
Nedostaje ti ideja za blagdansku slasticu? Probaj napraviti božićni panj

Božićni panj, poznat i kao
"U mnogim zemljama panj je tradicionalni božićni kolač. Nastao je od običnih rolada i sada je pravo umjetničko djelo. Mnogi slastičari se ponose svojim panjem, njihovim ukrasima i zaista izgledaju kao dio prirode, a još su i ukusni. Tako sam došla na ideju da pokažem način kako ja radim panj", ispričala je Ivana Perić Rabhi naša gastro blogerica koja nas uvijek iznenadi ukusnim i jednostavnim receptima.
Samo punjenje božićnog panja može biti od džema, čokoladnog namaza pa i meda. Mozeš ga puniti, na primjer, i sa sjeckanim višnjama umočenim u liker. Panj je brzo gotov kad ga ispečeš i onda samo preostaje ukrašavanje.
Recept za božićni panj
Ovu verziju božićnog panja ćeš puniti sa sirupom od ruma, bijelom i tamnom čokoladom.
Božićni panj sastojci:
4 jaja
120 g šećera u prahu
30 g gussnela
100 g brašna
20 g rastopljenog maslaca
Prstohvat soli
Sirup od ruma sastojci:
100 ml vode
65 g šećera
4 žlice ruma
Čokoladni premaz sastojci:
100g tamne čokolade
100ml slatkog vrhnja
Čokoladno punjenje sastojci:
80g bijele čokolade
28 ml slatkog vrhnja
Božićni panj priprema:
Zagrij pećnicu na 180C.
Razdvoji bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke stavi u posudu za miksanje i posoli.
Miksaj ih na srednjoj brzini pa dodaj pola šećera.
Ostalu polovicu šećera umuti sa žumanjcima, dodaj prosijano brašno i Gussnel.
Umiješaj rastopljeni maslac.
U tu smjesu polako umiješaj bjelanjke malo po malo pa izmiješaj špatulom.
Pripravak rasporedi na pleh za pečenje na koji si stavila papir.
Špatulom napravi pravokutnik iste debljine.
Peci 10 -15 min na 180 °C
Sirup od ruma priprema:
U loncu zagrij vodu i šećer. Kad se šećer otopi makni s vatre i dodaj rum.
Ostavi da se ohladi.
Kad je biskvit pečen odreži rubove da bude ravan i poprskaj ga sa sirupom.
Zarolaj vlažnom krpom te ostavite na hladnom da dobije oblik.
Čokoladni premaz priprema:
Ugrij slatko vrhnje i izlij u razlomljenu čokoladu te miješaj dok se ne otopi. Ako je potrebno stavi koju minutu u mikrovalnu. Miješaj dok ne postane gusta i razmaziva. Trebat će ti vremena.
Isto tako otopi bijelu čokoladu, te za punjenje tijesta će ti trebati tri žlice tamne čokolade koju češ pomiješati s bijelom i time namazati punjenje.
Ohlađeni biskvit razmotaj, stavi na papir za pečenje.
Špatulom ravnomjerno nanesi kremu od bijele i tamne čokolade ostavljajući 2 cm sa strane.
Zarolaj biskvit. Oblikuj ga u panj tako da jedan manji dio odrežeš, napravi kut rezanjem i zalijepi ga čokoladom za drugi dio biskvita.
Čokoladni premaz prelijevaj preko panja dok ga skroz ne potamniš.
Ohlađenom trupcu odreži krajeve da budu ravni, ako je potrebno.
Sastojci za ukrasne šampinjone:
100 g bademova brašna
60 g šećera u prahu
1 bjelanjak
Priprema za ukrasne šampinjone:
U brašno dodaj šećer, promiješaj, bjelanjak razmuti i dodaj u brašno.
Oblikuj u tijesto i ostavi da se hladi u frižideru.
Nakon toga jedan dio smjese pomiješaj s crvenom bojom, a drugi dio neka bude za stabljiku šampinjona.
Napravi klobuk šampinjona tako što češ napraviti malu kuglicu od crvene smjese i udubiš ju prstom .
Od bijele smjese oblikuj donji dio šampinjona.
Trljajući dlanovima tijesto češ oblikovati u deblju cigaretu i reži na manje dijelove.
Oblikuj šampinjon. Stavi ih u vruću pećnicu na 10 min.
Zatim ih stavi na hladno da se stvrdnu.
Ukrasi sa šampinjonima panj te pospi šećerom u prahu za zimsku čaroliju.
POGLEDAJ VIDEO: Priprema božićnog panja

Najpoznatije slip haljine svih vremena – od 90-ih do danas

Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje

Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice
