu.
- Posluži uz čaj, kavu ili kao slatki zalogaj kad god ti zatreba nešto fino i domaće.
Starinski suhi kolači
Radiš ih od osnovnih sastojaka koje već imaš kod kuće – bez puno ukrasa, ali s punim srcem. Idealni su za blagdane, obiteljska okupljanja ili kad jednostavno poželiš nešto domaće i poznato.
Starinski suhi kolač sastojci:
- 1 šalica mekog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- ½ žličice cimeta
- 1 šalica šećera
- 1/3 šalice maslaca
- 2 jaja
- Prstohvat soli
- 1/3 šalice meda
- ½ šalice sjeckanih oraha
- ½ šalice kave
Starinski suhi kolač priprema:
- U jednoj posudi pomiješaj suhe sastojke: brašno, prstohvat soli i sodu bikarbonu.
- U drugoj posudi stavi jaje i šećer pa miksaj.
- Postupno dodaj rastopljeni maslac i med, nastavi miješati dok se sve lijepo ne poveže.
- Zatim u tu smjesu postepeno dodaj mješavinu s brašnom, sjeckane orahe i ohlađenu kavu.
- Miješaj polako, u nekoliko koraka – važno je da se svi sastojci dobro sjedine.
- Smjesu ulij u kalup za pečenje koji si prethodno namazao/namazala maslacem.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 40 minuta.
- Pusti da se ohladi prije rezanja i posluživanja.
Uskrsni kolači bez pečenja
U moru tradicionalnih recepata, posebnu čar i praktičnost predstavljaju kolači bez pečenja, koji se izdvajaju svojom jednostavnošću pripreme i izvanrednim okusom. Ovi kolači su savršen izbor za sve one koji žele impresionirati svoje goste bez potrebe za dugotrajnim stajanjem uz pećnicu.
Čokoladni kolač bez pečenja
Ako ti se jede nešto jako čokoladno, ali nemaš volje paliti pećnicu – čokoladni kolač bez pečenja je savršen spas. Brzo se priprema, ne traži puno sastojaka, a okus je prava čokoladna bomba.
Čokoladni kolač bez pečenja sastojci:
- 20 dkg keksa
- 10 dkg maslaca
- 3 dcl vrhnja za šlag
- 20 dkg tamne čokolade
- 2 žlice šećera
- žličica ekstrakta vanilije
Čokoladni kolač bez pečenja priprema:
- Samelji kekse – najlakše ti je to napraviti u blenderu.
- Otopi maslac i pomiješaj ga s mljevenim keksima.
- Smjesu ravnomjerno utisni u kalup za pečenje i poravnaj dno.
- U lončiću zagrij slatko vrhnje.
- Dodaj čokoladu, šećer i ekstrakt vanilije.
- Miješaj cijelo vrijeme na laganoj vatri dok se sve ne otopi i ne dobiješ glatku, sjajnu kremu (pazi da ne zakipi!).
- Prelij kremu preko podloge od keksa i maslaca.
- Po želji ukrasi kolač sušenim voćem, orašastim plodovima ili svježim voćem.
- Stavi kolač u hladnjak i pusti da se dobro ohladi i stisne – idealno nekoliko sati ili preko noći.
- Tek kad se potpuno ohladi, nareži ga i posluži.
Kolač bez pečenja s keksom
Kad ti treba nešto brzo, jednostavno i fino – kolač bez pečenja s keksom je pravi as iz rukava. Spaja poznate okuse iz djetinjstva s jednostavnom pripremom koju svatko može savladati, čak i kad nemaš puno vremena ni volje za kuhanje.
Kolač bez pečenja s keksom sastojci:
- 40 dkg čokoladnih keksa
- 25 dkg krem sira
- 250 ml slatkog vrhnja
- žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 šalice šećera u prahu
Kolač bez pečenja s keksom priprema:
- Miksaj krem sir sa šećerom i ekstraktom vanilije dok ne dobiješ glatku smjesu.
- U posebnoj posudi izmiksaj slatko vrhnje u čvrsti šlag.
- Umiješaj šlag u smjesu s krem sirom – lagano, u par navrata, da ostane prozračno.
- U lim za pečenje složi red keksa.
- Premaži slojem kreme.
- Nastavi slagati – red keksa, red kreme – dok ne potrošiš sve sastojke.
- Završni sloj neka bude krema.
- Stavi kolač u hladnjak i pusti da se dobro ohladi – barem nekoliko sati, idealno preko noći.
- Kad se stisne, nareži i posluži.
Voćni cheesecake u čaši
Priprema je jednostavna – nema pečenja, nema kompliciranja. Samo složiš sastojke u čaše, malo ohladiš i uživaš.
Voćni cheesecake u čaši sastojci:
- 200 g petit keksa
- 100 g maslaca
- 250 g krem sira
- 100 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- svježe voće po izboru
Voćni cheesecake u čaši priprema:
- U blenderu usitni petit kekse dok se potpuno ne razmrve.
- Pomiješaj kekse s rastopljenim maslacem.
- Smjesu rasporedi na dno čaša i lagano pritisni žličicom da se učvrsti.
- U posebnoj zdjeli miksaj krem sir, šećer u prahu i ekstrakt vanilije dok ne dobiješ glatku i kremastu smjesu.
- Tu kremu stavi preko sloja keksa u svakoj čaši.
- Na vrh dodaj svježe voće po želji – jagode, maline, borovnice ili kombinaciju.
- Stavi čaše u hladnjak na najmanje 2 sata, da se desert lijepo ohladi i stegne.
- Posluži i uživaj u svježem, kremastom i hrskavom desertu!
Kolač bez pečenja s pudingom
Kad ti se jede nešto slatko, kremasto i osvježavajuće – a pećnicu nemaš ni u planu paliti – kolač bez pečenja s pudingom je pravi izbor.
Kolač bez pečenja s pudingom sastojci:
- 3 pakiranja instant pudinga
- 220 ml vrhnja za šlag
- pakiranje petit keksa
- čokoladni preljev
Kolač bez pečenja s pudingom priprema:
- Poprskaj kalup sprejom za kuhanje ili ga premaži maslacem.
- Skuhaj puding prema uputama na pakiranju i ostavi ga kratko da se malo ohladi (ali da ostane topao i maziv).
- Na dno kalupa složi red petit keksa.
- Prelij puding preko keksa i poravnaj.
- Zatim složi još jedan red keksa.
- Prelij ostatak pudinga preko drugog sloja keksa i opet poravnaj.
- Izmiksaj slatko vrhnje u čvrsti šlag.
- Namaži šlag preko pudinga kao završni sloj.
- Stavi kolač u hladnjak na nekoliko sati da se dobro stegne.
- Prije posluživanja prelij ga čokoladnim preljevom po želji.
- Nareži i uživaj u kremastom, hladnom kolaču bez pečenja!
Keks kuglice
Gotove su za tren, a još bolje kad malo odstoje u hladnjaku. Možeš ih uvaljati u kokos, mljevene orahe, čokoladne mrvice ili ostaviti klasične – kako god ih napraviš, nestanu brže nego što misliš.
Keks kuglice sastojci:
- 30 dkg keksa
- 20 dkg krem sira
- 10 dkg bijele čokolade
- žlica maslaca
Keks kuglice priprema:
- Samelji kekse u blenderu ili ih usitni valjkom.
- Dodaj krem sir u usitnjene kekse i dobro izmiješaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu.
- Oblikuj male kuglice i složi ih na tanjur ili pladanj.
- Stavi kuglice u hladnjak na hlađenje – otprilike 30 minuta.
- Dok se hlade, na pari otopi bijelu čokoladu i maslac, miješajući dok se ne sjedine u glatku smjesu.
- Kad su kuglice ohlađene, umači ih jednu po jednu u otopljenu čokoladu s maslacem.
- Vrati kuglice u hladnjak da se čokolada stisne.
- Posluži ih tek kad se dobro ohlade i uživaj u slatkom zalogaju!

Uskrsni kolači od dizanog tijesta
Uskrsni kolači od dizanog tijesta donose onaj poseban miris doma i blagdana. Meki, mirisni i nježno slatki, ovi kolači uvijek podsjećaju na djetinjstvo, obiteljski stol i trenutke zajedništva. Njihova priprema traži malo strpljenja, ali trud se itekako isplati. Bilo da radiš pletenice, punjene rolice ili klasične uskršnje pince, svaki oblik nosi svoju toplinu i tradiciju.
Sirnica
Priprema traži malo strpljenja jer tijesto treba vremena da naraste, ali zato kasnije uživaš u mekanom, domaćem kruhu koji je i desert i simbol. Poslužuje se za doručak ili kao blagdanski zalogaj uz kavu, često s malo šećera u prahu na vrhu.
Sirnica sastojci:
- 1,5 kg glatkoga brašna
- 100 g svježeg kvasca
- 300 g maslaca
- 400 g šećera
- 8 žumanaca
- 2 vanilin šećera
- sol
- limunova korica, korica naranče
- 2-3 žlice rakije
- kocka šećera
- jaja za premazivanje
Sirnica priprema:
- Izmrvljeni kvasac pomiješaj s malo šećera, malo ugrijanog brašna i mlakom vodom.
- Pokrij smjesu i stavi je na toplo mjesto.
- Ugrij brašno i u njega sitno utrljaj maslac.
- U sredini brašna napravi jamicu.
- Dodaj šećer, žutanjke, vanilin šećer, prstohvat soli, ribanu koricu limuna i na kraju uzrasli kvasac.
- Po potrebi dodaj malo toplog mlijeka.
- Umijesi čvrsto tijesto i dobro ga izradi rukama.
- Pokrij ga i ostavi na toplome da se diže 4–5 sati.
- Kad se tijesto digne, podijeli ga na 3–4 dijela.
- Svaki dio oblikuj u okrugli oblik – pincu / sirnicu.
- Položi ih na lim obložen papirom za pečenje i pokrij krpom.
- Ostavi ih da ponovno narastu dok ne udvostruče volumen.
- Nožem napravi tri dublja reza na svakoj sirnici – od sredine prema van.
- Premaži ih razmućenim jajetom.
- Po želji pospi krupnim šećerom.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180–200 °C oko 45 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
- Pusti ih da se malo ohladi prije posluživanja.
Istarska pinca
Istarska pinca je blagdanski kruh koji se u Istri tradicionalno priprema za Uskrs, i nosi posebnu simboliku – obiteljsko zajedništvo, blagostanje i novi početak. Njezina priprema traži malo strpljenja, ali već prvi mirisi iz pećnice pokažu da se trud isplatio.
Istarska pinca sastojci:
- 1 kg brašna
- 30 dkg svježeg kvasca
- 3 jajeta
- 2 žumanjka
- 7 dl mlijeka
- 100 g grožđica
- 200 g šećera
- vanilin šećer
- 80 g maslaca
- 0.5 dl rakije
- kora od limuna
- sol
Istarska pinca priprema:
- U 1 dcl mlakog mlijeka otopi kvasac i 1 žličicu šećera.
- Ostavi na toplom da se kvasac digne.
- U prosijano brašno dodaj dignuti kvasac, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli.
- Dodaj 2 cijela jaja i 2 žumanjka.
- Umiješaj rastopljeni maslac, grožđice, malo rakije i naribanu koricu limuna.
- Postupno dodaj mlako mlijeko – toliko da umijesiš glatko, ali ne pretvrdo tijesto.
- Tijesto ostavi na toplom mjestu da se digne.
- Nakon što se digne, ponovno ga premijesi i oblikuj u okrugli kruščić (pincu).
- Stavi pincu u lim za pečenje koji si prethodno namazao maslacem.
- Ponovno je ostavi na toplom još 20 minuta da se malo digne.
- Na vrhu je zareži u obliku križa.
- Premaži je razmućenim jajetom.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 1,5 sat (provjeri čačkalicom je li gotova).
- Još toplu pincu pospi šećerom u prahu i pusti da se ohladi.
Tradicionalni kuglof
Mekano, rahlo tijesto obogaćeno maslacem, jajima, koricom limuna ili naranče, a često i grožđicama, orasima ili komadićima čokolade. Uz to, prepoznatljiv oblik s valovitim rubovima i rupom u sredini daje mu poseban šarm.
Tradicionalni kuglof sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 20 g kvasca
- 100 g maslaca
- 50 g šećera
- 4 žumanjka
- 1 žličica soli
- 2,5 dl mlijeka
- 2 vanilin šećera
- 100 g grožđica
- 1 žličica limunove kore
- 1 žlica ruma za kolače
Tradicionalni kuglof priprema:
- Ako koristiš svježi kvasac, pomiješaj ga s 1 dl mlakog mlijeka i prstohvatom šećera.
- Pokrij krpom i ostavi da stoji 15 minuta.
- Ako koristiš kvasac u prahu, samo ga pomiješaj s brašnom.
- Mikserom miješaj žumanjke, maslac i šećer dok ne dobiješ pjenastu smjesu.
- Postupno dodaj brašno, ribanu limunovu koricu, vanilin šećer, kvasac i na kraju grožđice.
- Koristi nastavak za tijesto, a ako ga nemaš, slobodno tijesto umijesi rukama dok ne postane glatko.
- Tijesto stavi u namašćeni i pobrašnjeni kalup za kuglof.
- Ostavi ga da se diže još 10–30 minuta, dok ne naraste.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 40 minuta.
- Kad je gotov, izvadi kuglof iz kalupa.
- Pospi ga šećerom u prahu, a po želji naribaj još malo limunove korice za svježinu i dekoraciju.
Orahnjača
Orahnjača je jedan od onih kolača koji ti odmah probude osjećaj doma, topline i tradicije. Meki sloj dizanog tijesta obavija bogatu, mirisnu nadjev od oraha – sočan, pun okusa i savršeno sljubljen s tijestom.
Sastojci za rijesto:
- 300 g brašna
- 1 žlice šećera
- 1/2 vanilin šećer
- 1/2 paketića kvasca
- 50 g maslaca
- 1 dl mlijeka
- 1 žumanjak
- 1 žličica limunove kore
Sastojci za nadjev:
- 200 g mljevenih oraha,
- 100 g šećera,
- 1 vanilin šećer,
- ½ žličice cimeta,
- 1 dl mlijeka,
- 1 žlica ruma,
- 1 jaje
Orahnjača priprema priprema:
- Pomiješaj sve suhe sastojke za tijesto (brašno, šećer, sol, kvasac).
- U sredini brašna napravi udubinu.
- U udubinu dodaj mlijeko, rastopljeni maslac i žumanjke.
- Umijesi glatko i elastično tijesto.
- Stavi tijesto u posudu, prekrij ga krpom i ostavi na toplom da se diže 30 minuta.
- Za to vrijeme pomiješaj sve sastojke za nadjev (mljevene orahe, šećer, mlijeko i ostale dodatke po želji – npr. rum ili grožđice).
- Dignuto tijesto razvaljaj u pravokutnik.
- Ravnomjerno premaži tijesto pripremljenim nadjevom.
- Pažljivo zarolaj u roladu.
- Stavi roladu u namašćeni kalup ili posudu za pečenje.
- Ostavi je da se diže još 30 minuta.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 50 minuta.
- Po želji, kad se ohladi, pospi je šećerom u prahu i nareži na šnite.
Vijenac s jajima
Vijenac s jajima je pravi uskrsni klasik – ne samo da lijepo izgleda na stolu, nego u sebi nosi simboliku proljeća, novog života i zajedništva. Riječ je o dekorativnom, mekanom pecivu od dizanog tijesta koje oblikuješ u krug, a u njega se polažu pisanice.
Vijenac s jajima sastojci:
- 50 dag brašna
- omot instant-kvasca
- 12 dag šećera
- 10 dag oljuštenih i sitno mljevenih badema
- 12 dag margarina
- sasvim malo soli
- 1/4 l mlijeka
Vijenac s jajima priprema:
- U posudi pomiješaj brašno, kvasac, šećer i sol.
- Dodaj malo mlijeka, otopljeni margarin i mljevene bademe.
- Mijesi dugo i čvrsto dok ne dobiješ glatko tijesto.
- Ostavi tijesto da se diže na toplom oko 2 sata.
- Kad naraste, podijeli ga na tri dijela (odvoji i malo tijesta sa strane za ukrasne trakice).
- Od ta tri dijela ispleti pletenicu.
- Namasti i pobrašni lim za pečenje.
- Položi pletenicu na lim i savij je u oblik vijenca.
- Pažljivo spoji krajeve svakog od tri dijela da vijenac bude pravilan i čvrst.
- U tijesto utisni četiri jaja (u ljusci), raspoređena ravnomjerno.
- Svako jaje pričvrsti s dvije trakice tijesta u obliku križa.
- Premaži vijenac razmućenim žutanjkom i ostavi na toplom 30 minuta.
- Zatim ga još jednom premaži žutanjkom.
- Peci u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 45 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Pusti da se malo ohladi prije posluživanja.