Toplije vrijeme je tu, a njim dolaze i laganiji obroci. Salate su uvijek dobra ideja, a još bolja kad u njih uključiš sastojke koji su trenutačno u sezoni. Nije loša ideja ni kupiti povrća i ostalih sastojaka na veliko i pripremiti salatu za cijeli tjedan. To ne mora biti svaki dan ista stvar, dapače, poigraj se s receptima. Od osnovne baze za salatu možeš kombinirati da jedan dan bude s mesom, jedan dan s ribom, jedan dan samo s povrćem ili nekim drugim proteinom poput tofua. Ove salate su lagane, hranjive i savršene za ručak, večeru ili kao prilog, a možeš ih nositi i na posao.
Lagane proljetne salate recepti
Trenutačno je u sezoni hrpa povrća, a u svoje salate htjet ćeš uključiti:
- špinat
- kupus
- rotkvice
- papriku
- zelenu salatu
- radič
- matovilac
- šparoge
Uz ovo povrće, u svoju salatu obavezno dodaj i neki preljev ili umak. On može biti jednostavan poput samo malo maslinovog ulja ili možeš pomiješati na primjer jogurt, senf i sok od limuna za bogatiji, no i dalje osvježavajuć preljev. Što se tiče proteina, ako ti fali ideja, tvrdo kuhana jaja su uvijek odlična opcija, a ako ti se jede mesnija salata, s piletinom nećeš pogriješiti.
Kod pripreme savršene salate bitno je da sve sastojke nasjeckaš što sitnije moguće. Na ovaj način žlicom ili vilicom nećeš ugrabiti samo hrpu zelenila, već od svega po malo i samim time će ti salata postati ukusnija. Kako ne bi trebala mozgati koje povrće se najbolje slaže zajedno i kako raditi savršen umak, napravili popis 15 najboljih proljetnih salata!
Klasična proljetna salata recept
Klasična proljetna salata je ona koja savršeno dočarava proljeće – lagana, hrskava i puna boja! Ova salata s mladom zelenom salatom, matovilcem, rotkvicama i mladim lukom pravo je osvježenje koje će tvoj obrok učiniti ukusnim i zdravim. Ako želiš nešto konkretnije, dodaj tvrdo kuhano jaje ili feta sir za dodatnu hrskavost i proteine.
Klasična proljetna salata sastojci:
- 1 šaka mlade zelene salate
- ½ šake matovilca
- 3 rotkvice, narezane na tanke ploške
- 1 mladi luk, sitno narezan
- ½ crvene paprike, narezane na kockice
- Maslinovo ulje, sol, papar, malo limunovog soka
Klasična proljetna salata priprema:
- Operi i ocijedi salatu i matovilac.
- Nareži rotkvice, mladi luk i papriku.
- Sve pomiješaj, začini i posluži!

Proljetna salata s tunom i špinatom recept
Proljetna salata s tunom i špinatom prava je proteinska bomba koja će te zasititi i osvježiti u isto vrijeme! Svježi špinat, kremasti avokado, hrskavi kukuruz i tunu čine ovu salatu ukusnom i hranjivom. Uz lagani preljev od grčkog jogurta i limunovog soka, ova salata je savršen izbor za brz, a zdrav obrok.
Proljetna salata s tunom i špinatom sastojci:
- 1 šaka svježeg špinata
- ½ šalice kukuruza
- ½ crvene paprike, narezane na trakice
- 1 konzerva tune (u vodi ili maslinovom ulju)
- ½ avokada, narezanog na kockice
- 1 žlica grčkog jogurta
- Sok od limuna, sol, papar
Proljetna salata s tunom i špinatom priprema:
- Operi špinat i nareži ga ako su listovi veći.
- Dodaj ocijeđeni kukuruz, papriku, tunu i avokado.
- Sve pomiješaj s jogurtom i limunovim sokom te začini po ukusu.
Kupus salata s piletinom i sezamom
Kupus salata s piletinom i sezamom je hrskava i puna okusa, savršena za proljeće! Svježi kupus i mladi špinat su sezonski kraljevi ove salate, dok pileća prsa dodaju proteine, a sezam daje finu hrskavost. Ako voliš azijske okuse, slobodno dodaj malo đumbira i češnjaka u preljev za dodatnu dubinu okusa.
Kupus salata s piletinom i sezamom sastojci:
- ½ šalice nasjeckanog svježeg kupusa
- ½ šalice mladog špinata
- ½ kuhane pileće prsa, narezane na trakice
- 1 mrkva, naribana
- 1 žlica sezama
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica soja umaka
Kupus salata s piletinom i sezamom priprema:
- Nareži kupus i špinat, a mrkvu naribaj.
- Dodaj piletinu i sezam.
- Prelij maslinovim uljem i soja umakom, dobro promiješaj.

Hrskava salata s rotkvicama i feta sirom
Hrskava salata s rotkvicama i feta sirom je jednostavna, ali toliko dobra da će ti postati omiljeni obrok! Rotkvice dodaju svježinu i laganu pikantnost, dok feta sir daje bogatstvo okusa. S kombinacijom zelene salate, matovilca, krastavca i maslinovog ulja, ova salata je idealna za proljetne dane kada želiš nešto lagano, ali ukusno!
Hrskava salata s rotkvicama i feta sirom sastojci:
- ½ šake zelene salate
- ½ šake matovilca
- 3 rotkvice, narezane na tanke ploške
- 1 narezana paprika
- ½ krastavca, narezanog na kockice
- 30 g feta sira, izmrvljenog
- Maslinovo ulje, sol, limunov sok
Hrskava salata s rotkvicama i feta sirom priprema:
- Operi i ocijedi salatu i matovilac.
- Nareži rotkvice, papriku i krastavac.
- Pomiješaj sve sastojke, dodaj fetu i začini.

Proljetna salata s jajima i mladim lukom
Proljetna salata s jajima i mladim lukom je super zasitna opcija koja donosi laganost proljeća, a opet te ostavi sitom! Svježa rikola i mladi luk dodaju okus, dok kuhano jaje daje proteine i čini salatu punijom. Grčki jogurt u dresingu dodaje kremastost, a sok od limuna i začini savršeno balansiraju sve okuse. Idealna za lagani ručak ili večeru!
Proljetna salata s jajima i mladim lukom sastojci:
- 1 šaka rikole
- 1 mladi luk, sitno narezan
- 1 tvrdo kuhano jaje, narezano na kriške
- ½ crvene paprike, narezane na kockice
- 1 žlica grčkog jogurta
- Sok od limuna, sol, papar
Proljetna salata s jajima i mladim lukom priprema:
- Operi rikolu i nareži mladi luk.
- Dodaj papriku i kuhano jaje.
- Pomiješaj s jogurtom i začini.
Salata od špinata i kozica
Brza, proteinska i lagana – ova salata od špinata i kozica savršen je obrok za proljeće! Svježina špinata, kremasti avokado i slane kozice pretvaraju ovu salatu u nesvakidašnju zdjelicu punu okusa i aroma. Uz dodatak kukuruza i jednostavan preljev od maslinovog ulja i limuna, dobiješ laganu, ali izuzetno finu salatu idealnu za svaki dan.
Salata od špinata i kozica sastojci:
- 1 šaka svježeg špinata
- 100 g kozica (skuhanih ili pečenih)
- ½ avokada, narezanog na kockice
- ½ šalice kukuruza
- Maslinovo ulje, sok limuna, sol, papar
Salata od špinata i kozica priprema:
- Operi i ocijedi špinat.
- Dodaj kozice, avokado i kukuruz.
- Prelij maslinovim uljem i limunovim sokom, začini.
Proljetna salata s tjesteninom
Kombinacija rikole, paprike, kukuruza i mladog luka donosi svježinu, dok tjestenina čini salatu zasitnijom. Uz jednostavan preljev od maslinovog ulja i octa, ova salata je lagana, ali dovoljno hranjiva za dan na poslu ili kod kuće.
Proljetna salata s tjesteninom sastojci:
- 1 šalica kuhane tjestenine
- ½ šake rikole
- ½ šalice kukuruza
- ½ crvene paprike, narezane na trakice
- 1 mladi luk, sitno narezan
- Maslinovo ulje, ocat, sol, papar
Proljetna salata s tjesteninom priprema:
- Skuhaj tjesteninu i ohladi.
- Dodaj povrće i promiješaj s preljevom.
Salata s mladim špinatom, jabukom i orasima
Tko kaže da salate moraju nužno biti slane? Ova salata s mladim špinatom, jabukom i orasima donosi savršen spoj slatkog i orašastog okusa, idealna za proljeće. Mlada jabuka i hrskavi orašasti plodovi izvrsno se slažu s kremastim feta sirom, dok maslinovo ulje, med i limunov sok stvaraju nježnu, ali aromatičnu dresing kombinaciju.
Salata s mladim špinatom, jabukom i orasima sastojci:
- 1 šaka mladog špinata
- ½ jabuke, narezane na tanke ploške
- 1 žlica oraha, grubo nasjeckanih
- 30 g feta sira
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica meda
- Sok od limuna, sol, papar
Salata s mladim špinatom, jabukom i orasima priprema:
- Operi špinat i jabuku nareži na tanke ploške.
- Dodaj orahe i izmrvi feta sir preko salate.
- Pomiješaj maslinovo ulje, med i limunov sok, prelij preko salate i promiješaj.
Proteinska salata s tofuom i kupusom
Proljetne salate ne moraju biti dosadne, a ova s tofuom i kupusom donosi savršen balans između svježine i proteina. Kupus, špinat i paprika sada su u sezoni, pa ćeš uživati u njihovoj punoj hrskavosti i okusu. Tofu, začinjen soja umakom i sezamovim uljem, dodaje potrebnu dozu bjelančevina, čineći ovu salatu odličnim obrokom za svakog tko izbjegava meso!
Proteinska salata s tofuom i kupusom sastojci:
- ½ šalice nasjeckanog kupusa
- 1 šaka svježeg špinata
- 100 g tofua, narezanog na kockice
- ½ crvene paprike, narezane na trakice
- 1 žlica soja umaka
- 1 žličica sezamovog ulja
Proteinska salata s tofuom i kupusom priprema:
- Nareži kupus i špinat te dodaj papriku.
- Preprži tofu na tavi dok ne postane zlatno-smeđi.
- Dodaj tofu u salatu i začini soja umakom i sezamovim uljem.
Krumpir salata s mladim lukom i jogurtom
Proljetne salate idealne su za osvježiti tvoj stol, a ova krumpir salata s mladim lukom i jogurtom savršen je primjer laganog obroka. S mladim lukom i rikolom, koja je sada u punom sezonskom jeku, dobivaš hrskavost i svježinu. Kombinacija s grčkim jogurtom i senfom dodaje kremastu notu koja će ti sigurno postati omiljena!
Krumpir salata s mladim lukom i jogurtom sastojci:
- 2 srednja krumpira, skuhana i narezana na kockice
- 1 mladi luk, sitno narezan
- ½ šake rikole
- 2 žlice grčkog jogurta
- 1 žličica senfa
- Sol, papar
Krumpir salata s mladim lukom i jogurtom priprema:
- Skuhaj krumpir, pusti da se malo ohladi i nareži na kockice.
- Dodaj mladi luk i rikolu.
- Pomiješaj jogurt i senf te prelij preko salate.
Salata s puretinom i kukuruzom recept
Ova salata je prava kombinacija svježine i sočnosti, idealna kada ti treba brz, a hranjiv obrok. Puretina daje dozu proteina, kukuruz laganu slatkoću, a sve zajedno čini ukusan spoj za svaku priliku.
Salata s puretinom i kukuruzom sastojci:
- ½ šalice kuhane ili pečene puretine, narezane na trakice
- ½ šalice kukuruza
- ½ crvene paprike, narezane na trakice
- 1 šaka zelene salate
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sok od limuna, sol, papar
Salata s puretinom i kukuruzom priprema:
- Operi i nareži povrće.
- Dodaj puretinu i kukuruz.
- Začini po želji i promiješaj.
Proljetna salata s rikolom i jajima recept
Savršen izbor za lagani obrok ili prilog uz ručak, ova salata kombinira svježinu rikole s kremastim okusom jaja. Brzo se priprema, a maslinovo ulje i začini joj daju puniji okus. Idealan recept kada želiš nešto hranjivo, a ne previše zasitno!
Proljetna salata s rikolom i jajima sastojci:
- 1 šaka rikole
- 2 tvrdo kuhana jaja, narezana na kriške
- ½ crvene paprike, narezane na trakice
- ½ šake matovilca
- Maslinovo ulje, sol, papar
Proljetna salata s rikolom i jajima priprema:
- Operi rikolu i matovilac.
- Nareži jaja i papriku.
- Pomiješaj sve sastojke i začini.