Zima možda još traje, ali to ne znači da trebaš živjeti na jednoličnim obrocima. Veljača donosi pregršt sezonskog voća i povrća koji su puni vitamina, idealnih za jačanje imuniteta, borbu protiv prehlada i održavanje energije. Od sočnih agruma do hrskavog korjenastog povrća, evo što trebaš dodati na tanjur ovog mjeseca!
Citrusi u veljači
Citrusi su pravo osvježenje zimi! Puni su vitamina C koji jača imunitet, pomaže koži da ostane zdrava i sjajna te štiti od prehlada. Osim toga, sadrže moćne antioksidanse koji smanjuju upale i podržavaju zdravlje srca. Hidratiziraju, podižu energiju i osvježavaju – savršeni za ove hladne dane.
Naranča, grejp i limun
Naranče, grejp i limun pravi su saveznici u zimskim mjesecima. Bogati su vitaminom C, koji ne samo da jača imunitet nego i pomaže u stvaranju kolagena za zdravu i sjajnu kožu. Osim toga, puni su antioksidanata koji štite tijelo od stresa i hladnog vremena.
Limun je izvrstan dodatak toplim napitcima – čaj s limunom i medom smiruje grlo i podiže imunitet. Grejp, s druge strane, može biti gorak, ali je odličan za detoksikaciju i poticanje probave. Naranče su savršen međuobrok jer su sočne, zasitne i pune prirodnog šećera koji ti može podići energiju bez naglog pada šećera u krvi. Najbolji način da ih uključiš u prehranu? Svježe cijeđeni sok ujutro, kriške naranče kao brzi snack ili malo limunovog soka preko salata i pečenog povrća.
Kivi
Vjerovala ili ne, kivi sadrži još više vitamina C od naranče. Osim što jača imunitet, pomaže u apsorpciji željeza, što je super korisno ako si sklona anemiji. Uz to, bogat je vlaknima koja poboljšavaju probavu i održavaju sitost. Zahvaljujući visokom udjelu antioksidanata, kivi štiti stanice od oštećenja i pomaže u održavanju zdrave kože. Također sadrži kalij, koji doprinosi normalnoj funkciji srca i regulaciji krvnog tlaka.
Možeš ga jesti svježeg, dodati ga u smoothieje ili ga kombinirati s jogurtom i orašastim plodovima za ukusan doručak. A ako voliš egzotične okuse, probaj ga s malo meda i cimeta – iznenadit će te koliko je ukusno!
Lisnato povrće u veljači
Iako je hladno, to ne znači da trebaš zaboraviti na svježe salate i lisnato povrće! Sezonsko zelenilo prepuno je vitamina i minerala koji pomažu tijelu da ostane zdravo i otporno na viruse. Ne zaboravi da su lisnate salate odlične i za hidrataciju jer sadrže puno vode, što je posebno važno u suhim zimskim mjesecima.
Kelj i kelj pupčar
Kelj je prava zimska superhrana koja obiluje vitaminima i mineralima neophodnima za zdravlje u hladnim mjesecima. Pun je vitamina K, koji jača kosti, i vitamina C, koji pomaže imunološkom sustavu da se obrani od prehlada i viroza. Osim toga, bogat je vlaknima koja poboljšavaju probavu i pomažu u regulaciji kolesterola. Kelj pupčar, njegov mali, ali moćni rođak, ima slične benefite i odličan je za detoksikaciju organizma. Možeš ih dodati u variva, smoothieje ili ih ispeći u pećnici s maslinovim uljem i češnjakom – rezultat je hrskav i ukusan prilog koji će te osvojiti.
Matovilac i špinat
Matovilac je lagano, ali nutritivno bogato lisnato povrće koje je savršen izbor za obroke kada ti treba više energije. Osim što je prepun željeza, sadrži i folnu kiselinu koja pomaže kod umora i doprinosi regeneraciji tijela. Špinat je još jedan zimski favorit koji je odličan izvor vitamina A, C i K te minerala poput magnezija i željeza. Matovilac je idealan za svježe salate s orašastim plodovima i sirom, dok se špinat odlično slaže s toplim jelima poput omleta, juha i tjestenina. Dodaj ga u jutarnji smoothie ili ga lagano pirjaj na maslinovom ulju za brz i hranjiv prilog!
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/c5c1e4ba-e214-11ef-8d6b-829ff0affdfc/v/2dd14004-38e2-11eb-a900-0242ac15000f/1600x1200-2dd1533c-38e2-11eb-8306-0242ac15000f.webp)
Korjenasto povrće u veljači
Ako tražiš nešto zasitno, ali zdravo, korjenasto povrće je pun pogodak. Ova zimska hrana ne samo da je bogata hranjivim tvarima već pruža i dugotrajnu energiju zahvaljujući sporije probavljivim ugljikohidratima. Za ukusan obrok, isprobaj pečeno korjenasto povrće – nareži mrkvu, ciklu i celer na trakice, začini ih maslinovim uljem i začinima te ispeci u pećnici. Jednostavno, a nevjerojatno fino!
Poriluk
Poriluk je svestrano povrće s blagim okusom koje djeluje kao prirodni antibiotik i pomaže tijelu u borbi protiv bakterija i virusa. Osim što podržava imunitet, bogat je vlaknima koja potiču probavu i sprječavaju nadutost. Sadrži i spojeve sumpora koji su odlični za zdravlje srca i detoksikaciju jetre. Možeš ga dodati u juhe, rižota, složence ili ga lagano karamelizirati na maslacu kako bi dobio bogat, slatkast okus koji se savršeno slaže s raznim jelima. Ako voliš kremaste juhe, obavezno isprobaj juhu od poriluka i krumpira – jednostavna je za pripremu i nevjerojatno zasitna.
Cikla
Cikla je prava energetska bomba koja poboljšava cirkulaciju i pomaže tijelu da efikasnije koristi kisik, što znači više snage i manje umora tijekom dana. Osim što je puna željeza, sadrži i nitrate koji pozitivno utječu na krvni tlak i zdravlje srca. Zahvaljujući visokom udjelu antioksidanata, cikla štiti stanice od oksidativnog stresa i podržava zdravlje kože. Možeš je jesti sirovu u salatama, kuhati, peći ili čak dodati u smoothie za predivnu boju i ekstra hranjivost. Ako voliš pečeno povrće, nareži ciklu na ploške, začini maslinovim uljem i timijanom te je ispeci u pećnici – rezultat će te oduševiti.
Celer
Celer je lagano, ali moćno povrće koje podržava hidrataciju i pomaže tijelu da se riješi toksina. Njegov visok udio vode i elektrolita doprinosi održavanju ravnoteže tekućina u organizmu, dok vlakna potiču zdravu probavu. Osim toga, bogat je antioksidansima koji pomažu u smanjenju upala i podržavaju zdravlje srca. Možeš ga dodati u juhe, variva ili smoothije, a ako voliš eksperimentirati, probaj sok od celera – pravi hit u svijetu zdravlja! Za brzi i zdravi snack, nareži stabljike celera na štapiće i posluži ih s humusom ili namazom od sira – jednostavno, ukusno i hranjivo!
POGLEDAJ VIDEO: Batch cooking: Nauči kako kuhati prema načelu uravnotežene prehrane