Pseći manekeni: 15 pasmina čija ljepota nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Iako je svakom vlasniku njegov kućni ljubimac najljepši, izdvojile smo neke od pasmina pasa koje slove kao najljepše. Jedno je sigurno - njihova ljepota nikoga ne ostavlja ravnodušnim

pexels-simona-kidrič-2607544.jpg
Foto: Pexels

Otkako su ih ljudi pripitomili prije otprilike 12 000 godina, psi spadaju u jedne od omiljenih, ali i najpopularnijih kućnih ljubimaca na svijetu. Jedan od razloga zašto se tako dobro slažu s čovjekom je što u sebi imaju urođenu potrebu za pripadanjem, a osim toga - jedne su od najodanijih i najprivrženijih životinja.

Image
Iznimno su talentirani

Odani, poslušni i neodoljivi: Ovo je 10 najinteligentnijih pasmina pasa

Image
Foto: Pexels

Iako je svakom vlasniku njegov kućni ljubimac najljepši i svaki pas poseban je i lijep na svoj način, postoje određene pasmine koje slove kao neke od najljepših. Spadaju li zaista u top 15 najljepših pasmina pasa na svijetu ili ne, jedno je sigurno - nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Zlatni retriver

Zlatni retriver jedna je od najpopularnijih pasmina pasa diljem svijeta. Porijeklo vuče iz Škotske, a kao i noge druge pasmine, nekada ih se uzgajalo za lov, otkuda i naziv retriver (retrieve na engleskom znači vratiti). Ovaj pas karakterističan je po blagoj naravi i sjajnom slaganju s djecom, zbog čega je često na glasu kao idealan obiteljski pas. Prosječan životni vijek mu je od 10 do 12 godina.

Image
Foto: Pexels

Sibirski haski

Mnogi će se složiti da su sibirski haskiji jedni od najljepših pasa na svijetu zbog svojih karakterističnih očiju i prekrasne dlake. Dolaze iz Rusije, iz Sibira te su vrlo aktivni i inteligentni. Ipak, definitivno nisu pasmina za svakoga jer s njima treba imati puno strpljenja i volje za kvalitetan trening. Životni vijek im je u prosjeku između 12 do 14 godina.

Image
Foto: Pexels

Australski ovčar

Australski ovčar je pasmina koja ne dolazi iz Australije već iz SAD-a, odnosno iz Kalifornije. Nekada je bio korišten isključivo za čuvanje ovaca, no danas je jedna od omiljenih pasmina na svijetu. Inteligentan je, živahan, ali i energičan, stoga mu treba pružiti puno aktivnosti - one fizičke, ali i one mentalne. Životni vijek im je između 13 i 15 godina.

Image
Foto: Pexels

Samojed

Ovaj prelijepi bijeli pas dolazi iz Rusije, točnije zapadnog Sibira. Karakterističan je po bijelog dlaci i druželjubivoj prirodi. Neki ih opisuju i kao nasmiješene pse jer djeluju kao da su uvijek sretni. Ovo je idealan obiteljski pas jer je razigran i odlično se povezuje s ljudima oko sebe. Životni vijek mu je od 12 do 14 godina.

Image
Foto: Pexels

Labrador retriver

Labrador retriver je podvrsta pasmine retrivera. Potječe iz Njemačke, a ovaj privržen i živahan pas odlično se slaže s djecom i voli pažnju. Zbog svog dobroćudnog karaktera i zaigrane prirode sjajno će se uklopiti u svaku obitelj. Životni vijek mu je od 9 do 13 godina.

Image
Foto: Pexels

Aljaški malamut

Aljaški malamut kako mu i samo ime govori dolazi iz Aljaske. Ovaj umiljat i odan pas prepoznatljiv po svojoj gustoj dlaci te u prosjeku živi od 10 do 12 godina. Sjajno se slaže s djecom zbog čega je često na listama idealnih obiteljskih pasa.

Image
Foto: Pexels

Dalmatiner

Ovaj točkasti bijeli pas dolazi iz Hrvatske, točnije iz Dalmacije. Uzgajan je za lov, no kasnije je pripitomljen, te je postao jedan od najtraženijih pasa. Energičan, razigran i izdržljiv, to su osobine koje najbolje opisuju posebnog dalmatinera. Životni vijek mu je od 10 do 13 godina.

Image
Foto: Pexels

Japanska akita

Japanska akita ili Akita inu slovi kao jedna od najodanijih pasmina. Dolazi iz Japana, a životni vijek mu je od 10 do 12 godina. Zanimljiva je činjenica da se ovaj pas nekada koristio za čuvanje kraljeva i plemića u feudalnom Japanu i za praćenje i ubijanje divljih svinja, crnih medvjeda i jelena. Zbog svoje umiljate prirode, ovi psi su danas jedna od omiljenih pasmina.

Image
Foto: Pexels

Japanski Shiba inu

Shiba inu je lovački pas porijeklom iz Japana. Ovaj inteligentan, prijateljski raspoložen i neustrašiv pas uzgajan je za lov i jedna je od najstarijih pasmina na svijetu . Za razliku od japanske akite, ova pasmina ima duži životni vijek, od 12 do 15 godina.

Image
Foto: Pexels

Jorkširski terijer

Mali, ali hrabri - jorkširski terijer je pasmina koja potječe iz Velike Britanije. U prošlosti su uzgajani da budu mali lovci, no danas su jedni od omiljenih kućnih ljubimaca ljubiteljima pasa diljem svijeta, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama gdje se nalaze visoko na popisu najpopularnijih pasmina. Životni vijek im je od 13 do 16 godina.

Image
Foto: Pexels

Cavalier King Charles španijel

Cavalier King Charles španijel svoje podrijetlo vuče iz Velike Britanije i prepoznatljiv je po svojoj mekoj i svilenkastoj dlaci. Životni vijek ovog psa je od 9 do 14 godina, a ono zbog čega se najviše ističu je njihova blaga i nježna narav, kao i nevjerojatna privrženost čovjeku, posebno djeci koju obožavaju.

Image
Foto: Pexels

Njemački ovčar

Njemački ovčar, poznat i kao Alzaški ovčar dolazi naravno, iz Njemačke. Uzgajan je za čuvanje ovaca, a iako je danas popularan kućni ljubimac, često se koristi u vojsci i policiji kao tragač droge. Pomaže i slijepim osobama kao njihov vodič. Ova pasmina je čest kućni ljubimac, životni vijek im je od 9 do 13 godina, a poznati su kao nevjerojatno inteligentne i odane psamine.

Image
Foto: Pexels

Rotvajler

Rotvajleri su veliki psi koji dolaze iz Njemačke. Zbog svog 'opasnog' izgleda diljem svijeta se koriste za čuvanje stada, no česti su pomoćnici i u policiji gdje pomažu u traganju i spašavanju ljudi. Životni vijek im je od 8 do 10 godina, a iako na prvi pogled izgledaju opasno, velike su maze kojima, kao i svakom drugom psu, samo treba kvalitetan i dosljedan odgoj bez prisile.

Image
Foto: Pexels

Bernardinac

Bernardinac je pasmina koja vuče porijeklo iz Švicarske i obično ih se dijeli u dvije skupine; kratkodlaki i dugodlaki. Dražestan div je najbolji opis ovog psa koji je član mnogih obitelji zahvaljujući svom velikom srcu i zaštitničkom karakteru. Životni vijek mu je od 8 do 10 godina.

Image
Foto: Pexels

Maltezer

Sladak i neustrašiv - maltezer je malena pasmina prepoznatljiva po svojoj bijeloj pahuljastoj dlaci. Ovaj hipoalergenski pas jedan je od najpopularnijih kućnih ljubimaca, a prosječna životna dob im je od 12 do 15 godina.

Image
Foto: Pexels