ODUŠEVLJAVA SVAKI PUT

Okusi tradicije na tanjuru - složenac od kiselog kupusa, slanine i krumpira

Ovaj složenac savršeno se uklapa u hladnije dane, kada želiš nešto što će te zagrijati i napuniti energijom

shutterstock_2257022581.jpg
Foto: Shutterstock

Ovaj jednostavan, ali vrlo ukusan složenac savršen je obrok za hladnije dane. Slojevi mekanog krumpira, kiselog kupusa i hrskave slanine upotpunjeni su bogatom smjesom od mlijeka i kiselog vrhnja, koja daje kremastu teksturu i zlatnu koricu. Pečeno do savršenstva, ovo jelo neće te ostaviti ravnodušnim – idealno je za obiteljska okupljanja ili uživanje u domaćoj kuhinji.

Sastojci:

  • 150 g slanine
  • 1 mali luk
  • 500 g kiselog kupusa
  • 1 kg krumpira
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 1 dl mlijeka
  • 1 jaje
  • Sol, mljeveni papar i crvena slatka paprika
  • Sjeckani peršin

Priprema:

  • Kupus kušaj i ako ti se čini previše kiseo, brzo ga isperi pod hladnom vodom i dobro ocijedi. Luk oguli i sitno nasjeckaj, a slaninu nareži na komadiće. Slaninu prži dok ne postane hrskava. U tavi ostavi oko 1,5 žlice masti, a ostatak ocijedi. Dodaj nasjeckani luk i prži ga dok ne postane staklast.
  • Zatim dodaj kiseli kupus, začini paprikom, paprom i soli. Dobro promiješaj, zalij vodom i kuhaj pod poklopcem dok se kupus ne skuha do pola. Krumpir oguli, operi i nareži na kolutiće debljine 1 cm.
  • Stavi ga u veći lonac, prelij hladnom vodom i stavi kuhati. Kad voda zavrije, posoli i kuhaj još 10 minuta na laganoj vatri. Zatim makni lonac s vatre i dobro ocijedi krumpir. Pećnicu zagrij na 180 °C. Vatrostalnu posudu namasti uljem, a zatim u njega složi polovicu krumpira. Na krumpir ravnomjerno rasporedi kiseli kupus sa slaninom.
  • Preko kupusa stavi preostali krumpir, a kolutiće slaži tako da se malo preklapaju. U posudi pomiješaj kiselo vrhnje, jaje i mlijeko. Smjesu začini solju i paprom te je prelij preko složenca. Vatrostalnu posudu stavi u zagrijanu pećnicu i peći 45-50 minuta.
  • Kad se površina lijepo zapeče do zlatno smeđe boje, jelo je gotovo. Prije serviranja, jelo pospi sitno sjeckanim peršinom, piše Okusno.je.

Image
VRAĆA U DJETINJSTVO

Za velike i male: Imamo recept za najbolje krpice sa zeljem