NEMOJ BACATI

Evo kako možeš iskoristiti ostatke hrane od Uskrsa na 10 kreativnih načina

Ostaci hrane od Uskrsa poput kuhanih jaja, šunke i francuske salate mogu postati sasvim nova i fina jela, samo im trebaš dati šansu

jaja
Foto: Pexels

Uskrs je pravo vrijeme za uživanje u hrani, obiteljskim okupljanjima i punim stolovima, ali ruku na srce, lako je pretjerati s količinom svega što kuhaš. Dobra vijest je da ostaci ne moraju završiti u smeću. Zapravo, mogu postati baza za neke sasvim nove, kreativne obroke koji će ti olakšati dane nakon blagdana.

Uz malo mašte i dobre organizacije, možeš od uskrsnih ostataka stvoriti ručkove i večere koje su i ukusne i praktične. No, prije nego što se baciš na reciklažu hrane, važno je znati koliko dugo ti ostaci zapravo mogu stajati u hladnjaku?

Koliko dugo različiti ostaci mogu stajati?

Općenito pravilo je da kuhana jaja, šunka, pečenja i druga tradicionalna uskrsna jela trebala bi se pojesti u roku od 3 do 4 dana. Tvrdo kuhana jaja mogu izdržati do tjedan dana, ali samo ako su stalno bila u hladnjaku i nisu oštećena. Ako znaš da nećeš sve stići pojesti na vrijeme, slobodno zamrzni ostatke – tako ćeš spriječiti bacanje i produžiti trajanje hrane. Za rokove hrane koju misliš držati u hladnjaku pripazi na iduće:

Image
BUDI SIGURNA

Ovo su 3 jednostavna načina kako provjeriti jesu li jaja pokvarena

  • Slanina: Otvorenu ili pečenu slaninu možeš čuvati u hladnjaku do tjedan dana. Kuhana slanina može trajati čak 5 do 14 dana ako je dobro ohlađena.
  • Domaći kruh: Bez konzervansa traje kraće – u smočnici 3 do 5 dana, ali u zamrzivaču može stajati i do 3 mjeseca.
  • Kolači: Ako si ispekla (ili dobila) kolače, možeš ih čuvati u hladnjaku do 10 dana, pod uvjetom da su dobro spremljeni.
  • Rolice s cimetom: Slatka peciva najbolje je pojesti u roku od 1 do 3 dana ako stoje u smočnici, no mogu izdržati i do 3 mjeseca u zamrzivaču.
  • Jela od jaja: Quichevi, frittate i slični obroci mogu stajati do 4 dana u hladnjaku, a u zamrzivaču i do 3 mjeseca.
  • Tvrdo kuhana jaja: Ako su čuvana kako treba, imaš do tjedan dana da ih iskoristiš.
  • Šunka: Svježe kuhana šunka može trajati do tjedan dana u hladnjaku, a zamrznuta do 2 mjeseca. Ako je riječ o već kuhanoj, kupljenoj šunki koja je jednom otvorena, najbolje ju je pojesti unutar 5 dana.
  • Voćne pite: Drže se do tjedan dana u hladnjaku, ali ako ih zamrzneš na vrijeme, mogu stajati i do 8 mjeseci.

Kako iskoristiti ostatke hrane od Uskrsa?

Prije svega, uzmi vremena i napiši mali inventar koji ćeš staviti na vrata od frižidera. Ako imaš pola šunke, 10 kuhanih jaja i otvorenu teglicu francuske, bolje da ih iskoristiš prije nego poslije. Naravno, možda nekad želiš samo uzeti dvije žlice francuske i komad kruha kao brzi snack, no konkretnije obroke (posebno ako ti je ostalo dosta hrane) trebaš strateški planirati. Najtužnije je kad nakon svega što si napravila moraš baciti hranu zato što joj je prošao rok. Ali zato su tu ovi recepti! Imamo 10 ideja kako iskoristiti ostatke hrane od Uskrsa.

Složenac

Kad ti od Uskrsa ostane šunke, nije ju baš lako uklopiti u neko sasvim novo jelo. Srećom, zato postoje složenci! U ovom receptu, kombiniraš šunku koja ti je ostala od uskršnjeg ručka s piletinom i krem juhom od gljiva.

Složenac sastojci:

  • Pileći fileti (pileća prsa), količina po želji
  • Sol
  • Papar
  • Crvena paprika (mljevena)
  • Kriške kuhane šunke
  • 1 šalica krem-juhe od gljiva
  • 1 šalica kiselog vrhnja
  • Malo maslaca

Složenac priprema:

  1. Posoli, popapri i lagano premaži crvenom paprikom filete pilećih prsa.
  2. Kriške kuhane šunke stavi u posudu za pečenje u pećnici.
  3. Na šunku složi pileća prsa.
  4. Šalicu krem-juhe od gljiva promiješaj sa šalicom kiselog vrhnja i malo maslaca.
  5. Prelij preko šunke i fileta i peci u pećnici oko sat vremena na 170 °C.

Tortilja

Ako ti je ostalo kuhanih jaja, malo šunke i francuske salate, nema razloga da ih baciš – iskoristi sve to u brzom i finom wrapu! Ova tortilja je savršen miks svega što voliš s uskršnjeg stola, a gotova je za par minuta. Idealan je izbor kad ti se ne da kuhati, ali želiš nešto konkretno, ukusno i jednostavno.

Tortilja sastojci:

  • Tortilje (gotove, pšenične ili kukuruzne)
  • Kuhana jaja, narezana na ploške
  • Kuhana šunka, narezana na trakice ili kockice
  • Francuska salata
  • Listovi salate (npr. kristalka, puterica ili rikula)
  • Kiseli krastavci (po želji, narezani na tanke trakice)
  • Sol i papar
  • Malo majoneze ili jogurta (ako želiš dodatno pojačati kremoznost)

Tortilja priprema:

  1. Na radnu površinu raširi tortilju. Ako je tvrda, lagano je ugrij na tavi ili u mikrovalnoj da omekša.
  2. Na sredinu tortilje položi list svježe salate.
  3. Dodaj nekoliko ploški kuhanih jaja i malo šunke.
  4. Na to stavi 1-2 žlice francuske salate, po želji još malo majoneze ili jogurta.
  5. Ako voliš, ubaci i par trakica kiselog krastavca za dodatni „crunch“.
  6. Lagano posoli, popapri i zamotaj tortilju kao wrap – preklopi dno, pa zarolaj sa strane.
  7. Odmah posluži ili zamotaj u papir pa ponesi sa sobom kao brzinski obrok za van.

Salata

Ako ti je ostalo francuske salate, nemoj ju ostaviti da stoji u hladnjaku danima – uz par dodataka možeš od nje napraviti kompletan i zasitan obrok. Dovoljno je da ubaciš malo šunke, možda koje tvrdo kuhano jaje i hrskave krutone i dobila si salatu u koju ćeš se zaljubiti iznova. Ovo je savršen prijedlog kad ti se jede nešto konkretno, ali i dalje lagano.

Salata sastojci:

  • Ostatak francuske salate
  • Kuhana šunka, narezana na kockice
  • 1–2 tvrdo kuhana jaja (po želji), narezana na ploške ili kockice
  • Krutoni (kupovni ili domaći – preprženi komadići kruha)
  • Zelena salata (npr. kristalka, puterica, rikula – za svježinu)
  • Svježe mljeveni papar
  • Po želji: malo maslinovog ulja ili žličica senfa za dodatni "kick"

Salata priprema:

  1. U većoj zdjeli pomiješaj francusku salatu, narezanu šunku i jaja.
  2. Dodaj listove svježe salate – možeš ih samo lagano natrgati rukom.
  3. Krutone ubaci tik prije posluživanja da ostanu hrskavi.
  4. Lagano sve promiješaj i po želji dodaj malo papra ili koju kap maslinovog ulja.
  5. Posluži odmah kao glavno jelo uz čašu soka ili komadić kruha sa strane.

Pita od lisnatog tijesta

Uz složenac, pita je drugo najpopularnije jelo za rješavanje ostataka hrane. U ovoj lisnatoj piti riješit ćeš se ostataka šunke i pretvoriti ih u ukusan i kompletan obrok. Možeš ju poslužiti kao glavno jelo za ručak, ali i kao večeru.

Pita od lisnatog tijesta sastojci:

  • Lisnato tijesto
  • Maslac ili ulje (za premazivanje protvana)
  • Kuhana šunka, narezana na trake
  • Crvena paprika, sitno nasjeckana
  • 1 jaje
  • Jogurt
  • Naribani sir (npr. Gauda, trapist ili po tvom izboru)
  • Zelena salata (za posluživanje)

Pita od lisnatog tijesta priprema:

  1. Razvaljaj lisnato tijesto i njime obloži protvan za pečenje koji si prethodno premazala maslacem ili uljem.
  2. Na tijesto posloži šunku narezanu na trake i sitno narezanu crvenu papriku.
  3. Umuti jaje pa ga pomiješaj s jogurtom i naribanim sirom, zatim tu smjesu prelij preko šunke.
  4. Peci u pećnici na 180 °C oko 20–30 minuta.
  5. Posluži toplo ili hladno, uz zelenu salatu.

Zapečena tjestenina sa šunkom i sirom

Ako ti je ostalo malo šunke, napravi kremasti zapečeni ručak koji svi vole. Ne treba ti puno vremena ni sastojaka – samo pomiješaj, zapeci i uživaj. Kao i drugi recepti, u ovaj možeš ubaciti i druge stvari koje su ti ostale od Uskrsa, poput mladog luka.

Zapečena tjestenina sa šunkom i sirom sastojci:

  • Kuhana tjestenina
  • Šunka narezana na kockice
  • Kiselo vrhnje ili vrhnje za kuhanje
  • Naribani sir (Gauda, trapist, cheddar…)
  • 1 jaje
  • Sol, papar

Zapečena tjestenina sa šunkom i sirom priprema:

  1. Pomiješaj kuhanu tjesteninu, šunku, vrhnje, jaje i začine.
  2. Smjesu prebaci u nauljenu vatrostalnu posudu.
  3. Pospi naribanim sirom po vrhu.
  4. Peci na 180 °C oko 20–25 minuta, dok se ne stvori zlatna korica.

Jaja punjena francuskom salatom

Ako ti se nakon Uskrsa hladnjak pretvorio u mini skladište kuhanih jaja i francuske salate, ova ideja će ti biti spas. Punjena jaja izgledaju efektno, a zapravo su jako jednostavna za pripremu. Možeš ih poslužiti kao predjelo, međuobrok ili dodatak uz glavna jela, a bonus je što nitko neće ni primijetiti da su nastala od ostataka.

Jaja punjena francuskom salatom sastojci:

  • Tvrdo kuhana jaja
  • Francuska salata
  • Malo šunke (po želji)
  • Sol, papar

Jaja punjena francuskom salatom priprema:

  1. Prepolovi kuhana jaja i pažljivo izvadi žumanjke.
  2. Žumanjke pomiješaj s malo francuske salate i sitno narezane šunke.
  3. Dobivenom smjesom napuni bjelanjke.
  4. Posluži ohlađeno – izgleda super na tanjuru!

Hladna tjestenina s jajima i šunkom

Ova tjestenina je odlična kad ti treba nešto brzo, zasitno i praktično za ponijeti na posao ili brzo obrok. Sve što ti je ostalo od Uskrsa, može završiti u ovoj zdjeli. Tu imaš tjesteninu, i šunku, i jaja, i povrće... Kad dodaš malo jogurta ili majoneze, dobiješ lagan, ali zasitan obrok koji možeš jesti i danima kasnije.

Image
Foto: Pexels

Hladna tjestenina s jajima i šunkom sastojci:

  • Kuhana tjestenina (fusili, penne…)
  • Kuhana jaja
  • Šunka
  • Krastavci, kukuruz, paprika (po želji)
  • Jogurt, majoneza ili kombinacija
  • Sol, papar

Hladna tjestenina s jajima i šunkom priprema:

  1. Nareži šunku, jaja i povrće.
  2. Pomiješaj sve sastojke s tjesteninom u većoj zdjeli.
  3. Dodaj jogurt i/ili majonezu, začini i promiješaj.
  4. Ako voliš, ubaci i malo senfa za dodatni kick.

Uskršnji sendvič

Sendviči su uvijek dobra ideja, ali ovaj s uskrsnim twistom je i praktičan i ukusan. Ostaci kuhanih jaja i šunke idealno se uklapaju u pecivo uz malo salate i omiljenih dodataka. Savršen je kad ti se ne da kuhati, ali želiš nešto što te stvarno zasiti. Osim toga, ovako ćeš iskoristiti sve iz hladnjaka i smanjiti bacanje hrane – win-win!

Uskršnji sendvič sastojci:

  • Pecivo ili kruh po izboru
  • Šunka
  • Kuhano jaje (narezano)
  • List zelene salate
  • Sir (topivi ili obični)
  • Senf, majoneza, kiseli krastavci – po želji

Uskršnji sendvič priprema:

  1. Na jednu polovicu peciva stavi salatu, šunku, jaje i sir.
  2. Dodaj dodatke po želji – senf, majonezu, krastavce.
  3. Zatvori i po želji zapeći, ili jednostavno posluži hladno.

Popečci od krumpira i šunke

Hrskavi izvana, mekani iznutra – ovi popečci su sjajan način da iskoristiš piše i ostatke uskršnje šunke. Osim što će biti odličan fingerfood koji će se sigurno pojesti, i tvoja djeca će ga obožavati. A najbolje od svega - ta šunka umjesto u smeću će ponovno završiti na tvom tanjuru u novom ruhu!

Popečci od krumpira i šunke sastojci:

  • Pire krumpir (ili skuhani pa zgnječeni)
  • Šunka
  • 1 jaje
  • Malo brašna ili krušnih mrvica
  • Sir po izboru
  • Sol, papar

Popečci od krumpira i šunke priprema:

  1. Pomiješaj sve sastojke u kompaktnu smjesu.
  2. Oblikuj male popečke rukama.
  3. Peci ih na tavi s malo ulja dok ne porumene s obje strane.
  4. Posluži toplo uz jogurt, kiselo vrhnje ili salatu.

Uskrsna pizza od ostataka

Pizza je uvijek hit, a ova uskrsna verzija savršeno kombinira sve što ti je ostalo u frižideru. Sve to na tijestu (kupovnom ili domaćem) postaje brzo, toplo i jako fino jelo koje će nestati s tanjura u trenu. Idealno za večeru kad ti se ne da smišljati ništa novo, a opet želiš nešto domaće.

Uskrsna pizza od ostataka sastojci:

  • Tijesto za pizzu
  • Šunka
  • Kuhana jaja
  • Sir
  • Par žlica kiselog vrhnja (umjesto umaka od rajčice, ili uz)
  • Po želji: paprika, kukuruz, mladi luk

Uskrsna pizza od ostataka priprema:

  1. Razvaljaj tijesto i premaži ga vrhnjem (ili kombiniraj s malo umaka od rajčice).
  2. Složi šunku, jaja i ostale sastojke po želji.
  3. Pospij sirom i peci na 200 °C oko 15 minuta, dok rubovi ne porumene.
  4. Nareži i posluži toplo.