Božićni panj, poznat i kao Bûche de Noël, tradicionalni je desert koji unosi čaroliju blagdana na stol. Ova raskošna rolada od mekanog biskvita, ispunjena kremom i ukrašena tako da podsjeća na pravi drveni panj, simbolizira toplinu doma i zajedništvo. Često ukrašen čokoladom, šećerom u prahu poput snijega i figuricama poput gljiva ili borova, savršen je spoj blagdanskog duha i slatkog užitka.
"U mnogim zemljama panj je tradicionalni božićni kolač. Nastao je od običnih rolada i sada je pravo umjetničko djelo. Mnogi slastičari se ponose svojim panjem, njihovim ukrasima i zaista izgledaju kao dio prirode, a još su i ukusni. Tako sam došla na ideju da pokažem način kako ja radim panj", ispričala je Ivana Perić Rabhi naša gastro blogerica koja nas uvijek iznenadi ukusnim i jednostavnim receptima.
Samo punjenje božićnog panja može biti od džema, čokoladnog namaza pa i meda. Mozeš ga puniti, na primjer, i sa sjeckanim višnjama umočenim u liker. Panj je brzo gotov kad ga ispečeš i onda samo preostaje ukrašavanje.
Recept za božićni panj
Ovu verziju božićnog panja ćeš puniti sa sirupom od ruma, bijelom i tamnom čokoladom.
Božićni panj sastojci:
- 4 jaja
- 120 g šećera u prahu
- 30 g gussnela
- 100 g brašna
- 20 g rastopljenog maslaca
- Prstohvat soli
Sirup od ruma sastojci:
- 100 ml vode
- 65 g šećera
- 4 žlice ruma
Čokoladni premaz sastojci:
- 100g tamne čokolade
- 100ml slatkog vrhnja
Čokoladno punjenje sastojci:
- 80g bijele čokolade
- 28 ml slatkog vrhnja
Božićni panj priprema:
- Zagrij pećnicu na 180C.
- Razdvoji bjelanjke od žumanjaka.
- Bjelanjke stavi u posudu za miksanje i posoli.
- Miksaj ih na srednjoj brzini pa dodaj pola šećera.
- Ostalu polovicu šećera umuti sa žumanjcima, dodaj prosijano brašno i Gussnel.
- Umiješaj rastopljeni maslac.
- U tu smjesu polako umiješaj bjelanjke malo po malo pa izmiješaj špatulom.
- Pripravak rasporedi na pleh za pečenje na koji si stavila papir.
- Špatulom napravi pravokutnik iste debljine.
- Peci 10 -15 min na 180 °C
Sirup od ruma priprema:
- U loncu zagrij vodu i šećer. Kad se šećer otopi makni s vatre i dodaj rum.
- Ostavi da se ohladi.
- Kad je biskvit pečen odreži rubove da bude ravan i poprskaj ga sa sirupom.
- Zarolaj vlažnom krpom te ostavite na hladnom da dobije oblik.
Čokoladni premaz priprema:
- Ugrij slatko vrhnje i izlij u razlomljenu čokoladu te miješaj dok se ne otopi. Ako je potrebno stavi koju minutu u mikrovalnu. Miješaj dok ne postane gusta i razmaziva. Trebat će ti vremena.
- Isto tako otopi bijelu čokoladu, te za punjenje tijesta će ti trebati tri žlice tamne čokolade koju češ pomiješati s bijelom i time namazati punjenje.
- Ohlađeni biskvit razmotaj, stavi na papir za pečenje.
- Špatulom ravnomjerno nanesi kremu od bijele i tamne čokolade ostavljajući 2 cm sa strane.
- Zarolaj biskvit. Oblikuj ga u panj tako da jedan manji dio odrežeš, napravi kut rezanjem i zalijepi ga čokoladom za drugi dio biskvita.
- Čokoladni premaz prelijevaj preko panja dok ga skroz ne potamniš.
- Ohlađenom trupcu odreži krajeve da budu ravni, ako je potrebno.
Sastojci za ukrasne šampinjone:
- 100 g bademova brašna
- 60 g šećera u prahu
- 1 bjelanjak
Priprema za ukrasne šampinjone:
- U brašno dodaj šećer, promiješaj, bjelanjak razmuti i dodaj u brašno.
- Oblikuj u tijesto i ostavi da se hladi u frižideru.
- Nakon toga jedan dio smjese pomiješaj s crvenom bojom, a drugi dio neka bude za stabljiku šampinjona.
- Napravi klobuk šampinjona tako što češ napraviti malu kuglicu od crvene smjese i udubiš ju prstom .
- Od bijele smjese oblikuj donji dio šampinjona.
- Trljajući dlanovima tijesto češ oblikovati u deblju cigaretu i reži na manje dijelove.
- Oblikuj šampinjon. Stavi ih u vruću pećnicu na 10 min.
- Zatim ih stavi na hladno da se stvrdnu.
- Ukrasi sa šampinjonima panj te pospi šećerom u prahu za zimsku čaroliju.
POGLEDAJ VIDEO: Priprema božićnog panja