Koja je razlika između pilatesa i joge?

Iako su veoma slični, pilates i joga nisu u potpunosti jednaki, a koje su razlike između pilatesa i joge, saznajte u nastavku.

Koja je razlika između pilatesa i joge?

Želite krenuti s vježbanjem, no niste sigurni za koji ćete se program odlučiti. Ako su na vašem popisu i ovi, saznajte koja je razlika između pilatesa i joge.

Uz um i tijelo, joga je usmjerena i na duh, tj. spiritualnost je važan dio joge, a manifestira se kroz vježbe meditacije.Cilj joga filozofije je uskladiti um, tijelo i dušu, dok pilates nema tu spiritualnu komponentu. 

shimmer fallback


(FOTO: Pixabay) 

Što se tiče samog vježbanja, često se u sat uđe meditacijom i vježbama disanja. Tijekom sata joge, tijelo se dovodi u različite joga položaje koji se zovu asane. Promjene iz jednog položaja u drugi prate ritam disanja, a njihov tempo ovisi o instruktoru. Sat joge je fizički statičniji i više relaksirajući, no zahtjeva veći psihički angažman zbog meditacija.

Sat pilatesa je, s druge strane, nešto dinamičniji. Fokus pilatesa je više na same vježbe i jačanje mišića, odnosno na anatomiju tijela. U pilatesu je primarni cilj ojačati mišiće trupa i na taj način osigurati stabilnost i zdravlje kralježnice. 

Rekviziti koji se koriste u jogi su najčešće kocke i remeni za jogu, a oni služe tome da se olakša pravilna izvedba određene asane, dok rekviziti u pilatesu imaju svrhu dodatnog opterećenja mišića, a neki od najčešće korištenih su bučice, pilates krug, rastezljiva guma, štap te velika i mala lopta.

Sada znate koja je razlika između pilatesa i joge i spremni ste odabrati ono što vam najviše odgovara.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.