Provjereno dobro

Još nije kasno: 3 jednostavna recepta za najdraže božićne kolače

Starinski recepti za blagdanske kolače vrlo su jednostavni, a oduševit će sve ukućane

ksenia-yakovleva-RroOSK1Bq3U-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Prosinac je mnogima jedan od najdražih mjeseci u godini. Blagdani nam donose lijepe trenutke, okupljanje s najmilijima, ali i pregršt finih slastica. Tijekom ovog perioda, božićni kolači neizostavan su dio blagdanskog stola, a svatko ima neke svoje favorite koje voli peći uoči Božića.

Image
Ho, Ho, Ho- Božić je sve bliže

Božićni keksići: Imamo savršen i lagan recept

Voliš li tradicionalne blagdanske kolače kakve su pravile i naše bake, onda svakako isprobaj neke od recepata koje ti donosimo u nastavku!

Medenjaci

Image
Foto: Unsplash

Sastojci:

  • 360 grama brašna
  • 150 grama ulja ili maslaca
  • 1 jaje
  • 100 grama šećera
  • ½ žličice sode bikarbone
  • ½ žličice začina za medenjake
  • 150 grama meda
  • orasi za ukrašavanje

Priprema:

Sve sastojke dodaj u veliku zdjelu pa zamijesi glatko tijesto. Rukama oblikuj kuglice pa ih stavljaj na tepsiju koju si prethodno obložila papirom za pečenje.

Prije nego ih staviš u pećnicu, svaki medenjak možeš ukrasiti polovicom oraha, po želji.

Peci ih 10 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva. Pečeni su čim im dno počne lagano tamniti.

Žarbo pita

Image
Foto: Unsplash

Sastojci za kore:

  • 400 grama brašna
  • 250 grama maslaca
  • 40 grama kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 100 ml toplog mlijeka

Sastojci za nadjev od oraha:

  • 150 grama mljevenih oraha
  • 4 žlice šećera
  • 120 grama pekmeza po izboru (marelica ili šljiva)
  • 1 žličica ruma

Sastojci za čokoladnu glazuru:

  • 100 grama čokolade
  • 3 žlice ulja

Priprema:

Toplo mlijeko pomiješaj sa šećerom pa dodaj razmrvljeni kvasac i ostavi da kratko odstoji na toplom mjestu.

U posudi pomiješaj brašno i maslac pa dodaj dignuti kvasac. Od sastojaka zamijesi tijesto za kore pa ga podijeli na tri dijela.

Ostavi tijesto sa strane da se digne. Za to vrijeme pripremi si nadjev – pomiješaj mljevene orahe, šećer i malo ruma.

Lim za pečenje obloži masnim papirom pa razvaljaj tijesto i prebaci ga na lim. Premaži koru pekmezom i posipaj nadjevom od oraha. Ponovi postupak s drugom korom, a na vrh stavi treću koru.

Ostavi pitu da se diže na toplom mjestu još oko 20 minuta.  Peci pitu na 180 stupnjeva, oko 40 minuta.

Nakon što je pita pečena, ostavi je da se ohladi pa za to vrijeme pripremi čokoladnu glazuru. U zdjeli otopi ulje i tamnu čokoladu te prelij čokoladnu glazuru preko pite.

Keksi s pekmezom

Image
Foto: Unsplash

Sastojci:

  • 300 grama brašna
  • 40 grama šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 180 grama maslaca sobne temperature
  • pekmez po izboru

Priprema:

U zdjeli pomiješaj brašno, vanilin šećer, maslac i šećer u prahu pa počni mijesiti tijesto. Mijesi tijesto dok ne postane glatko.

Razvaljaj tijesto na pobrašnjenoj površini pa modlicama izrezuj oblike po želji. Stavljaj ih na lim za pečenje koji si prethodno obložila masnim papirom.

Kekse peci 10 minuta, nikako ne dulje od toga. Pečeni su čim im dno počne tamniti.

Kada su pečeni, premaži ih pekmezom pa ih zalijepi i posipaj šećerom u prahu.