Prosinac je mnogima jedan od najdražih mjeseci u godini. Blagdani nam donose lijepe trenutke, okupljanje s najmilijima, ali i pregršt finih slastica. Tijekom ovog perioda, božićni kolači neizostavan su dio blagdanskog stola, a svatko ima neke svoje favorite koje voli peći uoči Božića.
Voliš li tradicionalne blagdanske kolače kakve su pravile i naše bake, onda svakako isprobaj neke od recepata koje ti donosimo u nastavku!
Slavonski tradicionalni kolači
Slavonski tradicionalni kolači poznati su po bogatstvu okusa i mirisa, često inspirirani obiljem orašastih plodova, domaćih džemova i meda. Ovi kolači nose duh slavonske gostoljubivosti i tradicije, a nezaobilazni su na blagdanskim stolovima.
Medenjaci
Mekani i aromatični, medenjaci u Slavoniji obiluju domaćim medom i začinima poput cimeta i klinčića. Ovi mirisni kolači simbol su topline i božićne tradicije.
Medenjaci sastojci:
- 360 grama brašna
- 150 grama ulja ili maslaca
- 1 jaje
- 100 grama šećera
- ½ žličice sode bikarbone
- ½ žličice začina za medenjake
- 150 grama meda
- orasi za ukrašavanje
Medenjaci priprema:
- Sve sastojke dodaj u veliku zdjelu pa zamijesi glatko tijesto. Rukama oblikuj kuglice pa ih stavljaj na tepsiju koju si prethodno obložila papirom za pečenje.
- Prije nego ih staviš u pećnicu, svaki medenjak možeš ukrasiti polovicom oraha, po želji.
- Peci ih 10 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva. Pečeni su čim im dno počne lagano tamniti.
Orahnjača
Orahnjača je tradicionalni slavonski kolač od dizanog tijesta bogato punjen nadjevom od mljevenih oraha. Krase ju sočnost i mogućnost dugog stajanja.
Orahnjača sastojci:
Za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 20 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog)
- 250 ml toplog mlijeka
- 80 g šećera
- 80 g maslaca (otopljenog)
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- Prstohvat soli
Za nadjev:
- 300 g mljevenih oraha
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml mlijeka
- 1 žlica ruma (po želji)
Orahnjača priprema:
- U toplom mlijeku otopi kvasac s malo šećera i ostavi da se aktivira (10 minuta).
- U zdjeli pomiješaj brašno, šećer, sol i vanilin šećer. Dodaj aktivirani kvasac, jaja i otopljeni maslac, pa zamijesi glatko tijesto. Ostaviti da se diže 1 sat.
- Za nadjev ugrij mlijeko i šećer dok se šećer ne otopi, pa prelij preko mljevenih oraha. Dodaj vanilin šećer i rum te dobro promiješaj.
- Tijesto razvaljaj u pravokutnik, premaži nadjevom i zarolaj. Stavi u namašćeni kalup i ostavi još 30 minuta da se diže.
- Peci u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Ohlađenu orahnjaču pospi šećerom u prahu prije posluživanja.
Keksi s pekmezom
Prhki keksi punjeni domaćim pekmezom omiljeni su dodatak slavonskim blagdanskim stolovima. Njihova jednostavnost čini ih nezaobilaznim u svakoj svečanoj prilici.
Keksi s pekmezom sastojci:
- 300 grama brašna
- 40 grama šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 180 grama maslaca sobne temperature
- pekmez po izboru
Keksi s pekmezom priprema:
- U zdjeli pomiješaj brašno, vanilin šećer, maslac i šećer u prahu pa počni mijesiti tijesto. Mijesi tijesto dok ne postane glatko.
- Razvaljaj tijesto na pobrašnjenoj površini pa modlicama izrezuj oblike po želji. Stavljaj ih na lim za pečenje koji si prethodno obložila masnim papirom.
- Kekse peci 10 minuta, nikako ne dulje od toga. Pečeni su čim im dno počne tamniti.
- Kada su pečeni, premaži ih pekmezom pa ih zalijepi i posipaj šećerom u prahu.
Slavonski tradicionalni kolači
Dalmatinski božićni kolači obiluju mediteranskim okusima i mirisima. Često uključuju bademe, suhe smokve, rogač i agrume, koji su karakteristični za ovo podneblje.
Hrapoćuša
Jesi li ikad čula za hrapoćušu? Radi se o tradicionalnom kolaču s otoka Brača koji je poznat po svom rustikalnom izgledu i bogatom okusu.
Hrapoćuša sastojci:
- 8 jaja
- 400 g šećera
- 400 g mljevenih oraha
- Naribana korica 1 limuna
Za premaz:
- 150 g krupno sjeckanih oraha
- 150 g šećera
- 100 ml vode
Hrapoćuša priprema:
- Izmiksaj jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta.
- Dodaj mljevene orahe i limunovu koricu te lagano promiješaj.
- Smjesu ulij u namašćeni i pobrašnjeni kalup te peci na 180°C oko 40 minuta.
- Za premaz kuhaj šećer i vodu dok ne dobiješ sirup, pa dodaj sjeckane orahe. Prelij preko kolača dok je još topao.
- Pusti da se ohladi prije rezanja.
Fritule
Popularne diljem zemlje, ali posebno voljene u Dalmaciji, fritule su dobro došle na svakom blagdanskom okupljanju. Jednostavne su i brze za pripremiti, a mogu se kombinirati s brojnim dodatcima.
Fritule sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 kocka svježeg kvasca (20 g)
- 2 jaja
- 3 žlice šećera
- 250 ml toplog mlijeka
- 100 ml rakije ili ruma
- Naribana korica 1 naranče i 1 limuna
- Prstohvat soli
- Ulje za prženje
Fritule priprema:
- U toplom mlijeku otopi kvasac s malo šećera i pusti da se aktivira.
- U zdjeli pomiješaj brašno, šećer, koricu naranče i limuna te prstohvat soli. Dodaj jaja, rakiju i kvasac te izmiješaj dok ne dobiješ mekano tijesto. Pusti da se diže 1 sat.
- Grabilicom uzimaj male količine tijesta i prži ih u dubokom ulju dok ne postanu zlatno-smeđe.
- Pospi šećerom u prahu ili prelij medom prije posluživanja.
Smokvenjak
Smokve su itekako popularan sastojak u dalmatinskoj kužini. Ovo je jednostavan kolač od suhih smokava i oraha koji se u prošlosti pripremao za posebne prigode.
Smokvenjak sastojci:
- 500 g suhih smokava
- 200 g mljevenih oraha
- 100 ml rakije (najbolje travarice ili domaće lozovače)
- Naribana korica 1 limuna
- 1 žličica cimeta
Smokvenjak priprema:
- Samelji suhe smokve ili ih sitno nasjeckaj.
- Dodaj mljevene orahe, rakiju, limunovu koricu i cimet, pa sve dobro izmiješaj u kompaktnu smjesu.
- Oblikuj smjesu u kuglu ili pravokutnik i ostavi da se suši na zraku nekoliko dana.
- Reži na tanke šnite i serviraj uz čašu prošeka ili domaćeg vina.
Kolač od rogača
Mirisan i sočan kolač od rogača savršen je izbor za blagdanske dane. Pronaći ćeš ga na gotovo svakom dalmatinskom stolu za vrijeme blagdana.
Kolač od rogača sastojci:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 150 ml ulja
- 200 ml mlijeka
- 200 g brašna
- 100 g mljevenog rogača
- 1 prašak za pecivo
- Naribana korica 1 naranče
Kolač od rogača priprema:
- Izmiksaj jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta.
- Dodaj ulje, mlijeko i naribanu koricu naranče. Zatim umiješaj brašno, rogač i prašak za pecivo.
- Smjesu ulij u namašćeni kalup i peci na 180°C oko 30-35 minuta.
- Po želji, pospi šećerom u prahu ili prelij čokoladnom glazurom.
POGLEDAJ VIDEO: Božićni panj