
Tortilje su uvijek dobar izbor. Isprobaj ovih 5 jednostavnih recepata

Tortilje su vrlo popularno jelo, a mogu se pripremiti na razne načine. Odličan su izbor ako pripremaš ručak za prijatelje ili pak samo poželiš nešto malo drugačije za sebe. Tortilje su zapravo tanko i hrskavo tijesto koje izgledom podsjeća na palačinke, a potječu iz Meksika.
Tijesto za tortilje može biti klasično od pšeničnog bijelog brašna, a postoje i kukuruzne te integralne tortilje. Mogu se puniti raznim nadjevima, s mesom ili bez njih.
U trgovinama se može kupiti gotovo tijesto za tortilje, no ako si dovoljno vješta u kuhinji, tijesto možeš izraditi i sama te ga čuvati u zamrzivaču. Tortilje prije serviranja možeš ispeći u tavi te ih puniti nadjevom po želji, a možeš ih i najprije napuniti te zapeći u pećnici.
Recepti za tortilje
Ako ti nedostaje ideja o tome kako pripremiti tortilje za ukusni ručak ili večeru, u nastavku ti otkrivamo pet odličnih recepta za tortilje koji će te zasigurno oduševiti!
Vege tortilje
4 velike tortilje
1 šalica konzervirane rajčice
50 ml vrhnja za kuhanje
½ šalice ribanog sira po želji
1 šalica kuhanog crvenog graha (može i iz konzerve)
1 konzerva kukuruza
½ crvene paprike
1 žličica vlasca
sol i drugi začini po želji
Najprije pripremite nadjev. Na ulju ispecite malo vlasca i paprike pa dodajte grah i kukuruz te ostavite da se kratko dinsta na laganoj vatri.
Na kraju dodajte konzerviranu rajčicu te posolite i žainite po želji.
Pećnicu upalite na 180 °C. Nauljite vatrostalnu posudu i pripremite tortilje.
Punite ih nadjevom od graha, zarolajte te ih slažite u posudu za pečenje.
Tortilje prelijte vrhnjom za kuhanje i posipajte naribanim sirom te stavite u pećnicu.
Pecite ih oko 20 minuta odnosno dok lagano ne porumene.
Poslužite ih dok su vruće uz zelenu salatu.
Tortilje s piletinom
300 grama pilećih prsa
6 velikih tortilja
1 paprika
½ glavice luka
3 rajčice
100 grama rukole
200 ml kiselog vrhnja
sok od pola limuna
začini po želji (mljevena crvena paprika, kurkuma, papar, čili...)
Najprije očistite meso pa ga narežite na male komadiće.
Začinite po želji i popecite na ulju dok ne dobije boju.
U posebnoj zdjeli pomiješajte rukolu, rajčicu, papriku i luk.
Pripremite si tortilje i napunite ih pečenom piletinom i salatom.
U svaku tortilju dodaj malo vrhnja i limunovog soka te zarolaj i posluži.
Tortilje s tunom
1 konzerva tune u komadima
1 mala konzerva kukuruza
5-6 komada kiselih krastavaca
6 komada tortilja
1 žlica senfa
1 grčki jogurt ili kiselo vrhnje
sol i začini po želji
malo rukole ili obične zelene salate
Tortilje s mljevenim mesom
Sastojci:
250 g mljevenog mesa (govedina, puretina ili svinjetina)
1 luk, nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 žličica mljevene paprike
1 žličica kumina u prahu
Sol i papar po ukusu
4 tortilje
Grated sir
Salsa umak
Svježi listovi korijandera
Priprema:
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne postane smeđe.
Dodajte luk i češnjak te pržite dok ne omekšaju.
Dodajte mljevenu papriku, kumin, sol i papar. Promiješajte i pržite još 2-3 minute.
Zagrijte tortilje na tavi ili mikrovalnoj pećnici.
Na svaku tortilju rasporedite smjesu od mljevenog mesa. Dodajte sir, salsa umak i svježe listove korijandera po želji.
Savijte tortilje i poslužite.
Zapečene tortilje
Sastojci:
4 tortilje
1 šalica kuhane piletine, nasjeckane
1 šalica crvene paprike, nasjeckane
1 šalica graha iz konzerve, ispranog i ocijeđenog
1 šalica sjeckane rajčice
1 šalica sira, nasjeckanog
1/2 šalice kiselog vrhnja
1 žličica češnjaka u prahu
Sol i papar po ukusu
Sjeckani svježi peršin za posipanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Na svaku tortilju rasporedite piletinu, papriku, grah, rajčicu i sir.
Prekrijte svaku tortilju drugom tortiljom.
Pomiješajte kiselo vrhnje s češnjakom u prahu, solju i paprom. Ravnomjerno rasporedite smjesu preko tortilja.
Pecite u pećnici 15-20 minuta ili dok se ne zagrije i sir ne otopi.
Poslužite posipano svježim peršinom.
POGLEDAJ VIDEO: Nauči kako kuhati prema načelu uravnotežene prehrane