OMILJENI BLAGDAN

Ove recepte za uskrsni doručak radimo svaku godinu, a evo i zašto

Uskrsni doručak nije samo obrok, to je vrijeme za dijeljenje, zahvalnost i uživanje u obilju proljeća

uskrsni doručak
Foto: Profimedia.hr

Još samo nekoliko dana dijeli nas od najdražeg obroka u godini - uskršnjeg doručka. Mirisna šunka, jaja, hren, mladi luk, rotkvice… sve su to delicije kojima se veselimo. Uskrs je blagdan koji budi osjećaj obnove i zajedništva, pružajući idealnu priliku da se obitelj i prijatelji okupe oko bogato postavljenog stola. U središtu tih trenutaka druženja često se nalazi uskrsni doručak, poseban obrok koji slavi početak novog dana i blagdansku atmosferu. Doručak za Uskrs nije samo obrok, to je trenutak za dijeljenje, zahvalnost i uživanje u obilju proljeća.

Ideje za uskrsni doručak

Kako bi pripremili poseban doručak ovog Uskrsa, izdvojili smo nekoliko ideja za uskrsni doručak koji su nam zapeli za oko, ali i koje smo isprobali. Od nezaobilaznih punjenih jaja do zanimljivih peciva koji će se posebno svidjeti najmlađima, sigurno ćeš pronaći pravi recept za sebe. Ubacili smo i jedan recept za kremastu tortu s jagodama jer, budimo iskreni, nikada nije prerano za tortu.

Uživaj u blagdanskoj gozbi, a još više u druženju s najbližima.

Punjena jaja

  • 10 jaja
  • 150 g šunke
  • 5 crnih maslina
  • 1/2 crvene paprike
  • 1 žlica senfa
  • 2 žlice majoneze
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • crvena paprika
  • papar
  • sol

Jaja tvrdo skuhaj, oguli i prereži po pola. U posudu za miješanje stavi žumanjke iz skuhanih jaja, nasjeckanu šunku, papriku, masline te senf, majonezu i kiselo vrhnje. Sve dobro pomiješaj i dodaj soli i papra po želji. Pomoću vrećice za ukrašavanje kolača ili žličice smjesu stavi nazad u bjelanjke i posipaj s malo crvene paprike.

Zeko peciva

  • 3 šalice brašna
  • 2 žlice šećera
  • 1 kocka svježeg kvasca ili vrećica suhog
  • 1 šalica kiselog vrhnja
  • 1 žličica soli
  • 1/4 šalice vode
  • 2 žlice maslaca
  • 1 jaje
  • crni papar u zrnu

Na laganoj vatri zagrij maslac, vodu i vrhnje dok se maslac ne otopi. U mlaku smjesu dodaj kvasac i šećer. Pričekaj nekoliko minuta dok se kvasac ne zapjeni.

U smjesu dodaj ostale sastojke i umijesi tijesto. Ostavi tijesto da miruje oko pola sata, odnosno dok mu se ne podupla volumen.

Tijesto lagano premijesi i nareži na 16 jednakih dijelova. Svaki dio bi trebao biti oko 47 grama. Svaki komad oblikuj u kuglicu i zatim malo izduži u nešto ovalniji oblik. Postavi svih 16 komada na papir za pečenje kojim si prethodno obložila posudu za pečenje.

Škarama oblikuj dva uha na užem dijelu ovalnog tijesta kao što je prikazano na snimci.

via GIPHY

Čačkalicama napravi male udubine za oči i u njih umetni zrna crnog papra.

Peciva peci na 190 stupnjeva Celzijevih oko 15 minuta ili dok ne postanu rumena.

Muffini sa šunkom i sirom

  • 280 g brašna
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 100 g kuhane šunke
  • 100 g ribanog sira
  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka
  • 6 žlica ulja
  • papar
  • sol

Brašno, prašak za pecivo i začine pomiješaj te dodaj jaja, mlijeko i ulje. Sve skupa dobro pomiješaj. Dodaj sitno sjeckanu kuhanu šunku i ribani sir te dobro umiješaj. Smjesu rasporedi u kalupe za muffine i peci oko 20 minuta na 200°C.

Torta s jagodama

Torta s jagodama

Biskvit

  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica brašna

Krema

  • 500 ml mlijeka
  • 3 žumanjka
  • 60 g gustina
  • 170 g šećera
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 500 g jagoda

Najprije napravi biskvit. Mikserom izradi bjelanjke, a posebno žumanjke sa šećerom. U žumanjke umiješaj brašno, a u smjesu polako umiješaj snijeg od bjelanjaka. smjesu podijeli na dva dijela i ispeci dva biskvita.

Jagode operi i očisti te nareži na polovice. Dok se biskviti hlade napravi kremu. Žumanjke izradi sa šećerom i umiješaj gustin te nekoliko žlica mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhaj u loncu te pažljivo umiješaj smjesu žumanjaka, šećera i gustina. Kuhaj dok se ne zgusne te ostavi da se ohladi. Dok se krema hladi izradi slatko vrhnje i umiješaj polovicu u hladnu kremu.

Prvi biskvit premaži polovicom kreme i na nu posloži jagode. Jagode prekrij drugim dijelom kreme te dodaj drugi biskvit. Cijelu tortu premaži ostatkom šlaga od slatkog vrhnja i ukrasi po želji.

Šunka u kruhu

Sastojci:

  • šunka
  • 2 kg glatkog brašna
  • 2 dag kvasca
  • mala žlica soli
  • 1 dcl vode
  • 0,5 dl ulja

Priprema:

Šunku kuhaj u vodi otprilike tri sata na laganoj vatri. U međuvremenu pripremite tijesto za kruh s malo kvasca. Kada je šunka kuhana, tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm i povrh položite šunku pazeći da unutrašnji dio šunke bude položen prema dolje. Tijesto obložite oko šunke, okrenite na drugu stranu i pecite otprilike 2 sata na 180° C. Kruh možete ukrasiti različitim ukrasima od tijesta i prije pečenja premazati razmućenim jajetom.Kada je šunka pečena i ohlađena, kruh razrežite na pola, poslužite narezanu šunku s kuhanim jajima, hrenom, mladim lukom i rotkvicama.

Umak od hrena:

Sastojci:

3 velike žlice naribanog hrena,1 dag šećera, 1 dag soli, 0,2 dl jabučnog octa, 2,5 dl tučenog vrhnja

Priprema:

Hren očistimo i operemo. Izribamo ga i pomiješamo sa šećerom, solju i octom. Ujednačimo smjesu pa je lagano miješajući spojimo s tučenim vrhnjem. Ovaj umak pripremamo neposredno prije posluživanja. Poslužimo uz kuhano meso, ribe i povrće.

Uskrsna pletenica

Sastojci:

  • 1 kocka kvasca
  • 40 dag brašna
  • 2 dcl mlijeka
  • 3 jaja
  • 3 dag rastopljenog margarina
  • 1 naranča
  • 1 limun
  • 10 dag šećera

Priprema:

Namrvite kocku kvasca u 2 dcl mlakog mlijeka, dodajte 2 žlice brašna i 1 žlicu šećera. Neka na toplome uzlazi 15 minuta. Preostalo brašno prosijte na radnu površinu, u sredini načinite udubinu u kojoj razbijte 3 jaja, dodajte sol, naribanu koricu limuna i naranče, otopljeni margarin,šećer te uzašli kvas.Dobro izmijesite nekoliko minuta. Podijelite tijesto u tri dijela, svaki oblikujte u kobasicu i načinite pletenicu pa s oba kraja stisnite. Stavite na namašćen lim i po želji utisnite nekoliko sirovih jaja. Neka na toplome uzlazi 1-2 sata. Premažite jajem i pospite sjemenkama po želji (lan, sezam, mak, suncokret). Pecite 25 min u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C.

Goranski nadjev

Sastojci:

  • šunka
  • luk
  • kruh
  • jaja

Priprema:

Narezani luk, šunku, slaninu i kruh (narezan na sitne kocke) dodajte u razmućena jaja. Sve dobro izmiješajte, začinite paprom i po potrebi dosolite.

Namašćeni duguljasti kalup ispunite smjesom, prekrijte ga folijom i stavite u veći pleh ispunjen vrućom vodom. Sve zajedno pecite oko sat vremena na 220 stupnjeva Celzija.

Kada je nadjev gotov, istresite ga iz kalupa, ohladite i izrežite na ploške. Poslužite na tanjuru s hrenom, šunkom i mladim lukom.

Quiche sa špinatom, goudom i mladim lukom

Sastojci za tijesto:

  • 5 žlica maslaca (omekšan na sobnoj temperaturi)
  • nekoliko žlica mlijeka
  • prstohvat soli
  • 1 žumanjak
  • 1 i ½ šalica brašna

Sastojci za nadjev:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 šalice mladog luka
  • 3 šalice špinata
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 šalica naribane Bilogorske goude
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • 3 jaja
  • sol i papar

Pomiješajte žumanjak, sol i mlijeko u većoj zdjeli. Smjesi dodajte žlicu po žlicu maslaca te polagano miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju, postepeno dodajte brašno i umijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite pola sata u hladnjaku. Tijesto razvaljajte u krug i položite u namašćenu posudu za pečenje. Stavite u zamrzivač na 10-ak minuta i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Tijesto izbodite nekoliko puta s vilicom i pecite 15 minuta. Ohladite.

Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev. Zagrijte maslinovo ulje i dinstajte mladi luk 2-3 minute. Zatim dodajte špinat i pržite 2-3 minute.

U zdjeli pomiješajte mlijeko, muškatni oraščić i naribanu Bilogorsku goudu. Dodajte smjesi dinstani špinat i mladi luk. Po želji posolite i popaprite.

Nadjev izlijte na tijesto i pecite otprilike 30 minuta na 180 stupnjeva. Pustite gotovi quiche da se malo ohladi i poslužite.

Topli zalogaji od slanine i sira

Sastojci:

  • 4 okrugla peciva (npr. kajzerice)
  • ¼ šalice senfa
  • Žlica majoneze
  • ¼ šalice meda
  • 8 tanjih kriški slanine
  • 8 tanjih kriški rajčice
  • 8 kriški sira

Pecivo prerežite i popecite na tavi da dobije hrskavu koricu. Također kratko popržite i slaninu. Pomiješajte senf sa majonezom i medom. Po želji dodajte sol, papar ili malo crvene mljevene paprike. Također možete modificirati omjere senfa i meda, ovisno je li više volite slatkoću ili gorčinu.

Pecivo premažite s pripremljenim umakom. Zatim složite redoslijedom; rajčice, slanina i na vrh stavite šnitu sira. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite kratko pecite sendviče (cca 3-5 minuta). Poslužite još toplo.

Muffin omleti s goudom i šunkom

Sastojci (za šest muffina):

  • malo maslinovog ulja
  • pola šalice sitno nasjeckanog crvenog luka
  • 1/2 šalice šunke narezane na kockice
  • 1/2 šalice sitno narezane paprike
  • 5- 6 jaja
  • sol i papar
  • 3/4 šalice naribane goude

Zagrijete pećnicu na 190 stupnjeva. Namastite kalupe za muffine. Na ulju dinstajte luk i papriku nekoliko minuta i zatim dodajte šunku. Pržite minutu ili dvije i maknite s vatre. Pomiješajte jaja sa soli i paprom i pola šalice goude . Dodajte smjesi dinstane sastojke i promiješajte. Napunite kalupe za muffine i po vrhu pospite ostatak goude.

Pecite 15-18 minuta. Izvadite iz kalupa i poslužite.

Poširano jaje na tostu sa sirom

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica octa
  • kruh
  • 50 g naribanog sira
  • vlasac za dekoraciju
  • sol i papar (prema želji)

Zagrijte vodu. Posolite i dodajte ocat. Kad proključa, smanjite temperaturu. Voda treba lagano strujati u loncu. Razbijte jaja, pazite da žumanjak ostane cijeli i stavite jaje u malu zdjelicu ili šeflju za juhu. Vodu promiješajte tako da se stvori „vrtlog“ i nježno spustite jaja u nju. Kuhajte 2-3 minute i izvadite jaja.

Tostirajte kruh i na još vrući tost staviti dio naribanog sira. Stavite poširano jaje i po vrhu pospite ostatak sira. Ukrasite sitno nasjeckanim vlascem te posolite i popaprite po želji.

Dobar tek i nadamo se da ćete provesti veseo Uskrs sa svojim najdražima. 

Image
NAJVAŽNIJI BLAGDAN

Uskrsni kolači za svačiji ukus: Donosimo 20 ukusnih recepata