OKUSI TRADICIJE

Bogata pastirska pita - recept za omiljeno britansko jelo

Nekada je bila popularno jelo među britanskim pastirima, koji su je pripremali od ostataka pečenog mesa, a uz dodatak povrća i začina

shutterstock_2042849543.jpg
Foto: Shutterstock

Sastoji se od sočnog mljevenog mesa, obogaćenog povrćem i aromatičnim začinima, sve to preliveno bogatim, kremastim pireom od krumpira i zapečeno do zlatno-smeđe hrskave kore. Iako je ovo jelo svoje korijene pronašlo u Velikoj Britaniji, s vremenom je osvojilo i brojne druge zemlje, a u svakom domu ima svoj prepoznatljiv twist.

Nekada je bila popularno jelo među britanskim pastirima, koji su je pripremali od ostataka pečenog mesa, a uz dodatak povrća i začina, stvarali su ukusan i zasitan obrok koji je bio savršen za hranjenje na otvorenom. Danas, iako ne moramo biti pastiri da bismo uživali u ovoj fantastičnoj kombinaciji, pastirska pita ostaje omiljeni obrok za obiteljsku večeru

Sastojci:

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1200 g mljevene govedine
  • 2 srednje velike glavice luka
  • 3 srednje mrkve
  • 3 stabljike celera
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 2 žlice brašna
  • 150 ml crnog vina
  • 850 ml mesne juhe
  • 3 žlice Worcestershire umaka
  • 2 lovorova lista
  • 6 grančica svježeg timijana
  • 1800 g krumpira
  • 220 ml mlijeka
  • 40 g maslaca
  • 180 g naribanog sira (npr. parmezan, gauda, čedar)
  • 2 žumanjka
  • 0,5 žličice soli
  • 0,25 žličice papra
  • 2 prstohvata naribanog muškatnog oraščića

Priprema:

  • Oguli i sitno nasjeckaj luk i češnjak. Očisti mrkvu i celer, operi ih i nareži na male komadiće. U velikoj tavi zagrij jednu žlicu maslinovog ulja. Dodaj mljevenu govedinu i prži je, miješajući, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Premjesti meso na tanjur, a u istoj tavi zagrij preostalo ulje. Dodaj narezane mrkve, celer i luk, i prži na laganoj vatri dok povrće ne omekša, oko 15 minuta.Dodaj sitno sjeckani češnjak i koncentrat rajčice, promiješaj i kuhaj još jednu minutu.
  • Posipaj sve s brašnom i miješaj još minutu. Vrati meso u tavu, dobro promiješaj, pa sve zalij s crnim vinom. Pusti da vino ispari, zatim dodaj mesnu juhu, Worcestershire umak, sol, papar i začine. Povećaj temperaturu i pusti da smjesa zavrije. Kuhaj na laganoj vatri oko 40 minuta, povremeno miješajući. Nakon 30 minuta provjeri količinu tekućine; ako je ima još puno, povećaj temperaturu zadnjih 10-15 minuta kuhanja. Dok se meso kuha, oguli i operi krumpir. Nareži ga na manje komade, stavi u veliki lonac, zalij hladnom vodom i posoli.
  • Kuhaj dok krumpir ne omekša. Ocijedi krumpir, vrati ga u lonac i zgnječi s maslacem i mlijekom. Dodaj naribani sir, žumanjke, te začini solju, paprom i muškatnim oraščićem. Zagrij pećnicu na 210 °C. Kada se umak u tavi zgusne, makni tavu s vatre. Ukloni lovorove listove i grančice timijana. Umak prelij u vatrostalnu posudu, ravnomjerno rasporedi, a zatim ga prekrivaj pire krumpirom. Vilicom oblikuj ukrasne uzorke na vrhu. Stavi u pećnicu i peci 25-30 minuta dok se vrh ne zapeče do zlatno smeđe boje.
  • Pečenu pastirsku pitu posluži odmah, uz veliku zdjelu sezonske salate ili drugo povrće po želji, piše Okusno.je.

Image
VRAĆA U DJETINJSTVO

Za velike i male: Imamo recept za najbolje krpice sa zeljem