Čitaj deklaracije!

6 'zdravih' namirnica koje skrivaju puno više šećera no što misliš

Misliš da se hraniš zdravo? Možda bi trebala ponovno razmisliti jer šećer se skriva u velikom dijelu naše prehrane

natsuko-d-aprile-sa49T_fgGVE-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Osim povremenih rođendanskih torti ili slatkiša, možda većinu vremena misliš da se poprilično zdravo hraniš. Međutim, šećer vreba na puno više od samo onih očitih mjesta, poput bombona i kolača. U stvari, neke takozvane "hranjive" namirnice zapravo su toliko pune šećera da su jednake poštenoj dozi slatkiša.

Image
Granice su važne

Tijelo treba predah: Znakovi da konzumiraš previše šećera

Sugar Science, inicijativa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu, zajedno s dugim popisom partnerskih zdravstvenih odjela diljem SAD-a, već nekoliko godina radi na edukaciji potrošača o šećeru. Informacije na njihovoj stranici dolaze iz 8000 istraživačkih radova i sve upozoravaju na isto: rizike od konzumiranja previše šećera, uključujući bolesti jetre, bolesti srca i dijabetes tipa 2.

Image
Foto: Pexels

Kad je u pitanju šećer, manje je obično više. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje odraslima da konzumiraju najviše 25 grama (ili šest žličica) dnevno. Budući da prosječni čovjek dnevno unese više od 15 žličica, sigurno je reći da bismo mogli smanjiti unos šećera. "Preporučena granica nije previše i težak je cilj za postizanje, s obzirom na to da većina nas konzumira tri puta više dodanog šećera nego što je preporučeno", rekla je nutricionistica Julie Upton za Real Simple.

Ali nisu uvijek očite šećerne bombe ono što se ubraja - izdvojile smo nekoliko neočekivanih namirnica koje se reklamiraju pod 'zdravom hranom', a zapravo ih treba izvjegavati u širokom luku.

Granola

Image
Foto: Unsplash

Ako si kupovne pahuljice zamijenila kupovnom granolom i misliš da si odabrala zdraviju opciju za doručak - varaš se. Naime, sa samo pola šalice kupljene granole u sebe ćeš unijeti više od 12 grama šećera. Čak i obična kupljena granola bez dodatka komadića čokolade ili suhog voća i dalje ima 6 grama u pola šalice. Ako zaista želiš jesti zdravu, ukusnu i hranjivu granolu, napravi je kod kuće sa zobenim pahuljicama i za dodatke biraj orašaste plodove bogate proteinima, poput šake badema.

Instant zobena kaša

Image
Foto: Unsplash

Zobena kaša u svom najčišćem obliku - cjelovita zob - bogata je vlaknima, vitaminima B skupine, magnezijem, selenom, cinkom i drugim mineralima. No kad se preradi i podijeli u prikladna pakiranja za jednokratnu upotrebu, često je vrlo nezdrava opcija najbogatija šećerom.

Jedan paketić instant zobene kaše sadrži oko 12 grama šećera, otprilike polovicu preporučene dnevne granice od 25 grama. Ako joj k tome dodaš preljeve od suhog voća ili meda, vjerojatno ćeš nadmašiti tu dnevnu preporuku prije nego što uopće završiš s doručkom.

Kao i kod kupovne granole, najzdravija i daleko hranjivija opcija je domaća zobena kaša koju ćeš sama napraviti kod kuće. Možda će ti oduzeti nekoliko minuta više, ali tvoje zdravlje bit će ti daleko više zahvalnije.

Low-fat jogurt

Image
Foto: Unsplash

Iako hrana s niskim udjelom masti može biti primamljiva za one koji pokušavaju živjeti zdravijim životnim stilom, nisu sve takve namirnice zapravo za bolje - pogotovo kada je riječ o jogurtu. Porcija punomasnog običnog jogurta ima 4.7 grama šećera, dok porcija low-fat jogurta može imati do 6 do čak 12 grama šećera. Dodatak šećera u opcijama s niskim udjelom masti koristi se kako bi se nadoknadio gubitak okusa i konzistencije koji proizlaze iz masti. Mnogi jogurti s niskim udjelom masti i s okusom sadrže i nezdrave oblike zaslađivača, poput saharoze ili kukuruznog sirupa s visokom fruktozom.

Maslac od kikirikija

Image
Foto: Pexels

Maslac od kikirikija popularan je izvor proteina i svestrana namirnica koju često jedemo u sklopu zdravog doručka, međuobroka ili deserta. Iako prirodne vrste maslaca od kikirikija sadrže malo ili nimalo šećera, mnoge komercijalne inačice napunjene su nezdravim uljima i dodanim šećerima, koji čine naizgled zdravu namirnicu u potencijalno opasnu. Neki popularni brendovi mogu imati do 8 grama šećera u samo 2 žlice maslaca od kikirikija. Kad je u pitanju ova popularna namirnica, iznimno je važno čitanje oznaka sastojaka jer jedino što treba pisati pod tim popisom ukoliko biraš zdravi maslac od kikirikija je: 100 % kikiriki.

Suho voće

Image
Foto: Unsplash

Dehidrirani, slatki komadići voća savršeni za grickanje daleko su od skupine hrane bogate vlaknima koju poznajemo i volimo. Zapravo, većina kupljenog sušenog voća puno je bliža slatkišima od njihovog izvornog oblika. To je zato što bez vode šećeri postaju koncentriraniji u sušenoj sorti. Još je gore što mnogi proizvođači osušene slatkiše često premažu s više šećera. Primjerice, brusnice su izvorno jedno od voća s najmanje šećera u usporedbi s većinom, ali mnogi proizvođači odlučuje ubrizgati ove bobice s šećernom trskom kako bi stvorili manje trpku i okusom privlačniju poslasticu.

Energetske pločice

Image
Foto: Pexels

Ako si ujutro u nedostatku vremena kupila energetsku pločicu kako bi ikad u sebe unijela hranjivi doručak s nogu, samo si žrtva dobrog marketinga. Osim što te kupovna energetska pločica neće zasititi, mnoge pločice na bazi zobi imaju šećer kao prvi ili drugi najvažniji sastojak. Ne samo da ovim pločicama obično nedostaju zasitne hranjive tvari poput vlakana i proteina, već će te određene marke prevariti da misliš da imaju puno manje šećera nego drugi. Na primjer, neki proizvođači navode prehrambene podatke za jednu pločicu, ali u svakom pakiranju dolaze dvije pločice - a ambalaža se ne može ponovno zatvoriti, pa ćeš vjerojatno pojesti obje. Ponovno, ovo ne vrijedi ako sama kod kuće napraviš domaće energetske pločice bez dodanog šećera.