Tortilje su vrlo popularno jelo, a mogu se pripremiti na razne načine. Odličan su izbor ako pripremaš ručak za prijatelje ili pak samo poželiš nešto malo drugačije za sebe. Tortilje su zapravo tanko i hrskavo tijesto koje izgledom podsjeća na palačinke, a potječu iz Meksika.
Tijesto za tortilje može biti klasično od pšeničnog bijelog brašna, a postoje i kukuruzne te integralne tortilje. Mogu se puniti raznim nadjevima, s mesom ili bez njih.
U trgovinama se može kupiti gotovo tijesto za tortilje, no ako si dovoljno vješta u kuhinji, tijesto možeš izraditi i sama te ga čuvati u zamrzivaču. Tortilje prije serviranja možeš ispeći u tavi te ih puniti nadjevom po želji, a možeš ih i najprije napuniti te zapeći u pećnici.
Recepti za tortilje
Ako ti nedostaje ideja o tome kako pripremiti tortilje za ukusni ručak ili večeru, u nastavku ti otkrivamo pet odličnih recepta za tortilje koji će te zasigurno oduševiti!
Vege tortilje
Sastojci:
- 4 velike tortilje
- 1 šalica konzervirane rajčice
- 50 ml vrhnja za kuhanje
- ½ šalice ribanog sira po želji
- 1 šalica kuhanog crvenog graha (može i iz konzerve)
- 1 konzerva kukuruza
- ½ crvene paprike
- 1 žličica vlasca
- sol i drugi začini po želji
Priprema:
- Najprije pripremite nadjev. Na ulju ispecite malo vlasca i paprike pa dodajte grah i kukuruz te ostavite da se kratko dinsta na laganoj vatri.
- Na kraju dodajte konzerviranu rajčicu te posolite i žainite po želji.
- Pećnicu upalite na 180 °C. Nauljite vatrostalnu posudu i pripremite tortilje.
- Punite ih nadjevom od graha, zarolajte te ih slažite u posudu za pečenje.
- Tortilje prelijte vrhnjom za kuhanje i posipajte naribanim sirom te stavite u pećnicu.
- Pecite ih oko 20 minuta odnosno dok lagano ne porumene.
- Poslužite ih dok su vruće uz zelenu salatu.
Tortilje s piletinom
Sastojci:
- 300 grama pilećih prsa
- 6 velikih tortilja
- 1 paprika
- ½ glavice luka
- 3 rajčice
- 100 grama rukole
- 200 ml kiselog vrhnja
- sok od pola limuna
- začini po želji (mljevena crvena paprika, kurkuma, papar, čili...)
Priprema:
- Najprije očistite meso pa ga narežite na male komadiće.
- Začinite po želji i popecite na ulju dok ne dobije boju.
- U posebnoj zdjeli pomiješajte rukolu, rajčicu, papriku i luk.
- Pripremite si tortilje i napunite ih pečenom piletinom i salatom.
- U svaku tortilju dodaj malo vrhnja i limunovog soka te zarolaj i posluži.
Tortilje s tunom
Sastojci:
- 1 konzerva tune u komadima
- 1 mala konzerva kukuruza
- 5-6 komada kiselih krastavaca
- 6 komada tortilja
- 1 žlica senfa
- 1 grčki jogurt ili kiselo vrhnje
- sol i začini po želji
- malo rukole ili obične zelene salate
Priprema:
Pomiješaj tunu s kukuruzom i sitno nasjeckanim krastavcima. Dodaj grčki jogurt, senf, sol i i začine po želji. Promiješaj. Pripremi si tortilje i puni ih nadjevom od tune te u svaku dodaj malo rukole ili zelene salate. Zarolaj i posluži.
Tortilje s mljevenim mesom
Sastojci:
- 250 g mljevenog mesa (govedina, puretina ili svinjetina)
- 1 luk, nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žličica mljevene paprike
- 1 žličica kumina u prahu
- Sol i papar po ukusu
- 4 tortilje
- Grated sir
- Salsa umak
- Svježi listovi korijandera
Priprema:
- Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne postane smeđe.
- Dodajte luk i češnjak te pržite dok ne omekšaju.
- Dodajte mljevenu papriku, kumin, sol i papar. Promiješajte i pržite još 2-3 minute.
- Zagrijte tortilje na tavi ili mikrovalnoj pećnici.
- Na svaku tortilju rasporedite smjesu od mljevenog mesa. Dodajte sir, salsa umak i svježe listove korijandera po želji.
- Savijte tortilje i poslužite.
Zapečene tortilje
Sastojci:
- 4 tortilje
- 1 šalica kuhane piletine, nasjeckane
- 1 šalica crvene paprike, nasjeckane
- 1 šalica graha iz konzerve, ispranog i ocijeđenog
- 1 šalica sjeckane rajčice
- 1 šalica sira, nasjeckanog
- 1/2 šalice kiselog vrhnja
- 1 žličica češnjaka u prahu
- Sol i papar po ukusu
- Sjeckani svježi peršin za posipanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Na svaku tortilju rasporedite piletinu, papriku, grah, rajčicu i sir.
- Prekrijte svaku tortilju drugom tortiljom.
- Pomiješajte kiselo vrhnje s češnjakom u prahu, solju i paprom. Ravnomjerno rasporedite smjesu preko tortilja.
- Pecite u pećnici 15-20 minuta ili dok se ne zagrije i sir ne otopi.
- Poslužite posipano svježim peršinom.
POGLEDAJ VIDEO: Nauči kako kuhati prema načelu uravnotežene prehrane