U današnjem svijetu, gdje smo neprestano izloženi raznim virusima i bakterijama, briga o imunitetu postala je važnija nego ikad. Snažan imunološki sustav ključan je za obranu organizma od bolesti. Iako su mnogi faktori, poput sna i upravljanja stresom, bitni za imunitet, zdrava prehrana igra presudnu ulogu.
Prehrana bogata vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima osigurava optimalno funkcioniranje imunološkog sustava. Ovi nutrijenti pomažu u proizvodnji i aktivnosti bijelih krvnih stanica, koje su glavni borci protiv infekcija. Također, štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Konzumiranje raznovrsnog voća i povrća najbolji je način da osiguramo tijelu sve potrebne nutrijente.
Osim toga, zdrava prehrana, a posebno unos vlakana, ključna je za održavanje zdrave crijevne mikroflore. Crijeva su dom milijardama korisnih bakterija koje sudjeluju u probavi, apsorpciji hranjivih tvari i, što je najvažnije, jačanju imunološkog sustava. Povrće, kao izvrstan izvor vlakana, potiče rast tih dobrih bakterija i doprinosi općem zdravlju.
U nastavku navodimo neke od najzdravijih vrsta povrća koje obiluje važnim hranjivim tvarima i izvrsno je za jačanje imunološkog sustava stoga ga svakako vrijedi dodati u prehranu što češće.
Brokula
Brokula je prava riznica vitamina C, ključnog nutrijenta za poticanje proizvodnje bijelih krvnih stanica. Također je bogata antioksidansima i vlaknima, što je čini izvrsnim izborom za jačanje imuniteta. Najbolje ju je jesti sirovu ili lagano kuhanu na pari.

Špinat
Ovo lisnato zeleno povrće prepuno je vitamina A, C i E, te antioksidansa. Vitamin A je važan za zdravlje sluznice, koja predstavlja prvu liniju obrane od infekcija. Špinat se može jesti sirov u salatama ili se dodati u smoothieje i razna kuhana jela.
Crvena paprika
Crvena paprika sadrži znatno više vitamina C nego naranča. Vitamin C je moćan antioksidans koji štiti stanice i potiče imunološki odgovor. Osim toga, crvena paprika je dobar izvor vitamina A.
Češnjak
Češnjak je poznat po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, zahvaljujući spoju alicinu. Alicin pomaže u borbi protiv infekcija i jača imunološki sustav. Najbolje ga je konzumirati sirovog, primjerice u salatama ili umacima.

Mrkva
Mrkva je bogata beta-karotenom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A je ključan za zdravlje kože i sluznice, koje djeluju kao barijere protiv ulaska patogena u organizam. Mrkvu možeš jesti sirovu, kuhanu ili kao dodatak raznim jelima.
Slatki krumpir (batat)
Slatki krumpir, poznat i kao batat, izvrstan je izvor vitamina A. Također sadrži vitamin C i antioksidanse. Redovita konzumacija batata može značajno doprinijeti jačanju imunološkog sustava.

Zelene mahune
Mahune su dobar izvor vitamina C i E, kao i cinka i drugih antioksidansa koji podupiru imunološko zdravlje. Cink je esencijalan mineral za pravilno funkcioniranje imunoloških stanica.
Kelj
Kelj je, poput špinata, lisnato zeleno povrće bogato vitaminima A, C i K, te antioksidansima. Posebno je bogat vitaminom K, koji je važan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.

Prokulice
Ove male kupusnjače bogate su vitaminima C i K, te vlaknima. Vlakna su ključna za zdravlje crijeva, a zdrava crijeva su temelj jakog imuniteta.
Cikla
Cikla je bogata vitaminom C. Sadrži i folat, koji je bitan za rast i razvoj stanica.
Uključivanje ovih vrsta povrća u svakodnevnu prehranu, uz raznoliku i uravnoteženu prehranu, najbolji je način da prirodno ojačaš svoj imunološki sustav i pripremiš tijelo za obranu od bolesti. Ne zaboravi da je, uz prehranu, važno i dovoljno spavati, redovito vježbati i izbjegavati stres.