OMILJENA JELA

Pametno iskoristi ostatke pečene piletine – jednostavni i fini recepti

Ostaci pečene piletine savršen su primjer namirnice koja se, uz malo mašte, može transformirati u niz novih, ukusnih jela

piletina
Foto: Shutterstock

U svijetu u kojem se ogromne količine hrane nepotrebno bacaju, važno je prepoznati vrijednost ostataka obroka. Bacanje hrane nije samo financijski gubitak, već predstavlja i etički problem s obzirom na globalnu glad i ekološki otisak proizvodnje hrane.

Ostaci pečene piletine savršen su primjer namirnice koja se, uz malo mašte, može transformirati u niz novih, ukusnih jela. Umjesto da završe u otpadu, daj im drugu priliku da zasjaju na tvojem stolu i otkrij koliko svestrani mogu biti.

Sigurno čuvanje i korištenje ostataka

Prije nego što zaronimo u recepte, važno je znati kako sigurno rukovati ostacima piletine. Pečenu piletinu treba ohladiti i spremiti u hladnjak unutar dva sata od pečenja. U hladnjaku se može čuvati u hermetički zatvorenoj posudi 3 do 4 dana. Ako je želiš čuvati duže, zamrzni je. Prije ponovne upotrebe, uvijek dobro podgrij piletinu dok ne bude vruća (minimalno 74°C).

Brzi obroci za svaki dan

Kada nemaš puno vremena, ostaci piletine mogu biti spas. Jednostavnim dodacima pretvaraju se u hranjive i ukusne brze obroke.

Sendviči, wrappovi i salate

Klasika nikad ne izlazi iz mode. Narezana ili usitnjena pečena piletina savršen je temelj za bogate sendviče. Isprobaj kombinaciju s hrskavom slaninom i osvježavajućim umakom od potočarke ili napravi popularnu "Coronation chicken" salatu s majonezom, curryjem i mangom. Piletina se odlično slaže i u tortiljama (wrappovima) – kombiniraj je s tzatzikijem, svježim krastavcima i rajčicom za mediteranski štih ili s crnim grahom, kukuruzom i chipotle umakom za meksički doživljaj.

Image
Foto: Pexels

Salate su još jedno područje gdje ostaci piletine briljiraju. Od klasične Cezar salate (koju možeš obogatiti i tjesteninom), preko američke Cobb salate s jajima i avokadom, do laganijih verzija s grčkim jogurtom umjesto majoneze ili osvježavajućih azijskih salata s rezancima, začinskim biljem i pikantnim preljevima (poput vijetnamske salate s ribljim umakom i limetom). Dodaj komadiće piletine u salatu od kvinoje, bulgura ili tjestenine za cjelovit i zasitan obrok.

Konkretna jela

Ostaci pečene piletine mogu biti zvijezda i u konkretnijim, toplim jelima koja pružaju utjehu, posebno u hladnijim danima.

Juhe i variva

Domaća pileća juha klasik je s razlogom, a ostaci pečenja idealni su za njezinu brzu pripremu. Jednostavno dodaj komade piletine u temeljac s povrćem i rezancima. Možeš se poigrati i okusima te napraviti kremastu juhu s rižom i curryjem, začinjenu juhu s crnim grahom i keljom u južnoameričkom stilu, kinesku juhu s rezancima i jajima ili čak aromatičnu tajlandsku juhu s kokosovim mlijekom i limunskom travom. Piletina će obogatiti i pileći chili, gusti gumbo s okrom i kobasicama ili jednostavno varivo od povrća.

Image
Foto: Pexels

Složenci i pite

Složenci i pite sjajan su način za "sakriti" ostatke i pretvoriti ih u raskošan obrok. Pileća pita (Chicken pot pie) s umakom i povrćem, prekrivena prhkim tijestom ili lisnatim tijestom, omiljena je u mnogim kućanstvima. Slično tome, pastirska pita (Shepherd's pie) s piletinom umjesto janjetine, prekrivena pire krumpirom, također je odličan izbor. Isprobaj i razne složence (casseroles) – s brokulom i sirom (Chicken Divan), s tjesteninom i kremastim umakom, ili složenac s nadjevom za puricu (stuffing). Za ljubitelje meksičke kuhinje tu su enchilade punjene piletinom i sirom, prelivene umakom, ili pečene chimichange i flautasi.

Tjestenina i rižota

Pomiješaj komadiće piletine s omiljenim umakom – od rajčice, vrhnja, pesta ili gljiva – i posluži s tjesteninom. Jela poput Chicken Tetrazzini (zapečena tjestenina s piletinom u kremastom umaku) ili jednostavne tjestenine s piletinom i povrćem uvijek su dobar izbor. Rižoto je još jedno jelo koje voli ostatke piletine. Pripremi klasični rižoto s gljivama i piletinom, dodaj grašak za boju i slatkoću ili isprobaj verziju sa šparogama u proljeće. Parmezan i malo vrhnja za kuhanje ili crème fraîche zaokružit će okus.

Azijski specijaliteti

Usitnjena piletina odlična je za brze stir-fry recepte s povrćem i teriyaki ili soja umakom. Možeš je dodati u prženu rižu (chicken fried rice) ili juhe poput vijetnamskog Phoa ili tajlandske Tom Kha Gai. Također je odličan dodatak proljetnim rolicama ili kao nadjev za parena peciva (bao buns).

Mogućnosti su zaista brojne – pusti mašti na volju i uživaj u novim okusima, istovremeno smanjujući bacanje hrane.

Image
ZVIJEZDA ZDRAVIH SALATA

Slanutak u salati: Zdravi, zasitni i nevjerojatno ukusni recepti