Truffade je francusko jelo iz regije Auvergnea, jednostavno, ali bogato i zasitno. Glavni sastojak je krumpir, a jelo se često priprema sa sirom tome fraîche (možeš koristiti ementaler ili cheddar) i slaninom, uz mast (ili maslac). Priprema se u jednoj tavi, prvo prženjem slanine i krumpira, a zatim se dodaje sir koji se topi i povezuje sve u kremastu cjelinu. Na kraju, jelo se pospe peršinom. Truffade je odličan prilog mesnim jelima, ali se često jede i kao samostalno jelo uz salatu i kruh. Zbog zasitnosti, najviše se u njemu uživa u hladnijim mjesecima.
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 150 g slanine
- 2 češnja češnjaka
- 400 g sira (cheddar, ementaler)
- mast ili maslac
- sol i mljeveni papar
Priprema:
- Slaninu nareži na male komade i prži je na laganoj vatri oko 10 minuta dok ne postane hrskava. Povremeno je promiješaj.
- U međuvremenu, oguli, operi i nareži krumpir na tanke ploške.
- U tavu stavi mast ili maslac, a zatim dodaj krumpir. Prži ga 10 minuta, povremeno miješajući, dok ne postane zlatno smeđi s obje strane. Na početku možeš pokriti tavu kako bi krumpir brže omekšao, a prema kraju otvori je kako bi se krumpir lijepo zapekao.
- Oguli i sitno nasjeckaj češnjak. Dodaj ga u tavu s krumpirom i slaninom te prži još 2 minute. Jelo posoli i popapri po ukusu.
- Sir nareži na tanke kriške ili male komade. Dodaj ga u tavu i kuhaj još 5-10 minuta uz stalno miješanje, dok se sir potpuno ne rastopi.
- Posluži jelo dok je još vruće, piše Okusno.je.