Gastro
Gastro

Zdravi desert, međuobrok ili doručak 's nogu': Imamo recept za zobene pločice s jagodama i borovnicama

Zdravi desert, međuobrok ili doručak 's nogu': Imamo recept za zobene pločice s jagodama i borovnicama
Ove slasne pločice iz pećnice jednostavan su i praktičan način za uživanje u zobenim pahuljicama i voću

Zobene pahuljice već su godinama na našem meniju u jutarnjim satima, a iako ih najčešće jedemo kao klasičnu kašu s raznoraznim dodacima, s vremena na vrijeme volimo malo začiniti svoj zobeni doručak i pronaći nešto drugačije.   

Iz tog razloga bile smo oduševljene kad smo pronašle ovaj recept za zdrave zobene pločice s bobičastim voćem.   Uostalom, postoji li nešto bolje od deserta za doručak? Posebno ako je taj desert istovremeno ukusan, hranjiv i zasitan poput ovih jednostavnih pločica uz koje je dnevna doza antioksidansa, vlakana i slatkog užitka uistinu zadovoljena. Evo kako ih napraviti:  

Sastojci:

200 g zobenih pahuljica (sitnih ili krupnih)

1 žličica praška za pecivo

1 žličica cimeta

pola žličice morske soli

120 ml mlijeka po izboru

5 žlica javorovog ili agavinog sirupa ili meda

2 žlice samljevenih lanenih sjemenki

2 žličice otopljenog kokosovog ulja

1 žličica ekstrakta od vanilije

100 g bobičastog voća po izboru (jagode, borovnice, maline, kupine...) + 50 g za 'preljev'

*Ako koristiš smrznuto voće, izvadi ga barem sat vremena prije pripreme i obavezno ocijedi višak soka koji možeš naknadno iskoristiti u smoothieju ili odmah popiti kao vitaminski shot Priprema: 1. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. 2. Sve sastojke (osim voća) stavi u veliku zdjelu. Dobro miješaj dok se sve ne poveže i lagano dodaj 100 g voća. Izlij smjesu u posudu za pečenje (20 x 20) prethodno podstavljenu papirom za pečenje. Ravnomjerno rasporedi smjesu i na vrh dodaj preostalo voće.  3. Peci oko 30 do 35 minuta, izvadi iz pećnice, dobro ohladi i nareži na šest pločica. Uživaj!  * Pločice možeš čuvati u hladnjaku do tjedan dana.  * Kao preljev možeš poslužiti grčki jogurt koji sjajno ide uz ovu kombinaciju sastojaka ili sladoled od vanilije kao kaloričniju opciju