ZDRAVLJE NA TANJURU

Sezonsko voće i povrće u veljači. Evo što jesti za jači imunitet i više energije

Priroda se pobrinula da tvoj tanjur bude pun boja čak i zimi! Ovo je sezonsko voće i povrće za veljaču

grejp i limun
Foto: Pexels

Zima možda još traje, ali to ne znači da trebaš živjeti na jednoličnim obrocima. Veljača donosi pregršt sezonskog voća i povrća koji su puni vitamina, idealnih za jačanje imuniteta, borbu protiv prehlada i održavanje energije. Od sočnih agruma do hrskavog korjenastog povrća, evo što trebaš dodati na tanjur ovog mjeseca!

Citrusi u veljači

Citrusi su pravo osvježenje zimi! Puni su vitamina C koji jača imunitet, pomaže koži da ostane zdrava i sjajna te štiti od prehlada. Osim toga, sadrže moćne antioksidanse koji smanjuju upale i podržavaju zdravlje srca. Hidratiziraju, podižu energiju i osvježavaju – savršeni za ove hladne dane.

Naranča, grejp i limun

Naranče, grejp i limun pravi su saveznici u zimskim mjesecima. Bogati su vitaminom C, koji ne samo da jača imunitet nego i pomaže u stvaranju kolagena za zdravu i sjajnu kožu. Osim toga, puni su antioksidanata koji štite tijelo od stresa i hladnog vremena.

Limun je izvrstan dodatak toplim napitcima – čaj s limunom i medom smiruje grlo i podiže imunitet. Grejp, s druge strane, može biti gorak, ali je odličan za detoksikaciju i poticanje probave. Naranče su savršen međuobrok jer su sočne, zasitne i pune prirodnog šećera koji ti može podići energiju bez naglog pada šećera u krvi. Najbolji način da ih uključiš u prehranu? Svježe cijeđeni sok ujutro, kriške naranče kao brzi snack ili malo limunovog soka preko salata i pečenog povrća.

Image
VITAMINSKE BOMBE

Donosimo recepte za zdrave sokove koje ćeš obožavati

Kivi

Vjerovala ili ne, kivi sadrži još više vitamina C od naranče. Osim što jača imunitet, pomaže u apsorpciji željeza, što je super korisno ako si sklona anemiji. Uz to, bogat je vlaknima koja poboljšavaju probavu i održavaju sitost. Zahvaljujući visokom udjelu antioksidanata, kivi štiti stanice od oštećenja i pomaže u održavanju zdrave kože. Također sadrži kalij, koji doprinosi normalnoj funkciji srca i regulaciji krvnog tlaka.

Možeš ga jesti svježeg, dodati ga u smoothieje ili ga kombinirati s jogurtom i orašastim plodovima za ukusan doručak. A ako voliš egzotične okuse, probaj ga s malo meda i cimeta – iznenadit će te koliko je ukusno!

Lisnato povrće u veljači

Iako je hladno, to ne znači da trebaš zaboraviti na svježe salate i lisnato povrće! Sezonsko zelenilo prepuno je vitamina i minerala koji pomažu tijelu da ostane zdravo i otporno na viruse. Ne zaboravi da su lisnate salate odlične i za hidrataciju jer sadrže puno vode, što je posebno važno u suhim zimskim mjesecima.

Kelj i kelj pupčar

Kelj je prava zimska superhrana koja obiluje vitaminima i mineralima neophodnima za zdravlje u hladnim mjesecima. Pun je vitamina K, koji jača kosti, i vitamina C, koji pomaže imunološkom sustavu da se obrani od prehlada i viroza. Osim toga, bogat je vlaknima koja poboljšavaju probavu i pomažu u regulaciji kolesterola. Kelj pupčar, njegov mali, ali moćni rođak, ima slične benefite i odličan je za detoksikaciju organizma. Možeš ih dodati u variva, smoothieje ili ih ispeći u pećnici s maslinovim uljem i češnjakom – rezultat je hrskav i ukusan prilog koji će te osvojiti.

Matovilac i špinat

Matovilac je lagano, ali nutritivno bogato lisnato povrće koje je savršen izbor za obroke kada ti treba više energije. Osim što je prepun željeza, sadrži i folnu kiselinu koja pomaže kod umora i doprinosi regeneraciji tijela. Špinat je još jedan zimski favorit koji je odličan izvor vitamina A, C i K te minerala poput magnezija i željeza. Matovilac je idealan za svježe salate s orašastim plodovima i sirom, dok se špinat odlično slaže s toplim jelima poput omleta, juha i tjestenina. Dodaj ga u jutarnji smoothie ili ga lagano pirjaj na maslinovom ulju za brz i hranjiv prilog!

Image
Foto: Pexels

Korjenasto povrće u veljači

Ako tražiš nešto zasitno, ali zdravo, korjenasto povrće je pun pogodak. Ova zimska hrana ne samo da je bogata hranjivim tvarima već pruža i dugotrajnu energiju zahvaljujući sporije probavljivim ugljikohidratima. Za ukusan obrok, isprobaj pečeno korjenasto povrće – nareži mrkvu, ciklu i celer na trakice, začini ih maslinovim uljem i začinima te ispeci u pećnici. Jednostavno, a nevjerojatno fino!

Poriluk

Poriluk je svestrano povrće s blagim okusom koje djeluje kao prirodni antibiotik i pomaže tijelu u borbi protiv bakterija i virusa. Osim što podržava imunitet, bogat je vlaknima koja potiču probavu i sprječavaju nadutost. Sadrži i spojeve sumpora koji su odlični za zdravlje srca i detoksikaciju jetre. Možeš ga dodati u juhe, rižota, složence ili ga lagano karamelizirati na maslacu kako bi dobio bogat, slatkast okus koji se savršeno slaže s raznim jelima. Ako voliš kremaste juhe, obavezno isprobaj juhu od poriluka i krumpira – jednostavna je za pripremu i nevjerojatno zasitna.

Cikla

Cikla je prava energetska bomba koja poboljšava cirkulaciju i pomaže tijelu da efikasnije koristi kisik, što znači više snage i manje umora tijekom dana. Osim što je puna željeza, sadrži i nitrate koji pozitivno utječu na krvni tlak i zdravlje srca. Zahvaljujući visokom udjelu antioksidanata, cikla štiti stanice od oksidativnog stresa i podržava zdravlje kože. Možeš je jesti sirovu u salatama, kuhati, peći ili čak dodati u smoothie za predivnu boju i ekstra hranjivost. Ako voliš pečeno povrće, nareži ciklu na ploške, začini maslinovim uljem i timijanom te je ispeci u pećnici – rezultat će te oduševiti.

Celer

Celer je lagano, ali moćno povrće koje podržava hidrataciju i pomaže tijelu da se riješi toksina. Njegov visok udio vode i elektrolita doprinosi održavanju ravnoteže tekućina u organizmu, dok vlakna potiču zdravu probavu. Osim toga, bogat je antioksidansima koji pomažu u smanjenju upala i podržavaju zdravlje srca. Možeš ga dodati u juhe, variva ili smoothije, a ako voliš eksperimentirati, probaj sok od celera – pravi hit u svijetu zdravlja! Za brzi i zdravi snack, nareži stabljike celera na štapiće i posluži ih s humusom ili namazom od sira – jednostavno, ukusno i hranjivo!

POGLEDAJ VIDEO: Batch cooking: Nauči kako kuhati prema načelu uravnotežene prehrane