Domaća granola - puno zdravija i finija verzija kupovnih pahuljica koju obožavamo

Jednostavna priprema, zdravi sastojci i bogat okus ključni su razlozi zbog kojih volimo početi dan s domaćom granolom

Domaća granola - puno zdravija i finija verzija kupovnih pahuljica koju obožavamo

Domaća granola već dugo je jedan od naših omiljenih doručaka. Ovu hrskavu, nutritivnu i ukusnu kombinaciju počele smo same raditi prije nekoliko godina, i nakon što smo jako dugo doručkovale kupovne pahuljice i müsli prepune dodanih šećera i ostalih nepotrebnih i nezdravih sastojaka, domaća granola došla nam je kao pravi jutarnji užitak, a bome i spas za svaki užurbani početak dana. Nekoliko je razloga zašto je naprosto obožavamo.

Image

Idealan doručak: 10 namirnica s kojima je najbolje započeti dan


Možda naš najdraži je onaj što se kod granola priprema u većim količinama, pa praktički sljedećih nekoliko tjedana imaš gotov doručak koji samo moraš preliti s mlijekom ili jogurtom. Drugo, radi se o jednostavnim sastojcima koje možeš u potpunosti prilagoditi svojim željama. Ono najvažnije je da imaš zobene pahuljice, zaslađivač po želji i kokosovo ulje.

Sve ostalo su dodaci po želji koje, u našem slučaju, dodajemo ovisno o sastojcima koje trenutno imamo, jesu li to orašasti plodovi, začini poput vanilije, pimenta i cimeta, suho voće, maslac od kikirikija, komadići čokolade ili pak mrvice kokosa. U nastavku ti donosimo jednu od brojnih verzija koju često radimo, a ovisno o količini koju želiš napraviti i sastojcima koje želiš koristiti, slobodno prilagodi recept svojim željama

Image


Sastojci:

  • 300 g zobenih pahuljica
  • 3 žlice kokosovog ulja
  • zaslađivač: med, javorov ili agavin sirup (količina ovisno o želji slatkoće)
  • 50 g nasjeckanih badema
  • 50 g lanenih sjemenki
  • 30 g bučinih sjemenki
  • 100 g kokosovih mrvica
  • par žličica cimeta
  • par žlica maslaca od kikirikija

Priprema:

1. Pećnicu zagrij na 150 stupnjeva, a na pleh za pečenje stavi papir za pečenje.

2. Kokosovo ulje zagrij na vatri dok se ne otopi ili jednostavno ubaci u mikrovalnu na dvije minute. Orašaste plodove nasjeckaj, lanene sjemenke samelji.

3. Sve ostale sastojke koje koristiš pomiješaj u posudi i premjesti u pleh. Ako želiš chunky, hrskavu granolu, utapkaj sastojke žlicom po plehu tako da dobiješ 'ravni tepih'. 

4. Peci oko 20 min ili dok granola ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Ako želiš sitniju granolu, tijekom pečenja je dobro promiješaj. 

5. Pusti da se ohladi pa je preseli u staklenu/plastičnu posudu u kojoj ćeš je držati. U nju naknadno možeš umiješati i šaku suhog voća. Posluži s mlijekom, jogurtom, kao zdravu grickalicu ili je dodaj u smoothie.