Gastro
Gastro

Domaća granola - puno zdravija i finija verzija kupovnih pahuljica koju obožavamo

Domaća granola - puno zdravija i finija verzija kupovnih pahuljica koju obožavamo
Jednostavna priprema, zdravi sastojci i bogat okus ključni su razlozi zbog kojih volimo početi dan s domaćom granolom

Domaća granola već dugo je jedan od naših omiljenih doručaka. Ovu hrskavu, nutritivnu i ukusnu kombinaciju počele smo same raditi prije nekoliko godina, i nakon što smo jako dugo doručkovale kupovne pahuljice i müsli prepune dodanih šećera i ostalih nepotrebnih i nezdravih sastojaka, domaća granola došla nam je kao pravi jutarnji užitak, a bome i spas za svaki užurbani početak dana. Nekoliko je razloga zašto je naprosto obožavamo.

Možda naš najdraži je onaj što se kod granola priprema u većim količinama, pa praktički sljedećih nekoliko tjedana imaš gotov doručak koji samo moraš preliti s mlijekom ili jogurtom. Drugo, radi se o jednostavnim sastojcima koje možeš u potpunosti prilagoditi svojim željama. Ono najvažnije je da imaš zobene pahuljice, zaslađivač po želji i kokosovo ulje. Sve ostalo su dodaci po želji koje, u našem slučaju, dodajemo ovisno o sastojcima koje trenutno imamo, jesu li to orašasti plodovi, začini poput vanilije, pimenta i cimeta, suho voće, maslac od kikirikija, komadići čokolade ili pak mrvice kokosa. U nastavku ti donosimo jednu od brojnih verzija koju često radimo, a ovisno o količini koju želiš napraviti i sastojcima koje želiš koristiti, slobodno prilagodi recept svojim željama  

Sastojci:

300 g zobenih pahuljica

3 žlice kokosovog ulja

zaslađivač: med, javorov ili agavin sirup (količina ovisno o želji slatkoće)

50 g nasjeckanih badema

50 g lanenih sjemenki

30 g bučinih sjemenki

100 g kokosovih mrvica

par žličica cimeta

par žlica maslaca od kikirikija

Priprema: 1. Pećnicu zagrij na 150 stupnjeva, a na pleh za pečenje stavi papir za pečenje. 2. Kokosovo ulje zagrij na vatri dok se ne otopi ili jednostavno ubaci u mikrovalnu na dvije minute. Orašaste plodove nasjeckaj, lanene sjemenke samelji. 3. Sve ostale sastojke koje koristiš pomiješaj u posudi i premjesti u pleh. Ako želiš chunky, hrskavu granolu, utapkaj sastojke žlicom po plehu tako da dobiješ 'ravni tepih'.  4. Peci oko 20 min ili dok granola ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Ako želiš sitniju granolu, tijekom pečenja je dobro promiješaj.  5. Pusti da se ohladi pa je preseli u staklenu/plastičnu posudu u kojoj ćeš je držati. U nju naknadno možeš umiješati i šaku suhog voća. Posluži s mlijekom, jogurtom, kao zdravu grickalicu ili je dodaj u smoothie.