VEČERA ZA DVOJE

Valentinovo kod kuće ne mora biti dosadno: 10 ideja za romantičnu večeru

Za Valentinovo, ništa nije ljepše od zajedničke večere u intimnom okruženju, a ovi jednostavni, ali ukusni recepti savršeno će upotpuniti romantičnu atmosferu.

romantična večera za Valentinovo
Foto: Shutterstock

Valentinovo je savršena prilika da s partnerom proslaviš ljubav, a ponekad je najljepše to učiniti u udobnosti svog doma. Ako nemate planove za večer u restoranu, ništa strašno – možeš bolju polovicu iznenaditi večerom koju si pripremila s ljubavlju. Često je to puno ljepši znak pažnje nego neka luda večera u fancy restoranu. Za još više romantike, zapali svijeće, stavi lijepi stolnjak i stvori taj savršeni Valentinovski ugođaj.

Što kuhati za Valentinovo?

Razmisli o omiljenom jelu svog partnera koje možda već dugo nije bilo na meniju. Može to biti nešto malo kompliciranije, nešto što obožava, ali rijetko priprema, ili čak nešto što podsjeća na djetinjstvo. Nema potrebe za velikim troškovima i satima u kuhinji – bit će i više nego dovoljno da si se potrudila i pripremila nešto posebno za ovu večer. Ako ti treba inspiracija, imamo nekoliko prijedloga koje će oboje sigurno pamtiti!

Image
BEZ DILEME

Valentinovo se bliži, a još ne znaš što bi mu kupila? Imamo 20 ideja

Losos s limunom i začinskim biljem

Ako želiš pripremiti jednostavno, ali elegantno jelo koje će začiniti večeru za Valentinovo, losos s limunom i začinskim biljem je savršen izbor. Ovo jelo nije samo ukusan obrok, već i prava poslastica za oči – zlatno pečeni losos uz osvježavajući limun i mirisna bilja stvorit će fantastičan doživljaj. Uz laganu salatu ili povrće na pari, dobiješ ukusan i zdrav obrok za ovaj romantični dan.

Losos s limunom i začinskim biljem sastojci:

  • 2 fileta lososa
  • 1 limun
  • 1-2 grančice timijana
  • 1-2 grančice ružmarina
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar po ukusu

Losos s limunom i začinskim biljem priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180°C.
  2. Na lim za pečenje stavi filete lososa i začini ih solju i paprom.
  3. Na svaki file stavi nekoliko kriški limuna, grančicu timijana i ružmarina te malo maslinovog ulja.
  4. Pecite u pećnici 12-15 minuta, dok losos ne postane zlatno smeđi i sočan.
  5. Posluži odmah, uz salatu ili povrće po želji, a za dodatnu svježinu, dodaj još nekoliko kapi limunovog soka.

Prava tjestenina carbonara

Tko ne voli tjesteninu? Za Valentinovo, ako se odlučiš napraviti pravu talijansku carbonaru ,bit će pun pogodak. Ova klasična talijanska delicija jednostavna je, ali vrlo ukusna i savršen je izbor ako želiš impresionirati svog partnera s nečim što je istovremeno bogato i ujedno ne previše komplicirano.

Vege musaka

Ako voliš povrće ili preferiraš veganske opcije, musaka je pun pogodak. Bez mesa, ali jednako ukusna, u njoj ćeš uživati zahvaljujući povrću poput patlidžana, tikvica i krumpira. Dodaj malo začina i veganskih alternativa poput biljnog mlijeka ili tofua, i ovo jelo će biti pravi hit na veganskom Valentinovu.

Vege musaka sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 2 tikvice
  • 3 krumpira
  • 400 g umaka od rajčice
  • 100 ml biljnog mlijeka
  • 100 g veganskog sira (po izboru)
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar, suhi začini (origano, timijan)

Vege musaka priprema:

  1. Nareži povrće (patlidžan, tikvicu i krumpir) na tanke ploške.
  2. U tavi pripremi umak od rajčice s začinima.
  3. U slojevima stavljaj povrće, umak i po želji dodaj veganski sir ili tofu.
  4. Na kraju, sve prelij s malo biljnog mlijeka i stavi peći u pećnicu dok ne postane zlatno i mjehuričasto.
  5. Posluži toplo, uz salatu po izboru!

Pizza u obliku srca

Za Valentinovo, što može biti zabavnije od pravljenja pizze u obliku srca? Nabavi gotovo tijesto ili ga pripremi sama i oblikuj u srce. Zatim, zajedno birajte omiljene sastojke – od mozzarelle i rajčice do najluđih dodataka poput ananasa, sira, šunke ili povrća. Ovakva pizza nije samo ukusan obrok, već i zabavan način za zajedničko provedeno vrijeme.

Pizza u obliku srca sastojci:

  • 1 paket gotovog tijesta za pizzu (ili pripremi svoje)
  • 1 šalica umaka od rajčice
  • 1 šalica naribanog mozzarelle
  • 1/2 šalice parmezana
  • 1/2 šalice šunke ili povrća po izboru (npr. gljive, paprika, masline)
  • 1/2 žličice origana
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • Svježi bosiljak (ako voliš)

Pizza u obliku srca priprema:

  1. Ako koristiš gotovo tijesto, izvaljaj ga u oblik srca. Ako radiš tijesto od nule, samo ga oblikuj u srce na pobrašnjenoj površini.
  2. Zagrij pećnicu na 220°C. Na pripremljeno tijesto, ravnomjerno premaži umak od rajčice.
  3. Posipaj mozzarellom i parmezanom, a zatim dodaj šunku, povrće i origano. Ako voliš, dodaj malo maslinovog ulja za dodatnu sočnost.
  4. Pecite pizzu u pećnici oko 12-15 minuta, dok tijesto ne postane zlatno i sir se otopi.
  5. Posluži pizzu sa svježim bosiljkom na vrhu za dodatnu aromu i uživaj u svom romantičnom obroku.
Image
Foto: Pexels

Tacosi za dvoje

Za Valentinovo možeš pripremiti tacos, ali da to bude ekstra zabavno, možeš napraviti tacos bar! Pripremi razne nadjeve poput začinjenog povrća, guacamolea, salsa umaka, crnog graha, prženih tortilja i naravno, malo začina. Zajedno birate što ćete staviti u svoj taco, pa ovo postaje kreativna večera uz smijeh i zajedničko kuhanje.

Tacosi za dvoje sastojci:

  • 4-6 malih tortilja (možeš koristiti kukuruzne ili pšenične)
  • 1 crvena paprika
  • 1 tikvica
  • 1 crveni luk
  • 1 avokado
  • 1 limeta
  • 1/2 šalice crnog graha (možeš koristiti i bijeli grah)
  • 1 šalica naribanog sira
  • 1/2 šalice kisele pavlake ili veganske alternative
  • Salsa ili tvoj omiljeni umak
  • Začini: sol, papar, chili prah, origano, kumin
  • Maslinovo ulje za prženje

Tacosi za dvoje priprema:

  1. Za početak, operi i nareži povrće. Papriku, tikvicu i crveni luk nareži na tanke trakice.
  2. U tavi zagrij malo maslinovog ulja, pa prvo proprži luk, pa dodaj papriku i tikvicu. Posoli i popapri po ukusu, a ako voliš začinjeno, dodaj malo chili praha i kumin.
  3. U drugoj tavi zagrij grah (ako koristiš iz konzerve, samo ga dobro isperi). Dodaj malo soli, papra i malo limunovog soka za bolji okus.
  4. Avokado nareži na kockice i pospi s malo limunovog soka da ne potamni.
  5. Za sastavljanje tacosa, stavi tortilje na tanjur, pa punite ih s povrćem, grahom, avokadom, sirom i kiselom pavlakom. Na kraju, dodaj malo salse ili svog omiljenog umaka.

Domaći sushi

Ako tvoj partner obožava sushi, za Valentinovo možeš se zaista poigrati s okusima i pripremiti nešto posebno! Sushi nije samo obrok, već pravi doživljaj, pa će priprema biti zabavna, a i odličan način da zajedno provodite vrijeme. Nema potrebe za odlaskom u restoran kad možete stvoriti vlastitu sushi večeru kod kuće.

U trgovinama ćeš pronaći sve što ti treba: sushi rižu, nori alge, setove za motanje, pa čak i filete sirovog lososa koji su spremni za uživanje. Možeš eksperimentirati s raznim nadjevima — od klasičnog lososa do avokada, krastavca, ili čak začinjenih majoneza. A dotad, evo dva recepta za sushi s tunom i krem sirom i sushi s pečenim batatom i sezamom.

Sushi s tunom i krem sirom sastojci:

  • 1 šalica sushi riže
  • 1,5 šalice vode
  • 2 žlice rižinog octa
  • 1 žličica šećera
  • 4 lista nori algi
  • 150 g svježe tune (kvalitetne, za sushi)
  • 50 g krem sira (npr. Philadelphia)
  • 1 mladi luk, sitno narezan
  • Soja umak i wasabi (po želji)

Sushi s tunom i krem sirom priprema:

  1. Operi sushi rižu pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra, a zatim ju stavi u lonac s vodom i kuhaj na laganoj vatri oko 15 minuta.
  2. Pomiješaj rižin ocat i šećer te prelij preko ohlađene riže i dobro promiješaj.
  3. Na bambusovu podlogu stavi list nori i rasporedi tanki sloj riže.
  4. Tunju nareži na tanke trake, a krem sir i mladi luk posloži na rižu.
  5. Pažljivo uvijaj sushi koristeći bambusovu podlogu.
  6. Nareži na komade i poslužuj uz soja umak i wasabi.

Vege sushi s pečenim batatom i sezamom sastojci:

  • 1 šalica sushi riže
  • 1,5 šalice vode
  • 2 žlice rižinog octa
  • 1 žličica šećera
  • 4 lista nori algi
  • 1 manji batat
  • 1 svježi krastavac
  • 1 žlica sezamovih sjemenki (bijelih ili crnih)
  • Soja umak (po želji)

Vege sushi s pečenim batatom i sezamom priprema:

  1. Batat oguli, nareži na tanke trake i peci u pećnici na 200°C oko 20 minuta dok ne omekša i lagano porumeni.
  2. Operi sushi rižu pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra, zatim ju stavi u lonac s vodom i kuhaj na laganoj vatri oko 15 minuta.
  3. Pomiješaj rižin ocat i šećer te prelij preko ohlađene riže i dobro promiješaj.
  4. Krastavac nareži na tanke trakice.
  5. Na bambusovu podlogu stavi list nori, rasporedi rižu, a zatim na rižu stavi pečeni batat i trakice krastavca.
  6. Pospi sezamovim sjemenkama i pažljivo uvijaj sushi.
  7. Nareži na male komade i poslužuj uz soja umak.

Domaće praline

Ako želiš pripremiti nešto posebno za Valentinovo, domaće praline su savršen izbor! Kombiniraj svoje najdraže okuse – tamnu, mliječnu ili bijelu čokoladu, a za nadjeve možeš birati između lješnjaka, badema, karamele ili voćnih punjenja. Dodaj malo morske soli za iznenađujući twist ili ubaci kap likera za luksuzni dodatak. Sve što ti treba je malo kreativnosti i ljubavi, a rezultat će biti ručno rađeni slatkiši koji su istovremeno poklon i desert. Pakirane u lijepu kutijicu, ove praline bit će savršen završetak romantične večere!

Čokoladni puding s višnjama

Ako želiš kremast i bogat desert koji se savršeno slaže s voćnim okusima, čokoladni puding s višnjama odličan je izbor. Glatka i svilenkasta tekstura tamne čokolade u kombinaciji s kiselkastim višnjama stvara savršen kontrast okusa. Jednostavan je za pripremu, a izgleda vrlo elegantno, idealno za posebne prilike poput Valentinova.

Čokoladni puding s višnjama sastojci:

  • 400 ml mlijeka
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 150 g tamne čokolade (70%)
  • 50 g šećera
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 2 žumanjka
  • 1 žlica škrobnog brašna (gustina)
  • 100 g višanja (svježih ili zamrznutih)
  • 1 žlica šećera (za višnje)
  • 1 žličica ruma (opcionalno)

Čokoladni puding s višnjama priprema:

  1. Višnje stavi u malu posudu sa žlicom šećera i kuhaj na srednjoj vatri dok ne puste sok i omekšaju. Po želji dodaj malo ruma za dodatnu aromu. Ostaviti da se ohlade.
  2. U loncu zagrij mlijeko, slatko vrhnje, šećer i vanilin šećer dok ne postane toplo, ali ne smije zakuhati.
  3. U posebnoj zdjeli umuti žumanjke sa škrobnim brašnom pa u njih lagano ulij dio toplog mlijeka, neprestano miješajući.
  4. Smjesu vrati u lonac i kuhaj na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se ne zgusne (oko 5 minuta).
  5. Makni s vatre i dodaj nasjeckanu čokoladu, miješajući dok se potpuno ne otopi i sjedini u glatku kremu.
  6. Ulij puding u čaše ili zdjelice i ostavi da se hladi najmanje 2 sata u hladnjaku.
  7. Prije posluživanja dodaj kuhane višnje na vrh i poslužuj.

Kokosni panna cotta s malinama

Za Valentinovo, kokosni panna cotta je lagan i osvježavajući desert koji će oduševiti tvoju bolju polovicu. Njegova glatka i kremasta tekstura savršeno se slaže s kiselkastim malinama, a kokos dodaje egzotičnu notu. Ovaj desert je jednostavan za pripremu, ali izgleda elegantno i sofisticirano, što ga čini savršenim za romantičnu večeru.

Kokosni panna cotta s malinama sastojci:

  • 400 ml kokosovog mlijeka
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 80 g šećera
  • 2 žlice želatine u prahu
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 200 g svježih malina
  • 1 žlica meda (po želji)

Kokosni panna cotta s malinama priprema:

  1. U maloj posudi, pomiješaj kokosovo mlijeko, slatko vrhnje i šećer te zagrijavaj na srednjoj vatri dok ne postane toplo, ali ne smije zakuhati.
  2. U manjoj posudi pomiješaj želatinu s 2 žlice hladne vode i ostavi da nabubri 5 minuta.
  3. Kad se kokosovo mlijeko zagrije, dodaj nabubrenu želatinu i miješaj dok se potpuno ne otopi.
  4. Dodaj vanilin šećer, dobro promiješaj i makni s vatre.
  5. Smjesu ulij u male čaše ili zdjelice i ostavi da se hladi na sobnoj temperaturi. Kad se ohladi, stavi ih u hladnjak na najmanje 3 sata, ili dok ne postanu čvrste.
  6. Za maline: U maloj posudi zagrij maline s medom (ako koristiš) i kuhaj na laganoj vatri 5 minuta dok se maline ne raspadnu i stvore sirup.
  7. Prije posluživanja, na vrh panna cotte stavi malo malina i sirupa. Posluži hladno i uživaj!

POGLEDAJ VIDEO: Ponosna: Valentina Begić - ples na šipci