DOBAR TEK!

Nemaš ideje za ručak preko tjedna? Imamo plan za svaki dan

Sve je lakše kad imaš plan, pa tako i priprema jela za kroz tjedan. Donosimo ideje za ručak preko tjedna za svaki dan

kuhanje
Foto: Pexels

Ako želiš početi više kuhati, a manje naručivati, sigurno bi ti dobro došao tjedni plan kuhanja. S tjednim planom ne samo da ćeš uštediti vrijeme planiranja obroka, nego ćeš i imati unaprijed pripremljen popis sastojaka. S ovim se samo zaputiš u dućan, kupiš sve stvari koje ti trebaju i spremna si za kuhanje.

Ideje za ručak preko tjedna

Vikendom imaš više vremena za temeljitije planiranje i možda za neke kompleksnije obroke, a preko tjedna sigurno težiš jednostavnosti. Naravno, i dalje želiš hranjive obroke koji nisu svi brzo gotova jela iz vrećice iz konzerve. Imamo popis jela koja mogu biti gotova za 30 minuta, tako da svaki dan za ručak jedeš kuhano i kvalitetno.

Ponedjeljak: Riža s piletinom i curryjem

Ako voliš malo intenzivnije okuse, ovo jelo je savršen izbor. Kombinacija curryja, vrhnja i soja sosa daje bogatu, kremastu teksturu, dok grašak dodaje laganu slatkoću i boju. Sve se kuha u jednoj tavi, što znači manje suđa i brza priprema. Ovo je odličan ručak za dane kad ti treba nešto zasitno, ali bez kompliciranih sastojaka ili dugog stajanja uz štednjak.

Riža s piletinom i curryjem sastojci:

  • 2 pileća filea
  • 200 g riže
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žličica curryja
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 g graška
  • 50 ml soja sosa
  • Maslinovo ulje, sol, papar

Riža s piletinom i curryjem priprema:

  1. Rižu skuhaj prema uputama.
  2. Piletinu nareži i poprži s lukom i češnjakom.
  3. Dodaj curry, soja sos i vrhnje za kuhanje te kuhaj 5 minuta.
  4. Umiješaj grašak i posluži uz rižu.
Image
Foto: Pexels

Utorak: Piletina Alfredo s tjesteninom

Ako voliš kremaste umake i bogate okuse, ova verzija klasične Alfredo tjestenine brzo će ti postati favorit. Brzo se priprema, a rezultat je savršeno balansirana kombinacija sočne piletine, kremastog umaka i tjestenine koja upija sve te divne okuse. Parmezan dodaje onu neodoljivu slanoću i dubinu okusa, a uz jednostavnu salatu od rukole i cherry rajčica, ovo jelo postaje lagano, a opet zasitno – idealno za brzi ručak ili večeru.

Piletina Alfredo s tjesteninom sastojci:

  • 300 g tjestenine
  • 2 pileća filea
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 režnja češnjaka
  • 50 g parmezana
  • Maslinovo ulje, sol, papar

Piletina Alfredo s tjesteninom priprema:

  1. Skuhaj tjesteninu prema uputama.
  2. Piletinu nareži na trakice i poprži na maslinovom ulju.
  3. Dodaj sitno sjeckani češnjak, vrhnje za kuhanje i parmezan te kuhaj 5 minuta.
  4. Umak pomiješaj s tjesteninom i posluži uz salatu od rukole i cherry rajčica.
Image
Foto: Pexels

Srijeda: Ćufte u umaku

Sočne mesne kuglice u bogatom umaku klasik su koji nikad ne dosadi. Obožavane su generacijama jer su jednostavne za pripremu, a istovremeno tople i zasitne. Iako se tradicionalno poslužuju uz pire krumpir, možeš ih kombinirati s rižom ili tjesteninom, ovisno o tome što ti je pri ruci. Još bolja stvar? Napraviš veću količinu i imaš ručak i za idući dan!

Image
BRZI RUČAK

Mekane ćufte u ukusnom umaku - omiljeno jelo malih i velikih

Četvrtak: Tjestenina s tunom i rajčicom

Kad ti treba brz i ukusan obrok, ova tjestenina s tunom i rajčicom je idealno rješenje. Ne samo da je gotova za 20 minuta, već je i vrlo hranjiva i bogata okusima. Kombinacija sočne tune, rajčica i svježeg bosiljka čini ovo jelo osvježavajuće, a istovremeno zasitno. Dodatna prednost je što koristiš nekoliko sastojaka koji se mogu iskoristiti i za druga jela, što čini ovaj recept praktičnim i ekonomičnim. Ako želiš brzi obrok koji je i ukusan i pun okusa, ovo je definitivno recept za tebe!

Tjestenina s tunom i rajčicom sastojci:

  • 300 g tjestenine
  • 1 konzerva tune u maslinovom ulju
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 400 g pelata
  • ½ vezice svježeg bosiljka
  • Sol, papar

Tjestenina s tunom i rajčicom priprema:

  1. Skuhaj tjesteninu prema uputama.
  2. Na malo ulja prodinstaj nasjeckani luk i češnjak, dodaj pelate i kuhaj 10 minuta.
  3. Ubaci ocijeđenu tunu, začini solju, paprom i bosiljkom te kuhaj još 5 minuta.
  4. Umak pomiješaj s tjesteninom i posluži uz zelenu salatu.

Petak: Govedina s povrćem u woku i rižom

Ovo je savršeno jelo za brzi ručak ili večeru – govedina s povrćem u woku s rižom! Brzo se priprema, a soya sos i sezamovo ulje dodaju bogatstvo okusa. Riža upija sve te fantastične arome, čineći ovo jelo ukusnim i zasitnim. Idealno je za one dane kada želiš ukusan obrok bez puno muke.

Govedina s povrćem u woku i rižom sastojci:

  • 300 g govedine (narezane na trakice)
  • 1 paprika (narezana na trakice)
  • 1 veza šparoga (prepolovljene)
  • 150 g gljiva (narezane)
  • 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 2 žlice soja sosa
  • 1 žličica sesamovog ulja (ili maslinovog)
  • 1 žlica maslinovog ulja za prženje
  • 200 g riže
  • Sol i papar po ukusu

Govedina s povrćem u woku i rižom priprema:

  1. Rižu skuhaj prema uputama na pakiranju. Drži sa strane.
  2. Na visokoj vatri, u woku ili velikoj tavi, zagrij žlicu maslinovog ulja. Dodaj narezanu govedinu i prži dok ne dobije smeđu boju, oko 5-7 minuta. Izvadi je i stavi sa strane.
  3. U istoj tavi dodaj nasjeckani češnjak i prži nekoliko sekundi dok ne zamiriši. Zatim dodaj narezanu papriku, šparoge i gljive. Prži povrće 5-7 minuta dok omekša, ali zadrži hrskavost.
  4. Vratite govedinu u tavu s povrćem, prelijte soja sosom, začinite solju i paprom, te sve dobro promiješajte i pržite još 2-3 minute dok se svi okusi ne povežu.
  5. Posluži povrće i govedinu preko kuhane riže, sve dobro promiješaj i uživaj u brzom, ukusnom obroku!

Subota: Njoki u umaku s lososom

Njoki su jelo koje većina ljudi voli. Brzo se kuhaju, a ako imamo uz to i recept za ekspresni i vrlo ukusan umak, tvoj ručak će biti gotov za tren oka. Za ovo jelo će ti trebati malo više od 20 minuta. S kremastim umakom od vrhnja, dimljenim lososom i začinima poput kopra, ovo jelo pruža bogatstvo okusa, a njoki upijaju sve te fine arome. Idealno je za dane kada želiš nešto brzo, a opet ukusno i zasitno.

Nedjelja: Palenta sa špinatom i pečenim jajima

Palenta sa špinatom i pečenim jajima je super brz i ukusan obrok koji možeš baciti zajedno za doručak, brzi ručak ili večeru. Palenta je kremasta, špinat daje svježinu, a jaja dodaju baš onaj fini "kick". Uz to, priprema traje samo par minuta, tako da je idealno za one dane kad ti treba nešto brzo, a opet zasitno. Možeš dodati i malo parmezana ili začina po želji i obrok je gotov!

Palenta sa špinatom i pečenim jajima sastojci:

  • 200 g palente
  • 200 g svježeg špinata
  • 2 jaja
  • 1 režanj češnjaka
  • Maslinovo ulje, sol, papar

Palenta sa špinatom i pečenim jajima priprema:

  1. Palentu skuhaj prema uputama, začini po ukusu.
  2. Na maslinovom ulju popržite sitno sjeckani češnjak, a zatim dodaj špinat i kuhaj nekoliko minuta dok ne omekša.
  3. U maloj tavi prži jaja (po želji poširana ili pržena).
  4. Na tanjiru poslužite palentu s pečenim špinatom, a na vrhu stavite pečena jaja.
  5. Po želji pospite s malo parmezana i začinima.