Ljudska psiha je zafrknuta stvar. Doskoči potencijalnim zamkama i preveniraj moguće pogreške. Mediteranska prehrana jedna je od najzdravijih na svijetu. S obzirom da živimo u podneblju u kojem se tradicionalno jede mediteranski, šteta je ne iskoristiti ovaj način prehrane kako bi skinula kilograme viška. Bilo bi dobro zadržati mediteranski način prehrane i kasnije te na taj način sačuvati zdravlje i vitalnost.
Pripremile smo ti tjedni jelovnik za mršavljenje koji je sastavljen od namirnica koje dominiraju u mediteranskoj prehrani. Tvoje je da ga pročitaš, isplaniraš obroke i pokušaš se tjedan dana držati plana. Sigurne smo da će jelovnik za mršavljenje biti akutalan i nakon tog prvog tjedna, kada vidiš rezultate. Ustraj u svom planu i do ljeta skini višak kilograma. Prvenstveno, to je dobro za tvoje zdravlje. Jelovnik za mršavljenje pomoći će ti da usvojiš osnovna načela mediteranske prehrane te općenito podigneš kvalitetu hrane koju svakodnevo pripremaš i konzumiraš.
U mediteranskoj prehrani dominiraju namirnice biljnog porijekla - svježe sezonsko voće i povrće, cjelovite žitarice, potom riba i meso, češće bijelo i krto, rjeđe crveno te zdravi izvori masnoća - maslinovo ulje, sezamovo ulje, avokado, orašasti plodovi. U nastavku ti donosimo sedmodnevni jelovnik za mršavljenje koji je vrlo jednostavan, što će ti olakšati pridržavanje istog. Kad je riječ o količinama, namjerno ih nismo navodile jer za svaku osobu vrijedi drugačije. Postoji jedna stara prokušana metoda koja kaže - prestani jesti kada si 70 posto sita. Žvači polako i dovoljno, ne žuri od stola i jedi u miru. Na taj način pojest ćeš točno onoliko koliko tvoje tijelo treba.
Prvi dan
Doručak - grčki jogurt sa zobenim pahuljicama, bobičastim voćem, suhim smokvama i orasima
Ručak - varivo od slanutka i povrća, kriška kruha od cjelovitih žitarica
Večera - losos s medom i češnjakom pečen u foliji u pećnici, sezonska salata
Drugi dan
Doručak - kruh od cjelovitih žitarica s izgnječenim avokadom, češnjakom i maslinovim uljem
Ručak - velika grčka salata i pileći ražnjići
Večera - mahune na salatu i dva tvrdo kuhana jaja
Treći dan
Doručak - kajgana od dva jaja s mladim špinatom, kriška kruha
Ručak - pečena pileća prsa s povrćem kuhanim na pari i maslinama, začinjena začinskim biljem i maslinovim uljem
Večera - tjestenina aglio e olio (maslinovo ulje i češnjak)
Četvrti dan
Doručak - zobene pahuljice sa sezonskim voćem, cimetom i bademima
Ručak - maneštra ili pašta fažol sa sezonskom salatom
Večera - namaz od slanutka (humus), integralni kruh i salata od rajčica
Peti dan
Doručak - integralni kruh, maslac, med i šalica tekućeg jogurta
Ručak - dagnje na buzaru s tjesteninom i sezonska salata
Večera - palenta s mlijekom
Šesti dan
Doručak - dva jaja na oko, dvije kriške kruha i jedna rajčica ili svježi krastavac
Ručak - brancin, orada ili oslić s blitvom i krumpirom
Večera - riblja juha, grilani patlidžan i feta sir
Sedmi dan
Doručak - integralni kruh, maslac i marmelada
Ručak - juha od rajčice, rižoto s tikvicama i šparogama
Večera - pureća šnicla i salata po izboru
Međuobroci
Preporuča se jesti više puta dnevno, u manjim količinama, što znači da bi svom dnevnom meniju trebala dodati i jedan ili dva međuobroka. Za jedan međuobrok pojedi voće (bananu, jabuku, šaku bobičastog voća, krušku, dvije kriške dinje...), a za drugi bademe, lješnake ili orahe. Također, za međuobrok možeš popiti jogurt. Bitno je da ti utaži glad, ali i da nema preveliku kalorijsku vrijednost.
Začini
U mediteranskoj prehrani koristi se svježe začinsko bilje poput bosiljka, origana, majčine dušice, kadulje, ružmarina, lovora. Kao dresinzi za salate najčešće se koriste maslinovo ulje, domaći jabučni ili vinski ocat ili pak sok od limuna. Jela možeš obogatiti i umakom pesto genovese koji se radi od svježeg bosiljka, češnjaka, pinjola i maslinovog ulja, a može ti služiti kao umak za tjesteninu, ali i kao dodatak pečenom mesu ili povrću. U videu pogledaj kako ga napraviti. Inače, bosiljak blagotvorno djeluje na probavu, što je također bitno kod mršavljenja.