U SLAST!

Stiže proljeće, vrijeme je za proljetne rolice! Imamo tri odlična recepta

Proljetne rolice azijsko su jelo koje apsolutno moraš napraviti kod kuće

proljetne rolice
Foto: Pexels

Stiže proljeće, tako da je vrijeme i za laganije obroke, a proljetne rolice tu su savršene! Ako nisi čula za njih, proljetne rolice su mali wrapovi popularni u kineskoj i općenito azijskoj kuhinji. Punjeni cu kupusom i povrćem uz dodatak mesa, a omotani rižinim papirom.

Proljetne rolice recept

Postoji jako puno varijanti proljetnih rolica - samo s povrćem, s više mesa nego povrća, umotani u listove za savijače ili rižinim papirom, rađeni u ulju ili pećnici. Istražili smo i otkrili najbolje recepte za proljetne rolice koje će nestat u tren oka. Iako se tradicionalno rade s rižinim papirom, njega nije toliko jednostavno naći u trgovinama, pa je u ovom receptu on zamjenjen za gotove listove za pite.

Image
DAŠAK JAPANA

Jede ti se sushi? Ovo je 16 najboljih sushi restorana u Zagrebu

Klasične proljetne rolice recept

Proljetne rolice su uvijek savršen izbor za lagan i ukusan obrok, bilo kao užina ili glavno jelo. Ovaj recept kombinira sočne pileće komadiće s hrskavim povrćem poput kupusa i mrkve, sve zamotano u rižine papire i prženo do zlatne boje. Brzo, jednostavno i jako ukusno – idealno za proljetne dane!

Klasične proljetne rolice sastojci:

  • 300 g pilećih prsa
  • 1 manja glavica kupusa
  • 2 mrkve
  • 10–12 rižinih papirnatih listova
  • 2 žlice soja umaka
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 1/2 žličice papra
  • Maslinovo ulje za prženje

Klasične proljetne rolice priprema:

  1. Piletinu nareži na male komadiće i prži na malo maslinovog ulja dok ne postane zlatna.
  2. U međuvremenu, nasjeckaj kupus i naribaj mrkvu.
  3. U velikoj tavi na malo maslinovog ulja, dodaj kupus i mrkvu, pa prži nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
  4. Dodaj piletinu, soja umak, đumbir i papar. Sve dobro promiješaj i kuhaj još nekoliko minuta.
  5. Pripremi rižine papire prema uputama (obično je potrebno samo kratko potopiti ih u toplu vodu).
  6. Na svaki papir stavi malo smjese s piletinom i povrćem, te pažljivo zamotaj rolicu.
  7. U tavi zagrij malo maslinovog ulja i prži rolice s obje strane dok ne postanu zlatno smeđe. Posluži s umakom po izboru, npr. kiselim umakom ili ljutim umakom.
Image
Foto: Pexels

Povrtne proljetne rolice recept

Ako tražiš laganiji, vegetarijanski obrok koji je pun okusa i tekstura, ove povrtne proljetne rolice su pravi izbor. Svježe povrće poput paprike, mrkve i gljiva, u kombinaciji s soja umakom i sezamovim uljem, daje im posebnu dubinu okusa. Brzo se pripremaju i savršen su obrok za svakog ljubitelja zdravih, ali ukusnih jela.

Povrtne proljetne rolice sastojci:

  • 1 crvena paprika
  • 1 mrkva
  • 100 g gljiva (šampinjoni ili shiitake)
  • 50 g graška
  • 10–12 rižinih papirnatih listova
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • Svježi korijander (po želji)

Povrtne proljetne rolice priprema:

  1. Nareži crvenu papriku, mrkvu i gljive na tanke trakice.
  2. Na tavi zagrij sezamovo ulje, pa dodaj povrće. Kuhaj na srednjoj vatri dok povrće ne omekša, a gljive ispuste tekućinu.
  3. Dodaj soja umak i grašak te dobro promiješaj. Ostaviti da se malo ohladi.
  4. Pripremi rižine papire prema uputama.
  5. Na svaki papir stavi malo smjese povrća, a po želji pospi s malo svježeg korijandera.
  6. Zamotaj rolice i posluži hladne ili lagano pržene.

Proljetne rolice u listovima

Iako se tradicionalno proljetne rolice prave s rižinim papirom, on nije uvijek lako dostupan u trgovinama, pa ga u ovom receptu zamjenjujemo za gotove listove za pite. Ovi listovi daju rolicama hrskavu teksturu, a unutrašnjost ostaje sočna i puna okusa. S punjenjem od povrća i mesa, ove rolice su savršen obrok za sve koji žele isprobati nešto novo, ali s poznatim sastojcima.

Proljetne rolice u listovima sastojci:

  • 300 g mljevenog mesa (svinjetina, govedina ili piletina)
  • 1 manja glavica kupusa
  • 2 mrkve
  • 100 g kukuruza (može iz limenke ili svježeg)
  • 10 listova za pitu
  • 1 luk
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žličica papra
  • 1/2 žličice kvasca (po želji, za dodatnu hrskavost)
  • Maslinovo ulje za prženje

Proljetne rolice u listovima priprema:

  1. Nasjeckaj luk, kupus i mrkvu. U tavi zagrij malo maslinovog ulja i prži luk dok ne postane staklast.
  2. Dodaj mljeveno meso i prži dok ne dobije lijepu smeđu boju. Posoli i popapri.
  3. Dodaj nasjeckani kupus, mrkvu i kukuruz te prži još nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Na kraju, dodaj soja umak i dobro promiješaj.
  4. Pripremi listove za pitu – ako koristiš gotove, stavi ih na čistu površinu i lagano ih premaži maslinovim uljem.
  5. Na svaki list stavi malo pripremljenog nadjeva i pažljivo zamotaj rolicu, pazeći da krajevi budu zatvoreni.
  6. U velikoj tavi zagriji malo maslinovog ulja i prži rolice dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave s obje strane.
  7. Posluži tople uz neki lagani umak po izboru.