Božićni kolači nezaobilazan su dio blagdanske tradicije, donoseći toplinu i radost u svaku obitelj. Moderne verzije ovih slastica spajaju klasične okuse s kreativnim tehnikama, nudeći raskošne kombinacije koje zadovoljavaju različite ukuse. Ovi recepti inspirirani su ljubavlju prema blagdanskoj atmosferi i željom da svaki trenutak postane poseban.
Gingerbread keksi s limunskom glazurom
Gingerbread keksi, kuće i ostale slastice su tradicionalna božićna stvar, no jesi li ikad razmišljala da ih kombiniraš s limunom? Limunska glazura ovim modernim božićnim keksima dat će poseban okus i osvježit tebe i tvoje goste.
Gingerbread keksi s limunskom glazurom sastojci:
- 250 g brašna
- 100 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 2 žličice mljevenog đumbira
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice mljevenog klinčića
- 2 žlice meda
- 1/2 žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 1 žlica limunove kore
- 1/2 šalice limunovog soka
- 100 g šećera u prahu (za glazuru)
Gingerbread keksi s limunskom glazurom priprema:
- U zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol, đumbir, cimet i klinčiće.
- U drugoj zdjeli umuti maslac sa šećerom dok smjesa ne postane kremasta, zatim dodaj jaje i med.
- Polako umiješaj suhe sastojke u mokre dok ne dobiješ glatko tijesto. Dodaj limunovu koru.
- Zamotaj tijesto u prozirnu foliju i ostavi u hladnjaku 30 minuta.
- Razvaljaj tijesto na debljinu od 5 mm, izreži oblike po želji i poslaži ih na lim obložen papirom za pečenje.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10-12 minuta. Ohladi biskvite.
- Za glazuru, pomiješaj šećer u prahu s limunovim sokom do željene gustoće i prelij preko ohlađenih biskvita.
Kolačići s lavandom i limunom
Delikatni cvjetni okus lavande savršeno se slaže s osvježavajućim dodirom limuna u ovim modernim božićnim kolačićima. Idealni su za blagdane ako želiš iznenaditi goste nečim posebnim!
Kolačići s lavandom i limunom sastojci:
- 200 g brašna
- 100 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 1 žličica sušene lavande
- 1 žlica limunove kore
- 1/2 žličice praška za pecivo
Kolačići s lavandom i limunom priprema:
- Umuti maslac sa šećerom u prahu dok smjesa ne postane kremasta.
- Dodaj jaje, lavandu i limunovu koru te dobro izmiješaj.
- U zasebnoj zdjeli pomiješaj brašno i prašak za pecivo, pa ih postupno dodaj mokrim sastojcima.
- Tijesto oblikuj u kuglu, zamotaj u foliju i stavi u hladnjak na 20 minuta.
- Oblikuj male kuglice od tijesta i lagano ih spljošti na papiru za pečenje.
- Peci kolačiće u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 12-15 minuta, dok rubovi ne postanu zlatni.
Makroni s čokoladom
Makroni su uvijek elegantan izbor, a čokolada im daje dodatni wow efekt. Hrskavi izvana, a mekani iznutra, ovi moderni božićni makroni savršeno se slažu s blagdanskim raspoloženjem. Još ako ih posložiš na tanjur u bojama Božića, bit će pravi hit!
Makroni s čokoladom sastojci:
- 2 bjelanjka
- 150 g šećera u prahu
- 100 g mljevenih badema
- 1 žličica vanilin šećera
- 50 g tamne čokolade
Makroni s čokoladom priprema:
- Umuti bjelanjke u čvrsti snijeg, dodajući šećer u prahu i vanilin šećer malo po malo.
- Lagano umiješaj mljevene bademe u smjesu pazeći da zadrži prozračnost.
- Prebaci smjesu u vrećicu za ukrašavanje i oblikuj male krugove na papiru za pečenje.
- Ostavite makrone da se suše na zraku oko 30 minuta prije pečenja.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 140°C oko 15 minuta. Ohladi ih prije dodavanja preljeva.
- Otopi tamnu čokoladu i lagano premaži ohlađene makrone ili ih spoji po dva s čokoladom.
Jagodni kremasti kolačići
Jagoda je još jedan sastojak koji nije tipičan za božić, ali ovaj moderni božićni kolač s jagodom će ti se definitivno svidjeti. Mekano tijesto, osvježavajuće jagode i nježan šlag čine ga idealnim za blagdane. Plus, ovi kolačići izgledaju preslatko na tanjuru – baš za impresionirati goste!
Jagodni kremasti kolačići sastojci:
- 200 g brašna
- 100 g šećera
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- 150 g svježih jagoda
- 200 ml šlaga
- 1 žličica vanilin šećera
Jagodni kremasti kolačići priprema:
- Umuti maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodaj jaje i dobro izmiješaj.
- Postupno dodaj brašno i mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto.
- Razvaljaj tijesto na debljinu od 5 mm i izreži oblike prema želji.
- Peci kolačiće na papiru za pečenje u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 12 minuta. Ohladi ih.
- Umuti šlag s vanilin šećerom dok ne postane čvrst.
- Na ohlađene kolačiće dodaj šlag i komadiće jagoda. Posluži odmah.
Torta s bjelanjcima i lješnjacima
Ova torta je kao stvorena za ljubitelje orašastih plodova! Lagana, prozračna i s bogatim okusom lješnjaka, savršeno će se uklopiti na tvoju blagdansku trpezu. Čokoladni preljev ovog modernog božićnog kolača daje mu onaj završni, luksuzni dodir.
Torta s bjelanjcima i lješnjacima sastojci:
- 4 bjelanjka
- 150 g šećera
- 200 g mljevenih lješnjaka
- 100 g maslaca
- 100 g tamne čokolade
Torta s bjelanjcima i lješnjacima priprema:
- Umuti bjelanjke u čvrsti snijeg, dodajući šećer postepeno dok smjesa ne postane sjajna i čvrsta.
- Lagano umiješaj mljevene lješnjake, pazeći da zadržiš prozračnost smjese.
- Obloži kalup za tortu papirom za pečenje i ulij smjesu.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C oko 30 minuta.
- Dok se torta hladi, otopi čokoladu s maslacem na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici.
- Ohlađenu tortu prelij čokoladnim preljevom i ostavi da se stvrdne prije posluživanja.
Pita s karameliziranim orasima
Ako voliš orahe, ova pita će ti biti pravi hit. Hrskavi sloj karameliziranih oraha na mekom tijestu jednostavno osvaja. Bonus – izgleda impresivno, ali je ovaj moderni božićni kolač super jednostavan za napraviti.
Pita s karameliziranim orasima sastojci:
- 200 g oraha
- 150 g šećera
- 100 g maslaca
- 100 g brašna
- 1 jaje
- 1/2 žličice praška za pecivo
Pita s karameliziranim orasima priprema:
- Na srednje jakoj vatri otopi šećer dok ne dobije karamel boju, zatim dodaj maslac i orahe. Dobro promiješaj i pusti da se ohladi.
- U zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, maslac i jaje dok ne dobiješ tijesto.
- Tijesto razvaljaj i prebaci u kalup za pite. Lagano ga izbodi vilicom.
- Peci koru na 180°C oko 10 minuta.
- Na polupečenu koru ravnomjerno rasporedi karamelizirane orahe.
- Vrati u pećnicu i peci dodatnih 10-12 minuta. Ohladi prije rezanja.
Pita s pistacijama
Pistacije su u zadnje vrijeme jako popularne, u kavama, smoothieima pa čak i keksima i ostalim slasticama. Iako pistacija možda nije najpopularnija blagdanska namirnica, ova moderna božićna pita savršena je podloga za bilo koju kremu.
Pita s pistacijama sastojci:
- 200 g pistacija
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1/2 žličice vanilin šećera
- 150 g brašna
Pita s pistacijama priprema:
- Oljušti pistacije i samelji ih u prah.
- Umuti maslac, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane kremasta. Dodaj jaje i dobro izmiješaj.
- Umiješaj mljevene pistacije u smjesu i postepeno dodaj brašno dok ne dobiješ glatko tijesto.
- Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na 30 minuta.
- Razvaljaj tijesto i prebaci ga u kalup za pite. Lagano ga izbodi vilicom.
- Peci na 180°C oko 15-18 minuta dok tijesto ne poprimi zlatnu boju. Ohladi prije posluživanja.
Medenjaci s preljevom od bijele čokolade
Medenjaci su klasik, ali s bijelom čokoladom dobivaju moderni božićni twist! Mirisni, mekani i savršeno slatki – odlični su uz šalicu toplog kakaa ili kave. Pored toga, glazura ih čini i malo fensi.
Medenjaci s preljevom od bijele čokolade sastojci:
- 250 g brašna
- 100 g maslaca
- 100 g meda
- 2 žličice mljevenog đumbira
- 1 jaje
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 100 g bijele čokolade
Medenjaci s preljevom od bijele čokolade priprema:
- Pomiješaj brašno, prašak za pecivo i đumbir u zdjeli.
- Umuti maslac s medom dok ne postane kremast, zatim dodaj jaje i sjedini.
- Postupno dodaj suhe sastojke dok ne dobiješ glatko tijesto. Oblikuj kuglu, zamotaj u foliju i stavi u hladnjak na 20 minuta.
- Razvaljaj tijesto na debljinu od 5 mm i izreži oblike prema želji.
- Peci na 180°C oko 10-12 minuta. Ohladi ih na rešetki.
- Otopi bijelu čokoladu i lagano prelij preko ohlađenih medenjaka. Pusti da se čokolada stvrdne.
Pita s borovnicama i vanilijom
Ako želiš nešto voćno za blagdane, ova pita s borovnicama je pun pogodak! Slatke, sočne borovnice u kombinaciji s mirisom vanilije stvaraju savršenu harmoniju okusa. Osim toga, ovaj moderni božićni kolač savršeno je lagana opcija nakon teških božićnih jela.
Pita s borovnicama i vanilijom sastojci:
- 200 g borovnica
- 150 g brašna
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1 žličica vanilin šećera
Pita s borovnicama i vanilijom priprema:
- Umuti maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodaj jaje i vanilin šećer.
- Postupno dodaj brašno i mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto.
- Tijesto razvaljaj i postavi u kalup za pitu, lagano ga izbodi vilicom.
- Borovnice ravnomjerno rasporedi po tijestu.
- Po želji pospi s malo šećera kako bi se borovnice karamelizirale tijekom pečenja.
- Peci na 180°C oko 20-25 minuta. Ohladi prije rezanja.
POGLEDAJ VIDEO: Božićni panj