ZA RUČAK ILI VEČERU

Tortilje su uvijek dobar izbor. Isprobaj ovih 5 jednostavnih recepata

Recepti za tortilje koje ti danas donosimo uistinu su jednostavni i brzo se pripremaju. Oduševit će svakoga

tortilje
Foto: Shutterstock

Tortilje su vrlo popularno jelo, a mogu se pripremiti na razne načine. Odličan su izbor ako pripremaš ručak za prijatelje ili pak samo poželiš nešto malo drugačije za sebe. Tortilje su zapravo tanko i hrskavo tijesto koje izgledom podsjeća na palačinke, a potječu iz Meksika.

Tijesto za tortilje može biti klasično od pšeničnog bijelog brašna, a postoje i kukuruzne te integralne tortilje. Mogu se puniti raznim nadjevima, s mesom ili bez njih.

U trgovinama se može kupiti gotovo tijesto za tortilje, no ako si dovoljno vješta u kuhinji, tijesto možeš izraditi i sama te ga čuvati u zamrzivaču. Tortilje prije serviranja možeš ispeći u tavi te ih puniti nadjevom po želji, a možeš ih i najprije napuniti te zapeći u pećnici.

Recepti za tortilje

Ako ti nedostaje ideja o tome kako pripremiti tortilje za ukusni ručak ili večeru, u nastavku ti otkrivamo pet odličnih recepta za tortilje koji će te zasigurno oduševiti!

Vege tortilje

Sastojci:

  • 4 velike tortilje
  • 1 šalica konzervirane rajčice
  • 50 ml vrhnja za kuhanje
  • ½ šalice ribanog sira po želji
  • 1 šalica kuhanog crvenog graha (može i iz konzerve)
  • 1 konzerva kukuruza
  • ½ crvene paprike
  • 1 žličica vlasca
  • sol i drugi začini po želji

Priprema:

  • Najprije pripremite nadjev. Na ulju ispecite malo vlasca i paprike pa dodajte grah i kukuruz te ostavite da se kratko dinsta na laganoj vatri.
  • Na kraju dodajte konzerviranu rajčicu te posolite i žainite po želji.
  • Pećnicu upalite na 180 °C. Nauljite vatrostalnu posudu i pripremite tortilje.
  • Punite ih nadjevom od graha, zarolajte te ih slažite u posudu za pečenje.
  • Tortilje prelijte vrhnjom za kuhanje i posipajte naribanim sirom te stavite u pećnicu.
  • Pecite ih oko 20 minuta odnosno dok lagano ne porumene.
  • Poslužite ih dok su vruće uz zelenu salatu.
Image
Foto: Unsplash

Tortilje s piletinom

Sastojci:

  • 300 grama pilećih prsa
  • 6 velikih tortilja
  • 1 paprika
  • ½ glavice luka
  • 3 rajčice
  • 100 grama rukole
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • sok od pola limuna
  • začini po želji (mljevena crvena paprika, kurkuma, papar, čili...)

Priprema:

  • Najprije očistite meso pa ga narežite na male komadiće.
  • Začinite po želji i popecite na ulju dok ne dobije boju.
  • U posebnoj zdjeli pomiješajte rukolu, rajčicu, papriku i luk.
  • Pripremite si tortilje i napunite ih pečenom piletinom i salatom.
  • U svaku tortilju dodaj malo vrhnja i limunovog soka te zarolaj i posluži.
Image
Foto: Pexels

Tortilje s tunom

Sastojci:

  • 1 konzerva tune u komadima
  • 1 mala konzerva kukuruza
  • 5-6 komada kiselih krastavaca
  • 6 komada tortilja
  • 1 žlica senfa
  • 1 grčki jogurt ili kiselo vrhnje
  • sol i začini po želji
  • malo rukole ili obične zelene salate

Priprema:

Pomiješaj tunu s kukuruzom i sitno nasjeckanim krastavcima. Dodaj grčki jogurt, senf, sol i i začine po želji. Promiješaj. Pripremi si tortilje i puni ih nadjevom od tune te u svaku dodaj malo rukole ili zelene salate. Zarolaj i posluži.

Image
Foto: Unsplash

Tortilje s mljevenim mesom

Sastojci:

  • 250 g mljevenog mesa (govedina, puretina ili svinjetina)
  • 1 luk, nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 1 žličica kumina u prahu
  • Sol i papar po ukusu
  • 4 tortilje
  • Grated sir
  • Salsa umak
  • Svježi listovi korijandera

Priprema:

  • Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne postane smeđe.
  • Dodajte luk i češnjak te pržite dok ne omekšaju.
  • Dodajte mljevenu papriku, kumin, sol i papar. Promiješajte i pržite još 2-3 minute.
  • Zagrijte tortilje na tavi ili mikrovalnoj pećnici.
  • Na svaku tortilju rasporedite smjesu od mljevenog mesa. Dodajte sir, salsa umak i svježe listove korijandera po želji.
  • Savijte tortilje i poslužite.
Image
Foto: Shutterstock

Zapečene tortilje

Sastojci:

  • 4 tortilje
  • 1 šalica kuhane piletine, nasjeckane
  • 1 šalica crvene paprike, nasjeckane
  • 1 šalica graha iz konzerve, ispranog i ocijeđenog
  • 1 šalica sjeckane rajčice
  • 1 šalica sira, nasjeckanog
  • 1/2 šalice kiselog vrhnja
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • Sol i papar po ukusu
  • Sjeckani svježi peršin za posipanje

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 180°C.
  • Na svaku tortilju rasporedite piletinu, papriku, grah, rajčicu i sir.
  • Prekrijte svaku tortilju drugom tortiljom.
  • Pomiješajte kiselo vrhnje s češnjakom u prahu, solju i paprom. Ravnomjerno rasporedite smjesu preko tortilja.
  • Pecite u pećnici 15-20 minuta ili dok se ne zagrije i sir ne otopi.
  • Poslužite posipano svježim peršinom.
Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJ VIDEO: Nauči kako kuhati prema načelu uravnotežene prehrane