Uskrs nam se bliži, a za pravu proslavu sigurno će ti trebati jaja za pisanice. Ako imaš jaja koja ti već neko vrijeme stoje u hladnjaku i nisi sigurna jesu li još uvijek dobra za konzumaciju, ovo su 3 jednostavna načina kako provjeriti jesu li jaja pokvarena.
Kako provjeriti jesu li jaja pokvarena?
Prije nego što otkrijemo kako provjeriti je li jaje pokvareno, važno je razumijeti kako jaja zapravo stare. Zanimljivo je da ljuska jajeta nije potpuno zatvorena, već je porozna, što znači da kroz nju s vremenom prolazi zrak. Upravo taj proces utječe na promjene unutar samog jajeta.
Kako jaja stare, njihov se unutarnji sadržaj polako isušuje, a zračni džep koji se nalazi na tupljoj strani jajeta postaje sve veći. No, nemoj odmah pomisliti da je takvo jaje nužno pokvareno – to nije uvijek slučaj. Ipak, te promjene itekako utječu na njegovu svježinu i kvalitetu, pa je dobro znati na što trebaš obratiti pažnju.

Test u vodi
Napuni zdjelu hladnom vodom – voda bi trebala biti barem dvostruko viša od jajeta. Zatim pažljivo spusti jaje u zdjelu i promatraj što se događa. Ako jaje potone na dno i ostane ležati vodoravno, svježe je i sigurno za konzumaciju. Ako mu se jedan kraj blago podiže prema gore, vjerojatno je staro oko tjedan dana, ali još uvijek je dobro. Ako jaje stoji uspravno ili se njiše pri dnu, vjerojatno je staro oko tri tjedna – tada ga možeš iskoristiti, ali s oprezom. No ako jaje ispliva na površinu, bolje ga je baciti jer je prestaro i nije sigurno za jelo.
Test bućkanjem
Primakni jaje uhu i nježno ga protresi. Ako čuješ bućkanje unutar jajeta, najbolje je da ga ne koristiš – to je znak da se njegov sadržaj već počeo razdvajati i vjerojatno više nije svježe. Ako ne čuješ ništa, velika je vjerojatnost da je jaje i dalje dobro za konzumaciju.
Test razbijanjem jaja
Razbij jaje na tanjur i pažljivo promotri žumanjak i bjelanjak. Ako je žumanjak čvrst, okrugao i blago izbočen, a bjelanjak zbijen i ostaje uz njega, jaje je svježe. Ako je žumanjak lagano spljošten, ali bjelanjak i dalje ostaje zbijen oko njega, jaje je nešto starije, no i dalje sigurno za jelo. Međutim, ako se žumanjak potpuno spljošti, a bjelanjak se razlije kao voda i nema oblik, to je jasan znak da jaje više nije dobro i da ga trebaš baciti.
Kako izgleda pokvareno jaje?
Kad razbiješ jaje, odmah ćeš primijetiti ako nešto nije u redu. Pokvareno jaje često ima neugodan, intenzivan miris koji se teško može zamijeniti s nečim drugim – doslovno „udari“ u nos čim ga otvoriš. Boja bjelanjka i žumanjka može biti mutna, sivkasta ili čak zelenkasta, a tekstura neujednačena i sluzava. Ponekad se mogu vidjeti i mrlje, pjenasti tragovi ili tragovi plijesni. Ako primijetiš bilo koji od ovih znakova – jaje odmah baci.