Zdravlje
Zdravlje

Voliš maslac od kikirikija? Imamo tri slasna recepta za tebe

Voliš maslac od kikirikija? Imamo tri slasna recepta za tebe
Svakom desertu daje poseban okus, a vrlo je hranjiv i zdrav - u umjerenim količinama

Nekada smo ga viđale samo na američkim filmovima, a prije nekoliko godina maslac od kikirikija postao je vrlo popularan i kod nas pa ga danas možeš pronaći u gotovo svakoj trgovini.  

U američkom je kulinarstvu i tradiciji nezaobilazna namirnica, a maslac od kikirikija odlična je namirnica jer obiluje zdravim masnoćama i proteinima. U maslacu od kikirikija nalaze se brojne hranjive tvari poput vitamina E i B6 te magnezija i kalija koji su dobri za tvoje kosti i mišiće.   U nutritivnom je smislu vrlo vrijedan, no i izuzetno kaloričan i upravo iz tog razloga trebaš ga jesti u umjerenim količinama. Zasitan je, a možeš ga koristiti na mnogo načina - možeš ga namazati na kruh, dodati ga u smoothie ili pak ga iskoristiti kao dodatak mnogim zdravim slasticama.  

Prilikom kupnje obrati pažnju na sastojke te biraj prirodan i 100%-tni maslac od kikirikija koji u sebi nema dodane šećere niti pak palmino ulje koje je vrlo štetno za tvoje zdravlje.   Voliš li jesti maslac od kikirkija te si u potrazi za novim jelima, u nastavku za tebe imamo tri slasna recepta.  

Foto: Unsplash

Karamele s maslacem od kikirikija

Sastojci:   2 velike žlice maslac od kikirikija 250 g datulja 1 šalica vruće vode 1 žlica meda ili drugog zaslađivača po želji   Priprema:   Očišćene datulje zalij vrućom vodom pa ostavi da odstoji oko 20 minuta. Nakon što su datulje omekšale, prebaci ih u blender, dodaj maslac od kikirikija i zaslađivač. Miksaj dok se svi sastojci ne prožmu i dok smjesa ne postane ljepljiva baš poput karamele. Smjesu prebaci u kalupe ili pak kutiju koju si prethodno obložila papirom za pečenje. Ostavi u zamrzivaču oko 2 sata. Dok se stvrdne, prelij čokoladnom i ponovno stavi u hladnjak na nekoliko sati.

Prhki keksi s maslacem od kikirikija

Sastojci:   150 g glatkog brašna pola vrećice praška za pecivo  120 g maslac od kikirikija 80 g otopljenog maslaca 1 jaje 2-3 žlice meda 100 g sjeckane tamne čokolade   Priprema:   Najprije izmiksaj jaje sa šećerom pa dodaj otopljeni maslac i maslac od kikirikija. U tu smjesu dodaj i brašno pomiješano s praškom za pecivo i dobro promiješaj. Na kraju ubaci i sjeckanu čokoladu. Od smjese oblikuj kuglicu i stavljaj ih na pleh koji si prethodno obložila papirom za pečenje. Peci na 180 stupnjeva oko 15 minuta.

Hranjivi smoothie s maslacem od kikirikija

Sastojci:   1 manja banana 2 žlice maslaca od kikirikija 1/2 žličice cimeta 200 ml bademovog mlijeka malo meda ili sirupa od agave   Priprema:   Sve sastojke ubaci u blender i izmiksaj. Po želji ukrasi žlicom otopljenog maslaca od kikirikija i posipaj zobenim pahuljicama, listićima badema ili čokoladnim mrvicama. Posluži odmah.