OD JUHA DO SALATA

Zeleni raj na tanjuru: Mahune u 5 slasnih recepata

Ne samo da su niskokalorične i idealne za sve koji žele održati zdravu tjelesnu masu, već su i pravi izvor energije, poboljšavaju probavu i podržavaju zdravlje srca

shutterstock_562866085.jpg
Foto: Shutterstock

Mahune, često podcijenjeni član obitelji povrća, u posljednjih nekoliko godina doživljavaju pravi povratak na naše tanjure. Svestranost ovog povrća ne prestaje fascinirati, a osim što su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, mahune su i nevjerojatno ukusne. Ne samo da su niskokalorične i idealne za sve koji žele održati zdravu tjelesnu masu, već su i pravi izvor energije, poboljšavaju probavu i podržavaju zdravlje srca. Zbog svoje blage, a ipak ukusne prirode, mahune su izvrstan izbor za mnoge recepte – od salata, preko priloga, do glavnih jela.

Mahunama se lako može pridati moderan štih kroz razne začine, bilje i kombinacije s drugim povrćem ili mesom. Nisu samo za klasičnu juhu ili dinstanje; njihovu svestranost možete pokazati na razne inovativne načine. Donosimo nekoliko recepta koji će vas zasigurno osvojiti i omogućiti da mahune završe na vašem stolu, bilo u jednostavnom obroku ili kao elegantni prilog za posebne prigode.

Kremasta juha od mahuna i peršina

Sastojci:

  • 500 g mahuna
  • 1 velika glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 krumpir
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • Svježi peršin
  • Sol, papar, maslinovo ulje

Priprema:

  • Na maslinovom ulju pirjaj sitno nasjeckani luk i češnjak dok ne postanu mekani.
  • Dodaj narezani krumpir i mahune, a zatim sve prelij s povrtnim temeljcem.
  • Kuhaj na srednje jakoj vatri oko 20 minuta, dok mahune i krumpir ne omekšaju.
  • Smjesu miksaj štapnim mikserom do glatke kremaste teksture.
  • Dodaj vrhnje za kuhanje, peršin, sol i papar po ukusu.

Salata od mahuna i pečenih orašastih plodova

Sastojci:

  • 400 g svježih mahuna
  • 100 g pečenih badema ili oraha
  • 100 g fetu sira
  • Svježi kopar
  • Maslinovo ulje
  • Limunov sok
  • Sol i papar

Priprema:

  • Mahune operi i skuhaj u slanoj vodi 5-7 minuta, dok ne postanu mekane, ali još uvijek hrskave.
  • Isperi ih pod hladnom vodom i ostavi da se ohlade.
  • U velikoj zdjeli pomiješaj mahune, nasjeckane orašaste plodove, feta sir i svježi kopar.
  • Prelij salatu maslinovim uljem i limunovim sokom, dodaj sol i papar po ukusu.
Image
Foto: Shutterstock

Mahune s jajima na pari i pestom od bosiljka

Sastojci:

  • 400 g mahuna
  • 4 jaja
  • 2 žlice pesto sosa od bosiljka
  • Maslinovo ulje
  • Svježi bosiljak za dekoraciju
  • Sol, papar

Priprema:

  • Mahune skuhaj u slanoj vodi dok ne postanu mekane, ali još uvijek hrskave.
  • U međuvremenu, na pari kuhaj jaja dok ne postanu mekano kuhana (oko 6 minuta).
  • Pomiješaj kuhane mahune s malo maslinovog ulja, solju i paprom.
  • Na vrh stavi po jedno kuhano jaje, žlicu pesto sosa i ukrasi svježim bosiljkom.

Grilane mahune s limunom i đumbirom

Sastojci:

  • 400 g mahuna
  • Sok od 1 limuna
  • 1 žlica naribanog đumbira
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol i papar

Priprema:

  • Mahune operi i prepolovi ako su preduge.
  • U zdjeli pomiješaj maslinovo ulje, sok od limuna, naribani đumbir, sol i papar.
  • Prebaci mahune u smjesu i dobro ih promiješaj.
  • Grilaj mahune na srednje jakoj vatri 5-7 minuta, povremeno okreni dok ne postanu lagano karamelizirane.

Tjestenina s mahunama, rajčicom i ricottom

Sastojci:

  • 300 g tjestenine (po izboru)
  • 400 g mahuna
  • 2 zrele rajčice
  • 150 g ricotte
  • Maslinovo ulje
  • Svježi bosiljak
  • Sol i papar

Priprema:

  • Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju.
  • Mahune skuhaj u slanoj vodi dok ne omekšaju, a rajčice nareži na kockice.
  • Na maslinovom ulju pirjaj rajčice 3-4 minute dok ne omekšaju, a zatim dodaj kuhane mahune.
  • Pomiješaj s kuhanom tjesteninom, dodaj ricottu, bosiljak, sol i papar.
Image
SAVRŠENE UZ ROŠTILJ

Idealne za Praznik rada: 4 recepta za malo drugačije grah salate