BRZO I UKUSNO

Evo kako iskoristiti kuhana jaja na 12 kreativnih i ukusnih načina

Ako ti je ostalo kuhanih jaja, evo nekoliko slasnih prijedloga kako ih iskoristiti

salata
Foto: Profimedia
VOYO logo

Nakon Uskrsa često ostane dosta hrane, ali to ne mora biti problem, već prilika za kreativnost u kuhinji. Prvi ili drugi dan uživaš u još jednom tanjuru šunke, malo francuske salate ili kolaču koji poneseš na posao i razveseliš kolege. A što s onim što najčešće ostaje do kraja poput kuhanih jaja?

Dobra vijest je da kuhana jaja mogu stajati u hladnjaku do tjedan dana, a još bolja, ne moraš čekati zadnji trenutak da ih iskoristiš. Uz par jednostavnih ideja, možeš ih pretvoriti u nova, ukusna jela koja će nestati s tanjura brže nego što misliš.

Našli smo 12 kreativnih načina kako iskoristiti kuhana jaja.

Cob salata

Cob salata je jedan od onih američkih klasika koji spajaju razne fine sastojke – uključujući i kuhana jaja – u jedan bogat i zasitan obrok. U ovoj verziji, jaja su glavne zvijezde, i to s dobrim razlogom. Salata zbog njih postaje kremasta i puna. Možeš je složiti za obiteljski ručak ili ju pripremiti samo za svoj gušt.

Cob salata sastojci:

  • 4 kuhana jaja
  • 1 salata (po izboru)
  • 100 g kuhane piletine
  • 2 rajčice
  • 1 avokado
  • 100 g slanine
  • 1/2 šalice kukuruza
  • 3 žlice majoneze
  • Sol i papar

Cob salata priprema:

  1. Piletinu ispeci i nareži na kockice.
  2. Slaninu prži dok ne postane hrskava, pa je nareži na male komadiće.
  3. Jaja oguli i nareži na ploške.
  4. U velikoj zdjeli stavi povrće, piletinu, rajčicu, kukuruz, avokado i jaja.
  5. Prelij s majonezom, posoli, popapri, te posluži.

Jaja u curry umaku

Voliš curry? Obožavat ćeš ovaj recept! Curry se savršeno slaže s jajima - dokaz tome je i popularan trend gdje se punjena jaja rade s dodatnom curry praha u žumanjke. A ako neko vrijeme već nisi jela curry ili ga dodavala u svoja jela, evo ti savršene prilike.

Jaja u curry umaku sastojci:

  • 4 kuhana jaja
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica curry praha
  • 200 ml kokosovog mlijeka
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žličica garam masale
  • Sol i papar

Jaja u curry umaku priprema:

  • Na maslacu proprži luk i češnjak dok ne omekšaju.
  • Dodaj curry prah i garam masalu, pa sve promiješaj.
  • Ulij kokosovo mlijeko i pusti da kuha na laganoj vatri nekoliko minuta.
  • Jaja oguli, nareži na ploške i dodaj u umak.
  • Pusti da se sve kuha još 5-10 minuta, začini po ukusu solju i paprom.
  • Posluži s rižom.

Kuhana jaja sa začinskim biljem na hrskavom kruhu

Ako tražiš brz i ukusan način da iskoristiš kuhana jaja, probaj ih poslužiti na hrskavom kruhu s malo začinskog bilja.

Sastojci za kuhana jaja sa začinskim biljem na hrskavom kruhu:  

  • 4 kuhana jaja
  • 4 šnite kruha od integralnog brašna
  • 2 mlada luka, sitno nasjeckano
  • Šaka svježeg bosiljka, sitno nasjeckano
  • Šaka svježeg kopra, sitno nasjeckano
  • 2 žlice vlasca, krupno nasjeckano
  • 1 žlica majoneze
  • 1/2 žličice korice limuna
  • 1 žličica soka limuna
  • Papar
  • Sol
  • Maslinovo ulje

Priprema kuhanih jaja sa začinskim biljem na hrskavom kruhu:

1. Kuhana jaja nareži na nekoliko srednje velikih komada.  
2. Pomiješaj jaja s majonezom i dodaj sol i papar.
3. Tostiraj kruh dok ne bude hrskav i dobije tamno smeđu boju.
4. Smjesu jaja i majoneze žlicom rasporedi po šnitama kruha. 
5. Mladi luk, bosiljak, kopar i vlasac zajedno s koricom limuna pomiješaj u posudi. Dodaj sok limuna, malo maslinovog ulja i soli. 
6. Smjesu začinsko bilja rasporedi preko jaja. Dodaj nekoliko kapi maslinovog ulja i uživaj. 

Ruska salata

Slična francuskoj, ali uz dodatak mesa, ruska salata je kao neka bogatija verzija poznatog kremastog klasika. Super dođe kad nakon Uskrsa imaš višak kuhanih jaja, ali i šunke! Često se poslužuje kao predjelo ili prilog, a najbolje od svega je što je jednostavna za napraviti i možeš je pripremiti unaprijed.

Ruska salata sastojci:

  • 4 kuhana jaja
  • 2 krumpira
  • 2 mrkve
  • 150 g graška
  • 200 g šunke ili kuhane piletine (narezane na kockice)
  • 4 kisela krastavca
  • 200 g majoneze
  • Sol i papar

Ruska salata priprema:

  1. Skuhaj i ohladi krumpir, mrkvu i grašak. Nareži sve na sitne kockice.
  2. Kuhana jaja, šunku i krastavce također narežite.
  3. U velikoj zdjeli pomiješaj sve sastojke s majonezom, posoli i popapri.
  4. Dobro ohladi prije posluživanja.

Jednostavne šparoge s kuhanim jajima i pečenim porilukom

Svježe sezonsko jelo koje je odlično kao toplo predjelo ili lagani ručak – idealan način da uživaš u svakom zalogaju.

Sastojci za jednostavne šparoge s kuhanim jajima i pečenim porilukom:  

  • Vezica šparoga
  • Kuhana jaja
  • Poriluk
  • Maslinovo ulje
  • Papar i sol
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica soka limuna
  • 1/2 žlice senfa

Priprema jednostavnih šparoga s kuhanim jajima i pečenim porilukom:

1. Zagrij tavu bez ulja ili maslaca dok ne postane jako vruća i na njoj ispeci poriluk koji si prethodno po dužini prerezala na pola. Poriluk bi trebao poprimiti tamno smeđu boju na onoj strani na kojoj ga pečeš.
2. Kada je poriluk posmeđio, dodaj žlicu maslaca i pomiči tavu dok se maslac ne otopi i prekrije poriluk. Polovice poriluka posluži na tanjur.
3. Na istu tavu dodaj šparoge i peci ih oko četiri minute uz stalno obrtanje. 
4. Nakon četiri minute ugasi štednjak i u tavu sa šparogama dodaj sok limuna i senf. Dobro promiješaj i šparoge posluži preko poriluka, žlicom prelij umakom od pečenja. 
5. Kuhana jaja oguli i grubo nasjeckaj na veće komade, posluži uz povrće. Dodaj nekoliko kapi maslinovog ulja i uživaj!

Punjena jaja

Ima li bolji način da iskoristiš kuhana jaja od finih, punjenih jaja? Ova jednostavna verzija je baš ono što ti treba kad želiš nešto brzo, fino i praktično. Možeš ih složiti za bilo koju prigodu — od obiteljskog ručka do druženja s ekipom, a čak i djeci za školsku užinu. Recept je super brz, a još bolja vijest je da ga možeš skroz prilagoditi sebi, svom ukusu i načinu prehrane.

Image
MALI ZALOGAJČIĆI

Pet recepata za punjena jaja. Uskrsni specijalitet s neodoljivim twistom

Zapečena jaja u bešamelu

Kremasti bešamel i kuhana jaja zapečeni s malo sira – savršen ručak ili večera. Ako ti je ostala hrpa jaja od Uskrsa, evo gdje ih možeš iskoristiti. Ovo jelo je toplo i jako jednostavno za složit – samo par sastojaka i pećnica odradi svoje. Uz malo salate sa strane, imaš kompletan obrok bez puno muke.

Zapečena jaja u bešamelu sastojci:

  • 4 kuhana jaja
  • 30 g maslaca
  • 30 g brašna
  • 400 ml mlijeka
  • Sol, papar, muškatni oraščić
  • 50 g ribanog sira (npr. Gauda)

Zapečena jaja u bešamelu priprema:

  1. Napravi bešamel tako da na otopljenom maslacu popržiš brašno, zatim postepeno dodaješ mlijeko uz stalno miješanje.
  2. Začini solju, paprom i muškatnim oraščićem.
  3. Jaja nareži na polovice ili kolutove i stavi u vatrostalnu posudu.
  4. Prelij bešamelom, pospi sirom i zapeci u pećnici 15-20 minuta na 200 °C dok ne porumeni.

Tjestenina s jajima

Tjestenina s jajima je jednostavan, ali ukusan obrok koji može poslužiti kao brzinski ručak ili večera. Ovaj recept je savršen za iskoristiti kuhana jaja koja su ostala nakon Uskrsa, a ako voliš pastu na razne načine, ovo bi ti mogao postati novi omiljeni obrok za nakon blagdana.

Tjestenina s jajima sastojci:

  • 200 g tjestenine
  • 4 kuhana jaja
  • 1 crveni luk
  • 1 paprika
  • 100 g cherry rajčica
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica origana
  • Sol i papar

Tjestenina s jajima priprema:

  1. Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju.
  2. Luk i papriku nareži na sitne komadiće, a rajčice na polovice.
  3. Na maslinovom ulju proprži povrće dok ne omekša.
  4. Jaja oguli i nareži na kockice, pa ih dodaj u tavu s povrćem.
  5. Dodaj kuhanu tjesteninu, začini s oreganom, solju i paprom te dobro promiješaj.
  6. Posluži toplo.

Tjestenina s kuhanim jajima, kaparima i sardinama

Ako ti je ostalo kuhanih jaja od Uskrsa, iskoristi ih u brzom i punom okusa jelu – tjestenini s kuhanim jajima, kaparima i sardinama. Gotovo je za 15 minuta, a kombinacija nježno nasjeckanih jaja, slanih sardina i aromatičnih kapara daje ti pravi mediteranski štih.

Sastojci za tjesteninu s kuhanim jajima, kaparima i sardinama:  

  • 250 g tjestenine po izboru
  • 4 fileta sardine
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 žlice kapara
  • 1/4 žličice čili praha
  • 1/4 šalice parmezana, sitno naribano
  • 2 žličice soka limuna
  • 4 kuhana jaja, naribana
  • Šaka listova peršina, sitno nasjeckano
  • Maslinovo ulje
  • Papar 
  • Sol

Priprema za tjesteninu s kuhanim jajima, kaparima i sardinama:   :


1. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju da bude al dente. Sačuvaj jednu šalicu tekućine u kojoj se kuhala tjestenina.
2. Zagrij malo maslinovog ulja u dubokoj tavi. Dodaj sardine, češnjak, kapare i čili. Kuhaj uz neprestano miješanje oko dvije minute ili dok se sardine ne raspadnu. 
3. Dodaj tjesteninu, parmezan i sok limuna te polako ulijevaj tekućinu u kojoj se kuhala tjestenina dok ne dobiješ gusti umak. 
4. Tavu makni sa štednjaka i dodaj naribana jaja i nasjeckane listove peršina. Dodaj nekoliko kapi maslinovog ulja i uživaj!

Povrtna tortilja s jajima

Tortilja je definitivno spas za kad ne znaš što ti se jede, a želiš svega po malo.Ovaj recept je svestran i možeš ga prilagoditi povrćem koje imaš pri ruci. Jaja nisu tu samo da se iskoriste, ona su i odličan dodatni izvor proteina.

Povrtna tortilja s jajima sastojci:

  • 4 kuhana jaja
  • 2 tortilje
  • 1 paprika
  • 1 tikvica
  • 1 crveni luk
  • 100 g sira (po izboru)
  • Sol i papar

Povrtna tortilja s jajima priprema:

  1. Povrće (papriku, tikvicu i luk) nareži na male komadiće.
  2. Na malo maslinovog ulja proprži povrće dok ne omekša.
  3. Jaja oguli i nareži na ploške.
  4. Tortilje stavi u tavu i puni ih prženim povrćem i jajima, a na kraju dodaj naribani sir.
  5. Tortilje preklopi i prži s obje strane dok sir ne počne topiti.
  6. Posluži odmah dok je toplo.

Topli sendviči s jajima

Nekad je najjednostavnije rješenje ono najbolje, a ima li što jednostavnije od toplih sendviča. Topli sendviči s jajima savršen su način da iskoristiš preostala kuhana jaja, a istovremeno uživaš u ukusu toplog, hrskavog sendviča. Ovaj recept je brz i jednostavan, a idealan je za doručak ili brzi ručak.

Topli sendviči s jajima sastojci:

  • 4 kuhana jaja
  • 4 kriške kruha
  • 50 g sira
  • Maslac
  • 1 žlica senfa
  • Sol i papar

Topli sendviči s jajima priprema:

  1. Jaja oguli i nareži na ploške.
  2. Na tavi tostiraj kriške kruha s malo maslaca s obje strane.
  3. Na svaku krišku kruha stavi ploške jaja, senf, i pospi naribanim sirom.
  4. Zatvori sendviče i tostiraj dok sir ne počne topiti.
  5. Posluži odmah.

Pita sa špinatom i jajima

Pita sa špinatom i jajima možda je nešto što ste prije pripremali, ali s kuhanima jajima vjerojatno rjeđe. Ovaj recept kombinira ostatke od Uskrsa i svježi špinat u hrskavom lisnatom tijestu. Možeš je poslužiti kao glavno jelo ili kao lagani obrok za večeru i čak doručak.

Image
Foto: Pexels

Pita sa špinatom i jajima sastojci:

  • 4 kuhana jaja
  • 300 g špinata
  • 1 luk
  • 100 g feta sira
  • 2 lista lisnatog tijesta
  • 1 sirovo jaje (za premazivanje)
  • Sol i papar

Pita sa špinatom i jajima priprema:

  1. Na maslacu proprži luk dok ne postane staklast.
  2. Dodaj oprani špinat i kuhajte dok ne omekša, pa ga ocijedi od tekućine.
  3. Jaja oguli i nareži na kockice.
  4. U velikoj zdjeli pomiješaj špinat, jaja, feta sir, sol i papar.
  5. Na papir za pečenje stavi prvo jedan list lisnatog tijesta, stavi nadjev, pa prekrij drugim listom tijesta.
  6. Premaži gornji dio jajetom i peci u pećnici na 200 °C 25-30 minuta.
  7. Posluži toplo.