Najbolji suhi božićni kolači: Tradicija koja nikada ne izlazi iz mode
Božićno vrijeme nezamislivo je bez mirisnih i ukusnih slastica koje donose toplinu i blagdanski duh u svaki dom. Miris cimeta, vanilije, prženih lješnjaka i otopljene čokolade koji se širi kuhinjom jedan je od najpouzdanijih znakova da su blagdani pred vratima. Od receptura naših baka zapisanih u požutjelim bilježnicama do modernih interpretacija svjetskih slastičara, najbolji suhi božićni kolači su oni koji se tope u ustima, a pripremaju se s ljubavlju i pažnjom.
Mnogi od ovih kolača imaju posebnu prednost – mogu se, a često i moraju, pripremiti unaprijed. Stajanjem u zatvorenim limenim kutijama okusi se prožimaju, tekstura postaje prhkija, a vi dobivate više vremena za uživanje s obitelji na sam Božić. U nastavku donosimo pregled recepata koji spajaju nostalgiju tradicije i uzbuđenje modernih okusa.
Vječni klasici: Čuvari tradicije
Niti jedan blagdanski stol u našim krajevima nije potpun bez ovih veličanstvenih božićnih kolača. Oni su temelj božićnog pečenja.
Linzeri
Linzeri su vjerojatno najprepoznatljiviji simbol božićnih slastica. Ovi keksići od prhkog tijesta, tradicionalno punjeni marmeladom od marelice ili ribiza, zahtijevaju hladan maslac i brzu obradu rukama kako bi ostali prhki. Tijesto se obično sastoji od brašna, maslaca, šećera, vanilije i korice limuna, a mnogi recepti sugeriraju dodatak bademovog brašna za bogatiju teksturu. Pečeni keksi spajaju se marmeladom, a gornji dio s rupicom posipa se šećerom u prahu, stvarajući efekt snježnog pokrivača.
Sastojci:
- 300 g glatkog brašna
- 200 g hladnog maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- Naribana korica pola limuna
- Marmelada (marelica ili šipak) za punjenje
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- U posudi pomiješajte brašno, šećer u prahu, vanilin šećer i limunovu koricu.
- Dodajte hladan maslac narezan na listiće i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvice.
- Dodajte jaje i brzo umijesite glatko tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena.
- Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 3-4 mm. Kalupima izrezujte oblike – polovicu punih, a polovicu s rupicom u sredini.
- Pecite na 180°C oko 8-10 minuta (moraju ostati svijetli).
- Ohlađene pune kekse premažite marmeladom, a one s rupicom pospite šećerom u prahu, pa ih spojite.
Vanilice
Ovi sitni kolačići, često nazivani i "bijelim poljupcima", poznati su po tome što se doslovno tope u ustima. Tajna pravih starinskih vanilica često leži u korištenju svinjske masti umjesto maslaca, što im daje specifičnu, iznimno nježnu strukturu. Nakon pečenja, dok su još topli, bogato se uvaljaju u šećer u prahu pomiješan s vanilin šećerom. Tradicionalno se pune džemom od šipka ili marelice, a najbolji su nakon što odstoje barem dva do tri dana.
Sastojci:
- 200 g svinjske masti (sobne temperature)
- 4 žlice šećera
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- Sok jednog limuna i naribana korica
- 500 g glatkog brašna
- Džem od šipka ili marelice
- Šećer u prahu i vanilin šećer za valjanje
Priprema:
- Mast pjenasto izmiksajte sa šećerom. Dodajte jaje, žumanjak, limunov sok i koricu te sjedinite.
- Postepeno dodajte brašno i umijesite tijesto. Ako je ljepljivo, dodajte još malo brašna. Ostavite u hladnjaku 30 minuta.
- Razvaljajte tijesto na debljinu od 5 mm i malom čašicom ili kalupom vadite krugove.
- Pecite na 180°C oko 10-12 minuta. Pripazite da ostanu bijeli, ne smiju potamniti.
- Tople keksiće spajajte džemom i odmah bogato uvaljajte u mješavinu šećera u prahu i vanilin šećera.
Breskvice
Breskvice su vizualno najatraktivniji suhi kolači. Iako njihova priprema zahtijeva nešto više vremena i strpljenja, rezultat je vrijedan truda. Tijesto se oblikuje u kuglice, peče, a zatim pažljivo izdubi. Mrvice od dubljenja miješaju se s džemom, rumom i ponekad mljevenim orasima kako bi se dobio nadjev. Spojene polutke se umaču u ekstrakte (najčešće jagoda ili malina za crvenu i kruška za žutu boju) te uvaljaju u kristal šećer kako bi imitirale izgled prave breskve.
Sastojci za tijesto:
- 4 jaja
- 250 ml ulja
- 250 ml mlijeka
- 300 g šećera
- 1 kg glatkog brašna (po potrebi i više)
- 2 praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
Sastojci za nadjev i ukras:
- 300 g džema od šljiva ili marelice
- 150 g mljevenih oraha
- Malo ruma
- Mrvice od izdubljenih breskvica
- Ekstrakt jagode i kruške, kristal šećer
Priprema:
- Izmiksajte jaja i šećer, dodajte ulje i mlijeko. Postepeno dodajte brašno s praškom za pecivo dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi. Ostavite u hladnjaku 1-2 sata.
- Oblikujte kuglice veličine oraha i slažite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 170°C oko 15 minuta (donja strana treba blago porumeniti).
- Dok su još mlake, pažljivo nožićem izdubite sredinu s donje (ravne) strane.
- Mrvice od dubljenja pomiješajte s džemom, orasima i rumom u kompaktnu smjesu. Punite udubine i spajajte po dvije polovice.
- U dvije posudice pripremite vodu s ekstraktima. Breskvice kratko umočite u boju, pa uvaljajte u kristal šećer.
Medenjaci
Mekani, aromatični i dugotrajni, medenjaci su esencija zimskih začina. Med, cimet, klinčić, đumbir i muškatni oraščić glavni su akteri ove priče. Za razliku od prhkih keksa, tijesto za medenjake često mora odmarati duže vrijeme, ponekad i preko noći, prije pečenja. Mogu se ukrašavati kraljevskom glazurom (royal icing) iscrtavajući snježne motive, što ih čini i savršenim jestivim ukrasom za bor.
Sastojci:
- 350 g glatkog brašna
- 100 g maslaca
- 150 g meda
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1 žličica sode bikarbone
- Začini za medenjake (cimet, klinčić, đumbir) ili gotova mješavina
Priprema:
- Med, šećer i maslac zagrijte na laganoj vatri dok se ne otope. Ostavite da se prohladi.
- U brašno dodajte sodu i začine. Ulijte smjesu s medom i dodajte jaje.
- Umijesite tijesto (bit će mekano, ali će se stisnuti hlađenjem). Zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku, najbolje preko noći.
- Razvaljajte tijesto na 5 mm debljine, izrezujte oblike i pecite na 180°C oko 8-10 minuta. Ne smiju se prepeći jer će biti tvrdi.
- Po želji ukrasite glazurom od bjelanjka i šećera u prahu.
Kokos kiflice
Za ljubitelje kokosa, ovo je nezaobilazan recept. Prhke kiflice s maslacem i kokosovim brašnom jednostavne su za izradu i ne zahtijevaju puno sastojaka. Ključ je u tome da se ne prepeku – moraju ostati svijetle. Vruće se uvaljaju u šećer u prahu, a u zatvorenoj kutiji mogu stajati tjednima, postajući sve mekše.
Sastojci:
- 250 g maslaca
- 100 g šećera
- 350 g glatkog brašna
- 100 g kokosovog brašna
- 1 jaje
- 1 prašak za pecivo
- Šećer u prahu za valjanje
Priprema:
- Umijesite tijesto od svih sastojaka. Maslac neka bude sobne temperature radi lakšeg rada.
- Ostavite tijesto u hladnjaku oko 30 minuta.
- Uzimajte male komadiće tijesta i dlanovima oblikujte valjčiće koje zatim savijete u oblik potkove (kiflice).
- Slažite na pleh i pecite na 180°C oko 10-12 minuta. Vrhovi smiju tek blago porumeniti.
- Još tople kiflice uvaljajte u šećer u prahu.
Suhi kolač s voćem i orašastim plodovima
Za razliku od ostalih suhih božićnih kolača, ovaj fini suhi božićni kolač je pun orašastih plodova i suhog voća idealan uz kuhano vino. Vrlo jednostavan za napraviti uz malo božićnog duha i ugođaja uživajte u finom suhom božićnom kolaču.
Sastojci:
- ¼ šalice glatkog brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 2 jaja
- 1 šalica mlijeka
- 1 prstohvat soli
- ¼ šalice miješanog suhog voća
- 1 šalica maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica sode bikarbone
- ¼ šalice badema u listićima
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva.
- Mješavinu suhog voća nasjeckajte te ih potopite u toplo mlijeko na 30 minuta. Procijedite mlijeko i iskoristite ga za tijesto.
- Uzmite zdjelu i dodajte maslac, šećer, ekstrakt vaniliju. Miješajte sve dok ne postane kremasta. Jaja razbijte i miksajte dok ne postanu kremasta i pjenasta te ih dodajte u ostale mokre sastojke.
- U jednu zdjelu pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte ove suhe sastojke u mokre sastojke i miješajte sve dok se ne sjedine. Zatim dodajte namočeno suho voće.
- Pomiješajte sve dok se ne sjedine svi sastojci.
- Izlijte sve sastojke u kalup za pečenje.
- Na kraju, ovaj fini suhi božićni kolač ukrasite sa listićima badema. Pecite 35 do 45 minuta dok kolač ne dobije zlatnu boju.
Moderni favoriti: Novi okusi blagdana
Dok tradicija drži središnje mjesto, moderni utjecaji donose nove teksture i kombinacije okusa koje osvajaju mlađe generacije, ali i one željne promjene.
Čokoladni raspucanci (Chocolate Crinkles)
Ovi su keksi posljednjih godina postali apsolutni hit. Izgledaju poput malih, snijegom posutih planina s pukotinama kroz koje se nazire tamna čokolada. Iznutra su mekani poput brownieja, a izvana imaju hrskavu koricu od šećera u prahu. Tijesto je bogato kakaom i čokoladom te zahtijeva hlađenje prije oblikovanja kuglica. Prije pečenja, kuglice se obilno uvaljaju u šećer u prahu, što tijekom pečenja i širenja tijesta stvara karakterističan "raspucani" izgled.
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 60 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 200 g oštrog brašna
- Pola žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- Šećer u prahu za valjanje
Priprema:
- Otopite čokoladu i maslac na pari.
- Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom. Dodajte otopljenu čokoladu.
- Umiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Smjesa će biti mekana. Ostavite u hladnjaku 2-3 sata da se stisne.
- Žličicom vadite smjesu, oblikujte kuglice i obilno ih uvaljajte u šećer u prahu.
- Pecite na 180°C točno 10 minuta. Izvadite ih dok su još mekani, stisnut će se hlađenjem.
Mascarpone kuglice s Nutellom
Za one koji žele izbjeći paljenje pećnice, ove kuglice su idealno rješenje. Riječ je o modernom receptu koji spaja kremasti mascarpone, bogatu Nutellu i mljevene kekse. Smjesa se brzo zamijesi, ohladi i oblikuje u kuglice koje se zatim mogu uvaljati u pržene lješnjake, kokos ili čokoladne mrvice. Ovo je slastica koja nestaje s tanjura brzinom munje.
Sastojci:
- 250 g mascarpone sira
- 200 g Nutelle (ili drugog lješnjak namaza)
- 250 g mljevenih keksa (poput Petit Beurre ili Plazme)
- 100 g prženih sjeckanih lješnjaka (za valjanje)
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte mascarpone i Nutellu dok se ne sjedine.
- Dodajte mljevene kekse i dobro promiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Stavite smjesu u hladnjak na 30 minuta da se malo stisne.
- Oblikujte kuglice dlanovima.
- Uvaljajte kuglice u sjeckane lješnjake (ili po želji u kokos, kakao). Čuvajte u hladnjaku.
Krešenti
Iako imaju prizvuk tradicije, krešenti su vizualno i okusom vrlo profinjeni kolačići koji podsjećaju na talijanske slastice. Tijesto se radi s dodatkom ruma i limunove korice, a posebnost je u procesu pripreme: kuglice tijesta se umaču u bjelanjak, a zatim u mljevene orahe ili bademe prije pečenja. Ohlađene polutke spajaju se otopljenom čokoladom, stvarajući savršen balans hrskavosti i kremoznosti.
Sastojci:
- 350 g brašna
- 200 g maslaca
- 150 g šećera
- 1 jaje i 2 žumanjka
- 2 žlice ruma, korica limuna
- 150 g mljevenih oraha (za valjanje)
- 2 bjelanjka (za umakanje)
- 150 g čokolade za kuhanje (za spajanje)
Priprema:
- Od brašna, maslaca, šećera, jaja, žumanjaka, ruma i korice limuna umijesite tijesto. Ostavite u hladnjaku sat vremena.
- Oblikujte male kuglice (veličine trešnje).
- Svaku kuglicu umočite u lagano tučene bjelanjke, pa uvaljajte u mljevene orahe.
- Pecite na 180°C oko 15 minuta.
- Kada se ohlade, otopite čokoladu i spajajte po dvije polutke.
Slani karamel i ružmarin (Shortbread varijacije)
Inspirirani svjetskim trendovima, klasični škotski shortbread (keksi od maslaca) dobiva novo ruho. Dodatak svježeg nasjeckanog ružmarina i prstohvata cvijeta soli na klasično tijesto od maslaca stvara sofisticiranu slasticu koja savršeno parira slatkim kuhanim vinima. Ovi keksi nisu preslatki i nude odmak od šećernih glazura.
Sastojci:
- 230 g slanog maslaca (sobne temperature)
- 130 g šećera u prahu
- 300 g glatkog brašna
- 1 žlica svježeg ružmarina (sitno nasjeckanog)
- Cvijet soli za posipanje
Priprema:
- Miksajte maslac i šećer dok ne postanu pjenasti.
- Dodajte brašno i sjeckani ružmarin te kratko miksajte dok se ne formiraju mrvice, a zatim rukama spojite tijesto.
- Tijesto oblikujte u disk ili pravokutnik, zamotajte i hladite sat vremena.
- Razvaljajte na 5-6 mm debljine i režite na pravokutnike ili krugove. Izbodite vilicom.
- Pecite na 160°C oko 15-20 minuta (trebaju ostati blijedi).
- Čim izađu iz pećnice, pospite s malo cvijeta soli.
Zvjezdice od badema i cimeta (Zimmetsterne)
Ovaj klasik njemačkog govornog područja sve je popularniji i kod nas. Specifični su po tome što ne sadrže brašno, već se rade od mljevenih badema, šećera i bjelanjaka, uz dodatak cimeta. Premazuju se glazurom od tučenih bjelanjaka i šećera te se suše na niskoj temperaturi kako bi glazura ostala snježno bijela. Prirodno su bez glutena, što ih čini odličnim izborom za sve goste.
Sastojci:
- 3 bjelanjka
- 250 g šećera u prahu
- 350-400 g mljevenih badema
- 1 žličica cimeta
Priprema:
- Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Postepeno dodajte šećer u prahu i tucite dok ne postane sjajno i čvrsto.
- Odvojite 3-4 pune žlice snijega u posebnu posudicu (za glazuru).
- U preostali snijeg lagano umiješajte cimet i mljevene bademe. Dodajte bademe postepeno dok ne dobijete tijesto koje se može valjati (možda nećete potrošiti svih 400g).
- Pospite radnu plohu šećerom u prahu (ne brašnom!) i razvaljajte tijesto na 1 cm debljine.
- Izrezujte zvjezdice. Svaku zvjezdicu premažite sačuvanim snijegom (koristite kist ili malu žličicu).
- Sušite u pećnici na 140°C-150°C oko 15-20 minuta. Glazura mora ostati bijela, a keksi mekani u sredini.
Božićni kokos kolač
Baš poput snijega vani, kokos na blagdanskom stolu je točno ono što treba za savršen ugođaj. Sličan čupavcima, za božićni kokos kolač će vam trebati više bijele nego tamne čokolade. Ovaj sočan kokos kolač savršeno pristaje božićnom stolu, lagan je i aromatičan.
Sastojci:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 ml ulja
- 150 ml mlijeka
- 200 g brašna
- 100 g kokosovog brašna
- 1 prašak za pecivo
Za glazuru:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g bijele čokolade
- 50 g kokosa za posipanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite kalup za kolač papirom za pečenje (ili ga premažite maslacem i pospite brašnom).
- U zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta.
- Postupno dodajte ulje i mlijeko, pa umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte kokosovo brašno.
- Smjesu ulijte u kalup i pecite 25-30 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
- Za glazuru ugrijte slatko vrhnje do točke vrenja, maknite s vatre i umiješajte bijelu čokoladu dok se ne otopi.
- Prelijte glazuru preko ohlađenog kolača i pospite kokosom. Ohladite prije posluživanja.
Kolač s orasima i keksima
Ponekad za savršen kolač nije potrebna pećnica. Ovaj bogati kolač bez pečenja kombinira orahe i kekse u savršeno jednostavnom, ali svečanom desertu.
Sastojci:
- 300 g mljevenih keksa
- 200 g mljevenih oraha
- 150 g šećera u prahu
- 150 g maslaca (sobne temperature)
- 100 ml mlijeka
- 1 žlica ruma (po želji)
Za glazuru:
- 150 g tamne čokolade
- 1 žlica ulja
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte mljevene kekse, orahe i šećer u prahu.
- Dodajte maslac, mlijeko i rum, pa sve dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktno tijesto.
- Smjesu utisnite u pravokutni kalup obložen papirom za pečenje, poravnajte površinu i ostavite u hladnjaku oko sat vremena da se stisne.
- Otopite čokoladu s uljem i prelijte je preko ohlađenog kolača.
- Kad se čokolada stvrdne, narežite kolač na kocke ili prutiće.
Savjeti za čuvanje i skladištenje
Kako bi vaši suhi kolači ostali svježi tijekom cijelih blagdana, važno ih je pravilno skladištiti.
- Hlađenje prije spremanja: Nikada ne spremajte tople kolače u kutije jer će kondenzacija uništiti njihovu prhkost i teksturu.
- Razdvajanje vrsta: Iako lijepo izgledaju zajedno na tanjuru, u kutijama za čuvanje najbolje je odvojiti vrste. Medenjaci i vanilice s vremenom omekšaju, dok bi suhi keksi poput shortbreada trebali ostati hrskavi. Ako ih držite zajedno, hrskavi keksi mogu povući vlagu.
- Zamrzavanje: Većina prhkih tijesta odlično podnosi zamrzavanje. Možete zamrznuti sirovo tijesto oblikovano u diskove ili već pečene kekse (bez punjenja i glazura). Pečeni keksi u zamrzivaču mogu stajati do mjesec dana.
Priprema božićnih kolača nije samo kulinarski zadatak, već ritual koji okuplja obitelj. Bez obzira odlučite li se za provjerene recepte naših baka ili se upustite u eksperimentiranje s novim okusima, najvažniji sastojak uvijek ostaje isti – radost dijeljenja s najmilijima.