Carbonara je savršena tjestenina za sve pastaljupce, no priprema nije toliko jednostavna kao što bi na prvi pogled pomislila. Naravno, možeš uzeti vrhnje za kuhanje i tako si olakšati posao, ali danas ne radimo s vrhnjem za kuhanje, nego po tradicionalnoj recepturi.
Carbonara tradicionalni recept
Njezina kremasta tekstura i intenzivan okus osvajaju ljubitelje dobre hrane diljem svijeta. Ovaj klasik dolazi iz regije Lazio, a njegovi glavni sastojci, poput tjestenine, pancete, jaja, pecorino sira i crnog papra, spajaju se u savršenom skladu. Bez vrhnja i s naglaskom na autentične okuse, carbonara je jelo koje slavi kvalitetu osnovnih namirnica i vještinu njihove pripreme. Definitivno je jelo za koje se isplati naučiti neku novu kulinarsku vještinu.
Autorica Barbara Felicità Lucchini na portalu Recipes from Italy za ovaj recept naglašava kako je kvaliteta sastojaka od neizmjerne važnosti. Također, sastojci koje nikako ne želite koristiti su češnjak, peršin, luk, vrhnje, mlijeko, parmezan, panceta i slanina, dodaje Barbara. Za pripremu četiri porcije carbonare na ovaj način trebati će vam 20 minuta za pripremu i 10 minuta za kuhanje.
Sastojci:
- 350 g špageta
- 200 g guancialea
- 4 cijela jaja (1 jaje po porciji)
- 100 g (1 šalica + 1 žlica) naribanog Pecorino Romana
- mljeveni crni papar
Priprema:
- Najprije prokuhaj vodu za tjesteninu. Trebat će ti 1 litra vode za svakih 100 g tjestenine i 10 g krupne soli po litri. Dok voda dolazi do vrenja, kreni s pripremom umaka.
- Nareži guanciale na male komade – možeš birati između kockica ili kriški, ovisno o tome što ti je draže. Stavi ih na tavu na srednje jaku vatru i kuhaj 2-3 minute, povremeno miješajući da se ravnomjerno ispeku. Što ih duže pečeš, to će više masnoće nestati, a guanciale će postati hrskav. Pečenje prilagodi svom ukusu – neki vole guanciale jače pečeno, dok drugi vole mekše komade.
- Nemoj dodavati ulje – guanciale već ima dovoljno masnoće. Ako želiš dodatni umak, dodaj žlicu vode u kojoj ćeš kuhati tjesteninu i dobro promiješaj. Kad je gotovo, makni tavu s vatre, pokrij poklopcem i ostavi sa strane.
- Za kremu od Pecorino sira uzmi zdjelu i pomiješaj jaja s naribanim Pecorino Romano sirom. Koristi cijela jaja – ne samo žumanjke. Dodaj mljeveni crni papar i sve izmiješaj vilicom ili pjenjačom dok ne dobiješ gust i kremast umak. Ostaviti sa strane.
- Kada voda zavrije, dodaj sol i ubaci špagete. Ako imaš veliku posudu, špageti će stati cijeli, pa ih nećeš morati lomiti. Drži snop špageta i uroni ih u vodu – kako omekšavaju, oni će sami "upadati". Povuci ih vilicom da se ravnomjerno rasporede. Kuhaj špagete al dente, prema uputama na pakiranju.
- Kada su gotovi, uzmi žlicu za tjesteninu i prebaci ih iz vode ravno u tavu s guancialeom. Promiješaj ih na jakoj vatri da upiju sav okus.
- Sada dolazi ključni trenutak. Isključi vatru i dodaj umak od jaja i Pecorino sira. Pazi – ako je tava prevruća, jaja će se skuhati i pretvoriti u kajganu, a to ne želiš! Umiješaj umak brzo i energično, dok ne dobiješ kremastu teksturu.
- Ako je umak pregust, dodaj malo vode u kojoj su se kuhali špageti. Ako je prerijedak, dodaj još naribanog Pecorina. Na kraju serviraj špagete uvijajući ih u "gnijezdo" na tanjuru. Dodaj guanciale na vrh, svježe mljeveni crni papar i još malo Pecorina za finalni touch.
- I to je to – tvoja carbonara je spremna! Uživaj!
POGLEDAJ VIDEO: Ivan Brkljačić i kružni trening za cijelo tijelo s elastičnom gumom