ZA LIJEPU KOŽU I KOSU

Saznajte kako i zašto je kolagen ključan za mladoliku kožu, zdravu kosu i nokte

Kolagen je neophodan za pravilno funkcioniranje našeg tijela. Međutim, kako starimo, proizvodnja kolagena se smanjuje. Tada se koža opušta i bora, kosa i nokti postaju skloniji lomljenju, a zglobovi sve nepokretniji

kolagen
Foto: Shutterstock

Kad je riječ o njezi kože i borbi protiv starenja, često se spominje kolagen. Danas se kolagen može pronaći u brojnim kozmetičkim proizvodima, osobito onima za anti-age njegu, a dostupan je i u obliku dodataka prehrani. O kolagenu se puno priča, no znamo li ustvari što je kolagen, zašto je on važan i čemu služi u našem tijelu?

Što je kolagen?

Kolagen je strukturni protein koji naše tijelo samostalno proizvodi, a odgovoran je za snagu organizma. Nalazi se u kostima, mišićima, koži i tetivama. Pruža strukturu i potporu cijelom tijelu i najzastupljeniji je protein u našem tijelu. Radi toga, ima ključnu ulogu u brojnim strukturama unutar tijela, uključujući i kožu, kosu, tetive, kosti, ligamente i vezivna tkiva.

Prema tome, kolagen je neophodan za pravilno funkcioniranje našeg tijela. Međutim, kako starimo, proizvodnja kolagena se smanjuje. Tada se koža opušta i bora, kosa i nokti postaju skloniji lomljenju, a zglobovi sve nepokretniji.

Istraživanja su pokazala da kolagen ima važnu ulogu i ublažavanju bolova i ukočenosti u zglobovima, a neke studije sugeriraju da može poboljšati i zdravlje srca.

Kolagen za mladolik izgled

Kolagen igra ključnu ulogu u održavanju mladolikog izgleda kože. Esencijalni je protein koji kožu održava čvrstom, glatkom i elastičnom. Proizvodnja kolagena počinje se smanjivati već u 20-ima, što dovodi do pojave prvih znakova starenja i opuštene kože

No, usvajanjem određenih zdravih navika, pravilnom brigom o koži i uzimanjem dodataka prehrani s kolagenom, njegov se gubitak može nadoknaditi. Kako bismo zadržali i potaknuli proizvodnju novog kolagena, možemo uzimati kolagen u obliku tableta, tekući kolagen ili pak proizvode s kolagenom u obliku kreme. Među najpopularnijima je tekući kolagen.

Kako uzimati kolagen?

Stvaranje kolagena u ljudskom tijelu počinje se smanjivati od 20-e godine, a taj se proces ubrzava nakon 40-e godine života. Neke nezdrave navike poput pušenja, stresa i manjka sna mogu doprinijeti smanjivanju kolagena u tijelu. No, dobra vijest je da gubitak kolagena možemo nadoknaditi uzimanjem suplemenata koji će potaknuti proizvodnju kolagena u tijelu.

Postoje različiti oblici kolagena, od morskih i goveđih pa do biljnih koji su prikladni za vegane i vegetarijance, a iako je kolagen vrlo popularan i u kozmetici, važno je istaknuti kako vanjska primjena proizvoda s kolagenom nije toliko učinkovita kao dodaci prehrani koji se unose oralnim putem.

Na tržištu su najpopularniji dodaci kolagena u tekućem obliku koji, uz kolagen, mogu sadržavati i druge ključne sastojke za zdravlje kože, poput hijaluronske kiseline i vitamina C. Dodaci prehrani s kolagenom hrane kožu iznutra i potiču stvaranje novog kolagena te na taj način štite kožu od starenja.

Tekući kolagen

Redovitim uzimanjem tekućeg kolagena može se smanjiti pojava bora te poboljšati elastičnost kože. Dodaci prehrani s tekućim kolagenom osiguravaju bržu apsorpciju i veću iskoristivost, što dugoročno doprinosi zdravlju i ljepoti ne samo kože, već i kose i noktiju. Uz to, uzimanje tekućeg kolagena vrlo je praktično jer se on ne mora dodavati u hranu, već se može konzumirati samostalno.

Image
Foto: Pexels

Kada uzimati kolagen?

Mišljenja o tome kada je najbolje uzimati kolagen dosta se razlikuju. Neki ističu kako ga je najbolje uzimati ujutro, na prazan želudac kako bi se povećala njegova apsorpcija. Drugi pak smatraju da ga je bolje uzimati navečer kako bi ga tijelo lakše obradilo dok spavamo. Ne postoje dokazi koji bi pokazali da uzimanje kolagena u određeno doba dana daje najbolje rezultate stoga ga je najbolje konzumirati prema vlastitim preferencijama.

Kolagen pomaže koži da ostane glatka i mladolika, a suplementi koji sadrže kolagen jačaju kožu. Većina stručnjaka preporuča kolagen konzumirati svakodnevno, i to najbolje na početku dana. Uzimanjem kolagena na dnevnoj bazi, koža ostaje hidratizirana i povećava se njezina elastičnost, a također se i mogu umanjiti štetne posljedice od izlaganju suncu.

Bore, opuštena i tanka koža, celulit, lomljivi nokti i kosa te bolovi u zglobovima i mišićima samo su neki od znakova koji mogu upućivati na manjak kolagena.

Kolagen za lice

Manjak kolagena najprije će se uočiti na koži lica. Bore, 'obješeni' podočnjaci te tanka koža samo su neki od znakova koji ukazuju na to da tijelo više ne proizvodi dovoljno kolagena. Manjak kolagena i njegovo opadanje doprinose pojavi prvih znakova starenja na licu. S opadanjem razine kolagena, koža može djelovati beživotno i naborano, a često je prati i suhoća.

Dodaci prehrani s kolagenom u kombinaciji s hijaluronskom kiselinom koži će vratiti blistavost, vlagu, čvrstoću i zdrav izgled.

Kolagen za kosu

Osim za kožu, kolagen je izuzetno važan i za kosu. Lomljiva kosa bez sjaja čest je znak kod nedostatka kolagena. Osobama koje imaju tanku, rijetku i slabu kosu preporuča se uzimati kolagen. Neke studije ističu da kolagen može potaknuti i rast kose te spriječiti pojavu sijedih vlasi.

Nuspojave kod uzimanja kolagena

Većina provedenih studija pokazala je da uzimanje suplemenata s kolagenom na dnevnoj bazi nema značajne nuspojave. Međutim, kod određenih se osoba mogu pojaviti negativne posljedice ako se kolagen uzima na dnevnoj bazi, a kao najčešće nuspojave navode se probavne smetnje, problemi s crijevima te nadutost.

Prekomjerni unos kolagena može uzrokovati određene probleme, osobito ako se uzima u kombinaciji s određenim lijekovima, pa bi se osobe koje piju lijekove ili imaju određena zdravstvena stanja prije uzimanja suplemenata trebale konzultirati s liječnikom. Uz to, važno je uzimati dodatke prehrani od pouzdanih proizvođača.

Image
ZA ZDRAV IZGLED KOŽE

6 jednostavnih navika koje sprječavaju gubitak kolagena