ODMAK OD KLASIČNE TJESTENINE

Zapečena divota - recept za talijanske cannellone

Cannelloni su jedno od najpoznatijih jela, a najčešće se pune nadjevom od špinata, ricotte ili u mesnoj varijanti s govedinom

shutterstock_2238683195.jpg
Foto: Shutterstock

CannellonI su jedan od simbola talijanske kuhinje, prepoznatljiv po svojim širokim "cijevima" od tjestenine, koje se mogu puniti raznim nadjevima - od mesa do povrća i sira. Jedna od najomiljenijih varijanti svakako je ona s mesom, a u ovom receptu u kombinaciji s aromatičnim umakom od rajčica. Ova tjestenina s govedinom i rajčicom savršena je za obiteljski ručak ili uživanje u nekoj posebnoj prilici. Sočan nadjev u kombinaciji s kremastim bešamelom stvara harmoniju okusa koja će oduševiti svakog ljubitelja talijanskih jela. Idealni su za obiteljski ručak ili večeru s prijateljima, a njihov bogat okus i tekstura zasigurno će zadovoljiti sve generacije.

Sastojci:

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 velika glavica luka
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 kg mljevene govedine
  • 500 g pasirane rajčice
  • 400 g rajčice u komadićima iz limenke
  • 2 prstohvata majčine dušice
  • Sol i mljeveni crni papa
  • 400 g tjestenine za kanelone

Sastojci za bešamel:

  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 600 ml toplog mlijeka
  • 140 g naribanog sira (edamer, gauda)
  • Sol i mljeveni crni papar (po ukusu)
  • 100 g naribanog parmezana

Priprema:

Oguli luk i češnjak, a zatim ih sitno nasjeckaj. U zdjeli pomiješaj pasiranu rajčicu i nasjeckane komadiće rajčice iz limenke.

U tavi zagrij ulje i na njemu poprži sitno nasjeckani luk. Dodaj češnjak i prži sve zajedno samo minutu, dok ne zamiriši. Zatim dodaj mljeveno meso, dobro ga miješajući dok ne porumeni i postane prhko. Prelij s 2/3 rajčice, dobro promiješaj i začini solju, paprom i majčinom dušicom. Ostaviti da kuha na srednje jakoj vatri 20 minuta.

U međuvremenu pripremi bešamel: U maloj tavi otopi maslac, dodaj brašno i prži ga minutu uz stalno miješanje. Postupno dodaj toplo mlijeko i miješaj dok ne nestanu grudice. Kuhaj još 2 minute dok se smjesa ne zgusne. Makni s vatre i umiješaj naribani sir. Po želji začini solju i paprom.

Pećnicu zagrij na 200 °C. U duboki lim za pečenje izlij preostalu rajčicu i ravnomjerno je rasporedi po dnu. Cannellone napuni mesnim nadjevom (možeš si pomoći žlicom) i slaži ih jednu do druge u pripremljeni lim. Prelij s bešamelom i pospi naribanim parmezanom.

Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 40-45 minuta dok cannellonI ne postanu zlatno smeđi i dok ne počnu puštati mjehuriće, piše Okusno.je.

Image
OMILJENI KLASIK

Svi ih vole - imamo recept za savršeno kremaste lazanje