Zobene pahuljice jedna su od onih namirnica koje bi uvijek trebala imati u kuhinjskom ormariću, baš kao što u hladnjaku imaš jaja, mlijeko i maslac. Postoje sitnije i krupnije zobene pahuljice. One sitnije brže su za pripremu, no ni krupnijima ne treba puno vremena da se pretvore u slasnu, toplu i nutritivno bogatu kašu, idealni zimski doručak.
Ne samo zbog toga što će te nahraniti i ugrijati, već zato što će ti tijelo opskrbiti vitaminima i mineralima, a netopiva vlakna iz zobi potaknut će probavu i blagotvorno djelovati na crijeva.
Ženama se preporuča pojesti najmanje 25 grama zobenih pahuljica dnevno, a muškarcima 40. Prema studiji objavljenoj u časopisu The Lancet, zob i ostale cjelovite žitarice bogate vlaknima, smanjuju rizikod kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, raka dojke, crijeva i rektalnog raka. Zobene pahuljice obiluju željezom, vitaminom skupine B, manganom, magnezijem i cinkom. Svi oni pomažu ojačati imunitet, što je ključno u zimskim mjesecima, te energiziraju tijelo, odnosno opsrkbljuju ga kisikom i razbuđuju.
(FOTO: Pexels)
Osim toga, zobene pahuljice pomoći će ti da se riješiš abodminalnog sala, još jednog čimbenika koji dovodi do raznih kroničnih bolesti. To znači da kada smršaviš u struku, ne samo da ćeš imati bolju figuru, već ćeš biti i zdravija. Zobene pahuljice ne koriste se samo za zobenu kašu, već od njih možeš napraviti kekse i kolače, samelješ li ih u zobeno brašno. U nastavku imamo nekoliko recepata zobenih kaša, kako ne bi ujutro uvijek jela istu. Zbog svog neutralnog okusa, zobena kaša vrlo je zahvalna za pripremu na bezbroj načina
Zobene pahuljice s kamilicom
Sastojci:
Postupak:
Zagrij vodu i bademovo mlijeko do ključanja te stavi unutra vrećice čaja od kamilice, poklopi i ostavi desetak minuta. Ponovno upali plin i u vodu s kamilicom i mlijekom, dodaj zobene pahuljice te ostale sastojke i kuhaj pet do deset minuta. Prije posluživanja izvadi vrećice iz kaše te u nju stavi skuhanu krušku.
- šalica zobenih pahuljica
- pola šalice bademovog mlijeka
- pola šalice vode
- žličica cha sjemenki
- 2 vrećice čaja od kamilice
- malo cimeta
- žličica javorovog sirupa
- kruška
Božićna zobena kaša
Sastojci:
Postupak:
Skuhaj pahuljice u bademovom mlijeku, dodaj im aromu vanilije i cimet, ostavi ih kratko da upiju tekućinu, prelij ih u zdjelicu, jabuku i bananu nareži na komadiće i dekoriraj kašu. Na vrh stavi malo maslaca od kikirikija i božićnu čokoladicu.
- pola šalice zobenih pahuljica
- 240 ml bademovog mlijeka
- pola žličice cimeta
- aroma vanilije
- jabuka
- banana
- maslac od kikirikija
- slatka božićna dekoracija
Zobene pahuljice s mangom i borovnicama
Sastojci:
Postupak:
U lončić stavi mlijeko i vodu pa dodaj zobene pahuljice i chia sjemenkte te ostavi da se kuha desetak minuta. Nakon što su gotove, prelij ih u zdjelicu, dodaj im borovnice i mango narezan na kockice te zasladi medom. Dobar tek!
- šalica zobenih pahuljica
- polovica manga
- šaka borovnica
- žlica chia sjemenki
- malo cimeta
- žlica meda
- pola šalice mlijeka
- pola šalice vode
Zobene s kokosom, datuljom i listićima badema
Sastojci:
Postupak:
Skuhaj zobene pahuljice, grožđice i datulje u vodi u koju si dodala kakao i ostavi kratko da upiju ostatak tekućine.
Prebaci kašu u zdjelicu i dekoriraj s bananom narezanom na ploskice, listićima badema i kokosovim brašnom.
- šalica zobenih pahuljica
- žlica kokosovog brašna
- dvije datulje
- desetak grožđica
- žličica gorkog kakaa
- žlica meda
- pola banane
- šalica vode