ČUDESNA ŽITARICA

Bulgur u glavnoj ulozi: 5 salata koje ćeš obožavati ovog proljeća

Ako tražiš način da obogatiš svoju prehranu, dodaš joj vlakna i vitamine te istovremeno uživaš u predivnim okusima, bulgur je savršeni izbor

Bulgur salate
Foto: Profimedia
VOYO logo

Otkrij bulgur – cjelovitu žitaricu koja osvaja svijet svojom jednostavnošću pripreme, bogatim nutritivnim profilom i nevjerojatnom svestranošću! Ako tražiš način da obogatiš svoju prehranu, dodaš joj vlakna i vitamine te istovremeno uživaš u predivnim okusima, bulgur je pravi izbor za tebe. Ova prethodno kuhana, osušena i zdrobljena zrna pšenice tvoj su novi saveznik na putu prema vitalnosti i dobroj formi.

Bulgur se ističe kao fantastičan izvor vlakana, što ga čini idealnim za poticanje probave, produljenje osjećaja sitosti i pomoć pri regulaciji tjelesne težine. No, njegove blagodati tu ne staju. Redovita konzumacija bulgura može doprinijeti i zdravlju tvog srca, pomoći u snižavanju razine "lošeg" LDL kolesterola te održavanju stabilne razine šećera u krvi, čime se smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Uz sve to, sadrži i važne antioksidanse poput luteina i zeaksantina, koji čuvaju zdravlje tvojih očiju.

Priprema bulgura je izuzetno brza – često je dovoljno samo ga preliti kipućom vodom i ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Neke vrste zahtijevaju kratko kuhanje, stoga uvijek provjeri upute na pakiranju. Spreman je za čas, što ga čini savršenim za brze i zdrave obroke tijekom tjedna. Važno je napomenuti da bulgur sadrži gluten, pa nije prikladan za osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten. Također, zbog visokog udjela vlakana, osobe s osjetljivim probavnim sustavom ili sindromom iritabilnog crijeva trebale bi ga uvoditi postepeno.

Image
Foto: Pexels

Zašto je bulgur sjajan izbor?

  • Bogatstvo vlaknima: Jedna porcija bulgura značajno doprinosi dnevnom unosu vlakana, ključnih za zdravu probavu, prevenciju zatvora i dugotrajan osjećaj sitosti. Ovo pomaže u kontroli apetita i podržava tvoje ciljeve mršavljenja.
  • Podrška srcu: Zahvaljujući sadržaju betaina i vlakana, bulgur pomaže u smanjenju razine homocisteina i LDL kolesterola u krvi, čime štiti tvoje krvne žile i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti poput ateroskleroze ili srčanog udara.
  • Stabilizacija šećera u krvi: Vlakna usporavaju apsorpciju ugljikohidrata iz obroka, pomažući u održavanju stabilne razine glukoze u krvi. To je posebno važno za prevenciju inzulinske rezistencije i dijabetesa.
  • Nutritivna moć: Osim vlakana, bulgur je dobar izvor proteina te važnih minerala poput magnezija i mangana, neophodnih za brojne tjelesne funkcije.
  • Brza priprema: Zaboravi na dugotrajno kuhanje žitarica. Bulgur je često gotov za manje od 20 minuta, idealan za dinamičan stil života.

Sada kada znaš sve prednosti ove čudesne žitarice, vrijeme je da isprobaš neke ukusne recepte. Bulgur salate su osvježavajuće, zasitne i lako prilagodljive tvom ukusu. U nastavku donosimo pet ideja koje će te sigurno inspirirati:

Klasični tabbouleh – kraljica osvježenja

Tabbouleh je tradicionalna salata s Bliskog istoka gdje glavnu ulogu, uz bulgur, igraju svježe začinsko bilje.

Sastojci:

  • ⅔ šalice kuhanog bulgura (sitnijeg ili krupnijeg zrna)
  • 3 šalice sitno sjeckanog svježeg peršina (idealno kovrčavog)
  • ⅓ šalice sitno sjeckane svježe mente
  • 1 šalica nasjeckane rajčice (bez sjemenki)
  • 1 šalica nasjeckanog krastavca (engleski ili obični bez sjemenki)
  • 2 mlada luka, sitno nasjeckana
  • 1 češanj češnjaka, protisnut ili sitno nariban
  • 3 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka
  • ⅓ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • ½ žličice soli (ili po ukusu)
  • Prstohvat cimeta i mljevenog korijandera (po želji)
  • Svježe mljeveni crni papar

Priprema: Prvo pripremi bulgur prema uputama na pakiranju (kuhanjem ili prelijevanjem kipućom vodom) i pusti ga da se potpuno ohladi. U velikoj zdjeli pjenjačom umuti maslinovo ulje, limunov sok, protisnuti češnjak, sol, papar, cimet i korijander (ako koristiš). Dodaj ohlađeni bulgur, obilje sjeckanog peršina i mente, nasjeckanu rajčicu, krastavac i mladi luk. Sve nježno, ali temeljito promiješaj. Kušaj i po potrebi dodaj još soli, papra ili limunovog soka. Salatu možeš poslužiti odmah ili je ostaviti u hladnjaku da se okusi prožmu – često je još bolja idući dan!

Mediteranska bulgur salata s povrćem i feta sirom

Ova salata donosi okuse Mediterana s dodatkom sira za kremoznost.

Sastojci:

  • 1 šalica kuhanog bulgura
  • 1 manja tikvica, narezana na kockice
  • 1 crvena paprika, narezana na kockice
  • ½ šalice cherry rajčica, prepolovljenih
  • ½ šalice crnih ili Kalamata maslina, narezanih
  • ½ šalice izmrvljenog feta sira
  • ¼ šalice sitno sjeckanog crvenog luka (po želji potopljenog u hladnu vodu 10 min)
  • Svježi origano ili peršin, nasjeckan
  • Za preljev: 3 žlice maslinovog ulja, 1-2 žlice limunovog soka, sol, papar

Priprema: Skuhaj bulgur i ohladi ga. Dok se bulgur hladi, pripremi povrće. Ako želiš ublažiti okus luka, nasjeckaj ga i potopi u hladnu vodu na 10 minuta, zatim dobro ocijedi. U velikoj zdjeli pomiješaj ohlađeni bulgur, tikvicu, papriku, cherry rajčice, masline, ocijeđeni crveni luk, feta sir i svježe začinsko bilje. U maloj zdjelici umuti sastojke za preljev: maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar. Prelij salatu preljevom, dobro promiješaj i posluži.

Image
Foto: Pexels

Bulgur salata sa slanutkom, paprikom i svježim začinskim biljem

Zasitna i hranjiva salata, idealna kao samostalni obrok.

Sastojci:

  • 1 šalica kuhanog bulgura
  • 1 konzerva (cca 400g) slanutka, ispranog i ocijeđenog
  • 1 crvena paprika, sitno nasjeckana
  • 1 manji krastavac, nasjeckan na kockice
  • ½ šalice sitno sjeckanog svježeg kopra
  • ⅓ šalice sitno sjeckanog svježeg peršina
  • ⅓ šalice sitno sjeckanog crvenog luka (opcionalno potopljenog u vodu)
  • Za preljev: ¼ šalice maslinovog ulja, ¼ šalice limunovog soka, 1 češanj češnjaka (protisnut), 1 žličica kumina, ½ žličice soli, prstohvat šećera, papar

Priprema: Ohladi kuhani bulgur. U velikoj zdjeli pripremi preljev miješajući maslinovo ulje, limunov sok, protisnuti češnjak, kumin, sol, šećer i papar. Dodaj ohlađeni bulgur, ocijeđeni slanutak, nasjeckanu papriku, krastavac, kopar, peršin i crveni luk (ako ga koristiš). Sve dobro izmiješaj da se sastojci sjedine s preljevom. Probaj i po potrebi doradi začine. Salata je odlična odmah, ali i nakon što odstoji u hladnjaku.

Slatko-slana bulgur salata s datuljama i pistacijama

Neobična, ali iznenađujuće ukusna kombinacija okusa i tekstura.

Sastojci:

  • 1 šalica kuhanog bulgura
  • ⅓ šalice nasjeckanih suhih datulja (idealno Medjool)
  • ¼ šalice neslanih pistacija (ili badema), grubo nasjeckanih
  • ¼ šalice sitno sjeckanog svježeg peršina
  • ¼ šalice sitno sjeckanog crvenog luka
  • 3 zelene masline, nasjeckane
  • 3 Kalamata masline, nasjeckane
  • Za preljev: 2 žlice maslinovog ulja, 1 žlica limunovog soka, ¼ žličice soli, papar

Priprema: Pobrini se da je kuhani bulgur ohlađen. U zdjeli pomiješaj bulgur, nasjeckane datulje, pistacije, peršin, crveni luk te obje vrste nasjeckanih maslina. U posebnoj posudici pripremi preljev miješajući maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar. Prelij salatu netom prije posluživanja i dobro promiješaj. Ova salata nudi divan balans slatkoće datulja, slanoće maslina, svježine peršina i hrskavosti pistacija.

Image
Foto: Pexels

Grčka bulgur salata s bijelim grahom

Inspirirana grčkom kuhinjom, ova salata je bogata proteinima i vlaknima zahvaljujući dodatku graha.

Sastojci:

  • 1 šalica kuhanog bulgura
  • 1 konzerva (cca 400g) bijelog graha (cannellini ili Great Northern), ispranog i ocijeđenog
  • 1 manja tikvica, narezana na kockice
  • 1 šalica prepolovljenih cherry rajčica
  • ½ krastavca, narezanog na kockice (bez sjemenki)
  • ½ šalice Kalamata maslina, narezanih
  • ¼ šalice sitno sjeckanog crvenog luka (po želji potopljenog u hladnu vodu)
  • ½ šalice izmrvljenog feta sira
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina ili origana
  • Za preljev: 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1-2 žlice crvenog vinskog octa (ili limunovog soka), ½ žličice sušenog origana, sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

Priprema: Skuhaj bulgur prema uputama i pusti da se ohladi. U velikoj zdjeli pomiješaj ohlađeni bulgur, isprani bijeli grah, narezanu tikvicu, cherry rajčice, krastavac, masline, crveni luk (ocijeđen ako je bio potopljen) i feta sir. U maloj zdjelici umuti maslinovo ulje, crveni vinski ocat, sušeni origano, sol i papar. Prelij salatu preljevom, dodaj svježi peršin ili origano i nježno promiješaj da se svi sastojci sjedine. Posluži odmah ili ohladi prije posluživanja.

Image
FINI I ZDRAVI OBROCI

Kus kus: Zvijezda brzih, zdravih i ukusnih salata