Gastro
Zdravo i sezonsko

Što s ciklom? Imamo tri slasna i jednostavna recepta koja će te oduševiti

Što s ciklom? Imamo tri slasna i jednostavna recepta koja će te oduševiti
Jesi li znala da od cikle možeš raditi i kolače? U nastavku ti, među ostalim, donosimo i recept za njih

Cikla je povrće koja obiluje nutrijentima, osobito željezom, zbog čega se preporučuje svima onima koji pate od manjka ovog minerala. Također, sadrži antioksidans betalain, zahvaljujući kojem ima jarku ljubičastu boju, ali i koji sanira oštećenja na našim stanicama uzrokovana djelovanjem slobodnih radikala i na taj način prevenira pojavu bolesti. Kod cikle je dobro i što ima malo kalorija - u sto grama kuhane cikle su 44 kalorije pa ju možeš bez zadrške jesti kada god poželiš.

Pomalo zemljanog, slatkastog okusa, cikla je vrlo zahvalna i svestrana namirnica za kombiniranje u raznim jelima - bilo slatkim ili slanim, predjelima, juhama, prilozima ili desertima. Također, možeš je jesti sirovu, izblendanu u smoothieju, iscijeđenu u soku ili izribanu na salatu. Možeš je peći u pećnici ili kuhati.

Mi smo izabrale tri jednostavna i brza recepta s ciklom koja će obogatiti jesenski stol, ali i opskrbiti te vitaminima, što je u ovo doba godine vrlo bitno kako bi ojačala imunitet i izbjegla prehlade i viroze.

Brownie s ciklom

Sastojci:

120 g maslaca

100 g tamne čokolade

5 manjih cikli

3 jaja

5 žlica šećera

šalica glatkog brašna

pola praška za pecivo

3 žlice kakaa u prahu

Postupak:

Kuhaj ciklu dok ne omekša, oguli je i stavi u hladnu vodu. Čokoladu i maslac otopi na pari, a jaja umuti sa šećerom pa im potom dodaj brašno, prašak za pecivo i kakao te miksaj dok se sastojci ne sjedine.

Ohlađenu ciklu u blenderu pretvori u pire ili izgnječi vilicom. Cikli dodaj otopljenu čokoladu s maslace i brašno, dobro promiješaj pa špatulom umiješaj u smjesu s jajima. Papirom za pečenje obloži pleh, izlij u njega smjesu i peci 25 minuta na 175 Celzijevih stupnjeva.

Humus od cikle

Sastojci:

80 grama skuhanog i ocijeđenog slanutka

žlica tahini paste

1 cikla

1 češanj češnjaka

2 žlice maslinovog ulja

sok polovice limuna

svježe mljeveni papar, sol

žličica kumina

Postupak:

Ciklu skuhaj ili ispeci (ukoliko je pečeš, nareži je na ploskice) pa ostavi da se ohladi. U blender ubaci skuhani slanutak, ciklu i sve ostale sastojke te miksaj dok ne dobiješ glatku teksturu. Ako ti je pregust, dodaj malo mlake vode. Kada ga premjestiš u zdjelicu, zalij ga žlicom maslinovog ulja kako ne bi oksidirao. Humus od cikle može biti umak, namaz ili prilog jelima.

Krem juha od cikle

Sastojci:

4 manje cikle

1 mrkva

2 krumpira

1 luk

2 češnja šenjaka

dvije žlice maslinovog ulja

litra povrtnog temeljca ili vode

sol, papar

kim

Postupak:

Luk nareži na sitno, ciklu i krumpir na kockice, mrkvu na kolutiće, češnjak na listiće. Dinastaj luk na maslinovom ulju dok ne postane staklast pa dodaj češnjak. Kad zamiriši, dodaj mrkvu, ciklu i krumpir, kratko prodinstaj, posoli i popari, dodaj po želji kima pa podlij temeljcem ili vodom, ukoliko nemaš temeljca. Ostavi kuhati otprilike pola sata dok povrće ne omekša, a potom makni s vatre i juhu izradi štapnim mikserom. Ukrasi, ako želiš, listićima peršina i žličicom kiselog vrhnja.