
Recept za toskansku tjesteninu s mljevenim mesom i špinatom

Ako tražiš savršen recept za brzi ručak ili večeru, nakon napornog dana kad želiš nešto kremasto, sočno i zasitno, ovo je jelo za tebe. Toskanska tjestenina s mljevenim mesom, cherry rajčicama i špinatom nude bogatstvo okusa i tekstura koje će te oduševiti. Jednostavne su za pripremu, a rezultat je savršen spoj začina, svježih rajčica i nježnog špinata. Idealno za one dane kada želiš pojesti nešto toplo i utješno, ali bez puno muke. Sve što trebaš je velika tava, nekoliko osnovnih sastojaka i par koraka do brzog i ukusnog obroka.
Sastojci:
2 žlice ulja od sušenih rajčica
pola glavice crvenog luka
500 g mljevenog pilećeg ili purećeg mesa
2-3 režnja češnjaka
2 žlice koncentrata od rajčice
2 čajne žličice mješavine talijanskih začina (bosiljak, ružmarin, origano, majčina dušica i sl.)
1 čajna žličica mljevene slatke paprike
30 g sušenih rajčica u ulju (ako su veći komadi, nasjeckaj ih)
120 ml slatkog vrhnja
500 ml pileće juhe ili temeljca (ili vruće vode u kojoj rastopiš kocku za juhu)
Sol i mljeveni crni papar (po ukusu)
250 g tjestenine (pužići, leptirići)
Priprema:
Oguli luk i češnjak te ih sitno nasjeckaj. Operi špinat, osuši ga i grubo nasjeckaj.
Na srednje jakoj vatri zagrij veću tavu i ulij dvije žlice ulja (najbolje je koristiti ulje u kojem su bile sušene rajčice). Dodaj luk i prži ga uz povremeno miješanje dok ne postane staklast. Zatim dodaj mljeveno meso i prži ga dok ne postane svijetlo smeđe.
Dodaj češnjak, koncentrat rajčice, talijanske začine i mljevenu papriku. Sve dobro promiješaj i prži još malo da češnjak zamiriše.
Ulij vrhnje i jušni temeljac, dobro promiješaj i s kuhačom sastruži karamelizirane komadiće s dna tave. Dodaj sušene rajčice, posoli i popapri po ukusu.
Kada umak zavrije, dodaj tjesteninu. Pokrij tavu i ostavi da se kuha na srednje jakoj vatri 8-12 minuta (ovisno o vrsti tjestenine. Povremeno promiješaj i po potrebi dodaj još malo juhe. Kada se tjestenina skuha, makni tavu s vatre i umiješaj špinat. Pokrij tavu i ostavi još nekoliko minuta dok špinat ne uvene i omekša.
Posluži jelo na tanjure i pospi naribanim parmezanom, piše Okusno.je.

Najpoznatije slip haljine svih vremena – od 90-ih do danas

Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje

Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice
