Sastoji se od sočnog mljevenog mesa, obogaćenog povrćem i aromatičnim začinima, sve to preliveno bogatim, kremastim pireom od krumpira i zapečeno do zlatno-smeđe hrskave kore. Iako je ovo jelo svoje korijene pronašlo u Velikoj Britaniji, s vremenom je osvojilo i brojne druge zemlje, a u svakom domu ima svoj prepoznatljiv twist.
Nekada je bila popularno jelo među britanskim pastirima, koji su je pripremali od ostataka pečenog mesa, a uz dodatak povrća i začina, stvarali su ukusan i zasitan obrok koji je bio savršen za hranjenje na otvorenom. Danas, iako ne moramo biti pastiri da bismo uživali u ovoj fantastičnoj kombinaciji, pastirska pita ostaje omiljeni obrok za obiteljsku večeru
Sastojci:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1200 g mljevene govedine
- 2 srednje velike glavice luka
- 3 srednje mrkve
- 3 stabljike celera
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 2 žlice brašna
- 150 ml crnog vina
- 850 ml mesne juhe
- 3 žlice Worcestershire umaka
- 2 lovorova lista
- 6 grančica svježeg timijana
- 1800 g krumpira
- 220 ml mlijeka
- 40 g maslaca
- 180 g naribanog sira (npr. parmezan, gauda, čedar)
- 2 žumanjka
- 0,5 žličice soli
- 0,25 žličice papra
- 2 prstohvata naribanog muškatnog oraščića
Priprema:
- Oguli i sitno nasjeckaj luk i češnjak. Očisti mrkvu i celer, operi ih i nareži na male komadiće. U velikoj tavi zagrij jednu žlicu maslinovog ulja. Dodaj mljevenu govedinu i prži je, miješajući, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Premjesti meso na tanjur, a u istoj tavi zagrij preostalo ulje. Dodaj narezane mrkve, celer i luk, i prži na laganoj vatri dok povrće ne omekša, oko 15 minuta.Dodaj sitno sjeckani češnjak i koncentrat rajčice, promiješaj i kuhaj još jednu minutu.
- Posipaj sve s brašnom i miješaj još minutu. Vrati meso u tavu, dobro promiješaj, pa sve zalij s crnim vinom. Pusti da vino ispari, zatim dodaj mesnu juhu, Worcestershire umak, sol, papar i začine. Povećaj temperaturu i pusti da smjesa zavrije. Kuhaj na laganoj vatri oko 40 minuta, povremeno miješajući. Nakon 30 minuta provjeri količinu tekućine; ako je ima još puno, povećaj temperaturu zadnjih 10-15 minuta kuhanja. Dok se meso kuha, oguli i operi krumpir. Nareži ga na manje komade, stavi u veliki lonac, zalij hladnom vodom i posoli.
- Kuhaj dok krumpir ne omekša. Ocijedi krumpir, vrati ga u lonac i zgnječi s maslacem i mlijekom. Dodaj naribani sir, žumanjke, te začini solju, paprom i muškatnim oraščićem. Zagrij pećnicu na 210 °C. Kada se umak u tavi zgusne, makni tavu s vatre. Ukloni lovorove listove i grančice timijana. Umak prelij u vatrostalnu posudu, ravnomjerno rasporedi, a zatim ga prekrivaj pire krumpirom. Vilicom oblikuj ukrasne uzorke na vrhu. Stavi u pećnicu i peci 25-30 minuta dok se vrh ne zapeče do zlatno smeđe boje.
- Pečenu pastirsku pitu posluži odmah, uz veliku zdjelu sezonske salate ili drugo povrće po želji, piše Okusno.je.