Često nemamo inspiracije, a ni vremena kuhati nešto posebno i komplicirano. Upravo ovo jelo uštedjet će ti vrijeme, a opet ćeš uživati u finom okusu. Nježno i sočno pileće meso, obloženo bogatom kremom od špinata posipano parmezanom. Ova kombinacija pruža pravi užitak za nepce, a i brzo se priprema i za svaku je priliku.
Pileći file u umaku od špinata donosi ravnotežu između jednostavnosti i sofisticiranosti, čineći ovo jelo idealnim izborom za obiteljski ručak ili posebnu večeru. Špinat će upotpuniti blagi okus piletine, a možeš ga poslužiti uz pire krumpir, rižu ili pak kao samostalno jelo.
Sastojci:
- 4 pileća filea
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka
- 120 ml suhog bijelog vina
- 250 g svježeg mladog špinata
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- 150 ml pileće juhe
- 40 g naribanog parmezana
- sol i mljeveni papar
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 200°C. Pileći file začinite solju i mljevenim paprom s obje strane. Češnjak oguli i sitno nasjeckaj, a špinat operi i osuši.U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje. Kada se ulje zagrije, stavi file u tavu i peci ih 4-5 minuta sa svake strane, dok ne dobe zlatno smeđu boju.
- Pečeno meso izvadi iz tave i stavi ih na tanjur. U tavu dodaj nasjeckani češnjak i prži dok ne zamiriše. Deglaziraj tavu bijelim vinom, dobro ostruži dno tave kako bi uklonila sve karamelizirane komadiće. Kada vino većinom ispari, dodaj špinat i malo soli. Ulij vrhnje i pileću juhu, te umiješaj naribani parmezan.
- Sve dobro promiješaj i po potrebi začini solju i paprom. U vatrostalnu posudu stavi file i prelij ih pripremljenom kremastim umakom od špinata. Sve stavi u pećnicu i peci još 10 minuta kako bi meso bilo potpuno pečeno, a umak se zgusnuo. Posluži na tanjurima uz prilog po izboru – rižu, njoke, kroketi, pire krumpir ili neki drugi omiljeni prilog, piše Okusno.je.