Stiže proljeće, tako da je vrijeme i za laganije obroke, a proljetne rolice tu su savršene! Ako nisi čula za njih, proljetne rolice su mali wrapovi popularni u kineskoj i općenito azijskoj kuhinji. Punjeni cu kupusom i povrćem uz dodatak mesa, a omotani rižinim papirom.
Proljetne rolice recept
Postoji jako puno varijanti proljetnih rolica - samo s povrćem, s više mesa nego povrća, umotani u listove za savijače ili rižinim papirom, rađeni u ulju ili pećnici. Istražili smo i otkrili najbolje recepte za proljetne rolice koje će nestat u tren oka. Iako se tradicionalno rade s rižinim papirom, njega nije toliko jednostavno naći u trgovinama, pa je u ovom receptu on zamjenjen za gotove listove za pite.
Klasične proljetne rolice recept
Proljetne rolice su uvijek savršen izbor za lagan i ukusan obrok, bilo kao užina ili glavno jelo. Ovaj recept kombinira sočne pileće komadiće s hrskavim povrćem poput kupusa i mrkve, sve zamotano u rižine papire i prženo do zlatne boje. Brzo, jednostavno i jako ukusno – idealno za proljetne dane!
Klasične proljetne rolice sastojci:
- 300 g pilećih prsa
- 1 manja glavica kupusa
- 2 mrkve
- 10–12 rižinih papirnatih listova
- 2 žlice soja umaka
- 1 žličica đumbira u prahu
- 1/2 žličice papra
- Maslinovo ulje za prženje
Klasične proljetne rolice priprema:
- Piletinu nareži na male komadiće i prži na malo maslinovog ulja dok ne postane zlatna.
- U međuvremenu, nasjeckaj kupus i naribaj mrkvu.
- U velikoj tavi na malo maslinovog ulja, dodaj kupus i mrkvu, pa prži nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
- Dodaj piletinu, soja umak, đumbir i papar. Sve dobro promiješaj i kuhaj još nekoliko minuta.
- Pripremi rižine papire prema uputama (obično je potrebno samo kratko potopiti ih u toplu vodu).
- Na svaki papir stavi malo smjese s piletinom i povrćem, te pažljivo zamotaj rolicu.
- U tavi zagrij malo maslinovog ulja i prži rolice s obje strane dok ne postanu zlatno smeđe. Posluži s umakom po izboru, npr. kiselim umakom ili ljutim umakom.

Povrtne proljetne rolice recept
Ako tražiš laganiji, vegetarijanski obrok koji je pun okusa i tekstura, ove povrtne proljetne rolice su pravi izbor. Svježe povrće poput paprike, mrkve i gljiva, u kombinaciji s soja umakom i sezamovim uljem, daje im posebnu dubinu okusa. Brzo se pripremaju i savršen su obrok za svakog ljubitelja zdravih, ali ukusnih jela.
Povrtne proljetne rolice sastojci:
- 1 crvena paprika
- 1 mrkva
- 100 g gljiva (šampinjoni ili shiitake)
- 50 g graška
- 10–12 rižinih papirnatih listova
- 1 žlica soja umaka
- 1 žlica sezamovog ulja
- Svježi korijander (po želji)
Povrtne proljetne rolice priprema:
- Nareži crvenu papriku, mrkvu i gljive na tanke trakice.
- Na tavi zagrij sezamovo ulje, pa dodaj povrće. Kuhaj na srednjoj vatri dok povrće ne omekša, a gljive ispuste tekućinu.
- Dodaj soja umak i grašak te dobro promiješaj. Ostaviti da se malo ohladi.
- Pripremi rižine papire prema uputama.
- Na svaki papir stavi malo smjese povrća, a po želji pospi s malo svježeg korijandera.
- Zamotaj rolice i posluži hladne ili lagano pržene.
Proljetne rolice u listovima
Iako se tradicionalno proljetne rolice prave s rižinim papirom, on nije uvijek lako dostupan u trgovinama, pa ga u ovom receptu zamjenjujemo za gotove listove za pite. Ovi listovi daju rolicama hrskavu teksturu, a unutrašnjost ostaje sočna i puna okusa. S punjenjem od povrća i mesa, ove rolice su savršen obrok za sve koji žele isprobati nešto novo, ali s poznatim sastojcima.
Proljetne rolice u listovima sastojci:
- 300 g mljevenog mesa (svinjetina, govedina ili piletina)
- 1 manja glavica kupusa
- 2 mrkve
- 100 g kukuruza (može iz limenke ili svježeg)
- 10 listova za pitu
- 1 luk
- 1 žlica soja umaka
- 1 žličica papra
- 1/2 žličice kvasca (po želji, za dodatnu hrskavost)
- Maslinovo ulje za prženje
Proljetne rolice u listovima priprema:
- Nasjeckaj luk, kupus i mrkvu. U tavi zagrij malo maslinovog ulja i prži luk dok ne postane staklast.
- Dodaj mljeveno meso i prži dok ne dobije lijepu smeđu boju. Posoli i popapri.
- Dodaj nasjeckani kupus, mrkvu i kukuruz te prži još nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Na kraju, dodaj soja umak i dobro promiješaj.
- Pripremi listove za pitu – ako koristiš gotove, stavi ih na čistu površinu i lagano ih premaži maslinovim uljem.
- Na svaki list stavi malo pripremljenog nadjeva i pažljivo zamotaj rolicu, pazeći da krajevi budu zatvoreni.
- U velikoj tavi zagriji malo maslinovog ulja i prži rolice dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave s obje strane.
- Posluži tople uz neki lagani umak po izboru.