Zašto ići u azijski restoran kad slasne yakisoba rezance možeš pripremiti kod kuće u samo 20 minuta. Ovaj brz i ukusan obrok idealan je za ručak ili večeru s azijskim prizvukom. Yakisoba, popularno jelo iz Japana, sastoji se od prženih pšeničnih rezanaca s raznim dodacima poput piletine, povrća, pa čak i morskih plodova. Ključ uspjeha leži u umaku koji sve povezuje i daje jelu bogat okus. Ako nemaš identičan umak koji se koristi u tom jelu, kombinacija soje, umaka od kamenica i šećera može je zamijeniti. Priprema je brza i jednostavna, a cijeli obrok možeš napraviti u jednom woku ili dubljoj tavi.
Sastojci za umak:
- 2 žlice sojinog umaka
- 2 žlice Worcestershire umaka
- 2 žlice kečapa
- 2 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice umaka od kamenica
- 1/2 žličice sezamovog ulja
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa bez kostiju i kože, narezanih na tanke rezance
- 2 pakiranja yakisoba rezanaca
- 1/2 šalice nasjeckanog mladog luka (samo bijeli i svijetlo zeleni dio)
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žlica sitno naribanog đumbira
- 2 žlice ulja
- 1/2 crvene paprike, očišćene i narezane na trakice
- 1/4 svježeg kupusa, očišćenog i narezanog na trakice
- 1 šalica brokule
- 1 manja mrkva, narezana na tanke štapiće
Priprema:
- Dok pripremaš sastojke, u većem loncu zakuhaj vodu za kuhanje rezanaca. U manjoj posudi pomiješaj sastojke za umak: sojin umak, kečap, Worcestershire umak, smeđi šećer, umak od kamenica i sezamovo ulje.
- U kipuću vodu stavi rezance i kuhaj ih prema uputama na pakiranju. Pazi da ih ne prekuhaš. Kuhane rezance dobro ocijedi.
- Na vatru stavi wok koji je dobro zagrijan, a zatim ga premaži s 1 žlicom ulja. Na zagrijanoj masnoći, u dva navrata, poprži pileće meso. Kada komadi postanu zlatno smeđi, izvadi ih iz woka i stavi na topli tanjur. Po potrebi dodaj još malo ulja.
- U wok dodaj preostalu žlicu ulja i smanji temperaturu. Ubaci mladi luk, češnjak i naribani đumbir. Uz stalno miješanje prži 30 sekundi, a zatim dodaj narezanu papriku, kupus, brokulu i mrkvu. Povrće prži 2-3 minute dok malo ne omekša.
- U wok dodaj poprženo pileće meso i ocijeđene rezance. Prelij sve s umakom i dobro promiješaj. Prži još 1 minutu, a zatim posoli po okusu.
- Pripremljene rezance s povrćem i piletinom posluži na tanjure. Po želji pospi nasjeckanim mladim lukom i/ili nasjeckanim kikirikijem. Ako voliš ljuto, dodaj nekoliko kapi sriracha umaka, piše Okusno.je.