Dijeta bez gladovanja

Mogu li se kilogrami skinuti samo dijetom? Da, uz nekoliko pravila

Ako imaš čvrstu namjeru skinuti nekoliko kilograma i spremna si iz korijena promijeniti svoju prehranu, učini to na najbolji mogući način za svoje tijelo i pročitaj sve što trebaš znati o mršavljenju isključivo uz dijetu

tina-dawson-f1krjnOeWDk-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Ljeto polako kuca na vrata, imaš mjesec, dva do odlaska na more, a ti umjesto da odbrojavaš dane do godišnjeg, brojiš 'šlaufiće' na svome trbuhu? Možda ti je prevruće da odeš trčati van i da je teretana daleko, a stan premali da unutra stanete ti i tvoja prostirka za vježbanje. S druge strane, možda si i toliko lijena da ćeš izmisliti bilo što samo da ta guza ostane na kauču, a ne na sobnom biciklu.

Image
Put do idealne kilaže

10 jednostavnih promjena u prehrani koje dokazano pomažu kod mršavljenja

Ako pripadaš bilo kojoj od spomenutih skupina, imamo dobre vijesti za tebe jer možda možeš 'ispuhati' te šlaufiće i istesati liniju bez da prstom mrdneš. Sjediti na kauču i gledati sobni bicikl dok kilogrami idu dolje? Moguće je...

Naime, izgleda da možemo smršavjeti bez da prolijemo kap znoja, ali ključ je u trošenju više kalorija nego što unosimo. Budući da glavni razlog nakupljanja neželjenih kilograma leži u nepravilnoj prehrani, sličnim procesom kako si ih dobila - tako ćeš ih sada i skinuti.

shimmer fallback

Stoga, ako imaš čvrstu namjeru izgubiti nekoliko kilograma i spremna si promijeniti svoju prehranu, učini to na najbolji mogući način za svoje tijelo i pročitaj što trebaš znati o mršavljenju isključivo uz dijetu.

Pravilna prehrana

Moguće je gubiti kilograme, a ne raditi ništa. Preduvijet za ovo je pravilno izbalansirana prehrana. Da bi gubila kilograme bez vježbanja, moraš unositi manje kalorija nego što ih trošiš. A budući da ih ne trošiš puno, znaj da će unos kalorija biti mršav, ali ako budeš uporna i dosljedna, rezultati neće izostati. Ako prosječno dnevno uneseš oko 2.500 kalorija, trebala bib smanjiti unos kalorija na oko 1500 (sasvim dovoljno ako se ne krećeš) i kilogrami bi trebali padati s tebe. Što je unaos kalorija manji, naravno, to ćeš brže gubiti na težini. Međutim, imaj na umu da drastična redukcija hrane nije zdrava i ne bi ju trebala prakticirati na dulje vrijeme zbog nuspojava koje mogu imati negativne posljedice i na tvoju kilažu i na tvoje zdravlje. Gladovanje nikad nije rješenje i uostalom, dugoročno nije održivo. Zbog toga je važno držati se nekoliko manjih i dobro rasporođenih obroka koji pokrivaju sve što je tvom tijelu potrebno; od zdravih masti do proteina.

shimmer fallback

Prehrana i vježbanje

Ako ti jako teško padaju male porcije s vrlo malim brojem kalorija, morat ćeš se ipak malo oznojiti. Vježbanje uz dijetu omogućuje ti veću potrošnju kalorija nego kad ne radiš baš ništa, ali to znači i da se uz vježbanje moraš prejedati, posebno ne ako želiš smršavjeti. Vježbanjem trošiš puno kalorija, pa ih smiješ i unijeti malo više. Znanstvenici s američkih instituta napravili su eksperiment u kojem su zaključili da će gubitak kilograma biti približno isti i kod onih koji se samo drže dijete i kod skupine koje uz dijetu vježbaju. Bitna razlika je u tome što je skupina koja je bila samo na dijeti s vremenom vratila izgubljene kilograme, dok su druge skupine stekle zdrave navike vježnanja i uspjele održati težinu. Tako da je u svakom slučaju puno pametnije steći naviku redovite tjelovježbe i zdrave prehrane. To se zove 'win-win' situacija!

shimmer fallback

Dijeta na duge staze

Neke dijete na duge staze efikasnije su nego druge. Ali znaj, najbolja dijeta je ona koja je po prehrambenim navikama tebi najpristupačnija i koja ti odgovara toliko da je se možeš pridržavati dulje vrijeme. Konzumiraj cjelovite žitarice, mahunarke, nutritivno izbalansirane obroke, puno povrća i voća.

Mediteranska prehrana jedna je od najefikasnijih zbog izbora namirnica i savršenog balansa, za razliku od dijeta bez ugljikohidrata na kojima ćeš ih vrlo brzo vratiti natrag, jer kao što smo spomenule, jednostavno nisu dugoročno održive.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.