Praznik rada je dan kad sve staje – osim dobre hrane i smijeha za stolom. Dok se roštilji dime i stolovi pune, pravo osvježenje donose salate. Ali zaboravi na dosadne, već viđene kombinacije! Grah, ta skromna supernamirnica, u ovim receptima dobiva novo, uzbudljivo lice – puno boja, okusa i savršenih spojeva. Bilo da organiziraš piknik, roštilj s ekipom ili samo uživaš u sunčanom danu, ove salate bit će tvoj najbolji saveznik.
Salata od graha, pečenog batata i rukole
Sastojci:
- 250 g kuhanog bijelog graha
- 1 srednji batat (slatki krumpir)
- Šaka rukole
- Maslinovo ulje
- Limunov sok
- Sol, papar
- Prstohvat dimljene paprike
Priprema:
- Batat nareži na kockice, začini maslinovim uljem i dimljenom paprikom pa peci na 200 °C oko 20 minuta.
- Pomiješaj pečeni batat, grah i rukolu. Začini limunovim sokom, još malo ulja, solju i paprom.
- Topla, slatkasto-slana, osvježavajuća – idealna za svaki prvi maj!
Meksička salata od crvenog graha i avokada
- 1 konzerva crvenog graha
- 1 zreli avokado
- 1 crvena paprika
- 1 mali crveni luk
- Kukuruz (po želji)
- Sok od limete
- Maslinovo ulje
- Svježi korijander ili peršin
Priprema:
- Grah isperi, avokado i papriku nasjeckaj na kockice.
- Dodaj sitno nasjeckani luk i malo kukuruza.
- Sve zalij limetom, maslinovim uljem i pospi svježim korijanderom.
- Ova salata donosi eksploziju boja i okusa – poput pravog meksičkog festivala na tanjuru.
Mediteranska salata od graha, cherry rajčica i mozzarelle
Sastojci:
- 250 g kuhanog bijelog ili šarenog graha
- 10 cherry rajčica
- Kuglice mozzarelle (mini ili narezane)
- Maslinovo ulje
- Balzamični ocat
- Svježi bosiljak
Priprema:
- Grah i rajčice pomiješaj, dodaj kuglice mozzarelle i svježi bosiljak.
- Začini maslinovim uljem i nekoliko kapi balzamičnog octa.
- Lagano, a toliko bogato da će nestati prije nego što izgovoriš "još jedan tanjur"!

Foto: Pexels
Grah salata s pestom i orasima
Sastojci:
- 250 g kuhane leće ili bijelog graha
- 2 žlice pesta od bosiljka
- Šaka grubo sjeckanih oraha
- Maslinovo ulje
- Sok pola limuna
- Sol i papar
Priprema:
- Grah lagano pomiješaj s pestom, dodaš limunov sok i malo maslinovog ulja.
- Na kraju pospi sjeckanim orasima.
- Ova salata je pravo malo otkriće: bogata teksturama i eksplozijom okusa.