Ako tražiš savršen recept za brzi ručak ili večeru, nakon napornog dana kad želiš nešto kremasto, sočno i zasitno, ovo je jelo za tebe. Toskanska tjestenina s mljevenim mesom, cherry rajčicama i špinatom nude bogatstvo okusa i tekstura koje će te oduševiti. Jednostavne su za pripremu, a rezultat je savršen spoj začina, svježih rajčica i nježnog špinata. Idealno za one dane kada želiš pojesti nešto toplo i utješno, ali bez puno muke. Sve što trebaš je velika tava, nekoliko osnovnih sastojaka i par koraka do brzog i ukusnog obroka.
Sastojci:
- 2 žlice ulja od sušenih rajčica
- pola glavice crvenog luka
- 500 g mljevenog pilećeg ili purećeg mesa
- 2-3 režnja češnjaka
- 2 žlice koncentrata od rajčice
- 2 čajne žličice mješavine talijanskih začina (bosiljak, ružmarin, origano, majčina dušica i sl.)
- 1 čajna žličica mljevene slatke paprike
- 30 g sušenih rajčica u ulju (ako su veći komadi, nasjeckaj ih)
- 120 ml slatkog vrhnja
- 500 ml pileće juhe ili temeljca (ili vruće vode u kojoj rastopiš kocku za juhu)
- Sol i mljeveni crni papar (po ukusu)
- 250 g tjestenine (pužići, leptirići)
Priprema:
- Oguli luk i češnjak te ih sitno nasjeckaj. Operi špinat, osuši ga i grubo nasjeckaj.
- Na srednje jakoj vatri zagrij veću tavu i ulij dvije žlice ulja (najbolje je koristiti ulje u kojem su bile sušene rajčice). Dodaj luk i prži ga uz povremeno miješanje dok ne postane staklast. Zatim dodaj mljeveno meso i prži ga dok ne postane svijetlo smeđe.
- Dodaj češnjak, koncentrat rajčice, talijanske začine i mljevenu papriku. Sve dobro promiješaj i prži još malo da češnjak zamiriše.
- Ulij vrhnje i jušni temeljac, dobro promiješaj i s kuhačom sastruži karamelizirane komadiće s dna tave. Dodaj sušene rajčice, posoli i popapri po ukusu.
- Kada umak zavrije, dodaj tjesteninu. Pokrij tavu i ostavi da se kuha na srednje jakoj vatri 8-12 minuta (ovisno o vrsti tjestenine. Povremeno promiješaj i po potrebi dodaj još malo juhe. Kada se tjestenina skuha, makni tavu s vatre i umiješaj špinat. Pokrij tavu i ostavi još nekoliko minuta dok špinat ne uvene i omekša.
- Posluži jelo na tanjure i pospi naribanim parmezanom, piše Okusno.je.