
Tijelo treba predah: Znakovi da konzumiraš previše šećera

Slatkiši su ukusni, a svatko tko to niječe, ne govori istinu. No budući da je život često nepravedan, šećer, posebno u velikim količinama, zaista šteti našem zdravlju. Zato je dobro saznati što čini u našem tijelu i kako možemo znati da pretjerujemo s unosom, a onda ćemo lakše kontrolirati želju za slatkim i biti zdravije.
Kako znati da unosimo previše šećera? Donosimo ti signale koje nam tijelo šalje kada pretjerujemo, a onda je najbolje zaustaviti se jer ne smijemo zaboraviti da je ovo jedan od načina na koji dobro brinemo o sebi.
Stalno žudimo za slatkišima
Što više pojedemo šećera, imat ćemo još veću želju.
Osjećaj tromosti tijekom dana
Sve što ide prema gore dođe u točku iz koje počinje pad. Nakon što šećer uzrokuje veliki skok u razini inzulina dolazi do neizbježnog pada.
Pogoršava se kvaliteta kože
Češće promjene raspoloženja
Pad šećera u krvi koji se dogodi kada smanjimo unos šećera može prouzročiti promjene raspoloženja zbog čega se možemo osjećati ranjivo. Također kada se energija smanjuje dolazi do promjene raspoloženja.
Dolazi do stvaranja karijesa
Kad se bakterije sakupljaju među zubima, stvara se kiselina koja uzrokuje propadanje zuba. Naša slina sama održava zdravu ravnotežu bakterija, ali konzumiranje šećera može utjecati na pH i odbaciti prirodni ekosustav. To bakterijama daje priliku za napredovanje i razmnožavanje, što dovodi do karijesa.
Debljanje je jedna od posljedica
Unos prekomjerne količine šećera je višak kalorija, a budući da nema bjelančevina ili vlakana, ne osjećamo se sito. Također pokreće oslobađanje inzulina, hormona koji igra veliku ulogu u debljanju i dijabetesu. Kad jedemo šećer, gušterača oslobađa inzulin koji prenosi šećer u naše organe kako bi se mogao koristiti za energiju. Kada tijelo opteretimo šećerom mora proizvesti više inzulina, a s vremenom će doći rezistencije na inzulin. Inzulinska rezistencija znači da tijelo ne može pravilno reagirati na normalne količine inzulina i stoga se šećer ne koristi na prave načine. Također, kada gušterača predugo ubrzano radi može doći do razvijanja dijabetesa tipa 2.
Osjećaj "magle u glavi" nakon obroka
Ovakav osjećaj u tijelu može biti posljedica niske razine šećera u krvi. Kad jedemo puno šećera, razina šećera u krvi brzo raste i pada, umjesto da se polako oslobađa
Hrana više nije slatka kao prije

Boss obrva je stigao: Kallos je lansirao BROW BOSS HYBRID – revoluciju u oblikovanju obrva

Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije
