
Mala žitarica, velika snaga: 5 recepata zbog kojih ćeš proso poželjeti jesti svaki dan

Ako ti je proso do sada bio tek još jedna "čudna žitarica s polica zdrave hrane", vrijeme je da mu pružiš drugu šansu – i to s razlogom. Ova sitna, žuta zrnca kriju veliku priču: bez glutena, lako probavljiva, nutritivno bogata i nevjerojatno svestrana. Proso je totalno podcijenjen superjunak tvoje kuhinje.
Bilo da si u fazi "zdravog doručka", tražiš brzi ručak ili želiš večeru koja neće biti dosadna – proso ti može biti baza, dodatak ili čak glavni lik. A što je najbolje? Uz malo kreativnosti i dobre začine, proso može postati tvoja nova omiljena namirnica. Nekad zvijezda tradicionalne indijske kuhinje, proso je dugo bio zaboravljen, ali sada se vraća na velika vrata – i to pod kuhinjskim reflektorima.
Zašto volimo proso?
– Bez glutena: Idealna opcija za one s intolerancijama ili one koji žele lakši obrok.
Popečci od prosa i tune
Sastojci:
100 g prosa
1 konzerva tune
1 jaje
1 žlica senfa
začini: sol, papar, peršin, malo češnjaka
po želji: ribani sir, luk ili naribana mrkva
Priprema:
Skuhaj proso pa pomiješaj sve sastojke.
Oblikuj male popečke i ispeci ih na malo ulja dok ne postanu zlatno hrskavi.
Super su uz jogurt-umak ili zelenu salatu.
Proso salata s povrćem i fetom
kuhani proso
cherry rajčice
krastavac
feta sir
masline
limunov sok + maslinovo ulje
Priprema:
Pomiješaj sve sastojke, začini po ukusu i serviraj hladno.
Po želji dodaj avokado ili svježi bosiljak.
Sastojci:
kuhani proso
biljno mlijeko (ili obično)
cimet, med ili javorov sirup
voće po izboru: banane, jabuke, bobičasto voće
orašasti plodovi ili chia sjemenke
Priprema:
Zagrij mlijeko s cimetom i dodaj kuhani proso.
Po vrhu stavi voće, žlicu meda i posipaj sjemenkama.
Proso s curry piletinom
Sastojci:
kuhani proso
pileći file na trakice
luk, češnjak
curry u prahu
kokosovo mlijeko (ili vrhnje za kuhanje)
Priprema:
Prodinstaj luk i piletinu, dodaj curry i kokosovo mlijeko.
Pusti da se lagano krčka i serviraj uz proso.
Slatki muffini s prosom i čokoladom
Sastojci:
150 g kuhanog prosa
2 jaja
100 g smeđeg šećera ili zaslađivača
1 banana
50 ml ulja
prašak za pecivo
komadići tamne čokolade ili borovnice
Priprema:
Pomiješaj sve sastojke, ulij u kalupe za muffine i peci 20-ak minuta na 180°C.

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
