Nekada smo ga viđale samo na američkim filmovima, a prije nekoliko godina maslac od kikirikija postao je vrlo popularan i kod nas pa ga danas možeš pronaći u gotovo svakoj trgovini.
U američkom je kulinarstvu i tradiciji nezaobilazna namirnica, a maslac od kikirikija odlična je namirnica jer obiluje zdravim masnoćama i proteinima. U maslacu od kikirikija nalaze se brojne hranjive tvari poput vitamina E i B6 te magnezija i kalija koji su dobri za tvoje kosti i mišiće.
U nutritivnom je smislu vrlo vrijedan, no i izuzetno kaloričan i upravo iz tog razloga trebaš ga jesti u umjerenim količinama. Zasitan je, a možeš ga koristiti na mnogo načina - možeš ga namazati na kruh, dodati ga u smoothie ili pak ga iskoristiti kao dodatak mnogim zdravim slasticama.
Prilikom kupnje obrati pažnju na sastojke te biraj prirodan i 100%-tni maslac od kikirikija koji u sebi nema dodane šećere niti pak palmino ulje koje je vrlo štetno za tvoje zdravlje.
Voliš li jesti maslac od kikirkija te si u potrazi za novim jelima, u nastavku za tebe imamo tri slasna recepta.
Foto: Unsplash
Karamele s maslacem od kikirikija
Sastojci:
2 velike žlice maslac od kikirikija
250 g datulja
1 šalica vruće vode
1 žlica meda ili drugog zaslađivača po želji
Priprema:
Očišćene datulje zalij vrućom vodom pa ostavi da odstoji oko 20 minuta. Nakon što su datulje omekšale, prebaci ih u blender, dodaj maslac od kikirikija i zaslađivač. Miksaj dok se svi sastojci ne prožmu i dok smjesa ne postane ljepljiva baš poput karamele. Smjesu prebaci u kalupe ili pak kutiju koju si prethodno obložila papirom za pečenje. Ostavi u zamrzivaču oko 2 sata. Dok se stvrdne, prelij čokoladnom i ponovno stavi u hladnjak na nekoliko sati.
Prhki keksi s maslacem od kikirikija
Sastojci:
150 g glatkog brašna
pola vrećice praška za pecivo
120 g maslac od kikirikija
80 g otopljenog maslaca
1 jaje
2-3 žlice meda
100 g sjeckane tamne čokolade
Priprema:
Najprije izmiksaj jaje sa šećerom pa dodaj otopljeni maslac i maslac od kikirikija. U tu smjesu dodaj i brašno pomiješano s praškom za pecivo i dobro promiješaj. Na kraju ubaci i sjeckanu čokoladu. Od smjese oblikuj kuglicu i stavljaj ih na pleh koji si prethodno obložila papirom za pečenje. Peci na 180 stupnjeva oko 15 minuta.
Hranjivi smoothie s maslacem od kikirikija
Sastojci:
1 manja banana
2 žlice maslaca od kikirikija
1/2 žličice cimeta
200 ml bademovog mlijeka
malo meda ili sirupa od agave
Priprema:
Sve sastojke ubaci u blender i izmiksaj. Po želji ukrasi žlicom otopljenog maslaca od kikirikija i posipaj zobenim pahuljicama, listićima badema ili čokoladnim mrvicama. Posluži odmah.