Mliječna, tamna, bijela, s cimetom ili bez, sa šlagom ili bez - varijanti vruće čokolade postoji pregršt. Naravno da postoji i jako puno instant vrućih čokolada, no za veće količine (i za malo eksperimentiranja u kuhinji) trebaš pošteni recept. Ako se želiš počastiti vrućom čokoladom kod kuće, istražili smo pet najboljih recepata za vruću čokoladu.
Klasična kremasta vruća čokolada
Ova klasična verzija s tamnom čokoladom savršeno je kremasta i bogata i ima sastojak koji ne bi očekivala na prvu. Tajna gustoće vruće čokolade je u dodatku pudinga - jedna žlica je dovoljna da vruća čokolada dobije onu idealnu teksturu i gustoću. Svaku od ovih vrućih čokolada, pa tako i ovu, možeš ukrasiti po želji, a ovo je recept za 2-3 šalice.
Klasična kremasta vruća čokolada sastojci:
- 400 ml mlijeka
- 100 ml vrhnja za šlag
- 120 g tamne čokolade (min. 60% kakaa)
- 1 žlica čokoladnog praha za puding
- 1 žlica šećera (po želji)
- Šlag i naribana čokolada za ukras
Klasična kremasta vruća čokolada priprema:
- U loncu zagrij mlijeko i vrhnje na srednjoj vatri dok ne budu vrući, ali nemoj dati da zakipe.
- Dodaj nasjeckanu čokoladu, čokoladni prah za puding i šećer, pa miješaj dok se čokolada potpuno ne otopi.
- Kuhaj na laganoj vatri uz stalno miješanje 5-6 minuta dok smjesa ne postane gusta i kremasta.
- Posluži u šalici i ukrasite šlagom i naribanom čokoladom.
Vruća čokolada s cimetom i narančom
Cimet, naranča i čokolada klasični su zimski okusi koji se u ovom receptu savršeno sjedinjuju. Blaga slatkoća naranče i začinski cimet savršeno se spajaju s bogatom čokoladom - idealna je za dane kad želiš nešto toplo, mirisno i opuštajuće. Ovo je recept za 2-3 šalice.
Vruća čokolada s cimetom i narančom sastojci:
- 400 ml mlijeka
- 100 ml vrhnja za šlag
- 80 g mliječne čokolade
- 40 g tamne čokolade
- 1 žličica cimeta
- Naribana korica pola naranče
- Prstohvat soli
Vruća čokolada s cimetom i narančom priprema:
- U loncu zagrij mlijeko i vrhnje s naribanom narančinom koricom i cimetom dok ne budu vrući.
- Procijedi mlijeko da makneš koricu naranče i vrati ga u lonac.
- Dodaj nasjeckanu čokoladu i prstohvat soli, pa miješaj dok se čokolada potpuno ne otopi.
- Kuhaj na laganoj vatri 3-4 minute, dok smjesa ne postane kremasta.
- Posluži toplo uz ukras narančine korice ili štapića cimeta.
Vruća čokolada s mentom
Slatko i osvježavajuće, vruća čokolada s mentom ne samo da će proširiti nevjerojatan miris tvojim domom, već ti samo jedna šalica neće biti dovoljna. Ovo je recept za 2-3 šalice.
Vruća čokolada s mentom sastojci:
- 300 ml mlijeka
- 150 ml vrhnja za šlag
- 120 g tamne čokolade
- 1-2 kapi ekstrakta mente
- Šlag i komadići čokoladnih keksa za dekoraciju
Vruća čokolada s mentom priprema:
- Zagrij mlijeko i vrhnje dok ne budu vrući, ali nemoj dati da zakipe.
- Ukloni s vatre, dodaj nasjeckanu čokoladu i miješaj dok se ne otopi.
- Dodajte ekstrakt mente (zaista je jedna kap dovoljna) i vrati na vatru uz lagano miješanje 2-3 minute dok smjesa ne postane gusta.
- Posluži u šalici s dodatkom šlaga i pospi komadićima čokoladnih keksa.
Bijela vruća čokolada s kokosom
Tko kaže da se vruća čokolada mora raditi s tamnom čokoladom? Bijela vruća čokolada ne samo da izgleda profinjenije, nego uz dodatak kokosa u ovom receptu daje okus tekućih čupavaca. Ovo je recept za 2-3 šalice.
Bijela vruća čokolada s kokosom sastojci:
- 400 ml mlijeka
- 100 ml vrhnja za šlag
- 150 g bijele čokolade
- 1 žlica kokosovog šećera
- 1 žličica ekstrakta kokosa
- Kokosovo brašno za ukras
Bijela vruća čokolada s kokosom priprema:
- Zagrij mlijeko i vrhnje na srednjoj vatri dok ne postanu topli, ali nemoj dati da zakipe.
- Dodaj bijelu čokoladu i šećer, pa miješaj dok se čokolada potpuno ne otopi.
- Dodaj ekstrakt kokosa i kuhaj još 2-3 minute dok se smjesa ne zgusne i postane kremasta.
- Poslužite toplo s kokosovim brašnom kao ukras.
Voćna vruća čokolada s višnjama
Može u torte i kolače, pa zašto ne bi mogla i u vruću čokoladu? Zaista nema razloga, pa ako dosad nisi parabola vruću čokoladu s višnjama, apsolutne preporuke. Svježina voća sa slatkoćom čokolada kombinacija su koju nisi znala da trebaš u svom životu. Ovo je recept za 2-3 šalice.
Voćna vruća čokolada s višnjama sastojci:
- 400 ml mlijeka
- 100 ml vrhnja za šlag
- 100 g tamne čokolade
- 50 g višnjica ili svježih višanja (bez koštica)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica čokoladnog praha za puding
- 1-2 žlice šećera (po ukusu)
Voćna vruća čokolada s višnjama priprema:
- U loncu zagrij mlijeko i vrhnje dok ne postanu topli, ali nemoj dati da zakipe.
- Dodaj tamnu čokoladu i čokoladni prah za puding, pa miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi.
- Usitni višnje i dodaj ih u smjesu. Dodaj ekstrakt vanilije i šećer, pa kuhaj na laganoj vatri 4-5 minuta dok se smjesa ne zgusne i postane kremasta.
- Povremeno miješaj kako bi se višnje potpuno integrirale u vruću čokoladu.
- Posluži toplo uz dodatak šlaga ili svježih višanja na vrhu ili dnu.