Pita od krumpira s lukom jednostavno je, ali izuzetno ukusno jelo koje može biti samostalan obrok ili prilog. Ukoliko je poslužiš kao samostalan obrok, odličan je izbor uz svježu salatu, dok kao prilog savršeno ide uz pečeno meso. Krumpir, u kombinaciji sa zapečenim lukom, kremastim jajima i sirom, čini ovu pitu pravim užitkom za nepce.
Za ljubitelje domaće kuhinje, ovo je jelo koje evocira sjećanja na obiteljski ručak, a uz dodatak nekoliko jednostavnih sastojaka poput svježeg timijana i senfa, pretvara se u pravi gastronomski doživljaj.
Sastojci:
- 6 srednje velikih krumpira
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 glavice luka
- 3 jaja
- 1,5 dl slatkog vrhnja
- 100 g naribanog edamer sira
- 60 g fontina sira
- 1 žlica senfa
- Svježe mljeveni crni papar
- 1 grančica svježeg timijana
- Maslac za podmazivanje lima za pečenje
- Krušne mrvice za posipanje lima za pečenje
Priprema:
- Temeljito operi krumpir pod tekućom vodom i, ako je potrebno, očisti ga. Stavi ga u veći lonac i prelij hladnom vodom tako da voda bude dva prsta iznad krumpira. Posoli vodu, stavi lonac na štednjak i pričekaj da zavrije. Zatim smanji temperaturu i kuhaj krumpir 25 do 30 minuta dok ne postane mekan. Provjeri je li kuhan tako da oštrim nožem probodeš krumpir – ako lako prolazi kroz njega, krumpir je gotov. Ocijedi ga i ostavi da se ohladi.
- Oljušti luk i nareži ga na tanke ploške. U tavi zagrij maslinovo ulje, dodaj luk i prži ga na laganoj vatri dok ne postane staklast i mekan, povremeno ga miješajući. Kada je luk gotov, makni ga s vatre.
- U velikoj zdjeli pomiješaj jaja i slatko vrhnje. Dodaj naribane sireve, senf i listiće timijana. Po želji, dodaj svježe mljeveni crni papar, a po potrebi i malo soli. Dobro promiješaj sve sastojke.
- Zagrij pećnicu na 160°C. Ohlađeni krumpir oljušti i nareži na tanke ploške, otprilike 0,5 cm debelo. Podmaži lim s malo maslaca i pospi je krušnim mrvicama. Na dno lima stavi polovicu krumpira, a zatim prelij s 1/3 smjese od jaja i vrhnja. Dodaj prženi luk, pa ponovi s ostatkom krumpira. Prelij s ostatkom smjese.
- Stavi pitu u prethodno zagrijanu pećnicu i peci 35-45 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa na vrhu i dobro zapečena, piše Okusno.je.