
Evo kako iskoristiti kuhana jaja na 12 kreativnih i ukusnih načina

Nakon Uskrsa često ostane dosta hrane, ali to ne mora biti problem, već prilika za kreativnost u kuhinji. Prvi ili drugi dan uživaš u još jednom tanjuru šunke, malo francuske salate ili kolaču koji poneseš na posao i razveseliš kolege. A što s onim što najčešće ostaje do kraja poput kuhanih jaja?
Dobra vijest je da kuhana jaja mogu stajati u hladnjaku do tjedan dana, a još bolja, ne moraš čekati zadnji trenutak da ih iskoristiš. Uz par jednostavnih ideja, možeš ih pretvoriti u nova, ukusna jela koja će nestati s tanjura brže nego što misliš.
Našli smo 12 kreativnih načina kako iskoristiti kuhana jaja.
Cob salata
Cob salata je jedan od onih američkih klasika koji spajaju razne fine sastojke – uključujući i kuhana jaja – u jedan bogat i zasitan obrok. U ovoj verziji, jaja su glavne zvijezde, i to s dobrim razlogom. Salata zbog njih postaje kremasta i puna. Možeš je složiti za obiteljski ručak ili ju pripremiti samo za svoj gušt.
Cob salata sastojci:
4 kuhana jaja
1 salata (po izboru)
100 g kuhane piletine
2 rajčice
1 avokado
100 g slanine
1/2 šalice kukuruza
3 žlice majoneze
Sol i papar
Cob salata priprema:
Piletinu ispeci i nareži na kockice.
Slaninu prži dok ne postane hrskava, pa je nareži na male komadiće.
Jaja oguli i nareži na ploške.
U velikoj zdjeli stavi povrće, piletinu, rajčicu, kukuruz, avokado i jaja.
Prelij s majonezom, posoli, popapri, te posluži.
Jaja u curry umaku
Voliš curry? Obožavat ćeš ovaj recept! Curry se savršeno slaže s jajima - dokaz tome je i popularan trend gdje se punjena jaja rade s dodatnom curry praha u žumanjke. A ako neko vrijeme već nisi jela curry ili ga dodavala u svoja jela, evo ti savršene prilike.
Jaja u curry umaku sastojci:
4 kuhana jaja
1 luk
2 češnja češnjaka
1 žlica curry praha
200 ml kokosovog mlijeka
1 žlica maslaca
1 žličica garam masale
Sol i papar
Jaja u curry umaku priprema:
Na maslacu proprži luk i češnjak dok ne omekšaju.
Dodaj curry prah i garam masalu, pa sve promiješaj.
Ulij kokosovo mlijeko i pusti da kuha na laganoj vatri nekoliko minuta.
Jaja oguli, nareži na ploške i dodaj u umak.
Pusti da se sve kuha još 5-10 minuta, začini po ukusu solju i paprom.
Posluži s rižom.
Kuhana jaja sa začinskim biljem na hrskavom kruhu
Ako tražiš brz i ukusan način da iskoristiš kuhana jaja, probaj ih poslužiti na hrskavom kruhu s malo začinskog bilja.
Sastojci za kuhana jaja sa začinskim biljem na hrskavom kruhu:
4 kuhana jaja
4 šnite kruha od integralnog brašna
2 mlada luka, sitno nasjeckano
Šaka svježeg bosiljka, sitno nasjeckano
Šaka svježeg kopra, sitno nasjeckano
2 žlice vlasca, krupno nasjeckano
1 žlica majoneze
1/2 žličice korice limuna
1 žličica soka limuna
Papar
Sol
Maslinovo ulje
Priprema kuhanih jaja sa začinskim biljem na hrskavom kruhu:
Ruska salata
Slična francuskoj, ali uz dodatak mesa, ruska salata je kao neka bogatija verzija poznatog kremastog klasika. Super dođe kad nakon Uskrsa imaš višak kuhanih jaja, ali i šunke! Često se poslužuje kao predjelo ili prilog, a najbolje od svega je što je jednostavna za napraviti i možeš je pripremiti unaprijed.
Ruska salata sastojci:
4 kuhana jaja
2 krumpira
2 mrkve
150 g graška
200 g šunke ili kuhane piletine (narezane na kockice)
4 kisela krastavca
200 g majoneze
Sol i papar
Ruska salata priprema:
Skuhaj i ohladi krumpir, mrkvu i grašak. Nareži sve na sitne kockice.
Kuhana jaja, šunku i krastavce također narežite.
U velikoj zdjeli pomiješaj sve sastojke s majonezom, posoli i popapri.
Dobro ohladi prije posluživanja.
Jednostavne šparoge s kuhanim jajima i pečenim porilukom
Svježe sezonsko jelo koje je odlično kao toplo predjelo ili lagani ručak – idealan način da uživaš u svakom zalogaju.
Sastojci za jednostavne šparoge s kuhanim jajima i pečenim porilukom:
Vezica šparoga
Kuhana jaja
Poriluk
Maslinovo ulje
Papar i sol
1 žlica maslaca
1 žlica soka limuna
1/2 žlice senfa
Priprema jednostavnih šparoga s kuhanim jajima i pečenim porilukom:
Punjena jaja
Ima li bolji način da iskoristiš kuhana jaja od finih, punjenih jaja? Ova jednostavna verzija je baš ono što ti treba kad želiš nešto brzo, fino i praktično. Možeš ih složiti za bilo koju prigodu — od obiteljskog ručka do druženja s ekipom, a čak i djeci za školsku užinu. Recept je super brz, a još bolja vijest je da ga možeš skroz prilagoditi sebi, svom ukusu i načinu prehrane.
Zapečena jaja u bešamelu
Kremasti bešamel i kuhana jaja zapečeni s malo sira – savršen ručak ili večera. Ako ti je ostala hrpa jaja od Uskrsa, evo gdje ih možeš iskoristiti. Ovo jelo je toplo i jako jednostavno za složit – samo par sastojaka i pećnica odradi svoje. Uz malo salate sa strane, imaš kompletan obrok bez puno muke.
Zapečena jaja u bešamelu sastojci:
4 kuhana jaja
30 g maslaca
30 g brašna
400 ml mlijeka
Sol, papar, muškatni oraščić
50 g ribanog sira (npr. Gauda)
Zapečena jaja u bešamelu priprema:
Napravi bešamel tako da na otopljenom maslacu popržiš brašno, zatim postepeno dodaješ mlijeko uz stalno miješanje.
Začini solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Jaja nareži na polovice ili kolutove i stavi u vatrostalnu posudu.
Prelij bešamelom, pospi sirom i zapeci u pećnici 15-20 minuta na 200 °C dok ne porumeni.
Tjestenina s jajima
Tjestenina s jajima je jednostavan, ali ukusan obrok koji može poslužiti kao brzinski ručak ili večera. Ovaj recept je savršen za iskoristiti kuhana jaja koja su ostala nakon Uskrsa, a ako voliš pastu na razne načine, ovo bi ti mogao postati novi omiljeni obrok za nakon blagdana.
Tjestenina s jajima sastojci:
200 g tjestenine
4 kuhana jaja
1 crveni luk
1 paprika
100 g cherry rajčica
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica origana
Sol i papar
Tjestenina s jajima priprema:
Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju.
Luk i papriku nareži na sitne komadiće, a rajčice na polovice.
Na maslinovom ulju proprži povrće dok ne omekša.
Jaja oguli i nareži na kockice, pa ih dodaj u tavu s povrćem.
Dodaj kuhanu tjesteninu, začini s oreganom, solju i paprom te dobro promiješaj.
Posluži toplo.
Tjestenina s kuhanim jajima, kaparima i sardinama
Ako ti je ostalo kuhanih jaja od Uskrsa, iskoristi ih u brzom i punom okusa jelu – tjestenini s kuhanim jajima, kaparima i sardinama. Gotovo je za 15 minuta, a kombinacija nježno nasjeckanih jaja, slanih sardina i aromatičnih kapara daje ti pravi mediteranski štih.
Sastojci za tjesteninu s kuhanim jajima, kaparima i sardinama:
250 g tjestenine po izboru
4 fileta sardine
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 žlice kapara
1/4 žličice čili praha
1/4 šalice parmezana, sitno naribano
2 žličice soka limuna
4 kuhana jaja, naribana
Šaka listova peršina, sitno nasjeckano
Maslinovo ulje
Papar
Sol
Priprema za tjesteninu s kuhanim jajima, kaparima i sardinama: :
Povrtna tortilja s jajima
Tortilja je definitivno spas za kad ne znaš što ti se jede, a želiš svega po malo.Ovaj recept je svestran i možeš ga prilagoditi povrćem koje imaš pri ruci. Jaja nisu tu samo da se iskoriste, ona su i odličan dodatni izvor proteina.
Povrtna tortilja s jajima sastojci:
4 kuhana jaja
2 tortilje
1 paprika
1 tikvica
1 crveni luk
100 g sira (po izboru)
Sol i papar
Povrtna tortilja s jajima priprema:
Povrće (papriku, tikvicu i luk) nareži na male komadiće.
Na malo maslinovog ulja proprži povrće dok ne omekša.
Jaja oguli i nareži na ploške.
Tortilje stavi u tavu i puni ih prženim povrćem i jajima, a na kraju dodaj naribani sir.
Tortilje preklopi i prži s obje strane dok sir ne počne topiti.
Posluži odmah dok je toplo.
Topli sendviči s jajima
Nekad je najjednostavnije rješenje ono najbolje, a ima li što jednostavnije od toplih sendviča. Topli sendviči s jajima savršen su način da iskoristiš preostala kuhana jaja, a istovremeno uživaš u ukusu toplog, hrskavog sendviča. Ovaj recept je brz i jednostavan, a idealan je za doručak ili brzi ručak.
Topli sendviči s jajima sastojci:
4 kuhana jaja
4 kriške kruha
50 g sira
Maslac
1 žlica senfa
Sol i papar
Topli sendviči s jajima priprema:
Jaja oguli i nareži na ploške.
Na tavi tostiraj kriške kruha s malo maslaca s obje strane.
Na svaku krišku kruha stavi ploške jaja, senf, i pospi naribanim sirom.
Zatvori sendviče i tostiraj dok sir ne počne topiti.
Posluži odmah.
Pita sa špinatom i jajima
Pita sa špinatom i jajima možda je nešto što ste prije pripremali, ali s kuhanima jajima vjerojatno rjeđe. Ovaj recept kombinira ostatke od Uskrsa i svježi špinat u hrskavom lisnatom tijestu. Možeš je poslužiti kao glavno jelo ili kao lagani obrok za večeru i čak doručak.
Pita sa špinatom i jajima sastojci:
4 kuhana jaja
300 g špinata
1 luk
100 g feta sira
2 lista lisnatog tijesta
1 sirovo jaje (za premazivanje)
Sol i papar
Pita sa špinatom i jajima priprema:
Na maslacu proprži luk dok ne postane staklast.
Dodaj oprani špinat i kuhajte dok ne omekša, pa ga ocijedi od tekućine.
Jaja oguli i nareži na kockice.
U velikoj zdjeli pomiješaj špinat, jaja, feta sir, sol i papar.
Na papir za pečenje stavi prvo jedan list lisnatog tijesta, stavi nadjev, pa prekrij drugim listom tijesta.
Premaži gornji dio jajetom i peci u pećnici na 200 °C 25-30 minuta.
Posluži toplo.

Tradicijski hrvatski nakit: Šibenski botuni su klasik koji će svaku kombinaciju učiniti posebnom

Najpoznatije slip haljine svih vremena – od 90-ih do danas

Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje
