"Kad sam prvi put radila Pavlovu, kiksala sam i mislila sam da je ionako bezveze torta, jer bjelanjak nije moj omiljen sastojak. Onda sam imala priliku probati je kod prijateljice koja i nije neki ekspert za kolače i bila je fantastična. Razgovarale smo o smjesi i koracima pripreme i znala sam da ce moj sljedeći desert biti Pavlova. Skupila sam bjelanjke, dobro ih umutila sa šećerom i malo soli dok snijeg nije bio čvrst. Ovo je bitan korak. Nakon toga bitan korak je pečenje ,treba strpljena. Zatim hladjenje.", rekla nam je i prije snimanja naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi koja nas je ovaj tjedan odlučila naučiti kako napraviti jednostavnu Pavlovu torta. Torta je to koja je ime dobila po ruskoj balerini i postoji doista mnogo recepata, no uglavnom je riječ o beze korama, kremi i nekom voću.
Pavlova torta po recepturi Ivane Perić Rabhi
"Punjenje nije zahtjevno,tu se poigrajte i ne mozete pogriješiti. Pavlova je uvijek dobar izbor ,čak i zimi. Iako je preferiram u proljeće i ljeto. Omiljenja mi je s jagodama i malinama, iako je fantastična i s mangom, kiwijem i ananasom u kasnu jesen. Ova torta je preljepog izgleda, usudila bih se reći skupog, bogatog. Premda su sastojci bazični i jeftini , mislim da bi se svatko usudio probati ju napraviti. Ukoliko pogriješite ,bacit ćete samo bjelanjak, jer taj dio obično 'kamen spoticanja'. Svježe voće uvijek možete iskoristiti. Dakle, drage moje, ukoliko vam ostane bjelanjak od slastičarske kreme, usudite se napraviti Pavlovu tortu . Ne možete pogriješiti.
Pavlova torta sastojci
- 4 bjelanjka
- 150 g šećera u prahu
- Malo soli
- 250 ml slatkog vrhnja za šlag
- 50 g šećera u prahu
- 1 mjerica jagoda, malina, borovnica, ribizla
- Par listova sviježe mente
Pavlova torta recept
Bjelanjke staviti u zdjelu s malo soli, miksati dok se ne počnu zgušnjavati, zatim dodati šećer te miksati dok snijeg ne bude čvrst. Kad okreneš zdjelu naopačke, a on ostane na mjestu onda je dobro. Od tako čvrstog snijega napravit ćemo beze kore za Pavlovu. Ugrij pećnicu na 200 C. Na čvrstu podlogu za pečenje stavi bjelanjke te napravi krug promjera 22 cm. Zatim lagano rasporedi da bude sa svih strana iste visine, a u sredini malo udubljenje. Tako formiranu smjesu stavi u pećnicu, smanji na 120 C te ostavi da se suše 1.30 min. Zatim ugasi pećnicu i ostavi na ventilaciji dok se ne ohladi.
Od vrhnja izradi šlag tako što ćeš ga miksati sa 50 g šećera ili po želji manje-više, kad je dovoljno čvrst napuni ohlađene beze kore sa šlagom, a zatim ukrasi narezanim jagodama, malinama, borovnicama i ribizlom. Ukrasi s listićima sviježe mente. Uživaj bez grižnje savjesti i jer je ovo niskokalorična poslastica.
Pavlova torta s jagodama (klasičan recept)
Pavlova je definitivno torta koju će gotovo svi rado iskušati, a možeš raditi različite varijacije s odabirom voća, od bobičastog, pa čak i do kivija ali i izborom kreme koja može biti od vanilije ili čak i od čokolade. Ovaj put ti donosimo recept za 'standardnu' tortu s jagodama.
Pavlova torba beze kora sastojci
- 5 bjelanjaka
- 1 vanilin šećer
- 250 g šećera u prahu
- 4 žlice gusnela
- 1 žličica alkoholog octa
Pavlova torta krema sastojci
- 500 ml vrhnja za šlag
- 1 šlag fix
- 600 grama ili više jagoda
- 1 žlica šećera u prahu
Pavlova torta s jagodama priprema
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, dodati postepeno vanilin šećer, šećer u prahu uz miješanje i na kraju gusnel s malo šećera i octa. Pripremljenu smjesu istresti na papir za pečenje i napraviti 3 kruga s neravnim rubovima. Peći na 120 stupnjeva oko 90 minuta. Time si dobila tri kore za tortu.
Preporuka je da se kore ipak naprave dan ranije, a potom je sama priprema vrlo jednostavna.
Istučeš šlag, dodaš šlag fix i šećer ako voliš da je slađe, ako ne, istuci samo šlag i stavi šlag fix. Stavi prvu koru na tanjur, na nju šlag, pa posloži voće, stavi drugu koru, pa šlag i opet voće, i na zadnju koru stavi šlag i dekoriraj s voćem po želji.
Pavlova torta s mascarpone sirom
Ova elegantna pavlova torta savršena je kombinacija prozračne kore, svježeg voća i bogate kreme. Krema od mascarpone sira i ekstrakta vanilije daje joj zavodljivu aromu i kremastu teksturu koja se topi u ustima.
Pavlova torta beze kora sastojci za dvije kore
- 4 bjelanjaka
- voće brusnice, maline, ribizli
- 140 g Šećera ( kristal)
- 90 g šećera u prahu
- 1 žlica gustina
- 1 žlica octa
Pavlova torta krema sastojci
- 500 ml šlaga
- 200 g mascarpone sira
- ekstrakt vanilije
Pavlova torta priprema
Svaku koru pripremiti posebno netom prije pečenja. Možeš ih priremiti po želji, no ako želiš veću tortu napravi tri kore. Namaži koru sa kremom i dodajte voće. Mi voće stavljamo samo na gornji dio, no to možeš po želji. Voće možeš i bilo koje drugo po želji. Izmuti 4 bijelanjka, postepeno dodavaj šećer, a nakon toga šećer u prahu, gustin i ocat. Nacrtaj si krug na pek papiru i peci na velikom plehu, nikako u kalupu za torte. Čak malo namaži taj krug da ti bude što lakše skinuti koru, a da ne popuca. Iako uvijek hoće, bar malo.
Peci sat vremena na 13-140°C, ovisno o pećnici. Na kraju otvori pećnicu i ostavite 10ak minuta da ulazi zrak i tek potom ju izvadi na hlađenje. Ponovi isti postupak za druge kore. Kore se moraju ohladiti prije mazanja, možeš ih pripremiti čak i dan prije.
Za kremu će ti trebati onaj mascarpone sir. Izmiksaj šlag, dodaj mascarpone, a ako voliš slađe, onda dodaj malo šećera, no kore u ovom receptu su već dovoljno slatke. Ekstakt vanilije dodaš po želji.
POGLEDAJ VIDEO: Ivana Perić Rabhi: Desertna krema sa šumskim voćem