Ovaj jednostavan, ali vrlo ukusan složenac savršen je obrok za hladnije dane. Slojevi mekanog krumpira, kiselog kupusa i hrskave slanine upotpunjeni su bogatom smjesom od mlijeka i kiselog vrhnja, koja daje kremastu teksturu i zlatnu koricu. Pečeno do savršenstva, ovo jelo neće te ostaviti ravnodušnim – idealno je za obiteljska okupljanja ili uživanje u domaćoj kuhinji.
Sastojci:
- 150 g slanine
- 1 mali luk
- 500 g kiselog kupusa
- 1 kg krumpira
- 2 dl kiselog vrhnja
- 1 dl mlijeka
- 1 jaje
- Sol, mljeveni papar i crvena slatka paprika
- Sjeckani peršin
Priprema:
- Kupus kušaj i ako ti se čini previše kiseo, brzo ga isperi pod hladnom vodom i dobro ocijedi. Luk oguli i sitno nasjeckaj, a slaninu nareži na komadiće. Slaninu prži dok ne postane hrskava. U tavi ostavi oko 1,5 žlice masti, a ostatak ocijedi. Dodaj nasjeckani luk i prži ga dok ne postane staklast.
- Zatim dodaj kiseli kupus, začini paprikom, paprom i soli. Dobro promiješaj, zalij vodom i kuhaj pod poklopcem dok se kupus ne skuha do pola. Krumpir oguli, operi i nareži na kolutiće debljine 1 cm.
- Stavi ga u veći lonac, prelij hladnom vodom i stavi kuhati. Kad voda zavrije, posoli i kuhaj još 10 minuta na laganoj vatri. Zatim makni lonac s vatre i dobro ocijedi krumpir. Pećnicu zagrij na 180 °C. Vatrostalnu posudu namasti uljem, a zatim u njega složi polovicu krumpira. Na krumpir ravnomjerno rasporedi kiseli kupus sa slaninom.
- Preko kupusa stavi preostali krumpir, a kolutiće slaži tako da se malo preklapaju. U posudi pomiješaj kiselo vrhnje, jaje i mlijeko. Smjesu začini solju i paprom te je prelij preko složenca. Vatrostalnu posudu stavi u zagrijanu pećnicu i peći 45-50 minuta.
- Kad se površina lijepo zapeče do zlatno smeđe boje, jelo je gotovo. Prije serviranja, jelo pospi sitno sjeckanim peršinom, piše Okusno.je.