DRUGAČIJE SLASTICE

Tražiš nešto drugačije božićne slastice? Evo 10 modernih božićnih recepata

Moderni božićni kolači spajaju tradiciju i nove trendove u kulinarstvu, a našli smo recepte koje ćeš sigurno htjet probati

božićni makroni
Foto: Pexels

Božićni kolači nezaobilazan su dio blagdanske tradicije, donoseći toplinu i radost u svaku obitelj. Moderne verzije ovih slastica spajaju klasične okuse s kreativnim tehnikama, nudeći raskošne kombinacije koje zadovoljavaju različite ukuse. Ovi recepti inspirirani su ljubavlju prema blagdanskoj atmosferi i željom da svaki trenutak postane poseban.

Gingerbread keksi s limunskom glazurom

Gingerbread keksi, kuće i ostale slastice su tradicionalna božićna stvar, no jesi li ikad razmišljala da ih kombiniraš s limunom? Limunska glazura ovim modernim božićnim keksima dat će poseban okus i osvježit tebe i tvoje goste.

Image
Foto: Pexels

Gingerbread keksi s limunskom glazurom sastojci:

  • 250 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 2 žličice mljevenog đumbira
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog klinčića
  • 2 žlice meda
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 1 žlica limunove kore
  • 1/2 šalice limunovog soka
  • 100 g šećera u prahu (za glazuru)

Gingerbread keksi s limunskom glazurom priprema:

  1. U zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol, đumbir, cimet i klinčiće.
  2. U drugoj zdjeli umuti maslac sa šećerom dok smjesa ne postane kremasta, zatim dodaj jaje i med.
  3. Polako umiješaj suhe sastojke u mokre dok ne dobiješ glatko tijesto. Dodaj limunovu koru.
  4. Zamotaj tijesto u prozirnu foliju i ostavi u hladnjaku 30 minuta.
  5. Razvaljaj tijesto na debljinu od 5 mm, izreži oblike po želji i poslaži ih na lim obložen papirom za pečenje.
  6. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10-12 minuta. Ohladi biskvite.
  7. Za glazuru, pomiješaj šećer u prahu s limunovim sokom do željene gustoće i prelij preko ohlađenih biskvita.
Image
ZA BLAGDANSKI STOL

Sa ova 3 recepta za suhe božićne kolače nećeš pogriješiti

Kolačići s lavandom i limunom

Delikatni cvjetni okus lavande savršeno se slaže s osvježavajućim dodirom limuna u ovim modernim božićnim kolačićima. Idealni su za blagdane ako želiš iznenaditi goste nečim posebnim!

Image
Foto: Pexels

Kolačići s lavandom i limunom sastojci:

  • 200 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 žličica sušene lavande
  • 1 žlica limunove kore
  • 1/2 žličice praška za pecivo

Kolačići s lavandom i limunom priprema:

  1. Umuti maslac sa šećerom u prahu dok smjesa ne postane kremasta.
  2. Dodaj jaje, lavandu i limunovu koru te dobro izmiješaj.
  3. U zasebnoj zdjeli pomiješaj brašno i prašak za pecivo, pa ih postupno dodaj mokrim sastojcima.
  4. Tijesto oblikuj u kuglu, zamotaj u foliju i stavi u hladnjak na 20 minuta.
  5. Oblikuj male kuglice od tijesta i lagano ih spljošti na papiru za pečenje.
  6. Peci kolačiće u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 12-15 minuta, dok rubovi ne postanu zlatni.

Makroni s čokoladom

Makroni su uvijek elegantan izbor, a čokolada im daje dodatni wow efekt. Hrskavi izvana, a mekani iznutra, ovi moderni božićni makroni savršeno se slažu s blagdanskim raspoloženjem. Još ako ih posložiš na tanjur u bojama Božića, bit će pravi hit!

Image
Foto: Pexels

Makroni s čokoladom sastojci:

  • 2 bjelanjka
  • 150 g šećera u prahu
  • 100 g mljevenih badema
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 50 g tamne čokolade

Makroni s čokoladom priprema:

  1. Umuti bjelanjke u čvrsti snijeg, dodajući šećer u prahu i vanilin šećer malo po malo.
  2. Lagano umiješaj mljevene bademe u smjesu pazeći da zadrži prozračnost.
  3. Prebaci smjesu u vrećicu za ukrašavanje i oblikuj male krugove na papiru za pečenje.
  4. Ostavite makrone da se suše na zraku oko 30 minuta prije pečenja.
  5. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 140°C oko 15 minuta. Ohladi ih prije dodavanja preljeva.
  6. Otopi tamnu čokoladu i lagano premaži ohlađene makrone ili ih spoji po dva s čokoladom.

Jagodni kremasti kolačići

Jagoda je još jedan sastojak koji nije tipičan za božić, ali ovaj moderni božićni kolač s jagodom će ti se definitivno svidjeti. Mekano tijesto, osvježavajuće jagode i nježan šlag čine ga idealnim za blagdane. Plus, ovi kolačići izgledaju preslatko na tanjuru – baš za impresionirati goste!

Image
Foto: Pexels

Jagodni kremasti kolačići sastojci:

  • 200 g brašna
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • 150 g svježih jagoda
  • 200 ml šlaga
  • 1 žličica vanilin šećera

Jagodni kremasti kolačići priprema:

  1. Umuti maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodaj jaje i dobro izmiješaj.
  2. Postupno dodaj brašno i mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto.
  3. Razvaljaj tijesto na debljinu od 5 mm i izreži oblike prema želji.
  4. Peci kolačiće na papiru za pečenje u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 12 minuta. Ohladi ih.
  5. Umuti šlag s vanilin šećerom dok ne postane čvrst.
  6. Na ohlađene kolačiće dodaj šlag i komadiće jagoda. Posluži odmah.

Torta s bjelanjcima i lješnjacima

Ova torta je kao stvorena za ljubitelje orašastih plodova! Lagana, prozračna i s bogatim okusom lješnjaka, savršeno će se uklopiti na tvoju blagdansku trpezu. Čokoladni preljev ovog modernog božićnog kolača daje mu onaj završni, luksuzni dodir.

Torta s bjelanjcima i lješnjacima sastojci:

  • 4 bjelanjka
  • 150 g šećera
  • 200 g mljevenih lješnjaka
  • 100 g maslaca
  • 100 g tamne čokolade

Torta s bjelanjcima i lješnjacima priprema:

  1. Umuti bjelanjke u čvrsti snijeg, dodajući šećer postepeno dok smjesa ne postane sjajna i čvrsta.
  2. Lagano umiješaj mljevene lješnjake, pazeći da zadržiš prozračnost smjese.
  3. Obloži kalup za tortu papirom za pečenje i ulij smjesu.
  4. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C oko 30 minuta.
  5. Dok se torta hladi, otopi čokoladu s maslacem na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici.
  6. Ohlađenu tortu prelij čokoladnim preljevom i ostavi da se stvrdne prije posluživanja.

Pita s karameliziranim orasima

Ako voliš orahe, ova pita će ti biti pravi hit. Hrskavi sloj karameliziranih oraha na mekom tijestu jednostavno osvaja. Bonus – izgleda impresivno, ali je ovaj moderni božićni kolač super jednostavan za napraviti.

Image
Foto: Pexels

Pita s karameliziranim orasima sastojci:

  • 200 g oraha
  • 150 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 100 g brašna
  • 1 jaje
  • 1/2 žličice praška za pecivo

Pita s karameliziranim orasima priprema:

  1. Na srednje jakoj vatri otopi šećer dok ne dobije karamel boju, zatim dodaj maslac i orahe. Dobro promiješaj i pusti da se ohladi.
  2. U zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, maslac i jaje dok ne dobiješ tijesto.
  3. Tijesto razvaljaj i prebaci u kalup za pite. Lagano ga izbodi vilicom.
  4. Peci koru na 180°C oko 10 minuta.
  5. Na polupečenu koru ravnomjerno rasporedi karamelizirane orahe.
  6. Vrati u pećnicu i peci dodatnih 10-12 minuta. Ohladi prije rezanja.

Pita s pistacijama

Pistacije su u zadnje vrijeme jako popularne, u kavama, smoothieima pa čak i keksima i ostalim slasticama. Iako pistacija možda nije najpopularnija blagdanska namirnica, ova moderna božićna pita savršena je podloga za bilo koju kremu.

Image
Foto: Pexels

Pita s pistacijama sastojci:

  • 200 g pistacija
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 1/2 žličice vanilin šećera
  • 150 g brašna

Pita s pistacijama priprema:

  1. Oljušti pistacije i samelji ih u prah.
  2. Umuti maslac, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane kremasta. Dodaj jaje i dobro izmiješaj.
  3. Umiješaj mljevene pistacije u smjesu i postepeno dodaj brašno dok ne dobiješ glatko tijesto.
  4. Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na 30 minuta.
  5. Razvaljaj tijesto i prebaci ga u kalup za pite. Lagano ga izbodi vilicom.
  6. Peci na 180°C oko 15-18 minuta dok tijesto ne poprimi zlatnu boju. Ohladi prije posluživanja.

Medenjaci s preljevom od bijele čokolade

Medenjaci su klasik, ali s bijelom čokoladom dobivaju moderni božićni twist! Mirisni, mekani i savršeno slatki – odlični su uz šalicu toplog kakaa ili kave. Pored toga, glazura ih čini i malo fensi.

Image
Foto: Pexels

Medenjaci s preljevom od bijele čokolade sastojci:

  • 250 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 100 g meda
  • 2 žličice mljevenog đumbira
  • 1 jaje
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 100 g bijele čokolade

Medenjaci s preljevom od bijele čokolade priprema:

  1. Pomiješaj brašno, prašak za pecivo i đumbir u zdjeli.
  2. Umuti maslac s medom dok ne postane kremast, zatim dodaj jaje i sjedini.
  3. Postupno dodaj suhe sastojke dok ne dobiješ glatko tijesto. Oblikuj kuglu, zamotaj u foliju i stavi u hladnjak na 20 minuta.
  4. Razvaljaj tijesto na debljinu od 5 mm i izreži oblike prema želji.
  5. Peci na 180°C oko 10-12 minuta. Ohladi ih na rešetki.
  6. Otopi bijelu čokoladu i lagano prelij preko ohlađenih medenjaka. Pusti da se čokolada stvrdne.

Pita s borovnicama i vanilijom

Ako želiš nešto voćno za blagdane, ova pita s borovnicama je pun pogodak! Slatke, sočne borovnice u kombinaciji s mirisom vanilije stvaraju savršenu harmoniju okusa. Osim toga, ovaj moderni božićni kolač savršeno je lagana opcija nakon teških božićnih jela.

Image
Foto: Pexels

Pita s borovnicama i vanilijom sastojci:

  • 200 g borovnica
  • 150 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žličica vanilin šećera

Pita s borovnicama i vanilijom priprema:

  1. Umuti maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodaj jaje i vanilin šećer.
  2. Postupno dodaj brašno i mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto.
  3. Tijesto razvaljaj i postavi u kalup za pitu, lagano ga izbodi vilicom.
  4. Borovnice ravnomjerno rasporedi po tijestu.
  5. Po želji pospi s malo šećera kako bi se borovnice karamelizirale tijekom pečenja.
  6. Peci na 180°C oko 20-25 minuta. Ohladi prije rezanja.

POGLEDAJ VIDEO: Božićni panj