CannellonI su jedan od simbola talijanske kuhinje, prepoznatljiv po svojim širokim "cijevima" od tjestenine, koje se mogu puniti raznim nadjevima - od mesa do povrća i sira. Jedna od najomiljenijih varijanti svakako je ona s mesom, a u ovom receptu u kombinaciji s aromatičnim umakom od rajčica. Ova tjestenina s govedinom i rajčicom savršena je za obiteljski ručak ili uživanje u nekoj posebnoj prilici. Sočan nadjev u kombinaciji s kremastim bešamelom stvara harmoniju okusa koja će oduševiti svakog ljubitelja talijanskih jela. Idealni su za obiteljski ručak ili večeru s prijateljima, a njihov bogat okus i tekstura zasigurno će zadovoljiti sve generacije.
Sastojci:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 velika glavica luka
- 4 režnja češnjaka
- 1 kg mljevene govedine
- 500 g pasirane rajčice
- 400 g rajčice u komadićima iz limenke
- 2 prstohvata majčine dušice
- Sol i mljeveni crni papa
- 400 g tjestenine za kanelone
Sastojci za bešamel:
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- 600 ml toplog mlijeka
- 140 g naribanog sira (edamer, gauda)
- Sol i mljeveni crni papar (po ukusu)
- 100 g naribanog parmezana
Priprema:
Oguli luk i češnjak, a zatim ih sitno nasjeckaj. U zdjeli pomiješaj pasiranu rajčicu i nasjeckane komadiće rajčice iz limenke.
U tavi zagrij ulje i na njemu poprži sitno nasjeckani luk. Dodaj češnjak i prži sve zajedno samo minutu, dok ne zamiriši. Zatim dodaj mljeveno meso, dobro ga miješajući dok ne porumeni i postane prhko. Prelij s 2/3 rajčice, dobro promiješaj i začini solju, paprom i majčinom dušicom. Ostaviti da kuha na srednje jakoj vatri 20 minuta.
U međuvremenu pripremi bešamel: U maloj tavi otopi maslac, dodaj brašno i prži ga minutu uz stalno miješanje. Postupno dodaj toplo mlijeko i miješaj dok ne nestanu grudice. Kuhaj još 2 minute dok se smjesa ne zgusne. Makni s vatre i umiješaj naribani sir. Po želji začini solju i paprom.
Pećnicu zagrij na 200 °C. U duboki lim za pečenje izlij preostalu rajčicu i ravnomjerno je rasporedi po dnu. Cannellone napuni mesnim nadjevom (možeš si pomoći žlicom) i slaži ih jednu do druge u pripremljeni lim. Prelij s bešamelom i pospi naribanim parmezanom.
Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 40-45 minuta dok cannellonI ne postanu zlatno smeđi i dok ne počnu puštati mjehuriće, piše Okusno.je.